• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 03 Paź 2017 20:57 #567675

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zauważyłam ;-)
Chociaż przyznasz, że o ile własnoręcznie wyhodowany pomidorek nie ma porównania z czymś "pomidoropodobnym" ze sklepu, to jednak czekoladki znamy tylko te gotowe. Wybieram więc pomidory :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 03 Paź 2017 21:01 #567676

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 888
  • Otrzymane dziękuję: 6223
Brawo. Dobry wybór, zwłaszcza że wkrótce będziemy mówić Addio pomidory... do następnego lata. :bye:
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 03 Paź 2017 21:30 #567681

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
To prawda. Ale zostaną te nasze pomidory w ... przetworach właśnie :) Pisałam w innym wątku o wyższości przecieru z własnych pomidorków nad "gotowcem" z marketu. Pomidorówka na bazie takiego przecieru jest genialna :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 13 Kwi 2018 21:27 #600445

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
kaskawel wrote:
Anahit. Stara odmiana z Armenii. Nasiona przywiozła mi od swojej rodziny moja przyjaciółka, Ormianka z pochodzenia. W czasach Związku Radzieckiego była to bardzo popularna odmiana, wyrabiano z niej przede wszystkim soki. Musiały być bardzo esencjonalne bo ten pomidor, wielkości mandarynki, wcale taki soczysty nie jest. Ma dużo suchej masy, grube ścianki. Świetnie mi się go suszyło, a przede wszystkim przygotowywało do suszenia. Ciach na pół, galaretka i nasiona praktycznie same wypadały i zostawały całkiem foremne łódeczki. Co do uprawy to nie wiedziałem nic o tym pomidorze. Wyprowadziłem dwa pędy, pousuwałem pasierby. I to był błąd bo odmiana ta okazała się karłem. W tym roku powtarzam, wiem co i jak więc spróbuję wycisnąć z niej ile się da. Podsumowując, fajna odmiana, dobrze wiążąca, nie stwarzająca problemów. Nie polecam jej tym, którzy szukają w pomidorach nieziemskich doznań smakowych, ale dla tych, którzy chcieliby solidną przerobówkę to jak najbardziej.



Anahit1.jpg


Anahit2.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, Armasza, Marlenka, Betula

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 11 Sie 2018 13:25 #621734

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No własnie jestem w trakcie przerobu pomidorów i cóż po raz kolejny stwierdzam San Marzano i Aurija wymiatają. Przecier szybko staje się gesty bez stania przy garach godzinami, czy długotrwałego używania piekarnika , co przy tych upałach jest nieocenione. Łódeczki suszą się na mięsiste płatki, a nie na skwareczki jak przy Limie. No u mnie to pomidory NO1 i NO2 . Ale to moja subiektywna ocena.
IMG_20180809_081419.jpg
IMG_20180811_082907.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Adasiowa, Biotit, Edyta D, Betula, pszczolka, Zielona, Renia03, Kaskawel

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 11 Sie 2018 16:31 #621747

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
A jak Aurija ma się do byczych rogów jeżeli chodzi o zawartość wody, B.rogi maja jej dosyć poro.
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2018 18:02 przez Adasiowa. Powód: literówka w nazwie odmiany ;-)

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 11 Sie 2018 17:15 #621749

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Do suszenia w/g mnie zdecydowanie lepsza od Opałki. Bardziej równomiernie wysycha, choć nie jest tak dobra jak San Marzano, ale suchej masy w stosunku do wagi ma wiecej od Opałki.
Za tę wiadomość podziękował(a): zdravko

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 11 Sie 2018 17:32 #621751

  • Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Emalko wybierając Auriję kierowałam się Twoją oceną i nie zawiodłam się, chociaż pilnowałam jej jak diabeł duszę z opryskiem gron saletrą wapniową.Już planuję, że dołączy do niej San Marzano.Czy uprawiałaś Cornabel, a jeśli tak to jaką masz o nim opinię?
Ela

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 11 Sie 2018 17:58 #621755

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Tak Aurija nie jest łatwa i z wapnem i z potasem. Ale jak już się jej nauczymy to do przerobu jest świetna. Carnabel uprawiałam, ale ona ma spore owoce, i jak się zle wybarwi to wydajność jej mocno spada. No po prostu ja do przerobu potrzebuję duzo pomidorów, a Cornabel mi tego nie zapewnił. Żle mi sie wybarwił i jak odrzuciłam piętkę to mało co mi zostało.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kajtkowa, Aurora Borealis

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 12 Sie 2018 07:40 #621808

  • Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 522
  • Otrzymane dziękuję: 767
Do suszenia używam tylko San Marzano. Wykładam na blaszkę pokrojone i wydrążone z miąższu pomidory, sypię solą a i tak musiałam kilka sztuk wyrzucić. Gdy podczas suszenia krawędzie pomidora zaczynały się zwijać do środka, to gdy odwinęłam delikatnie w środku była pleśń :( , w kilku zaś sztukach muchy złożyły swoje jaja i były robaki - to może dlatego że za długo trzymałam na słońcu.
Tacki z pomidorami wkładam na półkę do tunelu i przed muchami okrywam dwoma płatami gazy.
Zapach suszonych pomidorów przed wejściem do tunelu jest nieziemski.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Horti, UllaM, brodus

Uprawa pomidorów na przetwory: odmiany, opisy, zdjęcia 11 Wrz 2018 12:37 #624642

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Pomidor hybryda Śliwkowy Caniles, o drobnych owocach - uprawiałam go w tym roku po raz pierwszy i ze względu na te zalety, które bardzo mi odpowiadają, pozostaje ze mną na kolejne sezony. Bardzo odporny, plenny, o twardych, słodkich owocach, mięsistych ze zrównoważoną ilością soku idealnie nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i przede wszystkim do suszenia. Bardzo długo przechowują się bez uszczerbku na smaku i wyglądzie.

Śliwkowy Caniles









Śliwkowy Caniles nr 1 - owoce z wyraźnym czubeczkiem



Śliwkowy Caniles nr 2 - ten chyba bardziej zbliżony jest do oryginału.



Generalnie: bardzo plenny pomidorek, o ściśle wypełnionym gronie, w każdym po 8-9 owoców.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, lucysia, pszczolka, Serenity, UllaM, Renia03, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Wygenerowano w 0.376 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum