TEMAT: RYNEK Z WARZYWAMI

RYNEK Z WARZYWAMI 19 Gru 2017 17:50 #579271

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 919
Skiełkowały :bravo:
:thanks:
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2017 17:51 przez Dino_saur.


RYNEK Z WARZYWAMI 19 Gru 2017 17:53 #579272

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 12188
  • Otrzymane dziękuję: 20205
Dokładnie :) Równy tydzień. Wiesz, jak bardzo się cieszę ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

RYNEK Z WARZYWAMI 19 Gru 2017 18:04 #579276

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 919
I znowu w Poznaniu słyszałaś łomot kamienia spadającego z mojego serca. Jakże miła dla mnie wiadomość, bardzo się cieszę :)

Bardzo się denerwowałem, bo jakoś ta beninkaza bardzo mi do gustu przypadła...
No i nowy sposób suszenia nie zaszkodził - to dla mnie też istotna informacja.
Problemem jednak były te dobowe wahania temperatury u mnie, przy próbie kiełkowania.

Aniu, dziękuję serdecznie za pomoc i wsparcie :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

RYNEK Z WARZYWAMI 19 Gru 2017 18:16 #579279

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 12188
  • Otrzymane dziękuję: 20205
A faktycznie, coś gruchnęło ;-)
Podobny problem z dobowymi wahaniami temperatury miałam dwa lata temu podczas kiełkowania papryczek - trwało to tygodniami, a niektóre nasiona w ogóle odmówiły współpracy. Potem nastały czasy routerka i kłopot rozwiązał się sam.
Reasumując: kiełkowanie beninkazy zabrało jej 7 dni, temperatura 30 stopni, nasiona na wilgotnych wacikach w woreczku foliowym, wietrzone raz dziennie. Codziennie zwilżałam je wodą z kranu.

Teraz chyba ciąg dalszy eksperymentu - skiełkowane nasionka pójdą do podłoża i zobaczymy, co za ziółko z nich wyrośnie.
Zbyszku, ta pomoc i wsparcie to dla mnie czysta przyjemność :) - taka namiastka wiosennej pracy z rozsadami :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

RYNEK Z WARZYWAMI 19 Gru 2017 21:15 #579315

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 919
Kolejne warzywo którego nasiona wysłałem, to rzepa Naonne Rosse. Nazwa nieco skrócona, roślina ta ma wiele podobnych do siebie nazw, najłatwiej w sieci znaleźć coś o niej pod nazwą Ancient Giant Red Trentino Cabbage Turnip. Jest to kultywar kapusty i rzepy, uprawianej od bez mała 2000 lat we Włoszech, w okolicach Trydentu (Trentino).
Co mają na jej temat do powiedzenia google: Naonne Rosse

Nasiona kupiłem w USA, drogie to one specjalnie nie były. Ale jak zobaczyłem tych kilkanaście ziarenek wielkości główki od szpilki to nie wiem czy za srebro bym tyle nie zapłacił :happy4:
Ale szczęśliwy byłem, że je mam. Marzenia mają swoją cenę, ale wartość znacznie większą.

Zaraz jednak spadła na mnie refleksja - sam sobie nie poradzę. Więc krótki apel na FO (był to rok 2015 - o Forum Oaza nie słyszałem jeszcze :oops: ) z prośbą o pomoc. Oferowałem po kilka nasion - w zamian mając nadzieję na rozmnożenie tego warzywa i uzyskanie nasion własnych.

Żeby się długo nie rozwodzić - przejdźmy do finału.
Trzy osoby próbowały. Jedna po otrzymaniu nasion więcej się nie odezwała :( pozostałe dwie to Jola - Jokaer i Wasz Szalony Ogrodnik czyli ja :oops:
Zacznę, chociaż to nieładnie, od siebie - bo to będzie krótka opowieść. Słabo kiełkowały, to co wyrosło zostało przez "cóś" zeżarte :woohoo: i to prawie koniec bajki. Prawie, bo na koniec morderstwo.
Na jedynej rzepie która wyrosła i którą z wielką uwagą i ostrożnościa przeniosłem do domu celem przezimowania, zbrodnię tę popełniła Zgaga, moja foksica. Zeżarła całą rzepę żywcem :evil: . Musiała być smaczna :rotfl1: .

Na szczęście akcję całą uratowała Jola. Wyhodowała piękne rzepy, przezimowała je i w tym roku uzyskała z nich nasiona. Część nasion przysłała do mnie i ja właśnie dzielę się nimi z Wami. Ale dziękować i ciepłe myśli proszę słać do Joli.
I ja raz jeszcze dziękuję :thanks: .

Z relacji Joli, wynika, że uprawa tej rzepy jest niezbyt trudna, należy ją jednakże dość wcześnie wysiewać - rośnie powoli, a musi dorosnąć do solidnej wielkości.

Ps. Źródła w internetach twierdzą, że smak tej rzepy jest wyjątkowo delikatny i smaczny - jak najlepsze kalarepki.
Cytuję: "So sweet and delicious that it is eaten raw just like a splendid Kohlrabi! The Giant Cabbage turnip is something of a wonder and will grow anywhere kale and cabbage will grow! Try some and continue this ancient Italian tradition!"
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2017 21:24 przez Dino_saur.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Adasiowa, Armasza, Horti, rozalia, Marysia80, Miragoral, Renia, Pestka

RYNEK Z WARZYWAMI 27 Gru 2017 21:43 #579859

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 665
  • Otrzymane dziękuję: 1681
trochę nie na temat ,ale gdzieś tu na naszym forum był chyba wątek o uprawie dyń cukinii i kabaczków,oraz o uprawie bakłażanów ale jakoś nie mogę ich teraz wypatrzeć :search:
pozdrawiam Grażyna

Nie pomiń okazji,
gdy możesz coś z siebie ludziom ofiarować
jako człowiek
Ostatnio zmieniany: 27 Gru 2017 21:46 przez Pestka.

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 07:46 #579871

  • Ika2008
  • Ika2008's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 349
  • Otrzymane dziękuję: 780
Pozdrawiam, Marta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 09:14 #579878

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 665
  • Otrzymane dziękuję: 1681
Martuś :kiss3:
Nie mogłam się doszukać :oops:
pozdrawiam Grażyna

Nie pomiń okazji,
gdy możesz coś z siebie ludziom ofiarować
jako człowiek
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2017 09:20 przez Pestka.

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 12:13 #579891

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7895
  • Otrzymane dziękuję: 9125
Bardzo lubię czytać Zbyszku Twoje opisy, klawiatura Ci ( a przede wszystkim nam) słuzy.
ale wracając do rzepy.
bardzo zdziwiłam sie przeglądając ofertę jednej z największych firm nasiennych angielskich ze maja aż 19 odmian rzepy ( u nas ani Vilmorin , ani Legutko nie maja w ofercie ani jednej).
Rzepa jest bardzo popularnym warzywem na całym świecie, Nadaje sie na zupy, zapiekana z ziołami i jako jarzyna do mięs. Nie wiedziałam o tym, u mnie w domu mimo ze siało się jej dużo, była w pogardzie. Jedzenie dla krowy i swiń. Potem w świecie jak mi przyszło gotować z niej potrawy, to najadłam sie wstydu. Umiałam zrobić tylko z rzepy surówkę, która była niejadalna dla moich staruszków.
tak ze bardzo sie cieszę ze będzie nowe warzywo, które nauczę sie przyrządzać ,
Za tę wiadomość podziękował(a): Ika2008, Marysia80, Dino_saur

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 17:35 #579913

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 12188
  • Otrzymane dziękuję: 20205
Pestka wrote:
trochę nie na temat ,ale gdzieś tu na naszym forum był chyba wątek o uprawie dyń cukinii i kabaczków,oraz o uprawie bakłażanów ale jakoś nie mogę ich teraz wypatrzeć :search:

Grażynko, o bakłażanach możesz poczytać tutaj : forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...gruncie-i-w-donicach

Martusiu, dziękuję za podrzucenie linku o dyniowatych :)

Odnośnie rzepy - ostatnio na straganie widziałam warzywo podobne do białej marchewki - czyżby była to biała rzodkiew? Kobieta kupująca to "coś", wyraźnie poprosiła o rzepę wskazując właśnie na to warzywo.
Do tej pory kojarzyłam rzepę z czarną, kulistą formą o dość szorstkiej skórce, dość specyficznym zapachu i całkiem sporej ostrości. Zazwyczaj robiłam z niej surówkę z jabłkiem i marchewką z dodatkiem śmietany i było to pyszne, gdyby nie mały szkopuł po spożyciu .. trzeba mieć bardzo zdrowy żołądek.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 18:02 #579919

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7895
  • Otrzymane dziękuję: 9125
To o czym ty piszesz to czarna rzodkiew i mój 90letni tato ( ma bardzo zdrowy żołądek) sieje ja i zjada olbrzymie ilosci. ale ona jest twarda i szorstka, natomiast rzepa, nawet ta pastewna, ma skórkę biała ( bywa z różowym nalotem) jest duzo delikatniejsza bardziej przypomina rzodkiewkę w smaku, ale niekoniecznie jest ostra. Nadaje się na surówki, ale moja przyjaciółka węgierka piekła ja posypana czosnkiem i innymi przyprawami i oczywiście mieloną papryką Szegeti, a natomiast z brukwi ( tez nazywała to rzepą) robiła zupę.
Jako dzieci gdy paśliśmy w jesieni krowy, piekliśmy brukiew i rzepę na ognisku. I chyba to było dobre.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marysia80

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 18:34 #579923

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 12188
  • Otrzymane dziękuję: 20205
Czyli klientka straganu wiedziała, co kupuje - rzepę. Dziękuję za oświecenie, a dla Taty specjalne pozdrowienia :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 18:41 #579924

  • Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 1559
Mój tata kiedyś wysiał rzepę (bardzo lubi z niej surówki). Była dokładnie taka jak opisuje Emalia. Później nie miał czasu na grzebanie w ziemi, a ja jeszcze nie bawiłam się w ogrodnika i całkiem zapomniałam o tym warzywie. Może znajdę gdzieś jeszcze dla niej miejsce, bo jest całkiem smaczna.
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 18:49 #579926

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 12188
  • Otrzymane dziękuję: 20205
No właśnie Marysiu, myślę, że warto byłoby rozpowszechnić takie zapomniane, ale smaczne i zdrowe warzywa, których brakuje zwłaszcza teraz, zimą .... Kiedyś pisaliśmy o skorzonerze, brukwi, a teraz dzięki Zbyszkowi niejako, trafiła się nam rzepa.
Co proponowałabyś jako przykład surówki :)?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 19:00 #579928

  • Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 1559
O surówki musiałabym popytać Tatę, ja przychodziłam tylko na wyżerkę :) W smaku faktycznie przypomina rzozodkiewkę i pewnie do wielu przepisów nadaje się jako jej zastępstwo.
Pozdrawiam, Ania.

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 19:14 #579929

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 12188
  • Otrzymane dziękuję: 20205
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :kiss3: , bo skoro mam się z nią zaprzyjaźnić, to dobrze byłoby poznać rzepę bliżej.
Może inni też podrzucą swoje pomysły na wykorzystanie rzepy w kuchni - im więcej propozycji, tym lepiej dla warzywa :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 21:19 #579939

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 665
  • Otrzymane dziękuję: 1681
Aniu
ponieważ moje wcześniejsze zamówienie gdzieś się zapodziało to wypełniłam formularz przed świętami ,a dzisiaj domówiłam bakłażany ,jako że nabrałam chęci do uprawy ich. Przestudiowałam właśnie wątki o ich uprawie i będę próbowała je u siebie sadzić.Mam nadzieję że w nadchodzącym sezonie udadzą się ,bo ostatnia moja próba ich uprawy to porażka.Ale nie odpuszczam i zrobię drugie podejście
pozdrawiam Grażyna

Nie pomiń okazji,
gdy możesz coś z siebie ludziom ofiarować
jako człowiek
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

RYNEK Z WARZYWAMI 28 Gru 2017 21:31 #579941

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 12188
  • Otrzymane dziękuję: 20205
Grażynko, w moim sztambuchu nadal jest nie zrealizowane przeze mnie Twoje zamówienie, bo z tego, co pamiętam, nie włożyłam wszystkiego do koperty :oops: , tak więc dopiszę do niego te bakłażanki.
Oczywiście, że nie możesz się poddawać - jakiś czas temu umówiłyśmy się z Armaszką, że razem będziemy uprawiać bakłażany w perlicie, więc zapraszam do ekipy w przyszłym sezonie :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Pestka

Moderatorzy: Adasiowa, Kasionek
Wygenerowano w 0.588 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum