TEMAT: Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki.

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 07 Lut 2018 08:39 #588134

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Teraz dwie odmiany, które można uprawiać z siewu wprost do gruntu. Najlepiej wypróbować jeszcze w tym roku.
Ma być wczesna wiosna i taka jaką lubią ogrodnicy, ciepła, z przelotnymi deszczami,bez przymrozków.

Odmiana: Etna
Przeznaczenie: Do uprawy w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa, wiotkołodygowa, samokończąca, wysokość ok. 55-65 cm. Rośliny o luźnym
do zwartego pokroju i dość silnym wzroście. Grona pojedyncze i podwójne, średniodługie.
Owocowanie: Odmiana wczesna, bardzo plenna, pierwsze zbiory po ok.64-68 dniach.Grona pojedyncze
i podwójne, średniej długości. Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne, zbiór do końca sierpnia.
Owoc: Owoce średniej wielkości do dużych (80-90 g), kuliste lub lekko spłaszczone, czerwone,
bez piętki, dobrze wybarwione, dość twarde. Miąższ jednolity, mięsisty, czerwony, smaczny.
Nie wykazują skłonności do pękania i zniekształceń.
Uwagi: Odmiana tolerancyjna wobec wiosennych chłodów i suszy, dobrze wiąże na wszystkich gronach.
Jest również tolerancyjna na choroby grzybowe, w tym na zarazę ziemniaczaną. Odporna
na uszkodzenia w transporcie.Owoce mają dużą zawartość suchej masy.Nadają się na przetwory,
do mrożenia,na przeciery,pasty. Stabilna w plonowaniu, dobra struktura plonu.
Można uprawiać z siewu wprost do gruntu.

Odmiana: Harnaś
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana niska,samokończąca, wiotkołodygowa, wysokość roślin 60-65 cm.,Uprawa
bezpalikowa. Rośliny o średniej sile wzrostu, średniorozgałezione i luźnym pokroju.
Owocowanie: Odmiana bardzo wczesna (od wysadzenia w pole do pierwszego zbioru 50-60 dni).
Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne, zbiór od połowy lipca do końca sierpnia.
Owoc: Owoce średnie do dużych (ok.110-130g), lekko żebrowane , kuliste i kulisto spłaszczone,
ciemnoczerwone, bez piętki.Miąższ krwistoczerwony, jednolity, o dużej mięsistości.
Uwagi: W uprawie amatorskiej zaleca się prowadzenie przy palikach i wiązanie gron. Przy zbiorze
dobrze odrywają się od szypułki. Jest to odmiana przeznaczona głównie do bezpośredniego
spożycia. Można też robić przetwory,zwłaszcza przeciery i soki. Jest odmianą odporną na większość
chorób grzybowych, w tym na zarazę ziemniaczaną. Możliwy siew wprost do gruntu.

:bye: Miłego dnia.
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Adasiowa, nutella, Horti, Zbyszko46, Betula, lech_g


Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 08 Lut 2018 09:02 #588275

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Dzisiaj przy tłustym czwartku niespodzianka. :)
Cztery odmiany gruntowych pomidorów ale za to jakich. Poprostu, same rosną. Wystarczy je tylko posadzić.

Odmiana: Delta
Przeznaczenie: Uprawa roślin w odkrytym gruncie.
Krzak: Rośliny karłowe,wiotkołodygowe,samokończąca, dość silnie rosnące, o pokroju luźnym
lub umiarkowanie zwartym.Wysokość roślin ok. 50-55cm. Grona pojedyncze , średniodługie.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna do średniopóźnej,plenna,68-70 dni do pierwszych zbiorów.
Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne.Można zbierać pomidory do końca sierpnia.
Owoc: Owoce o masie 100-120 g są kuliste lub lekko spłaszczone, bez piętki,czerwone, dobrze
wybarwione,dość twarde. Miąższ czerwony, jednolity, mięsisty, smaczny.
Uwagi: Owoce nie wykazują tendencji do zniekształceń i pękania. Tolerancyjna na podstawowe choroby.
Zawiera dość dużo suchej masy.Nadaje się do bezpośredniego spożycia i na przetwory.

Odmiana: Golem
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana niska, wiotkołodygowa, samokończąca. Wysokość roślin 60-70 cm. Uprawa
bezpalikowa. Wzrost roślin dość silny, pokrój roślin luźny do dość zwartego.
Owocowanie:Odmiana średniowczesna, od wysadzenia do zbioru 65-70 dni, bardzo plenna. Okres zbioru
pomidorów do końca sierpnia. Owocowanie w pojedynczych krótkich gronach.
Owoc: Owoce duże o masie 106-125 g, dobrze wybarwione, kuliste i lekko spłaszczone, twarde,
ze słabym zagłębieniem kielichowym. Dojrzałe owoce czerwone, dobrze wybarwione. Miąższ czerwony
jednolity, średniościsły, smaczny.
Uwagi: Odmiana przeznaczona głównie na przetwory, przeciery, do mrożenia, również do spożycia
Na świeżo w sałatkach i surówkach. Odporna na większość chorób, tolerancyjna na zrazę . Jest też
tolerancyjna na wiosenne chłody i suszę. Odporna na uszkodzenia w transporcie. Szypułka
z kolankiem dobrze odrywa się przy zbiorze. W uprawie amatorskiej zalecane prowadzenie przy
palikach i podwiązywanie gron.

Odmiana: Granit
Przeznaczenie: Do uprawy w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa, wiotkołodygowa, samokończąca, o pokroju średnio zwartym, wysokość
roślin ok.60-75 cm.,nie wymaga cięcia i palikowania.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, plenna, o dobrej strukturze plonu. Pierwszy zbiór po
ok.78-80 dniach, owocowanie w gronach pojedynczych do końca września.
Owoc: Owoce owalne, bardzo twarde, gładkie, dojrzałe czerwone, bez piętki. Masa owoców ok.
70-90 g.,miąższ czerwony,dobrze wybarwiony, smaczny,mięsistość średnia do dużej.
Uwagi: Odmiana odporna na większość chorób, w tym na zarazę ziemniaczaną. Owoce odporne
na pękanie, na transport, brak kolanka przy szypułce. Posiadają dużą zawartość suchej masy.
Polecana, na przetwory,przeciery, soki, mrożenie,suszenie.Tolerancyjna na warunki uprawowe,
glebowe i pogodowe.

Odmiana: Helio
Przeznaczenie: Do uprawy w nieogrzewanych tunelach. Można uprawiać w grucie.
Krzak: Odmiana silnie rosnąca, wysoka, o ciagłym wzroście, wiotkołodygowa, wysokość roślin
160-170cm.,pokrój luźny, uprawa przy podporach. Grona pojedyncze, długie.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, plenna, owocuje w gronach średniej długości. Czas do
pierwszych zbiorów to 70-75 dni. i można je zbierać od lipca do połowy września. Dojrzewanie
owoców równomierne i systematyczne
Owoc: Owoce żółte, gładkie, średniej wielkości (80 – 100g) o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku.
Dobrze wybarwione. Miąższ dość ścisły, dobrze wybarwiony, smaczny.
Uwagi: Odmiana raczej deserowa, do bezpośredniego spożycia. Możliwa jest również uprawa w polu
przy palikach. Grona przydatne do pakowania na tackach. Są odporne na uszkodzenia w transporcie.
Tolerancyjna na choroby grzybowe i zarazę ziemniaczaną,dobrze reaguje na nawożenie i podlewanie.
Odmiana amatorska.

:bye: Miłego dnia.
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Zbyszko46, Marlenka, Betula, lech_g

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 09 Lut 2018 08:31 #588461

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Nowy dzień, nowe odmiany gruntowych pomidorów. :)

Odmiana: Hetman
Przeznaczenie: Do uprawy w otwartym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa, wiotkołodygowa, o średnim wzroście i dość luźnym pokroju, ok.50-65 cm.
Nie wymaga cięcia i palikowania.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, bardzo plenna, pierwszy zbiór po ok.75-80 dniach.
Okres zbiorów do końca września. Grona pojedyncze lub podwójne, średniej długości, dobra struktura plonu.
Owoc: Owoce wydłużone, bardzo smaczne,o masie 80-100 g.,dojrzałe koloru czerwonego, bez piętki.
Miąższ intensywnie czerwony, o grubej ściance. Mięsistość duża do bardzo dużej.Bardzo smaczny.
Uwagi: Odmiana jest odporna na choroby i tolerancyjna na warunki glebowe. Owoce twarde,dobrze
znoszą transport, nie pękają. Polecana do bezposredniego spożycia , ze względu na bardzo dobre
wybarwienie i twardość owoców polecana na przetwory,przeciery, soki.

Odmiana: Hubal
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana niska, samokończąca, wiotkołodygowa,ok.60-75 cm, o zwartym pokroju i dużej
sile wzrostu z tendencją do rozrastania się,bezpalikowa. Grona złożone krótkie.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, plenna, pierwsze zbiory po ok. 72-75 dniach, okres
zbioru do końca września. Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce intensywnie czerwone o masie ok. 120-150 g, kuliste, czasami kanciaste,
bardzo kształtne, gładkie lub słabo żebrowane, bez piętki. Miąższ jednolity, purpurowo-czerwony,
mięsisty,smaczny, wysoka zawartość likopenu. Twarde, bez tendencji do pękania i zniekształceń.
Uwagi: Odmiana plenna, długi okres przechowywania – po zbiorze owoce mogą 10 dni przetrwać
nie tracąc twardości i nie zmieniając smaku. Odporna na większość chorób. Tolerancyjna na warunki
glebowe i pogodowe. Przeznaczenie na przetwory, na sosy, przeciery, oraz do spożycia na świeżo.
W uprawie amatorskiej wskazana jest uprawa przy palikach i podwiązywanie gron. Odmiana o
dobrej strukturze plonu, odporna na transport.

:bye:
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Zbyszko46, Marlenka, lech_g

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 09 Lut 2018 18:20 #588543

  • andziasz
  • andziasz's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 104
  • Otrzymane dziękuję: 161
Takie informacje o uprawie pomidorów widnieją w książce Ogród w zgodzie z naturą autorstwa Marie-Luise Kreuter cytuję :
„ Pomidory jako jedyne warzywo nie wymagają płodozmianu . Chciałyby mieć one stałe miejsce ! Najlepiej rosną jeśli z roku na rok uprawiane są na tym samym zagonie . Pozostają zdrowe , jeżeli nawożone są kompostem z własnych łodyg i liści. Nikt do tej pory nie potrafi wyjaśnić dlaczego pomidory czują się najlepiej w „ swoim wlanym sosie” . Praktyk potwierdza że one właśnie tak się zachowują. „
„ Dobra do nawożenia jest mieszanka mączki z rogów , krwi i kości . Rozłożyć na zimę i przykryć ściółka . Na wiosnę, przed sadzeniem można dodatkowo - w zależności od potrzeby i stanu gleby - posypać zagon jeszcze mączką skalną i popiołem drzewnym „
„Rośliny te udają się szczególnie dobrze przed białą południową ścianą, która przyciąga światło”
„ Pomidory warto ściółkować. Warstwa ściółki utrzymuje długo wilgoć . Szczególnie korzystna dla pomidorów jest bogata w potas ściółka z liści żywokostu i pociętych pędów bocznych pomidorów”
„ Pomidory po wysadzeniu przykrawać ściółka z liści pomidorów i opryskać parokrotnie odwarem ze skrzypu , który zapobiega chorobom grzybowym”
„ Późnym latem , w końcu sierpnia do początku września usuwa się górny pęd kwiatowy, żeby wszystkie siły skierowane były na zwiększenie masy owoców. Nigdy jednak nie należy obcinać zielonych liści jak się często poleca.”
„ dobrymi roślinami sąsiadującymi są : szpinak, nasturcja, czosnek, kapustne, por, kukurydza, pietruszka, sałata, seler i por. „

Jak się odniesiecie do tych informacji ? Intryguje mnie głownie ta informacja o braku potrzeby zmiany miejsca sadzenia i sposobu ogławiania - zawsze robiłam poprzez odcinanie czubka pomidora pozostawiając na górze 3-4 liście .

Co do maczki z rogów - w 2016 r moja sistra zakupiła takową w Lidlu, bo podobno u nas jest ogólnie ciężką do zdobycia, sypała po garści pod każdy krzak przed sadzeniem i potem już niczym nie nawoziła miała duże piękne i zdrowe pomidory.

Jak w 2016r jak skończyła mi się gnojówka z pokrzywy zrobiłam właśnie gnojówkę z wilków pomidorów i tym nawoziłam, sprawdziła się nie gorzej niż ta z pokrzyw. Robiłam to w proporcji 1 kg wilków na 10 l wody, pozostawione do fermentacji a protem podlewałam raz na tydzień w proporcji 1:10
Nic tak nie cieszy jak dłubanie w ziemi :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Eus, Adasiowa, Horti, rozalia

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 11 Lut 2018 11:12 #588761

  • Eus
  • Eus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 543
  • Otrzymane dziękuję: 339
Gnojówkę z wilków i liści pomidorowych zawsze robię, stoi w baniaczku pod folią, na pewno jest dobra.W ubiegłym roku wiosną posadziłam na działce trzy kępy żywokostu, rośnie bardzo szybko( obawiam się, czy nie za szybko się rozpanoszy) i też robię z niego gnojówkę, ma dużo potasu. Pasy białej agrotkaniny ścielę przy bokach folii, tam gdzie słońce słabo dochodzi, przeczytałam kiedyś o skuteczności tej metody u Ani kozuli na FO. Gdyby nie żal miejsca pod pomidorami, które wykorzystuję na przedplon, śródplon i poplon :happy4: , wyścieliłabym po całości. Ściółkowanie też jest ok, a wymienione tu rośliny jak najbardziej :) Skrzyp też wiadomo, że wzmacnia.
Jeśli chodzi o ogławianie - przecież właśnie chodzi o usuniecie kwiatostanu, a nie liści, zostawiam je, jeśli są zdrowe i nie zasłaniają pomidorów. Liście pomagają karmić roślinę, więc bez potrzeby chyba nikt nie usuwa?
Interesująca jest informacja o braku potrzeby zmianowania, bardzo ciekawe, może ktoś ma takie doświadczenie ?
Odpadłyby problemy ze zmianą miejsca na foliak :woohoo:
Pozdrawiam
Eugenia
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2018 11:14 przez Eus.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, andziasz

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 11 Lut 2018 12:11 #588766

  • Zbyszko46
  • Zbyszko46's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 247
  • Otrzymane dziękuję: 346
Gienia wszystko ładnie pięknie dopóki choroby nie pojawią się w glebie,wtedy żadne zaklęcia nie pomogą, pozostaje albo przeniesienie tunelu albo wymiana ziemi,trzeba wybrać co łatwiejsze.Zawartość nawozów zawsze można skorygować.
Pozdrawiam,Zbyszek
Życie jest dużo prostsze,gdy wiesz,jak sobie radzić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, andziasz, Marlenka

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 12 Lut 2018 08:38 #588891

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Moje doświadczenia związane z biodynamiką.
W roku 1997 chcieliśmy przejść na uprawę bidynamiczną, taką z papierami.
W tym czasie czytałem książki, broszury autorstwa Marii Thun, propagatorki uprawy biodynamicznej(np."Dni siewu")
kalendarz, który kupuję do dzisiaj. Natomiast w Nakle n/Notecią było gospodarstwo p.Osetek,"Otylia" który współpracował
z p.M.Thun.Gospodarstwo to jest do dzisiaj i można tam kupić preparaty. Kupowałem od niego preparaty biodynamiczne.
Właśnie w tym roku rozpoczeliśmy przestawianie uprawy na metodę biodynamiczną. Zrezygnowaliśmy z całej chemi, nawozów, oprysków,
tylko uprawa biologiczna. Uprawa współrzędna,stosowanie preparatów biodynamicznych, wsiewki roślin motylkowych,ściółkowanie.
Zasialiśmy ogród i klapa.
Jeśli od razu zrezygnuje się z konwencjonalej uprawy i stosuje tylko uprawę biologiczną, to w tym i następnym roku
nie będzie efektów. Ziemia musi odpoczywać trzy-cztery lata, żeby zacząć rodzić tak jak sobie wyobrażamy.

Teraz o radach dla ogrodników z książek. Dane te są zebrane z wieloletnich doświadczeń upraw ekologicznych
i jest to model, do którego powinniśmy dążyć. Jeśli gleba jest w wysokiej kulturze uprawowej, to działanie tymi
metodami da się szybko zauważyć. Jeśli nie to trzeba być cierpliwym. W każdym razie, jeśli autor publikacji jest
praktykiem, bądź przygląda się ogrodnikom praktykom i dzieli się spostrzeżeniami, to rady jego są przydatne.
Takie jest moje zdanie.
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Eus, Iwona M, grzesiek59, Adasiowa, Horti, Marlenka

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 12 Lut 2018 08:43 #588892

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Dzisiaj trzy odmiany pomidorów gruntowych.

Odmiana: Jokato
Przeznaczenie: Do uprawy w gruncie i pod osłonami.
Krzak: Odmiana niska,samokończąca,wiotkołodygowa,ok.80-100 cm ,plenna. Rośliny o luźnym pokroju,
umiarkowanie silnym wzroście. Grona pojedyncze i złożone, krótkie
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, plenna, do pierwszych zbiorów ok.75-80 dni, okres zbiorów
od sierpnia do końca września. Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce owalno-wydłużone, duże, około 100g, twarde, nie pękają ,pomarańczowożółte, dobrze
wybarwione, miąższ żółty do pomarańczowego, bardzo mięsisty,bardzo smaczny.
Uwagi: Odmiana tolerancyjna na podstawowe choroby.Szypułka bez kolanka.Odmiana przeznaczona
do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory: konserwowanie w całości, mrożenie, dodatek
do mieszanek warzywnych (jako kostka), dodatek do sosów. Zaleca się uprawę przy palikach
i podwiązywanie gron. Odmiana amatorska.

Odmiana: Jontek
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie
Krzak: Odmiana niska, wiotkołodygowa, samokończąca, wysokość roślin 60-75 cm. bezpalikowa.
Wzrost roślin średniosilny, pokrój luźny.Grona pojedyncze, częściowo złożone, średniodługie.
Owocowanie: Odmian wczesna, plenna, czas do pierwszych zbiorów to 55-65 dni,owocowanie trwa
od połowy lipca do końca sierpnia. Owoce dojrzewają stopniowo, sukcesywnie. Dobra struktura plonu.
Owoc: Owoce kuliste, gładkie, średniej wielkości, średniej twardości. Dojrzałe owoce czerwone,
miąższ czerwony, dobrze wybarwiony, jednolity, o dużej mięsistości, smaczne. Masa owoców 70-90g.
Uwagi: Owoce mimo średniej twardości nie mają tendencji do pękania i zniekształceń, dojrzałe
owoce bez piętki. Odporna na większość chorób, w tym na zz. Tolerancyjna na warunki glebowe
i pogodowe. Przeznaczenie pomidorów do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Zaleca się przy
uprawie amatorskiej prowadzenie przy palikach.

Odmiana: Juhas
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie
Krzak: Odmiana niska, wiotkołodygowa, samokończąca. Rośliny o pokroju luźnym,średnio silnie
rosnące,o wysokości do 70 cm., uprawa bezpalikowa. Grona pojedyncze i złożone, średniodługie.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, wysoka plenność,do pierwszych zbiorów ok.72-75 dni,
Okres zbiorów od lipca do końca sierpnia. Dojrzewanie pomidorów sukcesywne.
Owoc: Owoce owalne,twarde, bez piętki, wyrównanej wielkości, bez tendencji do zniekształceń
i pękania.Masa 60-90 g.,barwa intensywnie czerwona. Miąższ jednolity, czerwony, mięsistość
średnia do dużej, smaczny.
Uwagi: Wyróżnia się wysoką zawartością suchej masy owoców, wysoką plennością, tolerancją na
zarazę ziemniaka. Bezkolankowa szypułka ułatwia zbiór w uprawie towarowej. Przeznaczona do
przetwórstwa,do mrożenia i do bezpośredniego spożycia. W uprawie amatorskiej uprawa przy paliku.

Miłego dnia. :bye:
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Horti, Zbyszko46, Kasionek, Marlenka

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 13 Lut 2018 09:15 #589076

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Kontynuacja serii.
Jeśli mogę polecić, to proponuję pomidora Karat. Co prawda jeszcze go nie uprawiałem, ale dostaliśmy od znajomych
i jest dobrze wybarwiony, twardy, smaczny.

Odmiana: Karat
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana niska, sztywnołodygowa, samokończąca. Rośliny silnie rosnące o zwartym pokroju.
Wysokość roślin 60-70 cm. Uprawa bezpalikowa, grona pojedyncze i podwójne, średniodługie.
Owocowanie: Odmian średniowczesna , dosyć plenna, dobra struktura plonu. Pierwszy zbiór po
74-80 dniach, okres owocowania od lipca do końca sierpnia. Sukcesywne dojrzewanie pomidorów.
Owoc: Owoce średnie do dużych,owalne,gładkie lub lekko żebrowane. Dojrzałe owoce czerwone,
dobrze wybarwione,bez piętki. Miąższ intensywnie czerwony o dużej mięsistości, smaczny.
Masa owoców od 90 do 120g.
Uwagi: Odmiana odporna na choroby grzybowe, na zz. Tolerancyjna na warunki uprawy, zarówno
glebowe jak też pogodowe.Owoce twarde, bez tendencji do pękania i zniekształceń, odporne
na transport. Odmiana posiada największe owoce w grupie pomidorów o owalnym, wydłużonym
kształcie.Przeznaczenie na przetwory, do konserwowania, mrożenia, do bezpośredniego spożycia.
W amatorskiej uprawie zalecane prowadzenie przy paliku, uprawa roślin w większym zagęszczeniu.

Odmiana: Koneser
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa, wiotkołodygowa, samokończąca,o średniej sile wzrostu, pokrój roślin
luźny do zwartego, ok.65 cm, nie wymaga cięcia i palikowania.Grona pojedyncze, sredniodługie
Owocowanie: Odmiana średniowczesna,okres do zbioru ok. 65-70 dni., można zbierać do połowy
września,dobra struktura plonu. Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce duże (80-120g), wyrównane, kuliste, lekko spłaszczone, dobrze wybarwione, dość twarde,
nie pękają, dobrze odrywają się szypułki. Dojrzałe owoce czerwone, bez piętki. Miąższ intensywnie
czerwony, mięsistość średnia do dużej, smaczny.
Uwagi: Odmiana tolerancyjna na choroby grzybowe i warunki uprawy. Może być uprawiana z siewu
wprost do gruntu,dobrze znosi niekorzystne warunki atmosferyczne. Jest polecana do bezpośredniego
spożycia i na przetwory, przeciery, soki.Zalecane podwiązywanie gron w uprawie amatorskiej.

Odmiana: Konsul.
Przeznaczenie:
Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa, wiotkołodygowa, samokończąca, o pokroju średnio zwartym, wzroście umiarkowanym,
wysokość roślin ok.60-70 cm., nie wymagają cięcia ani palikowania,
Owocowanie: Odmiana bardzo plenna, o skoncentrowanym owocowaniu, średniopóźna, pierwszy zbior po
ok.84-88 dniach, zbiór do końca września.
Owoc: Owoce wydłużone, mięsiste, czerwone, o masie 50-70g twarde, bez tendencji do pękania,
zanikająca piętka. Miąższ czerwony, dobrze wybarwiony, mięsisty, bardzo smaczny.
Uwagi: Odmiana odporna na choroby grzybowe, w tym na zz. Tolerancyjna na warunki uprawy.
Owoce nie pękają, odporne na transport. Przydatna głównie na przetwory,przeciery,soki.
Można konserwować w całości.

:bye:
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Horti, Zbyszko46, Marlenka

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 13 Lut 2018 17:28 #589147

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Jeszcze trzy odmiany dzisiaj.

Odmiana: Korsarz
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa, wiotkołodygowa, o średniosilnym wzroście, pokrój dość luźny, wysokość
ok.50-65 cm., nie wymaga cięcia i palikowania. Grona pojedyncze i złożone, średniodługie.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, pierwsze zbiory po ok.75-80 dniach. Owoce można zbierać
do połowy września. Owocowanie raczej skoncentrowane. Dojrzewanie owoców równomierne .
Owoc: Owoce średniej wielkości o masie 70-90 g.,kulistego jajowatych, lekko spłaszczcone,twarde,
dojrzałe koloru czerwonego,miąższ intensywnie czerwony, mięsistość średnia do dużej, smaczne.
Uwagi: Posiada silny system korzeniowy, dobrze rośnie w gorszych warunkach glebowych. Dobra
struktura plonu. Polecana do bezpośredniego spożycia i na przetwory,przeciery,soki.Wyróżnia się
dużą zawartością witaminy C.Owoce nie wykazują tendencji do pękania i zniekształceń.

Odmiana: Krezus
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa,wiotkołodygowa,samokończąca,ok.50-60 cm., średniozwartym pokroju rośliny,
mieszańcowa, nie wymaga cięcia ani palikowania. Grona pojedyncze średniodługie.
Owocowanie: Odmiana dość wczesna,bardzo plenna zbiór po 65-70 dniach, zbiór skoncentrowany,
trwa do końca sierpnia. Dojrzewanie owoców równomierne.Dobra struktura plonu.
Owoc: Owoce średniej wielkości,kuliste,lekkospłaszczone, intensywnie czerwone, bez piętki.
Masa owoców ok.80-100g.,miąższ czerwony, dobrze wybarwiony, średniomięsisty, smaczny.
Uwagi: Odmiana odporna na większość chorób, tolerancyjna na zarazę ziemniaczaną. Posiada
dużą do bardzo dużej plenność. Owoce nie pękają,odporne na transport. Duża zawartość suchej masy.
Nadaje się na przetwory,soki,przeciery,sosy.

Odmiana: Lancet.
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana niska, wiotkołodygowa, samokończąca, bardzo plenna. Rośliny silnie rosnące
o luźnym pokroju, wysokość roślin ok.60-65 cm.,uprawa bezpalikowa.
Owocowanie: Odmiana średnio wczesna (ok.70-78 dni od wysadzenia rozsady do zbioru). Grona
Pojedyncze, średniej długości. Zbiór od sierpnia do końca września.
Owoc: Owoce wydłużone, o masie 70-80g, bardzo kształtne, intensywnie czerwone, gładkie
i bardzo twarde. Miąższ krwistoczerwony, jednolity, bez widocznego rdzenia, smaczne.
Owoce dobrze odrywają się od rośliny, nie wykazują tendencji do zniekształceń i pękania.
Uwagi: Odmiana bardzo plenna, tolerancyjna na zarazę ziemniaka i alternariozę. Przeznaczona
do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa (soki, przeciery, kostka) i mrożenia. Jest tolerancyjna
na niekorzystne warunki siedliskowe i atmosferyczne.

Pozdrawiam. :)
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Horti, Zbyszko46, Marlenka

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 14 Lut 2018 12:05 #589303

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Powoli kończy się lista odmian z tej grup pomidorów. Dzisiaj kilka z nich.

Odmiana: Lubań
Przeznaczenie: Uprawa roślin w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa,wiotkołodygowa,samokończąca, pokrój roślin luźny do zwartego, bezpalikowe.
Wysokość roślin ok.50-70 cm. Grona pojedyncze i złozone, krótkie.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna,owoce dojrzewają umiarkowanie wcześnie równomiernie
i systematyczne.,pierwszy zbiór po ok. 70-75 dniach. Zbierać można pomidory do końca sierpnia.
Owoc: Owoce kuliste,twarde,czerwone,bez piętki,miąższ intensywnie czerwony,smaczne,owoce wyrównane.
Masa owoców ok.120-140g.
Uwagi: Przy dość dużych owocach w uprawie amatorskiej wskazane jest podwiązywanie gron.
Dobrze plonuje nawet w lata chłodne i deszczowe. Odporne na transport.Silny system korzeniowy.
Odporna na większość chorób, również na zarazę ziemniaczaną. Polecana do bezpośredniego spożycia,
przetwórstwa i na przeciery. Dobra struktura plonu.

Odmiana: Maskarena
Przeznaczenie: Do uprawy w gruncie i pod osłonami,
Krzak: Odmiana niska,wiotkołodygowa, samokończąca, wysokość roślin ok. 70-90 cm.,bezpalikowa.
Rośliny o średnio zwartym pokroju i średnim wzroście.Grona pojedyncze i złożone, średniej długości.
Owocowanie: Odmiana wczesna, średnioplenna, początek zbiorów połowa lipca, po 58-60 dniach.
Zbiory pomidorów do końca sierpnia. Owoce dojrzewają systematycznie.
Owoc: Owoce średnie do dużych (masa 90-100 g), kuliste do lekko spłaszczonych, mięsiste, dobrze
wybarwione, czerwone, bez piętki. Miąższ czerwony, dobrze wybarwiony, mięsisty, smaczny.
Uwagi: Odporna na choroby, w tym na zz. Tolerancyjna na warunki glebowe i pogodowe. Posiada
cechę partenokarpii, w niekorzystnych warunkach atmosferycznych dobrze wiąże owoce. Odmiana
polecana do bezpośredniego spożycia i na przetwory.

Odmiana: Olga
Przeznaczenie: Do uprawy w gruncie.
Krzak: Odmiana niska,samokończąca, wiotkołodygowa, ok.60-70 cm.,o średnio zwartym pokroju.
Rośliny o silnym wzroście.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna do średniopóźnej, pierwsze zbiory po ok.75-80 dniach.
Owoc: Owoce średniej wielkości do dużych,lekko spłaszczone, o słabo żebrowanej powierzchni.
Barwa owoców dojrzałych intensywnie czerwona, bardzo smaczne,bez piętki. Miąższ czerwony,
mięsistość owocu średnia do dużej. Średnia masa owoców 180-220 g.,nie pękają.
Uwagi: Rośliny silnie rosnące, o silnym systemie korzeniowym. Owoce twarde i odporne na
uszkodzenia w transporcie. Duża odporność na choroby. Duża zawartość suchej masy, przydatna
Na przetwory, przeciery, sosy, do mrożenia ale także na świeżo w surówkach i sałatkach.
Uprawa przy palikach ze względu na wielkość owoców.

Odmiana:Ondraszek
Przeznaczenie: Do uprawy w gruncie.
Krzak: Odmiana niska,samokończąca,wiotkołodygowa, ok.65 cm.,o średnio zwartym pokroju,
dość silnym wzroście. Grona pojedyncze lub podwójne, średniodługie.
Owocowanie: Odmiana wczesna, pierwsze zbiory po 65-70 dniach, plenna, daje duży wczesny
plon. Można zbierać do końca sierpnia. Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce średniej do dużej wielkości, okrągłe, do lekko spłaszczonych, gładkie lub bardzo
słabo żebrowane. Barwa owoców dojrzałych czerwona, bez piętki. Miąższ intensywnie czerwony,
mięsistość dość duża, smaczne. Średnia masa owoców wynosi ok.85-110 g., niezbyt twarde.
Uwagi: Odmiana odporna na choroby grzybowe, w tym na zarazę ziemniaczaną. Jest tolerancyjna
na warunki glebowe i pogodowe.Owoce choć niezbyt twarde, nie pękają. Przeznaczenie na przetwory,
przeciery, soki i do bezpośredniego spożycia. Uprawa bezpalikowa. Bardzo bobra struktura plonu.

Odmiana: Orion Ożarowski
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa, wiotkołodygowa, o średniej sile wzrostu,średnio rozgałęziające się,
o luźnym pokroju. Wysokość roślin to ok. 50-58 cm.
Owocowanie: Odmiana bardzo wczesna, plenna, zbiory od połowy lipca, po ok.50-54 dniach.
Czas zbioru do końca sierpnia. Owocuje w gronach, podwójnych, dość długich.
Owoc: Owoce średniej wielkości, dojrzałe w kolorze czerwonym, dobrze wybarwione. Miąższ
Jednolicie czerwony, o dużej mięsistości, dobrze wybarwiony, smaczny.Owoce średnio twarde,
z niewielką tendencją do pękania. Masa owoców ok.70-80g.
Uwagi: Odmiana tolerancyjna na niską temperaturę w okresie tworzenia i zawiązywania owoców.
Posiada cechę partenokarpii.Odporna na choroby, jako wczesna odmiana jest tolerancyjna na
zarazę ziemniaczaną. Polecana do bezpośredniego spożycia. Może być uprawiana z siewu wprost
do gruntu i w większym zagęszczeniu.

Odmiana: Prymus
Przeznaczenie: Uprawa roślin w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa, wiotkołodygowa,samokończąca,wysokość roślin 50-60 cm.,wzrost
średnio silny,pokrój roślin luźny. Grona pojedyncze, średniej długości.
Owocowanie: Odmiana wczesna, plenna, pierwszy zbiór po 60-65 dniach. Okres zbioru trwa
do końca sierpnia. Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce średnie do dużych, czerwone,dobrze wybarwione, lekko spłaszczone, gładkie,
bez piętki, o masie ok. 75-90 g, nie drobnieją. Miąższ czerwony,mięsisty,smaczny.
Uwagi: Odmiana jest tolerancyjna na choroby, również na zarazę ziemniaczaną. Jest również
Tolerancyjna na warunki glebowe i pogodowe, dobrze wiąże przy niesprzyjającej pogodzie.
Odmiana przeznaczona do bezpśredniego spożycia i na przetwory,przeciery,sosy.

Miłych Walentynek. :)
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Zbyszko46, Betula

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 15 Lut 2018 08:20 #589473

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Dzisiaj ostatnia część pomidorów gruntowych z tej grupy.

Odmiana: Rumcajs
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana niska, wiotkołodygowa, samokończąca, wysokość roślin ok. 60-70 cm. Rośliny silnie
rosnące, o pokroju średnio zwartym do luźnego. Uprawa bezpalikowa. Grona częściowo pojedyncze,
częściowo złożone, średniodługie.
Owocowanie: Odmiana wczesna, plenna, o stabilnym plonowaniu i dobrej strukturze plonu. Okres
do pierwszego pierwszego zbioru wynosi 63-65 dni., owocowanie trwa od połowy lipca do końca sierpnia,
dojrzewanie równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce średniej wielkości, kuliste lub lekko spłaszczone, gładkie. Barwa owoców dojrzałych
czerwona, dobrze wybarwiona, bez piętki. Miąższ intensywnie czerwony, jednolity, o bardzo dużej
mięsistości, bardzo smaczny. Masa owoców ok. 80-90 g.
Uwagi: Odmiana odporna na większość chorób, w tym na zarazę ziemniaczaną. Tolerancyjna na
gorsze warunki uprawy. Owoce są średniotwarde, bez tendencji do pękania. Główne przeznaczenie
do bezpośredniego spożycia, można również na przetwory, przeciery ze względu na kolor.

Odmiana: Ryton
Przeznaczenie: Do uprawy w gruncie
Krzak: Odmiana karłowa,wiotkołodygowa, samokończąca, nie wymaga palikowania. Wysokość
roślin ok.50-54 cm.Luźny pokrój roślin i średniosilny wzrost. Grona pojedyncze, krótkie.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna,zbiór po ok.70 dniach,bardzo plenna.Owocowanie od lipca
do końca sierpnia, równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce kuliste, średnie do dużych,wyrównane,nie pękają,o masie 90-110g.Dojrzałe owoce
o intensywnie czerwonym kolorze,miąższ czerwony,dobrze wybarwiony, mięsisty,smaczny.
Uwagi: Uprawa w gruncie bez palikowania, nie wymaga usuwania pędów. Mało podatna na choroby,
na zarazę ziemniaczaną tolerancyjna. Dobrze sobie radzi w niesprzyjających warunkach uprawy.
Polecana na przetwory i do bezpośredniego spożycia.

Odmiana: Samuraj
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Niska odmiana karłowa dorastająca do ok. 30-40 cm., charakteryzuje się krzaczastym,
wzniesionym pokrojem i sztywnymi łodygami, dość silny wzrost.Ciemnozielone liście są delikatnie
owłosione o pierzastych brzegach.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, plenna, do pierwszych zbiorów ok.65-70 dni, owocowanie do końca sierpnia.
Owoc: Owoce duże (130g), kuliste, stosunkowo twarde, niepękające, intensywnie czerwone.
Ich skórka jest gładka i lśniąca. Miąższ mięsisty,czerwony,dobrze wybarwiony, bardzo smaczny.
Odporne na uszkodzenia twarde owoce,nie pękają.
Uwagi: Rośliny odporne na choroby, dobrze reagują na nawożenie, tolerancyjne na warunki glebowe
i atmosferyczne. Częściowo partenokarpiczne. Są również idealne do spożywania na surowo,
w sałatkach, surówkach i na kanapkach ,nadają się na przetwory przeciery, sosy, soki, mrożenia.
Możliwa uprawa z siewu wprost do gruntu.

Odmiana: Sokal
Przeznaczenie: Uprawa w gruncie
Krzak: Odmiana wiotkołodygowa, karłowa,wysokość ok.53 cm.,samokończąca,mieszańcowa,
pokrój roślin luźny,o słabym wzroście. Grona pojedyncze i złożone, średnie do długich.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, plenna, zbiór po 70-75 dniach. Okres zbioru od lipca
do końca sierpnia. Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce cylindryczne, średniej wielkości (60-70g), równomiernie wybarwione, czerwone,
twarde, odporne na pękanie. Miąższ czerwony,średnio mięsisty, smaczny.Szypułka bez kolanka.
Uwagi: Odmiana plenna i wierna w plonowaniu. Odporna na choroby grzybowe,zarazę ziemniaczaną.
Dobrze plonuje w niesprzyjających warunkach.Duża zawartość suchej masy(ekstrakt ok.5%).
Polecana na przetwory,przeciery, do mrożenia i do bezpośredniego spożycia w surówkach.
Dobrze znoszą transport, nie pękają.

Odmiana: Ułan
Przeznaczenie: Uprawa w odkrytym gruncie.
Krzak: Odmiana karłowa, samokończąca, o wiotkich łodygach. Charakteryzuje się dużą siłą wzrostu,
o zwartym pokroju. Rośliny o wysokości ok.50-56 cm. Grona złożone, krótkie.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, plenna, o dobrej strukturze plonu, do czasu zbiorów mija
ok.68-76 dni, zbiór trwa do końca września.
Owoc: Owoce średniej wielkości do dużej, kuliste lub lekko spłaszczone, gładkie bez tendencji do
zniekształceń, twarde. Dojrzałe owoce o masie ok.100-150g. koloru jaskrawo czerwonego.
Miąższ purpurowoczerwony, jednolity,mięsistość bardzo duża, bardzo smaczny.
Uwagi: Odmiana odporna na większość chorób. Przeznaczenie głównie do bezpośredniego spożycia
w surówkach, sałatkach, ze względu na smak pomidorów. Nadaje się na przetwory, głównie przeciery.
Podatna jest na uszkodzenia w transporcie, mają niewielką tendencję do pękania.

Odmiana: Wiola
Przeznaczenie: Do uprawy w gruncie
Krzak: Odmiana niska,samokończąca, wiotkołodygowa,ok.60-65 cm, bezpalikowa, o średnio
zwartym pokroju. Wzrost roślin dość silny. Grona pojedyncze i złożone, średniej długości.
Owocowanie: Wczesna odmiana, plenna, pierwsze zbiory po 60-65 dniach. Okres zbiorów
od połowy lipca do końca sierpnia. Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce średniej wielkości, okrągłe do lekko spłaszczonych,o słabo żebrowanej
powierzchni do gładkiej. Barwa owoców dojrzałych czerwona, bez piętki. Miąższ czerwony,
mięsistość średnia do dużej, dość smaczne. Masa owoców ok.80-90 g.
Uwagi: Jest odmianą dość odporną na choroby. Uprawa w gruncie bezpalikowa. Owoce
są dość miękkie, lecz nie pękają. Przeznaczenie do bezpośredniego spożycia i na przetwory,
soki, przeciery. Owoce długo zachowują zbiorczą, nie tracąc walorów smakowych. Odporna
na niekorzystne warunki środowiska, może być uprawiana z siewu wprost do gruntu.

Odmiana: Zagłoba
Przeznaczenie: Uprawa w gruncie przy palikach.
Krzak: Odmiana wysoka,wiotkołodygowa,o ciągłym typie wzrostu, ok.170-180 cm. Pokrój roślin
luźny, o niezbyt silnym wzroście. Grona pojedyncze i złożone, średniodługie.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, plenna, pierwsze zbiory po 70-75 dniach. Można
zbierać pomidory do końca sierpnia. Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce średniej wielkości do dużej, ok.100-120g.,okrągłe,lekko żebrowane. Barwa owoców
dojrzałych czerwona,bez piętki.Miąższ czerwony do intensywnie różowego,smaczne, mięsistość
owoców bardzo duża, bardzo smaczne.
Uwagi: Ze względu na wielkość owoców zaleca się podwiązywanie gron. Owoce cechują się dużą
twardością. Odporne na transport, nie pękają. Jest tolerancyjna na choroby. Nadaje się do spożycia
na świeżo, w surówkach, sałatkch oraz na przetwory,na przeciery, soki, sosy. Przy prowadzeniu
na jeden pęd można uzyskach około 5 kg pomidorów.

Odmiana: Zyska
Przeznaczenie: Uprawa w gruncie
Krzak: Odmiana niska,samokończąca,o średnio zwartym pokroju,wysokość ok.60-70 cm.
Uprawa bezpalikowa. Grona pojedyncze lub złożone, średniodługie.
Owocowanie: Odmiana średniowczesna, plenna, pierwsze zbiory po 70-75 dniach. Okres
zbioru do końca sierpnia. Dojrzewanie owoców równomierne i systematyczne.
Owoc: Owoce małe, cylindryczne, o gładkiej do bardzo słabo żebrowanej powierzchni.
Masa owoców ok. 45-55g., dojrzałe koloru czerwonego,bez piętki, miąższ czerwony,
mięsistość owoców duża, smaczne. Owoce wyrównane, dobrze wybarwione.
Uwagi: Zaleca się uprawiając amatorsko prowadzić przy palikach, nie trzeba usuwać pędów.
Cechują się dużą twardością oraz dużą zawartością suchej masy, nie pękają. Odporne na
transport. Jest tolerancyjna na choroby grzybowe. Przeznaczenie na przetwory, na przeciery,
sosy, do konserwowania w całości, mrożenia.


:bye: Miłego dnia.
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Horti, Zbyszko46, Marlenka, Betula

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 16 Lut 2018 08:47 #589651

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Podsumowując charakterystykę odmian pomidorów gruntowych, obecnie uprawianych, przygotowałem takie zestawienia:


oaza1-2.jpg



oaza2-2.jpg



oaza3-2.jpg



Może będzie pomocne przy wyborze i odszukaniu konkretnej odmiany opisanej w tym wątku. :)
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Eus, Adasiowa, Armasza, Horti, Zbyszko46, rozalia, Kasionek, Marlenka, lucysia, Betula, Kajtkowa, Renia, amsiz, Dino_saur

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 16 Lut 2018 17:39 #589736

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 611
  • Otrzymane dziękuję: 998
Kaziku, moc serdecznych podziękowań z olbrzymią pracę, którą wykonałeś i trud, poświęcony na zebranie informacji. :bravo: :bravo: :bravo:
Twój wątek to prawdziwa skarbnica wiedzy i zostaje nam tylko wykorzystać ją jak najszybciej. :)
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 16 Lut 2018 18:02 #589745

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 1389
  • Otrzymane dziękuję: 2228
To święta prawda. Wykonałeś ogrom pracy, za co wielkie :thanks:
Zdradź tylko jeszcze, czemu niektóre z odmian w tabelce, są oznaczone kolorem czerwonym lub niebieskim. Mają jakieś szczególne zalety?
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 17 Lut 2018 09:14 #589867

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1526
Dziękuję za dobre słowa. :)

Czerwonym kolorem mam u siebie w spisie zaznaczone pomidory malinowe a niebieskim koktajlowe.

Jeśli miałbym polecić jakieś szczególne odmiany, to napewno malinowe,Faworyt, Bawole Serce, Herodes, Oxheart.
Przede wszystkim na smak, wielkość owoców, mimo wszystko niezawodność w uprawie, przy odrobienie większej trosce.
Bawole Serce - jeśli są to pomidory takie jak kiedyś, tzn. z nasion sprzed lat, to jest to wg.mnie wzorzec dla tej grupy,
Herodes i Oxheart - wielkość owoców i smak jak Bawole Serce, różnica we wzroście i wczesności owocowania.
Faworyt - super pomidor, smak owoców, ich wielkość, i u nas niezawodny w uprawie.


bawoleserce.jpg
herodes.jpg
oxheart.jpg

faworyt.jpg


Dalej, warte polecenia są pomidory gruntowe,"królewskie", Batory, Chrobry, Mieszko. Odmiany niskie, plenne, owoce smaczne,
dobrze wybarwione, niezawodne w plonowaniu. Dobrze plonują w gorszych warunkach glebowych i pogodowych.


batory.jpg
chrobry.jpg
mieszko.jpg



Kolejne pomidory warte polecenia, to te które można uprawiać z siewu bezpośrednio do gruntu. Nie ma obawy co do wysokości
i jakości plonu. Są to odmiany wczesne, a więc nie atakuje je zaraza ziemniaczana. Są częściowo partenokarpiczne, dobrze wiążą
owoce w niesprzyjających warunkach, tolerancyjne na wiosenne chłody. Owoce tworzą się na wszystkich gronach. W pełni dojrzałe
są dobrze wybarwione, smaczne. Nadają się do jedzenia na świeżo, a zwłaszcza na przetwory.Są niezawodne w uprawie.

Miłego dnia. :bye:
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Zbyszko46, Betula, Pestka

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 17 Lut 2018 14:00 #589927

  • Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2214
  • Otrzymane dziękuję: 2677
Co sadzicie o pomidorach do uprawy w tunelu: Robin F1, Lianne F1.
Pozdrawiam Andrzej

Pomidory – polskie odmiany, charakterystyka, uprawa, ciekawostki. 24 Lut 2018 14:56 #591531

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13674
  • Otrzymane dziękuję: 24188
kazko47 wrote:
Na początku dnia dwie odmiany. Co prawda nie dzieli ich różnica w latach, ale ze wzglądu na nazwę zestawiłem.
Obie pojawiły się na początku lat 90-tych(wg. moich informacji, 1993-94r). Są to odmiany późne, długo się przechowują,
wg.danych, do stycznia. Odmiany te to Bolek i Lolek. Lolka można znowu kupić w sklepach.


Może ze względu na sentyment do "Bolka i Lolka" kupiłam dzisiaj nasionka pomidorka Tolek.

Tolek ( TOR 2415 )

Wg informacji na opakowaniu to wysoka, średnio wczesna odmiana, przeznaczona do uprawy gruntowej i pod osłonami, koniecznie przy palikach. Rodzi duże owoce ( 300-500g) o intensywnie czerwonym miąższu i prawdziwym, pomidorowym smaku i aromacie. To pomidor szczególnie polecany na przeciery i soki, a co ważne: można zdejmować skórkę bez wcześniejszego parzenia.

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 24 Lut 2018 17:36 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47

Moderatorzy: Adasiowa, Kasionek
Wygenerowano w 0.266 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum