TEMAT: PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 11 Paź 2021 11:51 #778656

• Adamko72
  • Adamko72's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16
Trochę chrupiemy a trochę zrobiłam z serkiem. Dłubanie tej papryki ćwiczy świętą cierpliwość :jeez:[/quote]
Jaedda, możesz podać swój sprawdzony przepis na papryczki z sekiem :thanks: Ja w ubr robiłem i coś mi nie wyszło bo jak otwieram słoiczek to wszystko buzuje jak szampan :) .
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 13 Paź 2021 16:27 #778840

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
No żadna nie jest ostra, jakieś czary czy cóś? :D Nawet taka "czereśniowa" od sąsiada, ostrzegał, że bardzo ostra a u mnie słodka. Wszystkie Uba a plenna jest jak nie wiem co, są słodkie. Jalapeno i habanero kajś się zadziały, bo wcale ich nie mam. Możliwe, że się ugotowały w foliaku, ale żeby ani jednaj ostrej nie było to ja nie wiem co ja odwaliłam za numer :D dobrze, że mam zapasik z zeszłego roku.
Czy wasze papryki miały gniazda nasienne ok? Bo u mnie praktycznie każda papryka ma czarne nasionka mimo, że z zewnątrz wyglądają zdrowo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 13 Paź 2021 19:49 #778858

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Adamko72 ja w tym roku robiłam pierwszy raz na większą skalę. W zeszłym były zjadane chwilę po produkcji. Takie przyjemnie ostre mają dużo amatorów. Nie wiem czy nie będą buzować.

Przepis w oparciu o forumowy tylko serek biały zbelndowany z czosnkiem i fetą. Zalane oliwą i pasteryzowane tak bite 10 minut.

Dzięki wspaniałemu prezentowi Babci Ali :flower1: jeszcze powolutku je przerabiam :dance: dzisiejsza porcja.

IMG_20211013_195145.jpg

Trochę też zamarynowałam bo dojrzałe są przyjemnie aromatyczne i szalenie ładne.
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2021 19:58 przez Jaedda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adamko72, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 18 Paź 2021 19:08 #779308

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Moja Biquinho Red dalej rośnie w gruncie. Będzie tam, aż sama dokona żywota :oops:

20211018_161729.jpg

Cały czas zbieram, więc szkoda likwidować.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka, Jaedda, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 28 Paź 2021 01:09 #780116

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29652
Mam kilka ostrych papryk takich bardziej dla oka niż dla ciała, między innymi Black Pearl, Tricolor Variegata, Birds Eye. Chciałam żeby mi oko cieszyły jeszcze jakiś czas na werandzie. Czym je pryskacie na pasażerów na gapę, bo ledwo je wstawiłam, już oblepiły je mszyce :jeez:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2021 01:10 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka, Prządka

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 28 Paź 2021 09:06 #780119

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Aluszka, jeśli masz pod ręką HT ( tymol na "procentach" ), to śmiało pryskaj nawet co drugi dzień w stężeniu 5 ml/l.
Jeżeli takowego nie posiadasz, będę namawiać Cię na chemię ( jakkolwiek to zabrzmi ) i tradycyjne środki na mszyce ( w ubiegłym roku miałam klęskę urodzaju mszyc na paprykach i zero czasu na ekologię :( - jeden chemiczny oprysk załatwił całe owadzie towarzystwo ).
Jakieś dwa tygodnie temu wniosłam do mieszkania Habanero w doniczce - po kilku dniach na wierzchołkach pędów znalazłam bezskrzydłe osobniki, na szczęście w niewielkiej ilości - pozbierałam je ręcznie i codziennie prowadzę lustrację liści.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 28 Paź 2021 16:17 #780139

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29652
One lubia tą Habanero, bo na niej mam najwięcej i jeszcze Explosive Ember też mocno oblazły :mad2:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 12 Lis 2021 08:40 #781662

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Pakuje na straganik papryczkę Pelso. Nieduży krzaczek, ostrość bardzo słaba, a jak mój małżonek stwierdził może być jako słodka. Każdy ma inne pojęcie ostrości. Bardzo duża, jeśli chodzi o wielkość, grubość...hm to nie wiem jak określić, ja bym oznaczyła jako średnia. Zresztą sami zobaczcie.

IMG_20210922_112813.jpg

IMG_20210922_112621.jpg

IMG_20211013_142621.jpg

Papryczka ta pochodzi od forumki Marysia80, niestety nie widzę jej na forum. Wiem tylko tyle, że nasiona przywiozła z Węgier.
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Pestka, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 04 Sty 2022 19:09 #787669

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
No i nie wytrzymałam. Dzisiaj na wacikach wylądowało kilka nasion.W ubiegłym roku zaczęłam dwa dni wcześniej, czyli postęp jest :rotfl1:
Wszystkie straganikowe:
Cyclon
Big Jim
Big Devil(te to koniecznie muszę sprawdzić, bo nasiona mam z 2017 roku ;))
Lombardo
i jeszcze Belrubi. Ta jest dla mnie zagadką. Jedyny opis jaki znalazłam to słodko - ostra. Potraktuję ją jako ostrą i zostanie wysiana teraz .
Te będę uprawiać pierwszy raz.
I powtórzony z ubiegłego roku Penis Peper.
Wszystkie papryki będą rosły w gruncie.
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2022 20:31 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, bietkae, Zygowa, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 05 Sty 2022 10:42 #787739

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
Kasiu tak z nudów poszukałem, opis z autotłumacza ale daje radę :wink2:
Info: Belrubi to hiszpańska odmiana chili o bardzo lekkim upale. Owoce o długości ok. 12 cm szerokość ok. 2,5-3 cm dojrzewają do ciemnoczerwonego do brązowego i mają aromatyczny smak paprykowo-chili. Papryczki chilli nadają się do spożycia na świeżo, do sałatek, do grillowania lub do robienia aromatycznych, ciemnych sosów.

Pielęgnacja: Temperatura kiełkowania wynosi od 22 do 28°C (8-21 dni czasu kiełkowania), dlatego zaleca się stosowanie szklarni i maty grzewczej. Rośliny potrzebują świeżej, dobrze nawożonej, dobrze przepuszczalnej gleby i nie tolerują nasiąkania wodą. Powinny znajdować się w pełnym słońcu, osłoniętym miejscu z co najmniej 6 godzinami nasłonecznienia, najlepiej więcej. Rośliny wystawić na zewnątrz około 2 do 3 tygodni po ostatnich przymrozkach.

Gatunek Capsicum annuum
Scoville 10 - 1000 SHU
optymalna temperatura kiełkowania 22 - 28°C
Siew luty - kwiecień
Kwiaty białe (maj - lipiec)
Krzaczasty pokrój, ok. 80 cm wysokości
Dojrzewanie od zielonego do ciemnoczerwono-brązowego
Wygląd owoców podłużny, ok. 12 cm długości
Czas dojrzewania ok. 75 dni
Pochodzenie Hiszpania
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2022 10:59 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 05 Sty 2022 11:44 #787744

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiu, dziękuję :flower1:
Być może trochę się pospieszyłam, ale już tak bardzo paluszki mnie świerzbiły, że musiałam :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 29 Sty 2022 11:40 #790729

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Jedna z 2 papryk którą zimuje, jest to NN czerwona średnio ostra (tak ją nazywam) uprawiam ją od 3lat chyba już, pewnie na forum ma jakoś inną nazwę. Mam pomarańczową jeszcze tej odmiany, poza kolorem niczym się nie różnią.

P_20220129_112810.jpg
Pozdrawiam Sylwester
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 11:49 przez JaNina. Powód: Wstawiłam zdjęcie
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 29 Sty 2022 15:36 #790769

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam serdecznie!

W tym roku przez przypadek zimuję jedna ostrą paprykę

IMG_20220129_152508.jpg

Jest to odmiana Numex Twilight

Ku mojej ogromnej radości zaczęła wypuszczać listki.

Jednak to mój pierwszy rok i chciałabym się dowiedzieć czy mam oberwać owoce na krzaczku?

Mam ogromną nadzieję, że uda mi się ją przezimować.

Z góry dziękuję za porady.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Pestka, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 29 Sty 2022 15:53 #790770

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Numex Twilight myślałam, że bez problemu przezimuję w domu. Niestety, przegrała z mszycą(nie chciałam jej pryskać).

Za to wykopane jesienią Ubatuba Imambuci i Ubatuba Cambuci mają się całkiem dobrze
IMG_20220129_120642.jpg

Przycięłam im gałązki i od czasu do czasu podlewam.
Zimują w pomieszczeniu z temperaturą 16°. Nie wiem, czy jest ona dla nich odpiwiednia, ale najwyraźniej im służy.
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 20:43 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Pestka, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, Tajga dzika

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 29 Sty 2022 16:02 #790772

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Szczypiorek wrote:
Jednak to mój pierwszy rok i chciałabym się dowiedzieć czy mam oberwać owoce na krzaczku?
Oczywiście że oberwij. Zresztą wyglądają już na lekko przesuszone. Krzaczek straci owoce, to ruszy, żeby wydać nowe potomstwo :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Pestka, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Aurora Borealis

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 29 Sty 2022 16:23 #790777

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dziękuję bardzo za radę :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 30 Sty 2022 22:19 #790998

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11815
Na przechowanie zabrałam do domu tylko jedną paprykę, rosła na tarasie w dużej donicy a jesienią dałam jej małą, chyba ze 4 litry. To Black Pearl, trzyma się aż nadto dobrze bo wciąż rosną jej nowe łodyżki, zakwitają kwiatki więc trzeba przycinać. Podlewam rzadko tj. jak widzę, że liście klapnięte.
paprykablackpearl.jpg

Wczoraj podeszłam z konewką a tu niespodzianka, musiał jakiś owoc dostać się pod ziemię i wyrosła kępka siewek. Człowiek się cacka z nasionkami- waciki, temperatura a tu wyrosło samo w dość chłodnym pomieszczeniu ( proszę nie patrzeć na znacznik, zaplątał się :oops: )
blackpearl1.jpg
Pozdrawiam Ela

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 12 Lut 2022 20:07 #792862

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje papryki będą rosły w gruncie, więc wstawiam je w tym wątku :funnyface:

IMG_20220212_152624-2.jpg

Wyłożone na waciki 4 stycznia.
Penis Pepper
Lombardo
Big Jim
Big Devil (nasiona z 2017)
Belrubi niestety nie wykiełkowała.

Na razie mizerne, zapewne brakuje im światła słonecznego.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2022 08:25 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.642 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum