TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych część II

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 12 Lut 2019 21:56 #642469

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
A jaką wodę zamierzasz używać do podlewania ?

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 12 Lut 2019 22:27 #642474

• marta64
  • marta64's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
raczej kranówa ,ale jeśli jest wymagana deszczówka,to "nałapię" na dniach
Moja kranówka ma dużo wapnia-do czajnika używam filtrowanej ,bo po miesiącu czajnik był zakamieniały .

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 06:30 #642497

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2642
Pomodoro,

W załączniku mam badania z września 2018. Tak jak podejrzewałem mam niską zawartość CaCO3, czy mógłbyś mi pomóc i podać ile mam stosować koncentratu MS36+Saletra amonowa ? Bardzo byłbym wdzięczny.
Uprawę perlitową traktuje testowo u siebie z racji braku doświadczenia co do tego podłoża. W sumie to też późno wpadłem na ten jakże ciekawy eksperyment. Papryki ostre jak i pomidory Maskotka i dwarf (do uprawy doniczkowej) mam wysiane w podłożu KLASMAN TS1, jaką dawkę mogę zastosować do fertygacji?

Bardzo dziękuję - mam nadzieję że załącznik się otworzy.
Załączniki:
Łukasz

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 06:43 #642498

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
marta64

Owszem jest możliwość użycia propionianu wapnia jako źródła wapnia, ale do magicznej siły trzeba mieć również saletrę magnezową. Robimy wtedy koncentrat z MS , saletry magnezowej i saletry amonowej . Woda do pożywki, to deszczówka lub woda z filtra Brita.
Skład takiego koncentratu uzupełnionego wodą do objętości 1 l :

- 100 g Magiczna Siłą
- 20 g saletra magnezowa
- 23 g saletra amonowa

W drugiej butelce koncentrat propionianu wapnia 80 gram na litr.

Do fertygacji należałoby dawać 3 ml/l takiego koncentratu + 3 ml/ koncentratu PW
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2019 06:48 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Zbyszko46, marta64

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 07:02 #642499

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Evien wrote:
Pomodoro,

W załączniku mam badania z września 2018. Tak jak podejrzewałem mam niską zawartość CaCO3, czy mógłbyś mi pomóc i podać ile mam stosować koncentratu MS36+Saletra amonowa ? Bardzo byłbym wdzięczny.
Uprawę perlitową traktuje testowo u siebie z racji braku doświadczenia co do tego podłoża. W sumie to też późno wpadłem na ten jakże ciekawy eksperyment. Papryki ostre jak i pomidory Maskotka i dwarf (do uprawy doniczkowej) mam wysiane w podłożu KLASMAN TS1, jaką dawkę mogę zastosować do fertygacji?

Masz bardzo ciekawą wodę. Jak deszczówka :rotfl1:

Sporządź sobie koncentrat saletra potasowa + saletra amonowa i będziesz go dodawał do każdego podlewania w minimalnej ilości 1 ml na 2 litry wody. Powtarzam : do każdego podlewania

Dotyczy to również Twojego podłożą KLASMAN

Dobrze by było, abyś postarał się o saletrę wapniowo- magnezową, ponieważ dla starszych roślin to nawożenie może nie nadążyć za zapotrzebowaniem roślin.

allegro.pl/oferta/saletra-1l-wapniowa-ma...tny-nawoz-6014755036

Jeśli zakupisz ten nawóz ,to z przepisu prawdopodobnie odpadnie saletra amonowa.
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2019 07:13 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Evien

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 07:44 #642501

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli mam przygotować koncentrat wg Twojego przepisu używając Magicznej siły i saletry amonowej ?
Dobrze zrozumiałem - jeszcze kawy nie piłem ! :coffe:

Saletrę wapniowa magnezowa zamówie - dzięki za link.
Łukasz

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 08:10 #642503

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak zakupisz - daj znać, to przeliczymy skład nowej pożywki z uwzględnieniem tej saletry W-M
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2019 08:11 przez pomodoro.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 08:31 #642509

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
Właściwie to już zamówiłem - a info przyszło że wysłane :fly:
Zatem poczekam z robieniem koncentratu na tą saletrę, bo pewnie jutro przyjdzie.
Gdybyś znalazł chwilkę to podaj mi co i ile dodać i jak dawkować.
No i wielkie dzięki za pomoc! :thanks:
Łukasz

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 08:48 #642512

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Podłożę Klasman jest z nawozem 1 g/l PG mix. Nie wymaga ono zasilania nawozem ani od momentu siewu do pikowania, ani bezpośrednio po pikowaniu przynajmniej do 2 tygodni. Tu mam tabelę składu pożywki dla uprawy w podłożach organicznych

pomidor-uprawatradycyjna-7.jpg

Myślę, że bez specjalnych kłopotów uda nam się obsłużyć obie uprawy tj perli i Klasman jednym koncentratem + saletra W-M zmieniając ew. nieco dawki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Evien

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 09:42 #642521

• Jenny
  • Jenny's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 201
Mam koncentrat: 100g MS +35g saletry amonowej. Do fertygacji będę używać mojej kranówki o twardości 250. Wyliczyłam, że potrzebuję 5,16 ml koncentratu na 1l kranówki (mam nadzieję, że obliczenia wykonałam prawidłowo). Czekam na płyn Helinga aby odpowiednio skorygować ph.

Nie wiem natomiast ile mam użyć koncentratu do pożywki do perlitu, którą to będę sporządzać na wodzie demineralizowanej. Proszę o pomoc. :thanks: :thanks:

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 09:48 #642522

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Fertygację będziesz robić na kranówce , a do pożywki będziesz używać wody demineralizowanej ?. To czym Ty będziesz fertygować w końcu ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Jenny

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 14:58 #642571

• Jenny
  • Jenny's Avatar
  • Expert Boarder
pomodoro wrote:
Fertygację będziesz robić na kranówce , a do pożywki będziesz używać wody demineralizowanej ?. To czym Ty będziesz fertygować w końcu ?

Wg vademecum do pożywki jest wskazana inna ilość koncentratu a do fertygacji inna. I tak muszę zrobić dwa różne roztwory. Zostało mi wody demineralizowanej i chciałam ją wykorzystać do pożywki.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 17:10 #642595

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Kompletne nieporozumienie Chcąc robić pożywkę na wodzie demineralizowanej należałoby dodać jeszcze wapnia i magnezu, bo przecież w koncentracie , o którym wspomniałaś , go nie ma. Po to robimy pożywkę na wodzie z kranu, by nie dodawać wapnia i magnezu. Korzystamy z tych składników zawartych w wodzie.
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2019 17:11 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jenny

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 20:34 #642645

• jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2233
Po 3 dniach skiełkowane nasiona pomidorków poszły do perlitu.Będą wykorzystane jako podkładki do szczepienia. Do podlewania, nasączenia i fertygacji używam deszczówkę.
20190213_111043.jpg
Pozdrawiam Jurek
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 21:30 #642665

• Jenny
  • Jenny's Avatar
  • Expert Boarder
pomodoro wrote:
Kompletne nieporozumienie Chcąc robić pożywkę na wodzie demineralizowanej należałoby dodać jeszcze wapnia i magnezu, bo przecież w koncentracie , o którym wspomniałaś , go nie ma. Po to robimy pożywkę na wodzie z kranu, by nie dodawać wapnia i magnezu. Korzystamy z tych składników zawartych w wodzie.

Dziękuję za wyjaśnienie.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 13 Lut 2019 21:58 #642671

• marta64
  • marta64's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
a ja mam jeszcze jedno pytanie(tzn jedno dzisiaj ,potem jeszcze pewnie ich będzie hohoooo)
W zeszłym roku miałam kilka pomidorków koktajlowych w wiadrach 15Litrowych
w upały podlewałam je codziennie nawet 2-3 razy ,co drugi dzień fertygacja(dobrze,czy źle?)
W wiadrach była ziemia uniwersalna z kompostem
Nawóz do fertygacji ze strony magia-ogrodu:
-20 dkg Azofoski
- 4 dkg diwodorofosforanu potasu KH2PO4

Wsypać do 1 litra wody. Otrzymujemy też 1,2 l koncentratu o składzie procentowym NPK 2,2 : 2,5 : 4,5 .

Używamy do fertygacji 5,5 ml/l
Dlaczego w perlicie do fertygacji rozsady jest całkiem inny skład?
Czy mogę do fertygacji rozsady użyć w/w przepisu z magia-ogrodu?

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 00:20 #642681

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
marta64 wrote:
Dlaczego w perlicie do fertygacji rozsady jest całkiem inny skład?
Czy mogę do fertygacji rozsady użyć w/w przepisu z magia-ogrodu?

Inne są właściwości fizyczne i chemiczne perlitu, a inne podłoży typu ziem ogrodniczych. Inne są też wymagania pokarmowe [ nawozowe ].Do uprawy w pojemnikach z ziemią ogrodniczą przyjęto wymagania , jakie pomidor posiada w uprawie glebowej, dla uprawy w perlicie przyjmujemy wymagania pokarmowe jakie pomidory mają w uprawach na wełnie mineralnej, podłożu o podobnych właściwościach , co perlit.
Perlit reaguje natychmiast na zmianę kwasowości pożywki i nie ma właściwości magazynowania składników pokarmowych, dlatego bardzo łatwo zasolić perlit w odróżnieniu od podłoży takich jak gleba mineralna lub ziemie ogrodnicze. Ponadto perlit jest podłożem jałowym, w którym nie ma żadnych mikroorganizmów występujących w glebach.Dlatego nawozy stosowane przy uprawie w perlicie muszą być całkowicie rozpuszczalne w wodzie i nie mogą w nich występować ani mocznik ani zbyt dużą ilość azotu amonowego. Grozi to uszkodzeniem korzeni. Z powyższych względów nie mogą być stosowane przepisy nawozowe przewidziane do upraw w innych podłożach . Nie rozumiem skąd jakiekolwiek wątpliwości. Wyniki , jakie osiągaliśmy w uprawach w ub roku , świadczą o słuszności przyjętych rozwiązań, co do sposobu nawożenia .
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2019 00:22 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46, Miragoral, marta64

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 07:02 #642685

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
A wiec poszło, pierwsze wysiewy w perlicie - kalarepa biała i fioletowa, pepino, i rodzynek brazylijski, oraz czego nie ująłem na zdjęciu bataty.
Bataty uprawiam w donicy a właściwie w kastrze - piękne roślinki. W tamtym roku poniosłem porażkę bo mi w ogóle nie puściły pędów. Dlatego w tym roku poszły testowo w perlit. Teraz czekam.

IMG_20190213_201629066_HDR1.jpg
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, rychu44, Adasiowa, Edyta D, Miragoral

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.798 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum