TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych część II

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 17:21 #643001

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
Aneczko ja w sezonie 2017 rzuciłam się na głęboką wodę i dzięki Wam nie utonęłam, a wręcz przeciwnie, nabrałam ochoty na więcej .Ale też zimę 2016/17 spędziłam na przeczesywaniu forum, czytaniu interesujących mnie tematów i robieniu notatek.Natomiast w tym roku poszerzyłam asortyment o te niby mniej wymagające warzywa i zioła i boję się jak licho.Dlatego znów czytam i czytam.
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Armasza, Pizza

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 17:43 #643004

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Elu, masz niewątpliwą rację, jednak w 2017 r nasza perlitowa uprawa dopiero raczkowała, więc de facto wszyscy zabraliśmy się do pracy nie bacząc nie głębinę - testowaliśmy zarówno podłoże, jak i nawozy ( zwróć uwagę na ilość eksperymentalnych kombinacji różnych pożywek ) i byliśmy na bieżąco z każdym nowym pomysłem.
Dzisiaj, po niemal dwóch latach ten wątek liczy ponad 200 stron i osobie początkującej lub nowicjuszowi raczej ciężko jest przebić się przez setki postów. Załóżmy, że stali bywalcy perlitowego wątku nadążają za informacjami, ale komuś chętnemu na uprawę w perlicie ilość wiadomości może zawrócić w głowie.

Dlatego nie bez powodu zachęcałam już w grudniu/styczniu do pierwszych prób z tym podłożem, aby w marcu móc SPOKOJNIE podejść do robienia rozsad. Teraz, kiedy czasu zostało niewiele, polecam z życzliwości - rozpoczęcie uprawy na mniejszą skalę.

Nie mnie jednak wyrokować. Nie mam ani takiego talentu, ani zdolności, ani umiejętności - niech zatem każdy robi tak, jak czuje się na siłach.

Idę pikować pomidory i papryki - do perlitu :happy:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2019 17:47 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kajtkowa, marta64, Pizza, Zajel

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 17:57 #643007

• marta64
  • marta64's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Aniu-Dzięki za poradę-w perlicie chcę zrobić rozsadę pomidorów- mam nasiona Bohuna , Maskotkę i jakiegoś olbrzyma z Chin
Maskotkę i Bohuna dam w 12L donice każdy po 5 donic z ziemią . Po jednej donicy 5L zrobię w perlicie- może jeszcze kilka donic z papryką , w tym jedna w perlicie-tak dla doświadczenia-kupiłam 20L perlitu , to odliczając rozsady zostanie mi chyba na trzy pięciolitrowe donice dla 2 pomidorów i papryki
A czy perlit z rozsad mogę do jednej doniczki wsypać i wykorzystać?
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2019 17:58 przez marta64.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 18:18 #643011

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
Aniu, jesteś głosem rozsądku.
Totalny off topic, ale moja siostra i szwagier na Dzień Babci i Dziadka dostali poduszki z haftem "Dziadek ma zawsze rację" i "Ale babcia wie lepiej" :happy4:
Marto możesz wygotować perlit, odsączyć na sicie, bardzo ładnie wysycha.
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Armasza, marta64

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 18:40 #643016

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ale czego nie robi się dla dzieci i wnucząt :kiss3:

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 19:03 #643025

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2643
Pomodoro,

Dziś odebrałem saletre W-M, doradź proszę jak przygotować koncentrat i jaką ilość używać do perlitu i do fertygacji podłoża Klasman TS1.

IMG_20190215_1858407321.jpg

Pozdrawiam
Łukasz

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 20:11 #643049

• rychu44
  • rychu44's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1091
Dzisiaj przeniosłem sześć rodzajów papryk z wacików do perlitu.Wyłożone były 06 lutego.Są to papryczki ostre i półostre.Teraz będę wyczekiwał
ich wschodu. :dance:
wysiewywiosna2019006.jpg
pozdrawiam RYSIEK
ogród pół dziki
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Edyta D

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 22:14 #643075

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kochani, w pierwszym poście ( na samej górze ) na pierwszej stronie Vademecum zamieszczony został link charakteryzujący perlit jako podłoże do upraw. Zapraszamy do lektury :)

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...zu-perlitowym#563524
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 16 Lut 2019 13:12 #643127

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Evien wrote:
Pomodoro,

W załączniku mam badania z września 2018. Tak jak podejrzewałem mam niską zawartość CaCO3, czy mógłbyś mi pomóc i podać ile mam stosować koncentratu MS36+Saletra amonowa ? Bardzo byłbym wdzięczny.
Uprawę perlitową traktuje testowo u siebie z racji braku doświadczenia co do tego podłoża. W sumie to też późno wpadłem na ten jakże ciekawy eksperyment. Papryki ostre jak i pomidory Maskotka i dwarf (do uprawy doniczkowej) mam wysiane w podłożu KLASMAN TS1, jaką dawkę mogę zastosować do fertygacji?

Bardzo dziękuję - mam nadzieję że załącznik się otworzy.

Wracamy do tematu.

Aby sporządzić pożywkę o pełnym składzie na Twojej miękkiej wodzie nie potrzeba wiele:

- 1,3 ml/l saletry wapniowo- magnezowej
- 10 ml/l 10 % koncentratu MS [ 100 g nawozu na litr wody ] BEZ SALETRY AMONOWEJ !

Teraz słów kilka o fertygacji podłoża Klasman

- jak już pisałem , według deklaracji producenta, podłoże to ma w sobie 1 kg/m3 nawozu PG Mix. Nie wymaga zatem żadnego nawożenia od fazy siewu do fazy pikowania i jeszcze po pikowaniu przynajmniej prze 2 tygodnie. Zależy to od szybkości wzrostu i objętości doniczek. Do ew. fertygacji pożywka o tym samym składzie, co do zasilania perlitu.

Fertygacja w perlicie

- sugeruje prowadzenie fertygacji roztworem o mocy 1/4 pełnego stężenia . Aby sporządzić taką pożywkę trzeba na litr wody dodać 2,5 ml koncentratu MS oraz 0,33 ml saletry W-M. Aby ułatwić sobie dozowanie saletry W -M proponuję naciągnąć do strzykawki o poj. 10 ml 1,3 ml saletry, a następnie dociągnąć do 10 ml czystą wodę. Z tak rozrobionego roztworu wdozować 2,5 ml, a resztę pozostawić w strzykawce

Przy przygotowaniu takiej pożywki ważna jest kolejność dodawania składników do wody. Najpierw dozujemy saletrę W-M, mieszamy, a potem dopiero koncentrat MS.
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2019 09:21 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, rychu44, Adasiowa, Zbyszko46, Evien

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 16 Lut 2019 13:21 #643129

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
DSCN0002.jpg

por

DSCN0001.jpg

rącznik (rycynus), nasiona moczyłem przez pół dnia, kiełkowały pięknie, a słyszałem, że ludzie mają z tym problem

DSCN0004.jpg

z lewej Indygo Rose, z prawej Winogronek
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 16 Lut 2019 13:30 #643134

• JaroBot
  • JaroBot's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 35
Witam. Mam mały problem. W analizie wody mam podane wartości CaCO3 327 ale podane też są wartości wapnia którego jest 90 mg/l oraz magnezu 17 mg/l i teraz obliczając dawkę koncentratu według wzoru z vademecum dla CaCO3 trzeba by dać 6.8 ml nawozu,a obliczając dla sumy wapnia i magnezu wyjdzie 5,5ml nawozu. I teraz którą dawkę przyjąć

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 16 Lut 2019 15:34 #643164

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Perlitowe przedszkole: pomidorki i ostre papryki, w większości przepikowane

Poniżej: rozsady porów w dwóch fazach wzrostu, a w okrągłych kubeczkach wschodzą selery Makar i sałata Kozuli

Seler Maxim

Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2019 16:30 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, koniczynka, rychu44, Zbyszko46, Edyta D, Sylwiaaa, ewakatarzyna

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 16 Lut 2019 16:33 #643173

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
JaroBot wrote:
Witam. Mam mały problem. W analizie wody mam podane wartości CaCO3 327 ale podane też są wartości wapnia którego jest 90 mg/l oraz magnezu 17 mg/l i teraz obliczając dawkę koncentratu według wzoru z vademecum dla CaCO3 trzeba by dać 6.8 ml nawozu,a obliczając dla sumy wapnia i magnezu wyjdzie 5,5ml nawozu. I teraz którą dawkę przyjąć

O twardości wody decydują głównie wapń i magnez, ale nie tylko i stąd wychodzi różnica. Jeśli masz podane ilości wapnia i magnezu to liczysz wg nich, a nie według twardości.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaroBot

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 16 Lut 2019 17:08 #643178

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, halgla, Horti, Zbyszko46, mk1a, Edyta D, Miragoral, magnes, Evien

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 16 Lut 2019 19:14 #643205

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Strona 53.myślałam, że to niedobór wapnia a to jednak brak boru.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 16 Lut 2019 20:30 #643236

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bardzo dobra ściągawka - zamieściłam link na I stronie Vademecum, także ze względu na zdjęcia poglądowe niedoborów i nadmiaru pierwiastków.
Do momentu, w którym używałam kranówki bez zakwaszenia, nie zdawałam sobie sprawy, jak istotne jest pH podłoża i jak łatwo można nim manipulować przy pomocy płynu Helliga.

Te zimowane papryki ( z ubiegłego roku ) również dostają wodę zakwaszaną octem.

Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2019 20:35 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, halgla, Zbyszko46, Miragoral, ewakatarzyna

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 16 Lut 2019 20:32 #643237

• JaroBot
  • JaroBot's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 35
Link rewelacja Panie pomodoro. Jak u poprzedniczki miałem nieraz niedobór boru a myślałem że brak potasu :)
Zdarzały się na małych sadzonkach niedobory wapnia (strona 47).
Teraz pytanie jak uzupełnić bor w ziemi. Czy wystarczy podlanie borasolem w odpowiednim rozcieńczeniu w trakcie przygotowania
rządek przy nawożeniu rzędowym?

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 16 Lut 2019 23:08 #643272

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Borasol, to preparat kwasu bornego sprzedawany w aptekach. Nie wyobrażam sobie stosowania go na otwartą glebę . Niedobór boru w glebie- to jedna strona zagadnienia , a niedobór w roślinach - druga. Bor jest stosunkowo łatwo wymywany z gleby. Nic nie da ładowanie boru do gleby jeśli przyczyną niedoboru w roślinach jest sucha gleba. Lepiej więc w warunkach amatorskich reagować na niedobory boru opryskiem dolistnym . Przy regularnym nawożeniu obornikiem i należytej wilgotności gleby nie powinny występować niedobory tego pierwiastka.
Poza tym, jak można odczytać na stronie 15 z wykresu, ważna bardzo jest kwasowość gleby. Im wyższe pH gleby, tym mniejsza przyswajalność.
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2019 23:13 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, JaroBot, Zbyszko46, Edyta D, hakul

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.928 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum