TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych część II

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 08:13 #642688

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
U mnie w perlicie też troszkę nowości warzywnych, plus kiełkująca sałata nie ujęta na zdjęciach :)

Pory:

Selery:

Rzodkiewka :

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2019 08:22 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, pomodoro, Zbyszko46, Marlenka, Edyta D, Miragoral, bietkae, Zielona, Evien

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 13:24 #642743

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Łukaszu te pojemniki do wysiewu z tyłu po prawej, wyglądają ciekawie, co to jest?

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 13:37 #642746

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2643
Amsiz,
to jest mój eksperyment, pojemniki na microgreens - po prostu butelki po wodzie mineralnej zywiec - obcięte jeden bok od spodu nawiercone otwory i tak na kuwecie mieści się 6 szt :) Posiane póki co roszponka, rukola, mix sałat, rzeżucha i pietruszka naciowa - tą ostatnia to być może przesadzę do gruntu lub tunelu, chyba że ją zjem .
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Horti, Edyta D, amsiz

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 17:17 #642785

• marta64
  • marta64's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
pomodoro wrote:
marta64 wrote:
Dlaczego w perlicie do fertygacji rozsady jest całkiem inny skład?
Czy mogę do fertygacji rozsady użyć w/w przepisu z magia-ogrodu?

Inne są właściwości fizyczne i chemiczne perlitu, a inne podłoży typu ziem ogrodniczych. Inne są też wymagania pokarmowe [ nawozowe ].Do uprawy w pojemnikach z ziemią ogrodniczą przyjęto wymagania , jakie pomidor posiada w uprawie glebowej, dla uprawy w perlicie przyjmujemy wymagania pokarmowe jakie pomidory mają w uprawach na wełnie mineralnej, podłożu o podobnych właściwościach , co perlit.
Perlit reaguje natychmiast na zmianę kwasowości pożywki i nie ma właściwości magazynowania składników pokarmowych, dlatego bardzo łatwo zasolić perlit w odróżnieniu od podłoży takich jak gleba mineralna lub ziemie ogrodnicze. Ponadto perlit jest podłożem jałowym, w którym nie ma żadnych mikroorganizmów występujących w glebach.Dlatego nawozy stosowane przy uprawie w perlicie muszą być całkowicie rozpuszczalne w wodzie i nie mogą w nich występować ani mocznik ani zbyt dużą ilość azotu amonowego. Grozi to uszkodzeniem korzeni. Z powyższych względów nie mogą być stosowane przepisy nawozowe przewidziane do upraw w innych podłożach . Nie rozumiem skąd jakiekolwiek wątpliwości. Wyniki , jakie osiągaliśmy w uprawach w ub roku , świadczą o słuszności przyjętych rozwiązań, co do sposobu nawożenia .
Kolejne dzięki za wytłumaczenie- prosiłabym jeszcze o wyjaśnienie kwestii fertygacji pomidorów-czy dobrze robiłam podlewając codziennie 2-3 razy samą wodą a tylko co drugi dzień pierwsze ranne podlanie z nawozem do fertygacji?
Z forum dowiedziałam się ,że pomidorki muszą mieć NPK najlepiej 3-5-8
Jeśli taki gotowy nawóz (płynny) wezmę 3,5ml/L to będzie:
N-105
P-175
K-280
Ale teraz np jeden pomidor będzie w pojemniku 15 litrowym, drugi w poj 20 litrowym a trzeci w gruncie
w pierwszym przypadku wystarczy do podlania np 3 litry,w drugim 5litrów
przecież każdy z nich dostanie inną dawkę nawozu- jak to uwzględniać?

ps
w wątku Vademecum uprawy roślin w podłożu perlitowym jest wpis:
pomodoro wrote:
Perlit chłonie wodę wraz z nawozem jaki się w nim znajduje. Na dnie kubka może zalegać nadmiar pożywki, ale nie to jest istotne. Perlit nasączony przez dłuższy czas nie wymaga podlewania ale wody z ziaren ubywa, a nawóz zostaje. Jeśli nasączymy perlit 100 % pożywką, to stężenie nawozu wewnątrz granulek perlitu natychmiast zaczyna wzrastać w miarę parowania wody z podłoża i tym samym już na starcie podłoże staje się zasolone. Dlatego zmieniłem sposób nawożenia z zastosowaniem pożywki o 1/3 pełnego stężenia.

Czy wcześniejszy wpis:
pomodoro wrote:
"W każdym wypadku tj, siewu, pikowania, przesadzania, perlit nasączamy pożywką przygotowaną na wodzie demineralizowanej lub deszczówce dając na litr 10 ml koncentratu MS 36 i 8,5 ml koncentratu saletry wapniowej."
czy ten wpis jest już edytowany ,czy z niego trzeba wziąć 1/3 ?
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2019 17:45 przez marta64.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 17:54 #642791

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
po co podlewać pomidory czy cokolwiek innego 3 razy dziennie? :eek3:
w zeszłym sezonie miałem pomidory w wiaderkach 5l i w upały podlewałem 1 raz dziennie i to bardziej dla własnego samopoczucie nie z konieczności
ja w wiaderkach zrobiłem otwory przelewowe na wysokości 5cm od dna i to daje zapas wody do nasączania perlitu
oczywiście nie utrzymuję tego poziomu non stop
a konieczność podlewania łatwo stwierdzić po ciężarze wiaderka lub kolorze perlitu suchy jest jaśniejszy
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rychu44

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 19:58 #642816

• marta64
  • marta64's Avatar
  • Expert Boarder
wiadra miałam ustawione na południową stronę, były to nie przycinane pomidory koktajlowe-istny busz trzy razy dziennie tylko podczas max upałów a i tak liście "więdły" w południe
Dobry pomysł z otworami 5 cm nad dnem- ja miałam w dnie. Pomidory rosły w ziemi z kompostem - a Ty miałeś w samym perlicie?
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2019 19:58 przez marta64.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 20:01 #642818

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
tak w samym perlicie
pomidory ogórki i papryki
w tym roku przechodzę tylko na wiadra
i się jeszcze zastanawiam czy tylko perlit czy kilka w ziemi posadzę
ewentualnie coś na zewnątrz w gruncie posadzę
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, rychu44, marta64

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 20:11 #642819

• marta64
  • marta64's Avatar
  • Expert Boarder
chyba spróbuję 2-3 pomidory w samym perlicie w 5L donicy-czy za każdym razem podlewałeś z nawozem z forum?

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 21:35 #642849

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
nie za każdym razem z nawozem
raz na tydzień nawożenie reszta woda
ale też opryski pw +
Za tę wiadomość podziękował(a): marta64

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 21:46 #642851

• marta64
  • marta64's Avatar
  • Expert Boarder
no to ładnie "się" przenawoziłam fertygując co drugie podlewanie....

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Lut 2019 21:58 #642857

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
W skrócie: fertygacja polega na każdorazowym podawaniu roślinie nawozu w odpowiednim stężeniu.

Poniżej skrócony cytat z internetu ( tekst źródłowy : icl-sf.com/pl-pl/about/ )

Fertygacja - skuteczne nawożenie
Fertygacja, czyli nawożenie podczas nawadniania przy użyciu systemów nawadniających, to wysoko efektywny sposób dostarczania składników pokarmowych. Dzięki możliwości precyzyjnego ustalenia dawek nawozowych i szybkiego reagowania na zmieniające się potrzeby roślin, jest to metoda także bardzo ekonomiczna. Prawidłowo opracowany program nawożenia bazuje na aktualnych wynikach analizy wody i podłoża.

"W [...] jesteśmy świadomi wpływu pH na przyswajalność pierwiastków, dlatego opracowaliśmy nawozy, za pomocą których można wpływać na jego wartość. Optymalny odczyn oznacza:

Lepsze pobieranie składników, szczególnie fosforu i mikroelementów,

Korzyści płynące z wykonywania fertygacji:
- Składniki pokarmowe są dostarczane w dawkach, które mogą być od razu wykorzystane przez rośliny,
-Lepsze dostosowanie pożywki do aktualnych potrzeb roślin i zmieniających się warunków uprawy,
- Pierwiastki dostarczane są dokładnie tam, gdzie powinny, czyli do strefy korzeniowej,
- Zasolenie podłoża na poziomie bezpiecznym dla upraw
."
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2019 08:06 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, rychu44, halgla, Horti, Zbyszko46, marta64

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 08:35 #642889

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Najważniejsze, aby w pożywce stosunek zawartości poszczególnych składników był taki sam lub zbliżony jak w pożywce standardowej lub pokrywał się z liczbami granicznymi dla danej rośliny. Zawartość składników czy to w pożywce, czy w podłożu ,wyrażana jest w [ mg/l]. Dla chcącego nietrudno zatem jest sobie wyobrazić prostą sprawę:
- Jeśli Wasze wiadro ma-dajmy na to- pojemność 10 l i fertygując podlewacie je 2-ma litrami pożywki jednorazowo, to znaczy, że musicie 5 razy podlać tą pożywką podłoże w tym wiadrze by osiągnąć w nim stężenie takie samo , jak w pożywce przy założeniu oczywiście, że uprawiana w tym podłożu roślina w tym czasie nie pobierze nic z podłoża . Jeśli dozujecie te 2 l pożywki codziennie, to znaczy, że dopiero po 5 dniach Wasze podłoże będzie miało skład pożywki. W ciągu tych 5 dni macie pewność, że nie zasolicie podłoża. Jeśli w pożywce będzie połowa potrzebnych składników w litrze, to ten okres wydłuży się do 10 dni.

Piszę ten post po to, by mnie nie nękano pytaniami wymagającymi jedynie logicznego myślenia.
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2019 08:36 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, sierika, rychu44, halgla, Horti, Zbyszko46, Edyta D, Kajtkowa, amsiz, marta64

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 13:00 #642928

• marta64
  • marta64's Avatar
  • Expert Boarder
Dzięki za te wyjaśnienie na końcu,hehe napewno do mnie :)
ale teraz mniej więcej wiem -- zostaje fertygować i obserwować czy są niedobory albo czy nie jest przesolone , bo
ile z podłoża przyswaja np pomidor na dobę-tego nie wiadomo

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 13:58 #642949

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Jeśli uprawia się pomidory w pojemnikach w ziemi ogrodniczej, to trzeba się zainteresować ,ile i jakiego nawozu zawiera kupna ziemia. Od tego zależy w jakim czasie po wysadzeniu rozsady i po ruszeniu ze wzrostem należy rozpocząć fertygację. W przypadku perlitu , który jest jałowy, fertygację należy rozpocząć tuż po pikowaniu lub tuż po wysadzeniu rozsady.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, marta64

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 15:32 #642983

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
Uprawiam pomidory wyłącznie w donicach (również wielkoowocowe) i stosując się ściśle do zaleceń Mieczysława - pomodoro odnośnie fertygacji mam za sobą dwa bardzo udane sezony.Tu nie ma co kombinować - 1xdziennie podlać z nawozem, jeśli trzeba częściej to tylko wodą.Krzewy bez niedoborów i owocujące do przymrozków.
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Horti, marta64

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 16:20 #642991

• marta64
  • marta64's Avatar
  • Expert Boarder
W samym perlicie,czy w ziemi?
Jak duże donice?

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 16:43 #642994

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
Rozsada w perlicie potem ziemia verve do warzyw/uniwersalna pół na pół z torfem odkwaszonym + perlit.Pomidory wielkoowocowe w 30l donicach szkółkarskich produkcyjnych, samokończące w 20l,dwarfy w 10/15l wiadrach po farbie.Rosną pod zadaszeniem i w małym tunelu foliowym.Fertygowane magia-ogrodu.blogspot.com/2015/05/nawoz-...gacji-pomidorow.html
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, marta64

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 15 Lut 2019 17:05 #642997

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Marto, jeśli ja mogę coś Ci doradzić, to na początek przygody z perlitem nie rzucaj się na głęboką wodę i zanim zaczniesz uprawiać pomidory w perlicie, w dużych donicach, to spróbuj może "nauczyć" się obsługi perlitu i fertygacji na mniej wymagających warzywach lub na ich rozsadach.
Małe kubki 200 ml lub kuwetki po pieczarkach lub lodach, warzywa o krótkim okresie wegetacji, zakwaszona woda z kranu i podstawowe nawozy - to naprawdę nic strasznego. Po takim doświadczeniu nabierzesz wprawy i będziesz spokojniejsza.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Kajtkowa, marta64, Pizza

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.892 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum