TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych część II

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 09 Sty 2019 11:22 #635813

• rychu44
  • rychu44's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1091
Zdecydowałem się na uprawę rozsady w perlicie.Pożywki zrobię na wodzie destylowanej.Natomiast do fertykacji będę używał deszczówki, w razie jej braku wody "Oaza".Ma ona podane:Aniony:wodorowęglanowy 171,80 siarczanowy 20,45 chlorkowy 4,90 fluorkowy0,12. Kationy:wapniowy 48,10
magnezowy 9,11, sodowy 5,71 potasowy 0,90.Mam wszystko przygotowane do zasilania MS 36. Wiem że do deszczówki to wystarczy, natomiast nie wiem jak to wygląda z Oazą. :hammer: :jeez:
Za pomoc z góry bardzo dziękuję. :thanks: :garden1:
pozdrawiam RYSIEK
ogród pół dziki
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 09 Sty 2019 13:01 #635826

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6061
Azot całkowity 5%:
- 2,7% azot azotanowy
- 1,6% azot amonowy
- 0,7% azot amidowy
Pozdrawiam
Mirka

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 09 Sty 2019 14:02 #635834

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56634
Na 1 stronie tego wątku jest tabela składu pożywki dla pomidorów

x41-2.gif.pagespeed.ic.5Fh8yVu1jm.jpg

Widzisz na pierwszej pozycji zawartość azotu amonowego. Ma być ona mniejsza niż 14 mg/l. Twój nawóz ma azotu całkowitego 5 %, czyli 1 ml tego nawozu zawiera 50 mg azotu ogółem. Zgodnie ze specyfikacją w tych 50 mg jest 16 mg azotu amonowego i 7 mg azotu amidowego.

Wniosek :
- Od początku uprawy możesz ten nawóz stosować ,ale w ilości nie większej niż 1 ml na litr przy każdym podlaniu.
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2019 14:19 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 09 Sty 2019 14:08 #635837

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
rychu44 wrote:
Wiem że do deszczówki to wystarczy, natomiast nie wiem jak to wygląda z Oazą. :hammer: :jeez:
:

Do tej Oazy dodajesz do każdego litra 1,5 ml octu 10 % do zakwaszenia i 1 gram na litr MS
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2019 14:20 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 10 Sty 2019 18:30 #636035

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Minął miesiąc od wyłożenia na wacik trudnych do skiełkowania ( z niewiadomych przyczyn ) dwóch nasion ostrej papryki Mulato Isleno. Początkowo umieściłam je w kiełkowniku, gdzie ustawiłam temperaturę na 28 stopni. Po kilkunastu dniach ukazały się malutkie kiełki, a nasiona powędrowały do perlitu. Kiedy papryczki wzeszły, trzymałam je jeszcze parę dni w kiełkowniku, ale w niższej temperaturze ( 23 stopnie ), a cały pojemnik ustawiłam na parapecie. Gdy liścienie rozprostowały się, umieściłam siewki na parapecie bez osłony.

Dzisiaj wyglądają tak: niebawem otrzymają pierwszą dawkę nawozu przeznaczonego do uprawy w perlicie.

Miejsce w kiełkowniku zajęły kolejne ostre papryki ( przykryte wacikiem dla utrzymania stałej wilgotności ) oraz nasiona pomidorków ( w kuwecie zbiorowej ). W ten weekend do perlitu powędrują skiełkowane : papryki Rocoto Red Manzano oraz pomidory dwarf Uluru Ochre , Portos i Venus.

Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, koniczynka, Marlenka, bietkae, jurek49, Jaedda, ewakatarzyna, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 10 Sty 2019 20:08 #636064

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6709
Mam twardość wody w mojej dzielnicy.12,2 dh, lub inaczej 218 CaCo3/litr
teraz muszę zamówić perlit i przestudiować dokładnie wszystko o uprawie w nim.
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2019 20:09 przez Kaja.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 10 Sty 2019 20:12 #636066

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
1,5 ml na litr octu 10 % do zakwaszenia.

Przypominam, że będzie tu wkrótce fotorelacja z opisem , jak zakwaszać wodę w sposób kontrolowany przy użyciu płynu Helliga stosowanego przy badaniu pH gleby.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Zbyszko46, bietkae

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 10 Sty 2019 20:39 #636080

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Chyba nie zdradzę tajemnicy ( a raczej uchylę jej rąbka ) jeśli napiszę, że w związku z planowaną fotorelacją będziemy mieli małe przedwiośnie: będzie kolorowo i radośnie :)
Dlatego już teraz zapraszam do śledzenia nowości w wątku, a w oczekiwaniu na obiecany materiał możemy powoli gromadzić niezbędne składniki do naszej uprawy.
Jutro zamawiam nowy worek perlitu, jako że okazało się, że jakimś cudem "wyszedł" niemal cały zapas....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, koniczynka, bietkae, UllaM, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Sty 2019 16:37 #636775

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zdobyłem wreszcie płyn Helliga, więc możemy przystąpić do omówienia tematu zakwaszania wody z kranu , którą mamy zamiar używać do przygotowywania pożywki i podlewania roślin w perlicie. Taki zestaw powinien posiadać każdy chętny do uprawy w perlicie. Jest on potrzebny również do przygotowywania naszych oprysków PW, IF i sorbinianu potasu . Opryski tymi preparatami aby były skuteczne, muszą mieć odczyn kwaśny poniżej pH 6.

Oto zestaw do kontroli pH :

IMG_1177.jpg

Widzimy tu : pojemnik z płynem Helliga, na którym zaznaczono skalę barw odpowiadającą określonemu zakresowi pH, strzykawkę jednorazową o pojemności 2 ml oraz niewielkie naczyńko plastikowe przeźroczyste lub białe, w którym próbkę wody zakrapla się płynem Helliga

1. Na pierwszy rzut sprawdzamy pH czystej wody z kranu. Do naczyńka ulewamy od 1-2 ml wody i zakraplamy 8 kroplami płynu. Po zakropleniu mieszamy delikatnie . Porównujemy barwę z paskiem kolorowym

IMG_1172.jpg

Widzimy, że woda ma nieco wyższe pH niż 7

2. Sprawdzamy jak zmienia się odczyn po aplikacji nawozu. Ja stosuję nawóz do pelargonii NPK 4-6-8 z Biedronki. Na pierwszy rzut sprawdzam pH po dodaniu 1 ml nawozu na litr wody. Woda barwi się na kolor zielony, stąd wniosek, że nawóz ma charakter kwaśny.

IMG_1174.jpg

3. Następnie sprawdzam pH przy dodatku pełnej dawki stosowanej tego nawozu czyli 3 ml/l

IMG_1175.jpg

Potwierdza się kwaśny odczyn nawozu, bo kolor zmienia się jeszcze bardziej w kierunku pH 6

4. Teraz zakwaszamy wodę obliczoną dawką octu. Moja woda wg analizy, jaką posiadam , zawierać powinna 104 mg wodorowęglanów w litrze. Z reakcji zobojętniania wodorowęglanów kwasem octowym wynika, że 104 mg wodorowęglanów zobojętnia 102 mg kwasu octowego. Ta ilość jest zawarta w 1 ml octu 10 %. Po dodaniu do wody 1 ml/l octu 10 % otrzymuje po kontroli płynem Helliga taką barwę :

IMG_1176.jpg

I BINGO !. Uzyskuję żądane pH 6 pożywki i na dodatek sprawdzają się wcześniejsze obliczenia.

PS. Wody z kranu nie należy za każdym razem sprawdzać. Wystarczy raz na miesiąc.
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2019 16:38 przez pomodoro.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 14 Sty 2019 17:02 #636781

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bardzo, bardzo Ci dziękuję za dokładną i pomysłową ilustrację czynności, jakie będziemy wykonywać w najbliższym czasie.
Zakup tego specyfiku wyeliminuje konieczność gromadzenia deszczówki ( nie zawsze dostępnej ze względu na brak opadów ) lub kupowania wody demineralizowanej ( w przypadku stosowania naszej metody - zbyt drogiej ).
Dodatkowymi atutami posiadania płynu jest uniezależnienie się od analiz wody dostarczanej przez wodociągi miejskie, oraz dostępność i prostota "obsługi".

Postaram się wykonać analogiczny test na mojej wodzie z kranu ( zakwaszonej wg zaleceń 3 ml octu 10% ) i z dodatkiem nawozu Magiczna Siła36.

Bardzo dobrą informacją jest fakt zastosowania tej metody do sporządzania koncentratów i roztworów nawozów i ŚOR.
Super robota :bravo:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rychu44, Kaja, Zbyszko46, Marlenka, Edyta D, Miragoral, bietkae, UllaM, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 17 Sty 2019 11:47 #637162

• Jadwiga
  • Jadwiga's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 228
Po pomoc do pomodoro-dostałam 1 kg KRISTALON czerwony NPK 12-12-36.Czy mogę go uzywać do perlitu?, jeśli tak , to w jakich proporcjach.?
Dziękuję. :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 17 Sty 2019 17:14 #637213

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Owszem, nadaje się. Nie ma jednak magnezu i wapnia. I tu jest pytanie, jaką wodę będziesz używać?. Jeśli z kranu, to czy masz jakąś analizę tej wody ?.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, Jan4

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 17 Sty 2019 17:50 #637216

• Jadwiga
  • Jadwiga's Avatar
  • Expert Boarder
No, nie popatrzyłam.Woda z kranu,analizy nie mam.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 17 Sty 2019 17:58 #637217

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzwoń do dystrybutora wody. Każdy dystrybutor wody jest zobowiązany ustawowo do monitorowania jakości wody. Łaski nie robi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 17 Sty 2019 18:44 #637227

• Jadwiga
  • Jadwiga's Avatar
  • Expert Boarder
Dobrze,zobaczę czy się uda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 20 Sty 2019 13:21 #637706

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Pierwsze wschody w tym sezonie ... o papryczce Mulato Isleno pisałam już co prawda wcześniej, ale jej uprawa podyktowana była chęcią sprawdzenia zdolności nasion do kiełkowania. Na chwilę obecną jedna siewka wypuszcza listki właściwe, druga pozostała tylko z liścieniami.

Mniej więcej w pierwszej dekadzie stycznia wyłożyłam do kiełkownika nasiona ostrych papryk oraz pomidorów dwarfów i hybryd.

Największe siewki należą do Portosa, a pojedyncza do papryki Rocoto Red; po dwie siewki w kubeczku: pomidor Venus, dwarfy Uluru Ochre i Sarandipity

Trzy siewki w kubeczku to pomidorek hybryda Śliwkowy z moich własnych nasion oraz reprezentacja papryczek ( po jednej w pojemniczku ): ostrej Aji Charapita, słodkiej Habanada oraz pomidora dwarf Jade Beauty.
Po dwie siewki dwarfa Big Green i karłowej Vilmy.

Hybrydę Portos czeka w najbliższych dniach przepikowanie do osobnych kubeczków. Na tym etapie uprawy w perlicie roślinki otrzymują jedynie wodę, a właściwą fertygację rozpocznę w momencie pojawienia się pary liści właściwych, co może potrwać nieco dłużej ze względu na temperaturę 16 stopni panującą na parapecie.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 20 Sty 2019 13:39 #637709

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13272
Świetne!
Moje podkiełkowane jeszcze nie powschodziły w kubeczkach. Czekam, może już niedługo :)
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2019 13:39 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 20 Sty 2019 17:34 #637745

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Przez ostatnie cztery lata sporadycznie zaglądałam na Oaze a teraz już jestem i zaczynam znowu zabawę z pomidorami,przeczytałam cały wątek o uprawie w perlicie :coffe: i chcę spróbować szukam już perlitu kubki mam, ale Ijaki nawóz kupić czy MS36 czy szukać do pelargoni 4-6-8 z biedronki, badania wody co miesiąc są aktualizowane na stronie wodociągów RPWIK.
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Szczypiorek
Wygenerowano w 0.920 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum