TEMAT: Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 17:25 #687287

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8188
Buszowałem dziś w markecie i trafiłem na takie cudo

DSC_0032-2.jpg

DSC_0033-2.jpg

Czy ma ten fistaszek szansę dojrzeć przy naszej kapryśnej pogodzie?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2020 17:28 przez zwykły chłop.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, Kaja, bietkae, Jaedda, Nimfa, aga, anaka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 17:33 #687288

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Nie miałam orzeszków w uprawia ale tu poczytaj forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...zyby-i-inne-egzotyki
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 17:53 #687292

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
bastis, dzięki za link, jest szansa że coś wyrośnie ale raczej jako ciekawostka bo najeść to się raczej tą ilością nie spodziewam,chyba że by tak jakieś pole obsadził :rotfl1: ale satysfakcja gwarantowana :eek3:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, bietkae

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 17:58 #687293

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Tyle się mówi o ociepleniu klimatu to kto wie, może kiedyś zamiast ziemniaków na polu będą rosły orzeszki, wię się wprawiaj będzie jak znalazł ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, bietkae, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 18:24 #687298

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
A tak z innej beczki :idea2: popołudnia i mam wolne więc wymyśliłem sobie że wyprodukuję sobie nasionka pietruszki na taśmie, czy ktoś z Was kleił sobie taką taśmę ? Traktuję to raczej jako miłe spędzenie czasu ale i porzyteczne, nie będę musiał robić przerywki.
pozdrawiam Adam

Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, bietkae, Jaedda

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 18:31 #687300

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3144
Tak. Też miałam dużo czasu :silly:

IMAG2528.jpg

Paski zrobiłam z papieru toaletowego (najlepszy jest szary) a klej z mąki ziemniaczanej.

IMAG2525.jpg

Rzodkiewki pięknie wzeszły i nie trzeba było przerywać. Sałata gorzej, ale to raczej wina nasion.

W tym roku też tak posieje. Szybko idzie.
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2020 18:37 przez Jaedda.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 18:32 #687301

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Sposób kiełkowania. Jeśli kogoś zainteresuje, będzie mi niezmiernie miło.
- woda przegotowana ostudzona.

WP_20200115_16_17_42_Pro-2.jpg

Dodajemy 5 kropli płynu lugola 5% i nasionka.

WP_20200115_15_41_56_Pro.jpg

Po 24 godzinach przecedzamy przez sito.

WP_20200115_15_42_41_Pro.jpg

Wkladamy na wcześniej sparzone waciki.
WP_20200115_15_41_26_Pro.jpg

WP_20200115_16_07_39_Pro.jpg

Przykrawamy drugim.

WP_20200115_16_08_08_Pro.jpg

Wszystko londuje na dekoderze

WP_20200115_16_08_48_Pro.jpg

WP_20200115_16_09_46_Pro.jpg
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2020 18:42 przez Corrado.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 18:45 #687308

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43520
Ja na ten sezon zakupiłem wszystkie nasiona inkrustowane.W ub.roku miałem marchew,rzodkiewkę i pietruszkę.Sadzę w miarę rzadko dlatego nie mam potrzeby dużej przerywki,tylko bezpośrednio do gotowania. :bravo: :bravo: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewa-s, Adasiowa, Kaja, patrycja, bietkae, Pestka, Jaedda, Nimfa, aga, Barborka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 19:03 #687317

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
Fak inkrustowane ułatwiają wschody. Ale nie każdą odmianę kupimy.

Jaedda kleiłaś tylko na jednej stronie taśmy a nie dwie warstwy i do środka nasionko?
pozdrawiam Adam

Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2020 19:05 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, Corrado, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 19:08 #687320

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7231
zwykły_chłop wrote:

DSC_0032-2.jpg

DSC_0033-2.jpg

W tamtym roku kupiłem po 5paczek orzeszków dwóch różnych firm i niestety żadne nie skiełkowało. :(

Skiełkowały dopiero orzeszki otrzymane od osoby, która je zebrała z własnej uprawy. Jednak szału nie było z nimi. Jakieś chorowite były w sezonie, mimo wysadzonych pięknych sadzonek. Może im gleba nie pasowała albo miejsce. W tym roku też spróbuje kilka w innym miejscu. :)
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, patrycja, bietkae, Pestka, Jaedda, Corrado, Nimfa, aga, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Sty 2020 19:53 #687330

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3144
zwykły_chłop wrote:
Fak inkrustowane ułatwiają wschody. Ale nie każdą odmianę kupimy.

Jaedda kleiłaś tylko na jednej stronie taśmy a nie dwie warstwy i do środka nasionko?

Na jednej. Nie sypały się zbytnio. Ewentualnie można złożyć na pół taśmę i skleić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewa-s, Adasiowa, Kaja, Armasza, bietkae, Pestka, Corrado, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 16 Sty 2020 11:21 #687407

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54270
Zachęcona wczorajszym słońcem, wysiałam /wczoraj/pierwsze nasiona do uprawy gruntowej :woohoo: . Sałaty: Królowa Majowych, Juleczka i Garnet Butter Gem. Dosłownie po trzy nasionka. Wysiałam też Rukolę wieloletnią i jak co roku o tej porze trawę cytrynową. Po wypuszczeniu pierwszych liści, zamierzam to towarzystwo wyekspediować na strych, tam jest chłodno, a w razie ciemniejszych dni, takich jak np. dzisiaj, mogę doświetlać. Później w zależności od pogody, inspekt, albo grunt. Eksperymentalnie wysiałam też nasiona rzodkiewki 18 dniowej do doniczki. Ale to już z czystej ciekawości :garden1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 16 Sty 2020 13:43 #687433

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2638
Bobej wrote:
zwykły_chłop wrote:

DSC_0032-2.jpg

DSC_0033-2.jpg

W tamtym roku kupiłem po 5paczek orzeszków dwóch różnych firm i niestety żadne nie skiełkowało. :(

Skiełkowały dopiero orzeszki otrzymane od osoby, która je zebrała z własnej uprawy. Jednak szału nie było z nimi. Jakieś chorowite były w sezonie, mimo wysadzonych pięknych sadzonek. Może im gleba nie pasowała albo miejsce. W tym roku też spróbuje kilka w innym miejscu. :)

Adam
W tamtym roku miałem dokładnie te nasiona które pokazałeś na zdjęciu. Na 4szt wyłożone w ramach "Nasiona Dobrej Nadziei" 14.02, skiełkowały wszystkie 4. Po 6 dnia od posadzenia miały już piękne kiełki. Do donicy powędrowało 3 sztuki bo jedno zmarniało i w sumie tak sobie rosło w tunelu. Kwitło i niecałą garść orzeszków zebrałem - na pewno zbyt wcześnie. Ale były zjadliwe :) Niestety nie mam zdjęć z sezonu wegetacyjnego bo mnie nie było w kraju. Dlatego to co urosło to i tak zasługa mojej żony :) W tym roku 3 podejście :)
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Corrado, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 16 Sty 2020 15:27 #687443

• ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1251
Sałata mix wysiana w listopadzie w tunelu,wykiełkowała i ładnie sobie rośnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Pestka, Nimfa, JaNina, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 16 Sty 2020 16:34 #687451

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11995
Otrzymałam dzisiaj moją przesyłkę z ziemią do wysiewu. Mam nadzieję, że okaże się właściwa. Wraz z nią trochę ładnych gadżetów, żeby się miło pracowało. Dzisiaj też otrzymałam nasiona papryk ze straganika, czyli zabawę czas zacząć.

DSCN3528.jpg

DSCN3529.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 16 Sty 2020 16:39 #687454

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Pogoda za oknem taka, że po prostu nie da się nie siać :ouch:
Wyłożyłam wczoraj na waciki po dwa nasionka dwóch odmian papryki, jedno pomidorowe maleństwo i 60 porów (chyba za mało...). Muszę się wybrać po nasiona selera korzeniowego, bo okazało się, że nie mam - a byłam pewna, że są. No, chyba że się gdzieś schowały i znajdą się, jak już kupię nowe :happy:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 16 Sty 2020 16:47 #687456

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53129
Wyłożone do kiełkowania nasiona pietruszki korzeniowej i marchewki na warstwie piasku

IMG_2070.jpg

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 16 Sty 2020 16:55 #687458

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro to znaczy że to będzie rozsada???
pozdrawiam Adam

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.895 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum