TEMAT: Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 10:21 #687717

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Marzenka wrote:
W naszym markecie Dino to nasiona są juz 2 tygodnie . Jest tam marchew ,której nasionka są w otoczce - 400 sztuk, fajne dla osób, które chcą posiać rzadko i nie przerywać.

Zetknęłam się z opinią, że otoczkowane nasiona trudniej kiełkują. Ja osobiście ich nie używałam. Mieliście jakieś negatywne doświadczenia z nimi pod tym względem?
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Armasza, bietkae, Pestka, Nimfa, Termaj, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 10:29 #687722

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14319
Ja kiedyś miałam mix sałat otoczkowane i już je w zasadzie spisałam na straty a one dopiero wykiełkowały. Na pewno później niż inne sałaty.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Betula, bietkae, Pestka, Nimfa, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 10:34 #687725

• Ada
  • Ada's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1587
Koma - Marysiu
Nie mam nic do dodania do odpowiedzi Ani na Twoje pytanie odnośnie wysiewu bakłażana ozdobnego Pumpkin On The Stick, tylko potwierdzę to co Ania napisała.
Tak, to jest bakłażan chociaż wyglądem owoców nie przypomina bakłażana raczej pomidora lub dyni.
Wysiej Marysiu razem z bakłażanami, będzie rósł dokładnie tak jak pozostałe bakłażany.
Ja w tym roku zamierzam posadzić w donicy aby pełnił funkcję ozdobną ze względu na piękne owoce.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula, bietkae, Pestka, koma, Nimfa, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 10:57 #687728

• Ada
  • Ada's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1587
Dodam jeszcze, że w tym sezonie później wysieję (wyłożę nasiona do skiełkowania) nasiona bakłażana, papryki ostrej, porow i selerow. Zrobię to ok.10 lutego.
W ub.roku wyżej wymienione warzywa wysiałam 23 stycznia, u mnie w moich warunkach było to stanowczo za wcześnie. Rozsada urosła b.duża, zajmowała dużo miejsca i miałam problem z jej przechowaniem.
Ostatnio zmieniany: 18 Sty 2020 10:58 przez Ada.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula, bietkae, Pestka, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 11:02 #687729

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9770
Bea ja oczywiście mówię na swoim przykładzie - w zeszłym sezonie siałam tą marchew w odstępach ok.3-4 cm, obyło się bez przerywki. Marchew urosła długa i bardzo prosta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Betula, bietkae, Pestka, najemnik, Nimfa, Termaj, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 11:29 #687736

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Anulko Adasiowa nawoz do pelargoni pojawia się w Biedronce dość późno ,gdzieś w kwietniu jak pojawiają się pelargonie.

Pozdrawiam Teresa
Termaj

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 11:31 #687737

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13042
Marzenka wrote:
...- w zeszłym sezonie siałam tą marchew w odstępach ok.3-4 cm, obyło się bez przerywki. Marchew urosła długa i bardzo prosta.
Ja zawsze wysiewam marchew, pietruszkę na taśmie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Betula, bietkae, Pestka, Nimfa, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 11:42 #687740

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Termaj wrote:
Anulko Adasiowa nawoz do pelargoni pojawia się w Biedronce dość późno ,gdzieś w kwietniu jak pojawiają się pelargonie.

Pozdrawiam Teresa

Tereniu, tak też myślałam w ubiegłym roku. Wówczas objechałam co najmniej kilkanaście Biedronek i wróciłam z niczym; owszem, były nawozy, ale do storczyków. Niemniej bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :hug:
Nie odpuszczę i będę pilnie śledzić dostawy, a póki co mam MS36 i Kristalon.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, Ada, Nimfa, Termaj, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 11:47 #687741

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43522
W ub.roku wysiewałem nasionka inkrustowane(zaprawiane) pożywką.Była to marchewka,pietruszka buraczki a nawet część rzodkiewki.Wszystkie wzeszły i rosły prawidłowo.Nie sprawdzałem jednak jak długo kiełkują ale ub.wiosna była sucha więc nawet jeśli były jakieś opóźnienia to trudno kreślić przyczynę.
W tym sezonie również mam takie nasionka.Spokojnie sieję po jednym nasionku w odpowiedniel długości i jest ok.W buraczkach miałem wielkoludy ale tez nie wiem czy to pożywka,czy jakaś inna przyczyna. :coffe: :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 18 Sty 2020 12:06 przez Krecik stary. Powód: poprawka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Betula, bietkae, Pestka, Ada, Nimfa, Termaj, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 11:53 #687743

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9770
Józiu ja coś nie mam szczęścia do nasion na taśmie - u mnie jest za sucho. Wprawdzie marchew tą otoczkowaną siałam na drugim warzywniku (w polu, bez podlewania i tam urosła taka ładna ).
Mógłbyś zrobić zdjęcie tym nasionkom na taśmie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula, bietkae, Ada, Nimfa, Termaj, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 12:04 #687747

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Anulko ja ubiegłego roku stosowałam do ferdygacji pomidorków ,rozsady stosowałam nawoz do storczyków ,on ma NPK 3-5-7.Mieciu mi przeliczył ,ze mam dawać 4ml/litr wody.Uprawialam rozsadę w torfie odkwaszonym i jak na pierwszy raz byłam bardzo zadowolona .
Termaj

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 12:05 #687748

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43522
Marzenko moje nasionka nie są na taśmie.Są otoczkowane w kolorze zielonym,białym i różowym(marchewka).Z nasionkami na taśmie tak jak Ty miałem problemy.Np.cebula sianka z 3 paczek nie wykiełkowała, ani jedna roślinka. :bye: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, Betula, bietkae, Pestka, Ada, Nimfa, Termaj, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 13:14 #687758

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Kupiłam coś takiego, bo u mnie też susza.

IMG_20200118_131102900.jpg

Jej :jeez: teraz to już naprawdę uciekam od Was :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Armasza, Betula, bietkae, Pestka, Ada, Nimfa, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 13:18 #687759

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Termaj wrote:
Anulko ja ubiegłego roku stosowałam do ferdygacji pomidorków ,rozsady stosowałam nawoz do storczyków ,on ma NPK 3-5-7.Mieciu mi przeliczył ,ze mam dawać 4ml/litr wody.Uprawialam rozsadę w torfie odkwaszonym i jak na pierwszy raz byłam bardzo zadowolona .

Tereniu, faktycznie, pamiętam tamtą sytuację. Jeżeli nie dostanę tego do pelargonii, spróbuję do storczyków. Jeszcze raz Ci dziękuję :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, bietkae, Pestka, Ada, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 13:44 #687768

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53129
Termaj wrote:

A Ania Adasiowa napisała :
Jeżeli nie dostanę tego do pelargonii, spróbuję do storczyków.

Słuchajcie miłe Panie. Jeśli w tym nawozie do storczyków azot w całości jest w formie azotanowej, to do perlitu się nadaje. Do torfu to nie ma większego znaczenia. Część azotu w nawozie do perlitu może być w formie amonowej, ale problem w tym, aby nie przekroczyć w pożywce dawki 50 mg/l. Znając dawkę nawozu jaką mamy zamiar stosować do sporządzania pożywki dla perlitu trzeba przeliczyć, czy nie przekroczymy tej normy azotu amonowego. Przykro by było gdybyśmy zniszczyli sobie rozsady w okresie, kiedy na odtworzenie uprawy nie ma już czasu.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 16:03 #687800

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6390
Mam nawóz do storczyków z Biedronki, a więc podaję co pisze na butelce.
Skład nawozu w %(m/m):3% azot(N) całkowity,w tym: 2% azot azotanowy,1% azot amonowy,5% pięciotlenek fosforu(P2O5),7% tlenek potasu(K2O). I oprócz tego:bor,miedź,żelazo,mangan,molibden,cynk.Napisane jest oczywiście ile dokładnie % maja te ostatnie pierwiastki.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, bietkae, Nimfa, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 16:53 #687805

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13042
Marzenka wrote:
Józiu ja coś nie mam szczęścia do nasion na taśmie - u mnie jest za sucho. Wprawdzie marchew tą otoczkowaną siałam na drugim warzywniku (w polu, bez podlewania i tam urosła taka ładna ).
Mógłbyś zrobić zdjęcie tym nasionkom na taśmie?
Oto zdjęcia marchwi. Jak podają podzieloną taśmę rozwinąć i umieścić w wykonanym w ziemi rowku. Następnie przykryć warstwą ziemi i obficie podlać.
DSCN3564.jpg
DSCN3566.jpg
DSCN3565-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 18 Sty 2020 17:01 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, Betula, bietkae, Sylwiaaa, Nimfa, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 18 Sty 2020 17:51 #687813

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53129
Kaja

Znaczy się, że azot amonowy stanowi 33,3 % ogólnej ilości azotu. Jeśli popatrzymy na tabelę ze składem pożywki dla pomidorów w wątku " Vademecum uprawy roślin w perlicie " widzimy, że dopuszczalna zawartość azotu amonowego , to 14 mg/l przy 210 mg/l azotu azotanowego . Stanowi to w zaokrągleniu 7 %. Aby uzyskać zawartość 210 mg/l azotu trzeba dać na litr wody 7 ml tego nawozu do storczyków. W tej ilości będzie 140 mg azotu azotanowego i aż 70 mg azotu amonowego wobec dopuszczalnej ilości 14 mg/l.
Teraz doszliśmy do istoty problemu. Nadaje się do perlitu, czy nie nadaje ten nawóz?.
To zależy od sposobu nawożenia. W metodzie uprawy z cyrkulującą pożywką lub z przelewem pożywki, pożywka posiada pełny skład i tu się nie nadaje. Przy okresowym nawożeniu jak my stosujemy / fertygacja / ten nawóz może się nadawać, ale przy określonej twardości wody . Jak to określić ?. Otóż 1 ml tego nawozu zawiera w sobie 30 mg azotu w tym 10 mg azotu amonowego. Zatem , aby zmieścić się w normie zawartości azotu amonowego w pożywce /14 mg/l / nie można stosować większego stężenia nawozu jak 1,5 ml/l. To odpowiada zawartości azotu 45 mg/l czyli 1/5 pełnego stężenia. Do tego potrzeba więc wody z zawartością wapnia do 34 mg/l i magnezu do 10 mg/l. Woda z takimi zawartościami wapnia i magnezu będzie miała twardość węglanową ok. 120 mg/l CaCO3 / nie większą /. Każde podlanie roślin musiałoby być dokonywane pożywką.

Tyle w temacie przydatności nawozu do storczyków w uprawie perlitowej niektórych warzyw.
Ostatnio zmieniany: 18 Sty 2020 18:04 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jan4, Adasiowa, Kaja, Miragoral, Betula, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.845 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum