TEMAT: Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 20 Cze 2022 20:25 #806625

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6415
U mnie zaczynają kwitnąć. Niestety prawie na wszystkich krzakach pierwsze kwiaty są staśmione. powinnam je oberwać, ale mi szkoda, bo zawsze trochę wcześniej będzie co jeść. Na razie nie dokarmiam. Wydaje mi się, że jeszcze mają co jeść. To tylko część mojej balkonowej uprawy.
Od lewej: Pripoliarnyj, Widimo- Niewidimo i Arctic Rose.

Balkon.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, KaśQu, Tajga dzika, EwG

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 21 Cze 2022 22:59 #806726

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Jutro skosztuje pierwszy owoc maskotki. Sama roslina kompletnie zahamowala wzrost i przestala zawiazywac nowe owoce przy 38 pomidorkach. Na doniczke 3,5l to i tak lepiej niz oczekiwalem.

P6213405.jpg

Mam jeszcze druga maskotke, ktora miala byc dla kolegi. Ten sie nie pojawil i kisila sie dlugo w malutkiej doniczce. Przesadzilem chuderlaka jak tylko sie miejsce na parapecie zrobilo i prosze...

P6213410.jpg

Dwarfy gonia

P6213418.jpg

P6213417.jpg

Byloby pieknie, gdyby nie to ze wyjezdzamy na 5 dni i sasiadow tez nie ma, a pomidory pija. Wystawie doniczki przed dom do gruntu, moze jakos tam pociagna troche wody. Bardziej sie martwie, czy nie dostana szoku. Jutro maks 11 stopni. Dam znac po powrocie co z nich zostalo.
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2022 23:16 przez gregon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Nimfa, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Mejra, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 22 Cze 2022 04:28 #806733

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8241
trochę ryzykowne wystawienie bez hartowania na zewnątrz, ja bym chyba zaryzykował przesuszenie niż szok pogodowy, może zostaw jeden w domu i zobaczysz co się kepiej sprawdzi na przyszłość

edit//
jest taki kroplownik na butelkę PET
kosztuje grosze a pomógł by w takiej sytuacji

IMG_20220622_043005.png
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2022 04:31 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, gregon, Mejra

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 22 Cze 2022 07:25 #806737

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Kroplownik bedzie na liscie priorytetow do kupienia, bo bede wyjezdzal cale lato.
Tymczasem na zewnatrz niecale 6st i wdrazam plan B. Dalem im duze podstawki i zabezpieczylem przed parowaniem. Zastanawiam sie teraz ile bezpiecznie nalac wody by korzenie nie gnily?

P6223420.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Mejra

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 22 Cze 2022 20:36 #806776

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Ostatnie dnie w skrzyniach ,pięknie zaczynają kwitnąć ,nie chorują .
Oby było już ciepło ,bo noce wcześniej blokowały ten proces .

Joleczki są niskie jędrne ,mają już też kwiatki .
Niebawem zrobię zdjęcia .
Dzięki Mieczysławie :kiss3:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja, Marlenka, Nimfa, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra, Rubia, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 23 Cze 2022 17:40 #806832

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Mikrusy coś tam dojrzewają

IMG20220623173840.jpg
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra, Rubia

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 23 Cze 2022 23:41 #806860

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Maskotka ma grubą skórkę. Mi nie pasuje, choć roślina jest ładna i bezproblemowa.
Uprawiam odmianę Koralik - choć jest dużo większa i krzaczasta. Uprawiam w dużych donicach.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 26 Cze 2022 20:22 #807071

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 593
U mnie najwcześniej owocują Betaluxy w skrzynkach.

100_2000.jpg

I Awizo. Mam go pierwszy raz, na próbę. Mały, podobnie jak Betaluxy.
100_2011.jpg

Betaluxy i Awizo są z sadzonek kupionych. Ale koktajlowki z mojej rozsady także się starają :) Tu Osu Blue
100_1995.jpg

I Roma Aromatica
100_1996.jpg

Inne na razie sobie kwitną.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, Nimfa, Zygowa, del, ewakatarzyna, Mejra, caser

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 26 Cze 2022 21:59 #807077

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Moje Jole. Smaczne i śliczne. Jako jedyne w te upały stoją w ogrodzie zimowym w temperaturze ponad 40 stopni i w słońcu przez cały dzień. Nie zżółkł ani jeden listek, ale podlewam dwa razy dziennie. Podparte kijkami, bo przechylają się pod ciężarem owoców, które zrywam już od jakiegoś czasu.

DSCN1262.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 27 Cze 2022 18:02 #807151

• Janta
  • Janta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 400
W jak dużych doniczkach są te śliczne :bravo: Jolki? Średnica 30 cm czy większe?
Pozdrawiam,
Janta
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 27 Cze 2022 21:07 #807159

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
U mnie w tym roku na balkonie rosną dwarf shadow boxing:

IMG_20220627_204726.jpg

Prowadzę go na jeden pęd.
Kwitnący od jakiegoś czasu bloody butcher:

IMG_20220627_210058.jpg

Czeka mnie przesadzenie go do większej donicy tylko ziemi muszę donieść :whistle: . Krzak typu szerszy niż wyższy, wypuszcza milion wilków nie nadążam obrywać.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, Nimfa, del, ewakatarzyna, Mejra, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Cze 2022 09:50 #807208

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
W jak dużych doniczkach są te śliczne Jolki? Średnica 30 cm czy większe?

Nie, nie, one rosną w doniczkach o średnicy 18cm, tylko wyższych niż standard (22cm)
Dzisiaj posadzę do doniczek te dwa wilki. Będę je traktować jako doświadczenie, może będzie długie lato, a jak nie, to wstawię je do ogrodu zimowego.

DSCN1263.jpg
Ogród - mój optymizm.

Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Jaedda, del, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, Mejra, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Cze 2022 15:32 #807243

• Janta
  • Janta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 400
Nimfa, totalnie mnie zaskoczyłaś. :supr3: Doniczka 18 cm (22 cm to też nie przesadna głębokość) i takie piękne krzaczki z tyloma owocami :bravo:
Czy zdradzisz czym i jak je nawozisz?

Z tym większą niecierpliwością zaczynam czekać na pomidorki mojej Jolki i tej rosnącej "po sąsiedzku". Jak mi posmakują to w przyszłym roku wszystkie skrzynki na parapetach zajmą Jolki z bazylią grecką "dla przestrzeni i powietrza" (Piccolino i Minette, żeby była też jakaś różnorodność :evil: ) i może lobelią dla koloru.
Gdzieś tylko będzie trzeba znaleźć miejsce dla pelargonii :think:
Pozdrawiam,
Janta
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Cze 2022 16:03 #807248

• LexaClark
  • LexaClark's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Mój pierwszy duży pomidor w tym roku Befsztyk z Kazachstanu później dodam zdjęcie z wagą i przekrój
IMG_20220628_152528.jpg

IMG_20220628_152555.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, jack90, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Cze 2022 16:59 #807250

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Joleczki ostro się wzięły za kwitnienie :dance: :wink2:
Sporo nowych zawiązków kwiatków się szykuje ,których nie widać na zdjęciach .

Są zdrowe ,a to ważne .
Inne rarytasy min malinowy ,gigant .

Ponieważ stoją na trawniku ,to zmienię im miejsce,
zrobię wgłębienie w ziemi lekkie i tam je ustawię na stałe .
Doniczki mają spore otwory powinno być im ok ?
Taki mini sposób -zadołowanie doniczki .
Ktoś tak praktykował może ? Czy sprawdzi się ? :teach:
Ha na zdjęciu dojrzalam u Joleczki małe pomidorki :happy:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2022 17:00 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Jaedda, Nimfa, del, ewakatarzyna, Mejra, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Cze 2022 18:54 #807260

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy zdradzisz czym i jak je nawozisz?

Pewnie! Chcę, i wszystkim życzę ładnych i obfitych zbiorów. Trzymam się Pomodoro i jego przepisów.
Zanim zakwitły każde podlewanie (ale raz dziennie) kristalon żółty + saletra potasowa, a w fazie kwitnienia i do obecnie - kristalon czerwony.
W ubiegłym roku podlewałam tylko kristalonem żółtym z saletrą i też miałam ładne i dużo.
Ogród - mój optymizm.

Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, del, ewakatarzyna, Bobka, Janta, LexaClark

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Cze 2022 19:19 #807263

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10253
Bobka wrote:
Ponieważ stoją na trawniku ,to zmienię im miejsce,
zrobię wgłębienie w ziemi lekkie i tam je ustawię na stałe .
Doniczki mają spore otwory powinno być im ok ?
Taki mini sposób -zadołowanie doniczki .
Ktoś tak praktykował może ? Czy sprawdzi się ? :teach:

Musisz bardzo uważać na mrówki, bo uwielbiają takie warunki. Po prostu co jakiś czas trzeba podnieść doniczkę i popatrzyć, czy nie robią sobie gniazda.
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Cze 2022 19:45 #807265

• LexaClark
  • LexaClark's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Także tak :)
IMG_20220628_191938.jpg

IMG_20220628_192201.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Jaedda, Nimfa, del, ewakatarzyna, jack90, Janta

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.951 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum