TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:14 #716097

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nie gniewaj się Pati, ale nie widzę żadnych bąbli :( Te białe wypustki, o które pytałam i które wyraźnie widzę, to wg mnie korzenie przybyszowe wyrastające na łodydze wtedy, gdy warunki powietrzne w glebie nie są odpowiednie, np. na skutek zbyt zbitego lub mokrego podłoża.
Białe bąble, o których wspominasz, a ja mogę sobie wyobrazić, mogą być oedemą - w ten sposób roślina sygnalizuje, że zaburzona jest gospodarka wodna, np. w warunkach o podwyższonej temperaturze i dużej wilgotności - wtedy szwankuje transpiracja i komórki rośliny "pęcznieją".

Nie jestem biegła w chorobach pomidorów; znam jedynie te, z którymi miałam do czynienia u własnych warzyw. Zdarzyło mi się przelać pomidory/papryki w donicach, a to w połączeniu z dość niską temperaturą powietrza spowodowało więdnięcie roślin - miały za mokro.
Nie wiem, jak wilgotne jest podłoże w Twoich donicach i czy pomidorki mają wystarczającą ilość światła/słońca.

Co jeszcze mi się nasunęło ... krzaczki są trochę wybiegnięte, o zwisających w dół ogonkach liściowych ( tu przyczyn może być kilka ), poza tym jako całość nie wydają mi się chore czy zaniedbane. Jeśli mogłabym cokolwiek doradzić: wzrusz delikatnie (!!! ) ziemię dookoła łodygi i pozwól ziemi przeschnąć. Czy oprócz biohumusu dokarmiasz czymś pomidorki ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2020 20:20 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): M a r i u s z, Pati

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:26 #716099

• Pati
  • Pati's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
Podłoże jest według mnie odpowiednio wilgotne teraz. Ale pomidorki były wcześniej na poddaszu A tu jest gorąco i pocalym dniu ziemia była dość sucha. Ewidentnie było im tam źle,bo owiędły więc je przenieśliśmy na zewnątrz. Pogoda jest do kitu... słońca nie ma, dalej są liście owiędłe . Może to przez to, tylko szukając przyczyn natrafiłam na opis raka bakteryjnego i tam te roślinki wyglądają podobnie jak moje...tak w ogóle to ba8Ci dziękuję za odpowiedzi, bo jestem początkująca w tenacie

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:30 #716100

• Pati
  • Pati's Avatar
  • Fresh Boarder
Zrobię tak jak piszesz. Oprócz biohumusu podlałam je gnojówką z czosnku małą ilością. Mam też obornik bydlęcy ale jeszcze nie podlewałam nim.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:30 #716102

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Rak bakteryjny

ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=330

Kiedy podłoże już przeschnie, masz dwie możliwości dokarmienia - albo rozpocząć fertygację odpowiednim nawozem dostosowanym do wymagań pomidorów, albo stosować dokarmianie dolistne na bazie oprysków nawozem - wszystko zależy od kondycji systemu korzeniowego.
Sam biohumus, gnojówka z czosnku czy obornik nie dostarczą roślinie w tym stadium rozwoju niezbędnych składników pokarmowych.
Fertygacja polega na każdorazowym dodaniu małej dawki nawozu do wody do podlewania.
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2020 21:04 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:36 #716105

• Pati
  • Pati's Avatar
  • Fresh Boarder
Bardzo Cię proszę napisz mi jakim nawozem doglebowym najlepiej podlewać

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:40 #716109

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Ja tez powtórzę za Adasiową. Z powodu dużej wilgotności powietrza pomidor wytwarza korzenie przybyszowe. Dzięki tej właściwości możemy rozmnażać pomidory ukorzeniając wilki.
Te białe plamki na liściach to normalna rzecz kiedy pomidory rosnące w pomieszczeniu zostaną wyniesione na słońce. Ludzie dostają piegów ciemnych a pomidory białych. :)
Można wiedzieć w jakim podlożu posadziłaś pomidory?
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2020 20:44 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): M a r i u s z

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:41 #716110

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Pati ... nasze Warzywne Ludki używają bardzo różnych nawozów, ja również - trudno polecić ten jeden jedyny, bo każdy z nas wie, w jakim podłożu sadził pomidorki i czego używał do tej pory.
Nie chcę narazić Ciebie i Twoich pomidorów na jakieś kłopoty, aczkolwiek aby nie zostawiać Cię na lodzie, to może zaproponuję dostępną wszędzie Magiczną Siłę36 interwencyjną do pomidorów albo nawóz do pelargonii z marketu Biedronka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pati

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:42 #716112

• Pati
  • Pati's Avatar
  • Fresh Boarder
Ziemia do kwiatów i warzyw z nawozem

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:46 #716114

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Wątpię aby taki zdechlak przejadł już wszystko z takiej donicy a to, że tak wygląda to może być cecha odmianowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): M a r i u s z

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:47 #716116

• Pati
  • Pati's Avatar
  • Fresh Boarder
A powiedz mi jest jakiś dobry nawóz ale ekologiczny?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:49 #716118

• Pati
  • Pati's Avatar
  • Fresh Boarder
Mam ten sam gatunek w skrzyni, jest piękny, ma już duże owoce
, dlatego podejrzewam chorobę

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 20:58 #716122

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Ten w skrzyni też rósł na poddaszu? Czy ta donica ma odpływ?:

Jeżeli jest jakaś choroba to fizjologiczna. Nie pasują mu warunki w jakich przyszło mu żyć.
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2020 21:00 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pati

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 21:00 #716123

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1565
Corrado wrote:
galka68 wrote:
Ja mrowki moge sprzedawac i sie ozloce, pozarly wszystko ((((. Tez ide zibaczyc jak te butelki maja wygladac .

Butelki na leżąco, ustawiać na drodze(ścieżce) mrówek tam gdzie najczęściej chodzą.
Sadiadka pewnie pomyslala, ze mi z glowa niedobrze :lol: , ze 30 minut pelzalam po ogrodzie, roskladalam butelki i przytakiwalam: chodzcie moje zlote, smakolyki sa w buteleczkach. Potem patrzylam jak te mrowiska biegaja. Jakby mi nie zarly wszystko, to jakos szlo by wytrzymac, ale juz porobili domy pod krzakami pomidorow(((
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 21:01 #716126

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja opryskałem wszystkie mrowiska Mospilanem w 2 krotnym stężeniu i jest spokój.
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2020 21:19 przez KaLo.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 21:20 #716140

• Pati
  • Pati's Avatar
  • Fresh Boarder
Skrzynie są na zewnątrz i są tam od początku. Wysialiśmy za dużo, więc te które sie nie zmieściły do skrzyń prowadziliśmy do doniczek. Może to poddasze im zaszkodziło, za gorąco i za mało słońca...

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 21:54 #716151

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
To może być główna przyczyna marnego wyglądu. Daj mu trochę czasu i nie przelewaj. Pomidor nie jest rośliną bagienną. Moje rosną w biedronkowej uniwersalnej 1:1 ze swoją kompostową. Na razie n iczym nie zasilane doglebowo , dwa opryski Asachi z powodu ochłodzeń i załamań pogody, jeden oprysk nawozem z mikroelementami. Sadzone po 2 sztuki w donicę.

IMAG4409.jpg
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2020 21:55 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, M a r i u s z

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 21:55 #716152

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
galka68 wrote:
Corrado wrote:
galka68 wrote:
Ja mrowki moge sprzedawac i sie ozloce, pozarly wszystko ((((. Tez ide zibaczyc jak te butelki maja wygladac .

Butelki na leżąco, ustawiać na drodze(ścieżce) mrówek tam gdzie najczęściej chodzą.
Sadiadka pewnie pomyslala, ze mi z glowa niedobrze :lol: , ze 30 minut pelzalam po ogrodzie, roskladalam butelki i przytakiwalam: chodzcie moje zlote, smakolyki sa w buteleczkach. Potem patrzylam jak te mrowiska biegaja. Jakby mi nie zarly wszystko, to jakos szlo by wytrzymac, ale juz porobili domy pod krzakami pomidorow(((

Teraz musisz uzbroić się w cierpliwość. Z czasem mrowiska będą zanikać , ale tak szybko jak po mospilanie , na pewno nie.
Za tę wiadomość podziękował(a): galka68

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 21 Cze 2020 22:03 #716154

• Pati
  • Pati's Avatar
  • Fresh Boarder
Piękne

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.833 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum