TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 23 Maj 2021 14:44 #763075

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Ja używam też zapinki na drugim końcu:
zawieszka.jpg

ale pomiędzy standardowo owijam sznurkiem.

W gruncie zapinki u mnie się nie sprawdziły.
Przy wietrze wszystko jest zbyt luźne więc zapinki kaleczyły łodygi.
Nie mam tunelu/szklarni - gdzie zapinki mogą być super.
pozdrawiam,
Tomek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 23 Maj 2021 14:49 #763077

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29684
Z powodu kaleczenia łodyg też nie używam zapinek, lepsze są gałgany z krempliny i bistoru (tkanina z lat 70-tych) albo damskie rajstopy/pończochy.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Bobka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 23 Maj 2021 15:17 #763079

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43750
Klamerki idealnie sprawdzają się w namiocie do pomidorów i być może też przy ogórkach.Natomiast w gruncie prowadzę ogórki na rusztowaniu i używam podwójnego sznurka w który przeplatam łodygi.Jak dotąd jest to najlepszy sposób prowadzenia ogórka. :bye: :bye: :bye: ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Kapka, Bobka, TomekD

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 23 Maj 2021 15:37 #763081

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Babcia Ala wrote:
damskie rajstopy/pończochy.
Też potwierdzam po licznych próbach że rajtki są nie do pokonania przy palikach.
Co ciekawe do palików nikt nie produkuje chyba niczego dedykowanego do podwiązywania\mocowania.
W sumie nic dziwnego - nikt przemysłowo przy palikach raczej nie uprawia...
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, Bobka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 23 Maj 2021 16:15 #763082

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3307
Bo wy to moich wiązań nie widzieliście wcześniejszych:)))))

Te zapinki są lepsze dla mnie nawet, by miał wiać halny :)))

Też łapie u dołu i potem kręcę sznurkiem

---- dla jasności, może też to będę klął, pierwszy raz używam

Głównie szklarnia/ folikak

W gruncie mam tyczki
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2021 16:31 przez Lukas79.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 27 Maj 2021 09:37 #763535

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6420
Moje sadzonki ogórków siane 20 maja są jeszcze na oknie. Mają po 15 cm. Oczywiście taka długa jest łodyga, bo na końcu tylko liścienie + jeden listek. O sadzeniu w gruncie nie ma jeszcze mowy, bo nawet w dzień temperatura jest zbyt niska dla dyniowatych. Może posiać nowe?
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, Bobka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 27 Maj 2021 17:33 #763578

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje ogóreczki na razie przebywają w namiocie ale były już hartowane na balkonie i tam nocowały.Dziś przygotowałem rusztowanie na którym będą rosły.Do gruntu wysadzę w sobotę albo w poniedziałek. :bye: :bye: :bravo: :bravo: ;) ;)

001-513.jpg

002-398.jpg

003-310.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2021 17:34 przez Krecik stary. Powód: poprawki

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Maj 2021 12:37 #763661

• tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 866
Ogórki zasuhostoikiy z rozsady koło 10 maja trafiły do gruntu.Jak widać czekają na cieplejsze czasy.Od tygodnia okryte włóknina bo u mnie ptaki wszystko zjadają i tylko włóknina mogę coś ochronić.
IMG_20210528_115624.jpg
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Jan4, Marlenka, bietkae, koma, del, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Maj 2021 07:06 #763861

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Słyszeliście zapewne o Archimedesie, który przy wyjściu z wanny krzyczał " EUREKA !". Spójrzcie na tą sadzonkę ogórka :

IMG_29111.jpg

Otóż , ja dziś , po wstaniu rano z łóżka dokonałem epokowego odkrycia i o mały figiel nie krzyknąłem niczym Archimedes . Wyobraźcie sobie, że ten ogórek padł wskutek jakiejś infekcji odglebowej. Liścienie i łodyżka zwiędnięte. Zamiast go wyrzucić postanowiłem podlać.... sorbinianem potasu. Po 2 dobach - OŻYŁ !. Od dziś pierwsze podlanie rozsad po wysiewie i wysadzeniu w grunt będzie z sorbinianem. Od dziś też stosuję sorbinian do odkażania nasion.
Wczoraj wykładałem II turę nasion do kiełkowania ogórka SL. Ręcznik i nasiona zwilżone sorbinianem. . Nie ma to wpływu na kiełkowanie, ponieważ po upływie doby nasiona już miały 1 cm kiełki.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Maj 2021 10:12 #763886

• Olala
  • Olala's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27
Jak prowadzić prawidłowo ogórka szklarniowego np.tessa,sl itp.? Czy należy usuwać wszystkie rozgałęzienia czy tylko pierwsze 4,5 jak u gruntowych?
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Maj 2021 10:44 #763894

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Mieciu w jakim stężeniu będziesz podlewał ogórki sorbinianem potasu?W poniedziałek mam zamiar wysadzić swoje ogórki a sorbinian mam gotowy. :coffe: :coffe: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Prządka, ewakatarzyna, Kapka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Maj 2021 10:55 #763898

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Mieciu, Ty jesteś taki "ogrodowy Archimedes" i chwała Ci za to :drink1:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, del, Prządka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Maj 2021 11:02 #763899

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Ja chyba wysieję ogórki w domu, bo ani na polu ani w altanie nic nie widać żeby kiełkowały.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Maj 2021 11:17 #763902

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Do odkażania podłoża zastosowałem dawkę 4 ml/l. Szkopuł w tym, że taki roztwór, podobnie jak do oprysku, musi być sporządzony na deszczówce i dokwaszony octem do pH 6.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Prządka, ewakatarzyna, Kapka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Maj 2021 11:27 #763905

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
gałązka wrote:
Ja chyba wysieję ogórki w domu, bo ani na polu ani w altanie nic nie widać żeby kiełkowały.

Tłumaczyłem już wielokrotnie, że przygotowanie rozsady i to z podkiełkowanych nasion ma tą wyższość nad siewem bezpośrednim , że omija się wysoki próg temperaturowy jaki stanowi temperatura konieczna do wykiełkowania. Temperatura do wzrostu jest wyraźnie niższa. Im dłużej leżą nasiona w zimnej glebie tym większe zagrożenie, że zgniją lub - jeśli wykiełkują- zostaną zniszczone przez śmietkę kiełkówkę. Mając rozsadę w doniczkach w domu możemy w razie niekorzystnej pogody wstrzymać się kilka dni z wysadzeniem rozsady do gruntu.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Prządka, ewakatarzyna

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Maj 2021 11:39 #763909

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Pomodoro, dopiero co pozbyłam się pomidorów. A parapety się nie chcą rozciągać. Zawsze wysiewałam wprost do gruntu i nawet w ubiegłym roku dobrze wzeszły. W tym w ogóle porażka z kiełkowaniem wszystkich warzyw. Mam codziennie deszcz i ciągle zimno. Więc muszę ratować się rozsadami produkowanymi "na gwałt" lub kupić gotową. Niekorzystna pogoda trwa u mnie od lutego :D grad, podtopienie, deszcz, wichury, zimno-komplet.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Prządka, ewakatarzyna

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Maj 2021 11:55 #763913

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja też przez 30 lat wysiewałem do gruntu i już skończyłem z tym definitywnie. Praktycznie wszystko co uprawiam , to z rozsady.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Kapka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Maj 2021 12:33 #763917

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Dzięki Forum też w coraz większym stopniu przestawiam się na produkcję rozsad. Można ominąć w ten sposób sporo szkodników (śmietki, ślimaki) i wysadzić mocniejsze rośliny. Jedyny minus to trzeba dookoła tej rozsady chodzić i jeśli zdarzy się nieplanowana nieobecność, powstają takie kwiatki, jak moje 'Stopki'.
Pomodoro, bardzo dziękuję za dzielenie się cennymi radami. Dużo na tym skorzystałam :hug: :bye:
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2021 12:42 przez Prządka.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, del, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.924 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum