TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 14 Maj 2021 12:05 #761789

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Na zmianę pryskać po każdym zbiorze. I- PW + saletra potasowa; II- HT + siarczan magnezu. Koniecznie z dodatkiem krochmalu.
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2021 12:06 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Prządka, papryczka, Endii

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 14 Maj 2021 12:25 #761790

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Mieciu,czy mogę używać PW,które zostało mi z ubiegłego sezonu?
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 14 Maj 2021 12:25 #761791

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Oczywiście tak. To jest trwały preparat.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Prządka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 14 Maj 2021 15:07 #761808

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
pomodoro wrote:
Na zmianę pryskać po każdym zbiorze. I- PW + saletra potasowa; II- HT + siarczan magnezu. Koniecznie z dodatkiem krochmalu.
Jak w te dwa opryski wkomponować sorbinian i kiedy go stosować ?
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 14 Maj 2021 15:20 #761812

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja odpowiedziałem na zadane pytanie.

Ja osobiście stosuję na zmianę HT i sorbinian . Bez magnezu , wyłącznie z saletrą potasową.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Prządka, ewakatarzyna, Kapka, papryczka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 14 Maj 2021 19:39 #761841

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Zacytowałem odpowiedz by nie pisac tego samego , a dopytać o stosowanie sorbinianu, oczywiście każdy pryska tym czym chce i co ma a ja mam odpowiedz na moje pytanie Dzięki
Staszek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 14 Maj 2021 20:23 #761843

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie każde preparaty da się " wkomponować ". Nie należy mieszać np. PW z siarczanami, ani sorbinianu z PW, bo mogą zaistnieć reakcje wymiany jonowej i wytrącą się jako nierozpuszczalne albo słabo rozpuszczalne siarczan wapnia lub sorbinian wapnia . Powtarzanie w koło takich szczegółów jest męczące.
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2021 20:24 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Bobej, najemnik, Jaedda, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 15 Maj 2021 11:08 #761912

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3307
20210515_110439.jpg

Od tygodnia w glebie i nawet jakoś rosną
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 15 Maj 2021 12:40 #761918

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
20210515_123549.jpg

Dla porównania ten sam sremski, z tych samych sadzonek w foliaku

Foliak ma całą dobę otwarte wszystkie okienka

Wejście z przodu i z tyłu już też (nie do wyobrażenia, ale nie było... na całe szczęście mam nozyczki)

20210515_123925.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, Agucha8801, Prządka, ewakatarzyna

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 15 Maj 2021 22:20 #761990

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Allianz i Polan. Wyłożone do kiełkowania 8 maja, dwa dni później do pojemniczka z ziemią, a po wyjściu wylądowały na balkonie.

20210515_193657.jpg

20210515_193704.jpg

Następna tura to Krak i Polan - już wyłożone do kiełkowania.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Agucha8801, del, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 15 Maj 2021 23:46 #762003

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ja w tym roku zapomniałem się i dopiero dziś wziąłem nasiona do skiełkowania: Krak i SL zebrany z zeszłorocznego ogórka.
Po skiełkowaniu umieszczę po 3 nasiona w małym przezroczystym pojemniku z wymieszaną ziemią z perlitem, po około tygodniu pojawią się zaczątki liścia właściwego i wtedy je wysadzę.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 16 Maj 2021 19:25 #762121

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
ama wrote:
Moje ogórki odmiana Monisia
IMG_20210509_201916.jpg

Nie wiem ,ale chyba poszło coś nie tak ,bo liścienie są koloru żółtego :oops:
Może jak postoją na słoneczku to uzyskają właściwy kolor.
pomodoro wrote:
Co to za podłoże ?
ama wrote:
Zabrakło mi ,,sterluksa'' i wysiałam w ziemię z Bied.....i to chyba jest przyczyną tego koloru liścieni ogórków :oops: . Dzisiaj po dobie na balkonie już są bardziej zielone ;)
pomodoro wrote:
Niestety tego roku ziemia z B.. jest znacząco gorsza. Kiedy sytuacja się unormuje na działce spróbuję wysiać pomidory do swojego kompostu z dodatkiem perlitu, bo to co się dzieje z jakością podłoży, to rozpacz boska.

Te Twoje jasne liścienie, to jest prawdopodobnie blokada żelaza. Przyczyny można odczytać z tej tabeli

10056438201-15.jpg
TomekD wrote:
Mam identyczny problem drugi sezon z rzędu.
Cały czas Sterlux uniwersalny, więc to raczej nie wina podłoża.

Moje podejrzenie na dziś to zbyt wysoka temperatura od wysadzenia do ziemi do 'Hello world' czyli liścienie ponad powierzchnią.
Podkiełkowywałaś nasiona ?
ama wrote:
Z pewnością nie jest przyczyną wysoka temperatura .Pomieszczenie gdzie trzymam rozsady jest chłodne. Pomidory, selery, fasolki ,melony, arbuzy, cyklanteria z tymi rozsadami jest wszystko ok ,tylko te ogórki wysiałam w inne podłoże i tak na nie zareagowały.
Nasiona oczywiście były podkiełkowane ,jak do wszystkich rozsad.
Używam Sterluksu do wysiewu.
pomodoro wrote:
To nie przypadek

No to dopiszę ciag dalszy u mnie.

Zrobiłem dosiewkę bo zbyt późno poszedł Previcur i parę roślinek dopadła zgorzel.
Tym razem identycznie jak poprzednio nasiona podkiełkowane w kontrowanych 26 stopniach.
Podłoże bez zmian.

Poprzednio jak podkiełkowane nasiona poszły do ziemi to zostawiłem je jeszcze przez 24h w 26 stopniach, dopiero potem do temperatury pokojowej +/- 21 stopni.
Teraz jak poszły do ziemi to od razu dałem do temperatury pokojowej +/- 21 stopni.

Efekt taki że dosiewka wyszła na powierzchnię z 24/36h godzin później niż poprzednicy, liścienie nie są może ciemnozielone ale już nie żółte.

Wydaje mi się więc że temperatura może mieć jednak znacznie, jaka jest prawdziwa przyczyna - nadal nie wiem.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2021 19:26 przez TomekD.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 16 Maj 2021 20:23 #762132

• Biedronka
  • Biedronka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1115
Lukas ślimory kochają też piwo. Zrób pułapkę, nalej trochę rano, wieczorem przyjdź sprawdzić.
Z serdecznymi pozdrowieniami
Iwona
"Sa dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna, to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Maj 2021 08:34 #762431

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
W tym roku u mnie ogórek Polonez i Zuzanna i kilka Rubin-ów
IMG_20210519_073758.jpg

Wczoraj zauważyłem że wysiałem je do ziemi dla iglaków ( pH 4-5.5) ten sam skład nawozu tle że nie 0.6 tylko 0.8kg
Zobaczymy jak dalej będą rosły.
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2021 08:38 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, ewakatarzyna

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Maj 2021 09:24 #762437

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133

Czy można zrobić koncentrat PW z krochmalem, tak aby nie trzeba było dorabiać krochmal do każdego oprysku?

Lub czy można zrobić koncentrat krochmalu, który wystarczy na kilka oprysków, tzn. dajemy PW, deszczówkę i krochmal przygotowany już jakiś czas temu? Właściwie czy można przechowywać krochmal?
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Maj 2021 10:04 #762442

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Próbowałam kiedyś :( Rzednie i pleśnieje.Koncentrat?=klucha nie do ruszenia.
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): najemnik

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Maj 2021 12:14 #762450

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Też mi problem ugotować krochmal. Łyżeczka od herbaty mąki ziemniaczanej i pół litra wody. Trzeba tylko wiedzieć, że mąkę ziemniaczaną nie wsypuje się na gotującą wodę lecz rozprowadza w pół szklanki zimnej wody odlanej z owego pół litra i po rozmieszaniu wlewa się do gotującej wody ciągle mieszając. Po ponownym zagotowaniu krochmal jest gotowy. Pół litra starcza na 5 l oprysku.
Są krochmale syntetyczne do firanek ale sam Bóg wie, co w nich jest.
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2021 12:14 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): najemnik, Babcia Ala

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Maj 2021 13:34 #762456

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
łyżka dżemu truskawkowego i mamy z tego kisiel ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.619 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum