TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 24 Sie 2022 13:44 #812395

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3144
W dyniowym gąszczu zaczyna być widać dyńki. Trochę mączniaka przy tej pogodzie widać niestety. Rośliny były raz pryskane przy okazji oprysku pomidorów.
Muscat prowansalski

IMG_20220824_122655.jpg

Blue Hubbard

IMG_20220824_122646.jpg

W tym roku powtórka bo to bezproblemowa dosyć wczesna dynia.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 28 Sie 2022 13:04 #812636

• pietruszka
  • pietruszka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Jestem całkowitą nowicjuszką w temacie dyniowatych. Działka niewielka pod lasem (z dwóch stron las - wcześniej sosnowo-brzozowy, teraz -po wichurach, które przetrzebiły drzewostan - z dużą domieszką dębów i buków), więc nie tylko dość trudne warunki do uprawy -piasek i ziemia kwaśna. Właściwie oprócz roślin ozdobnych to miałem jedynie zielnik. W tym roku zorganizowaliśmy w końcu zagon wzniesiony, w który poszedł głównie kompost. No i zachciało mi się dyniowatych :blink: (I chyba już wpadłam w cukiniowe uzależnienie bo już planuję gdzie jeszcze i co w przyszłym roku_. No, ale oprócz całkiem sporych zbiorów cukinii Astra Polka, pojawiło się kilka problemów/pytań.
Wiosną wysiałam w domu: zieloną cukinię Astra Polka, Patisona Disco, arbuza moro. ogórek śremski i... żółtą cukinię, której nie mogę ustalić odmiany. Niestety - zadziałam gdzieś opakowanie od nasion tej żółtej cukinii. I nie wiem, co to? Po drodze niestety był też przewiew, który "zdmuchnął" mi z okna rozsady. Jeszcze były malutkie. Zebrałam, co się dało, ale nie byłam w stanie ustalić, co jest co :happy:

Oczywiście - dość szybko okazało się, która to ta zielona cukinia odmiany Astra Polka. Patison (niestety jeden krzaczek) też dał się rozpoznać. Ogórki nie wzeszły. Część rozsady arbuza moro mi coś zjadło (chyba akurat ptak mi się dorwał), ale jeden arbuzek może zdąży dojrzeć. Myślałam, że żółta cukinia w ogóle nie wzeszła, więc ziemia z doniczek poszła do innych doniczek. A tu z nienacka zaczęło coś rosnąć. Tylko, że... myślałam, że to była żółta cukinia Gold Zeppelin, ale jak zaczęła zawiązywać owoce... to zwątpiłam. Wygląda bardziej jak ozdobna dynia, ale jest niezwykle smaczna (nie gorzka, a ma bardzo przyjemny nieco słodkawy smak). Jednak na pewno nie kupiłam nasion żadnej "klasycznej" dyni. Może ktoś wie, jaka to w końcu odmiana (pyszna nawet na surowo) cukinii? Pozostałe krzaki kwitną i zawiązują nowe owoce - wszystkie w podobnym kształcie. Rosną wolniej niż zielona, no i nie mają tego maczugowatego kształtu jak Astra Polka. A może to jakaś krzyżówka? Myślałam, że nabiera takiego kształtu, gdy pęd nie sięga ziemi (nieźle się wspina), ale owoce na ziemi też w takim kształcie.
Próbowałam szukać tej odmiany, ale nic mi nie pasuje. Przyznaję, że wszystkich wątków jeszcze nie doczytałam w całości (może do przyszłego sezonu się uda), ale w tych, co przejrzałam to też mi nic nie pasuje do tych owoców?

Będę wdzięczna za pomoc.

gold001.jpg

gold002.jpg
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2022 14:18 przez pietruszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, JaNina, ewakatarzyna, Kornik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 31 Sie 2022 00:22 #812770

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
20220830_235920.jpg

Wspaniały sezon na cukinie. Za rogiem wrzesień, a te jeszcze owocują.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Kornik, Janta

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 01 Wrz 2022 20:20 #812838

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54273
Już jest wrzesień, a cukinie dalej zdrowe i owocują :)
To krzaczek Ardendo

20220829_193315.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Kornik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 03 Wrz 2022 16:35 #812954

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13042
Cukinie są zdrowe i owocują.
DSCN5390.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, del, ewakatarzyna, Kornik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 04 Wrz 2022 11:55 #813003

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7713
Okoliczności przyrody: północny Radom, działka nad rzeką Mleczną, czwartek nad ranem - dyniowate oberwały po liściach przymrozkiem. :ohmy: W piatek poprawka i w efekcie niemal wszystkie liscie są już czarne. :angry: Pomidory i fasoloka nie ucierpiały.
Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2022 11:57 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, renmanka, Kornik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 04 Wrz 2022 12:36 #813005

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29345
Kurza twarz :angry:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 06 Wrz 2022 14:40 #813131

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31971
Tak wyglądają liscie moich dyń po dzisiejszej nocy.Masakra.Nie wiem co ratować, a co zostawić na straty.

20220906_133915.jpg

20220906_133854.jpg

Mając na uwadze,że dzisiejsza noc będzie na minusie, zerwałam dynie,które minimum jeszcze miesiąc powinny rosnąć. Leżą w altance,bo tylko tam dałam radę je umieścić, na noc okryje je kocem i plandekami.

20220906_141108.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2022 14:56 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, pszczolka, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik, pietruszka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 06 Wrz 2022 23:15 #813155

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Marysiu, współczuję. Na psa urok taka pogoda, w marcu mróz, we wrześniu mróz, wychodzi na to że sezon trwa trzy m-ce, to o wiele za krótko. Najwcześniejszy przymrozek jaki pamiętam to 13-go września. Dwie noce na minusie, a w październiku być może Afryka, niepotrzebny ten przymrozek, o wiele za wcześnie.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2022 23:17 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 07 Wrz 2022 07:48 #813160

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ten rok dla moich dyń był bardzo kiepski :sad2:
Dynie posadzone na kompostownikach zapowiadały się nieźle. Niestety, upał i susza nie przysłużyły się im,a ja odrobinę je zaniedbałam :oops:
W dodatku ostatnie noce z przymrozkami :jeez:
Mam nadzieję, że dzisiejsza noc ich nie załatwiła.
Moje aż trzy dynie
Muscat de Provence
IMG_20220904_142412-2.jpg

Nn ki (przy dosiewaniu pogubiłem się)
IMG_20220904_143429-2.jpg

IMG_20220904_135619-2.jpg

Zawsze miałam probkem, co zrobić z nadmiarem dyniek, w tym roku już go nie mam :sad2:
Cukinie rosną , ale chyba posadziłam ich trochę za mało. Zawsze miałam nadmiar, a kiedy w tym roku ograniczyłam ich ilość, rodzina nagle polubiła leczo i pasztet z cukinii :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2022 08:23 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, JaNina, del, ewakatarzyna, Mejra, Kornik, magdalkaj

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 10 Wrz 2022 08:17 #813390

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54273
Przez mocne opady, które raz po raz nas nawiedzały, trochę owoców cukinii zgniło. Ale po krótkiej przerwie produkcja ruszyła na nowo :)

D2CFB688-8A89-468C-BBE7-3A2191DCE4D6.jpeg

Na niektórych liściach widzę biały nalot, ale już nic nie zamierzam z tym robić :huh:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, Kornik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 10 Wrz 2022 08:32 #813391

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Moja taka ładna, żal do gara ją wrzucać. Można wodą z sodą liście prysnąć, trochę pomaga.
20220908_1923542.jpg
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, Kornik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 18 Wrz 2022 20:37 #814048

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Tromba albenga.
To bardzo wydajna dynia. Pestki tylko w głowie. Poszła do kiszenia i do octu.

20220918_102713.jpg

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2022 20:53 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Babcia Ala, TomekD, JaKasiula, Mejra, Kornik, magdalkaj, pietruszka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 18 Wrz 2022 23:56 #814059

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Edyto,

Możesz podzielić się twoim przepisem na dynię w occie ?

Uwielbiam, nigdy sam nie robiłem.

Póki co zrobiłem testowo i najlepiej wyszła jak dla mnie ta na bazie przepisu z 'Kuchnia polska' 1956:
800g tromby po pokrojeniu, 500ml octu 6% (jabłkowego), 250g cukru, goździki, cynamon.

TomekD (16 sierpnia 2022) wrote:
Już myślałem że nic z tego nie będzie, a tutaj proszę pojawiły się maluchy i rosną z dnia na dzień:

Tromba1.jpg

(Cucurbita moschata Tromba d'Albenga)

Ten ma 60cm, do ziemi jeszcze 1,4m - masz wyzwanie, dawaj młody :happy4:

Ten egzemplarz przeszedł dzisiaj do historii w sposób nieplanowany.
Jako że wraz z rodzeństwem zrobiły z mojej drewnianej konstrukcji wsporczej piękne, designerskie 'meble gięte' postanowiłem ją dodatkowo podwiązać.
Skończyło się upadkiem Tromby, nastąpił w stanie: 110cm długości, 8kg wagi (nieżywej ;) ).
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2022 00:05 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, Zygowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik, magdalkaj, pietruszka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Wrz 2022 08:00 #814122

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
20220920_075226.jpg

Tomek, robiłam tak samo jak ogórki konserwowe. Zalewę robię słabszą niż podają przepisy. 2 litry wody, 1 szklanka octu spirytusowego, pół szklanki cukru, 2 łyżki soli. Na dnie słoika ląduje koper, czosnek, ziarna pieprzu, ziela i gorczycy.

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2022 09:18 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, TomekD, Kornik, pietruszka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Wrz 2022 15:07 #814157

• pietruszka
  • pietruszka's Avatar
  • Fresh Boarder
Ponieważ to mój pierwszy rok z cukiniami (te ze sklepu nigdy mnie nie zachwycały i raczej służyły jak zagęszczacz do potraw) to w tym roku szalałam z różnymi daniami i sporo szukałam inspiracji cukiniowych. Fajna stronka z przepisami. U mnie w domu jednym z przepisów, które wejdą do stałego repertuaru (oprócz leczo i placków) będzie cukinia małosolna .

Z moją cukiniowo-kabaczkowo-arbuzową :blink: krzyżówką mam większy problem. Jak była młodziutka to owoce były rewelacyjne nawet na surowo (ale to owoc koło 8-10 cm). Poczekałam, czy nie urośnie. Niestety niewiele urosły, za to zgrubiała skórka i miast delikatnego smaku (czegoś pomiędzy cukinią a patisonem, choć taki był bardziej "maślany") miąższ zrobił się taki bardziej... surowo-arbuzowy. Pestki były jeszcze białe, więc owoc jeszcze nie w pełni przejrzały (chyba?) Czy mógł mi się ten żółty Cepelin (na pewno-bo znalazłam opakowanie) skrzyżować z arbuzem moro (jeden krzaczek jednak ocalał)? Może ktoś bardziej biegły w dyniowatych ma jakiś pomysł, co to w końcu jest? A może producent pomylił nasiona? Pędy urosły do 4-5 metrów (czyli kabaczkowo). Owoce są żółte, takie gruszkowate, czasem zabarwione częściowo zielenią.

small.jpg
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2022 16:40 przez Adasiowa. Powód: usunięte linki reklamowe
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 02 Paź 2022 20:21 #814955

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Po przymrozku na początku września nie wyrwałam wszystkich krzaków cukinii.
Wygląda na to, że i w październiku będę miała owoce prosto z krzaka :)
IMG_20221002_151920-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, pietruszka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 02 Paź 2022 20:55 #814964

• pietruszka
  • pietruszka's Avatar
  • Fresh Boarder
O! To jest szansa, że i u mnie jeszcze zbiory będą. Przymrozków co prawda i tak jeszcze (chyba) nie było (wielkopolskie), ale zastanawiałam się, czy te małe cukiniątka (Astra Polska) urosną podczas tych zimnych nocy. W środę będę na działce to może jeszcze się coś zbierze :) Dzisiaj na kolację jeszcze zajadałam się plackami z cukinii z zeszłego tygodnia.
Niestety - liście robią się brzydkie. Nie wiem, czy to mączniak czy po prostu jesień? Wrzucać na kompost, czy może jednak nie?

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.903 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum