TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 11 Lut 2023 18:34 #823192

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3275
  • Otrzymane dziękuję: 9770
Jak cukinia w sklepie po 13,99 to koniec świata :woohoo: , trzeba mieć swoją :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Tajga dzika, Lulu, pietruszka, Emilia


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 11 Lut 2023 20:07 #823197

  • Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 339
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Kupiłam właśnie cukinię bananową. Pierwszy raz będę miała taką odmianę.

Przez ostatnie dwa lata miałam cukinię która miała tylko męskie kwiaty. :think:
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna, pietruszka, Emilia

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Lut 2023 03:25 #824103

  • pietruszka
  • pietruszka's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 6
  • Otrzymane dziękuję: 14
1.Szykuję się powoli do mojego drugiego sezonu z cukiniami. Na pewno chcę mieć Polkę, bo się ładnie u mnie sprawdziła. Zastanawiam się nad jeszcze jedną, dwoma odmianami. U mnie niestety w grę wchodzi tylko zagon wzniesiony, bo działka pod lasem, gleba uboga i nieco kwaśna. Na zagonie zostanie mi ciut miejsca na środku - zastanawiam się, co ma szansę wyrosnąć w towarzystwie cukinii. Jak przedplon dobrze się sprawdziła rzodkiewka i dymka zanim cukinie nie zawładnęły całością, ale coś na środku bym mogła dać, tylko, co może rosnąć w towarzystwie? Co się u Was sprawdza? Czy zostawić całość cukiniowej rozpuście?

2. Do pojemnika na tarasie chcę wpakować jakiegoś kabaczka. Szukam czegoś, co się ładnie płozy, ale i utrzyma się w pojemniku. Świetnie u mnie wyrosły te kolorowe cuda, co miały być Żółtym Cepelinem (ale ktoś podmienił im torebki), ale wolałabym coś bardziej jadalnego. Młode były smaczne, ale szybko twardniała im skórka i już mogły zostać bardziej ozdobne (trzy jeszcze mam w kuchni podsuszone). Spróbowałabym jakiegoś kabaczka, ale nie wiem, którego zaryzykować.

Poradzicie? Młoda stażem, ale już cukiniomaniaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Lut 2023 06:31 #824104

  • Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Posty: 437
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Rok temu miałem 5 odmian cukini, była polka, jakaś włoska a została odmiana Nimba na ten rok z tych wszystkich. S miarę wczesna, sporo owoców i do września jak mróz jej nie zabił była.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, del, ewakatarzyna, Emilia

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Lut 2023 13:27 #824134

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 943
  • Otrzymane dziękuję: 3171
Kabaczkom twardnieje skórka (np właśnie Złoty Cepelin). Miąższ mają bardziej zbity i robi się np w leczo taka cipcia. Cukinia Rugosa Friulana ma podobnie, ale nie płozy się. Long White Bush- kabaczek z Franchi bardziej cukinię przypomina (z Legutka "ten sam" jest inny, bardziej twardy). W tym roku testuję Greyzini Ibrido F1, do tyego jeszcze okrągła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, del, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Lut 2023 14:00 #824136

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Miałam cukinie Rugosa Friulana i nie ciapciała, była zwięzła i chrupiąca ale ja zbieram młode cukinie nie czekam aż wyrosną na duże okazy.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, del, ewakatarzyna, Tajga dzika, Emilia

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Lut 2023 14:10 #824138

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 943
  • Otrzymane dziękuję: 3171
Mi właśnie chodziło, że jako cukinia się nei ciapcia, nawet mniejsze okazy. Kabaczki - czekam na większe jak mają być na zime, bo wtedy jak dynie ładnie zimują.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, bastis, del, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Lut 2023 14:16 #824139

  • Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 531
  • Otrzymane dziękuję: 3144
Duże kabaczki to fakt przy obieraniu męka. U mnie w domu robi się z takich placki jak ziemniaczane. Trochę ziemniaków i kabaczek i wychodzą pycha delikatne.

Jeden krzaczek na przerośnięte musi być. W tym roku obowiązkowo astra i atena polka w część cukiniowej. Jakiś patison (disco)i Muscat prowansalski. I pewnie jeszcze coś co mam nasiona i nie pamiętam. Ale to takie kochane i bezproblemowe rośliny. Co roku tył działki (niżej i mokro) zarasta i cieszy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Lut 2023 14:38 #824142

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 943
  • Otrzymane dziękuję: 3171
Ja tekie przerośnięte kocham w leczo ;) Patisony (najbardziej chyba te żółte) jak są duże i na zimę to też twardnieje skórka. Te obrać to dopiero wyzwanie :D Ale od czego mam męża ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Lut 2023 16:36 #824150

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1279
  • Otrzymane dziękuję: 3742
Wiele odmian włoskich to odmiany krzaczaste, ładnie mieszczą się na rabacie wzniesionej. Poza Friulianą, która jest chrupka i ładna do tego, bardzo dobrze sprawdziła sie u nas Lungo Bianco. Pierwsze nasiona, jeżeli dobrze pamiętam, miałam od Pomodoro :flower1: ze straganiku.Jest co roku i bardzo ją lubimy. Jest nie tylko bardzo smaczna, plenna, dobrze się przechowuje, miękka skórka twardnieje podczas przechowywania. Zbieram tylko młode, mniejsze cukinie.
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, pszczolka, Jaedda, bastis, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Lut 2023 16:59 #824151

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 943
  • Otrzymane dziękuję: 3171
Warto dodać, że Lungo Bianco od Franchi to co innego niż od Legutko. Ta z Franchi przypomina bardziej cukinię, od Legutko to typowy kabaczek (idealny do przechowywania na zimę). Co roku je sieję. Nawet krzaki są inne, z Franchi się tak nei płoży, a z Legutka dość mocno.
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2023 17:00 przez Lilith.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Mar 2023 16:59 #826833

  • calineczka
  • calineczka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 52
  • Otrzymane dziękuję: 225
Dynia Marketowiec. Pobierać nasiona i wysiewać, czy nie warto???
dynia1-2.png


dynia2-2.png
Irena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Mar 2023 17:57 #826837

  • magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 235
  • Otrzymane dziękuję: 875
Ja bym pobrała jeśli smaczna. Dwa lata temu kupiłam kilka odmian i pobrałam z nich nasiona.
Pozdrawiam Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, calineczka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 23 Mar 2023 20:41 #826853

  • calineczka
  • calineczka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 52
  • Otrzymane dziękuję: 225
Dziękuję :thanks: Była wyjątkowo dobra, bez dyniowego zapachu, doskonała na zupę, mączysta, smaczna nawet na surowo. To zaeksperymentuję :)
Irena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, magdalkaj

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 12 Kwi 2023 08:09 #828767

  • Madziula
  • Madziula's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 66
  • Otrzymane dziękuję: 164
Hej. Przeczytałam już cała pierwszą część wątku i nawet trochę drugiej, ale nie wiem kiedy uda mi się skończyć całość i czy znajdę tam odpowiedź na moje pytanie. Mianowicie czy ktoś może mi podać minimalne temperatury dla dyniowatych? Wiem już że cukinie wytrzymują do przymrozków, ale co z resztą? Mam również nasiona dyni, kabaczka, arbuza i melona. No i patisony, ja ich nie mam, ale może komuś przyda się taka informacja. Chciałabym zaplanować sobie produkcję rozsady i dlatego to dla mnie ważne informacje.
Pozdrawiam
Magda

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 12 Kwi 2023 08:31 #828772

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8242
  • Otrzymane dziękuję: 54272
Nasiona kiełkują w temperaturze powyżej 12*C. Minimalna temperatura wzrostu wynosi 8*C, a optymalna 25*C.
Ja się staram, żeby rozsada dyniowatych nie miała niższej temperatury niż 10*. Wysiewam dopiero pod koniec kwietnia, lub na początku maja. Wszystko zależy od prognoz. Nie ma się co spieszyć, bo bardzo szybko rosną.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, del, ewakatarzyna, Janta, Emilia, Madziula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 22 Kwi 2023 10:20 #829602

  • del
  • del's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2015
  • Otrzymane dziękuję: 13627
Wysiałem 1 część cukinii na rozsadę - Black Beauty oraz próbuję w tym sezonie Corę i Anissę. Teraz chcę przygotować 20szt rozsady, aby na początku maja wysadzić ja do gruntu - awaryjnie przygotowane 5L butelki PET
Z uwagi na brak miejsca na i przy parapetach oraz to, że cukinia nie lubi grzebania przy korzeniach, testuję taką kombinację - w doniczki 1L wkładam 4 tutki po papierze toaletowym - myślę, że będzie łatwiej i bezpieczniej wyciągać to przy wysadzaniu.


cukinia-3.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Jaedda, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 27 Kwi 2023 11:46 #830096

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3788
  • Otrzymane dziękuję: 31971
Nasioka dyń wyłożyłam do kielkowania 22.04.Dwa dni później cukini.Na dzień dzisiejszy nie wszystkie pokazały kiełki. Natomiast sprinterki wychodzą już z podłoża.


20230427_055643.jpg


20230427_113444.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Janta, Emilia


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.798 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum