TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 06 Paź 2020 20:46 #730452

  • Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2855
  • Otrzymane dziękuję: 18692
Jeśli tak może być to będę wybierać nasiona. :)
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, lucysia, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 06 Paź 2020 21:49 #730454

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Marlenko ślicznie :hug: dziękuję
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2020 21:49 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 08 Paź 2020 18:45 #730591

  • Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 293
  • Otrzymane dziękuję: 2259
Urwały mi się przy próbie podłożenia pod nie kartonu. Będzie coś z tego? czy trzeba szybciej zużyć?
IMG-20201008-WA0002.jpeg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, ewakatarzyna, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 08 Paź 2020 18:58 #730593

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Moje cukinie kwitną w najlepsze
IMG_20201008_160432.jpg

Może do przymrozków zdążą wydać owocki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 08 Paź 2020 19:12 #730595

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kapeczko, wspaniałe okazy, bardzo dorodne i moim zdaniem dobrze wyrośnięte. Jeśli to Piena Lunga ( lub pokrewna odmiana ), to ta dynia ładnie się przechowuje, jak większość piżmowych, więc nie ma konieczności szybszego zużycia. Można byłoby monitorować pozostałość ogonka, czy nie pleśnieje - jeśli nie zdążyła zdrewnieć.

Kasieńko, też mam nadzieję zastać w sobotę moją cukinię w dobrej kondycji. Dwa tygodnie temu miała zawiązane bodajże 2-3 owoce i dwa kwiaty żeńskie. Silnych chłodów nie było, ale mimo wszystko cukinie kochają ciepło. Bądźmy dobre myśli :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Kapka, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 08 Paź 2020 19:25 #730597

  • Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 293
  • Otrzymane dziękuję: 2259
To Tromba D'albenga , nasiona ze straganiku . Były ukryte i dzisiaj znalazłam . Dzieki Adasiowa , będę obserwować. Szkoda by było nasion , bo zacne okazy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Edyta-ka, Marlenka, ewakatarzyna, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 08 Paź 2020 20:51 #730616

  • Edyta-ka
  • Edyta-ka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 414
  • Otrzymane dziękuję: 1158
Też mam Tromba D'albenga ze straganiku z przed 2 sezonów.
Zostało mi jedno nasionko w tym roku i wyrósł dorodny krzak.
Jedną zostawiłam na nasiona, bo jest bardzo smaczna i szkoda by było, żeby przepadła.

IMG_20201005_174533.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, lucysia, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Kapka, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 08 Paź 2020 23:00 #730634

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Dlaczego te Wasze Albengi takie zielone? . Moje są bledsze. :)

IMAG5641.jpg
IMAG5647.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Kapka, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Paź 2020 06:53 #730641

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Ta dynia na zdjęciu Edyty to jak dla mnie Lunga di napoli, a nie tromba. ;)


Moje Trombolino też są bardziej wydłużone i jaśniejsze, przy dojrzewniu brązowieją identycznie jak u kaLo

Aż dziwne że nie zrobiłem jej zdjęcia na konkursie. :think:

Kapka to w ogóle chyba jakąś krzyżówke ma. :think:
Pozdrawiam Błażej
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2020 06:55 przez Bobej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, najemnik, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Paź 2020 07:23 #730643

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
No właśnie - dlatego pozwoliłam sobie na pytanie o przynależność dyni do Piena Lunga ... Natomiast Tromba, którą kupowałam trzy lata temu jako 100% odmianę miała zupełnie inny kształt ( wężowy ) i kolor ( beżowy ).
Pamiętam też, że na przekroju Piena jest jaskrawo pomarańczowa, a miąższ jest soczysty i słodki. Z kolei Tromba ma jasny, suchy i "kruchy" miąższ, bardziej wytrawny, dlatego m.in. jest polecana na frytki.
pozdrawiam cieplutko :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Paź 2020 09:26 #730651

  • Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 293
  • Otrzymane dziękuję: 2259
Wysiane miałam jako Tromba D,dalbenga, mam jeszcze z innego źródła nasiona i są takie wężowe jak piszecie. Myślałam że zmienią kolor i wystraszyłam się że są zielone , bo te małe są łososiowe. Zrobię fotkę porównawczą jak wrócę z pracy. Co nie zmienia faktu że jak by to była Piena Lunga to by było super , czytałam że jest pyszna .
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2020 10:47 przez Kapka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Paź 2020 10:45 #730657

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Adasiowa wrote:
Tromba ma jasny, suchy i "kruchy" miąższ, bardziej wytrawny, dlatego m.in. jest polecana na frytki.
:woohoo: Frytek nie robiłem, dzięki za podpowiedź. Robię placuszki: starta albenga + jajko i podsmażona cebulka z papryką, do zagęszczenia bułka tarta ale wolę drobne płatki owsiane albo trochę kaszki mannej. Sól, pieprz i ew. ulubione zioła. Z kaszką wychodzą bardziej zwięzłe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Kapka, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Paź 2020 12:53 #730662

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Też zebrałam swoje dynię i cukinie (kilka najmniejszych zostawiłam na krzaczkach).
Wszystkie NN przepikowana z kompostownika.
Tak właściwie to nie spodziewałam się takiego plonu :thanks: Po nieudanej próbie zrobienia rozsady, nie liczyłam na wiele. Tym bardziej cieszy :dance:
IMG_20201009_114144.jpg
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2020 12:55 przez JaKasiula.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Paź 2020 20:19 #730689

  • Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 293
  • Otrzymane dziękuję: 2259
No cóż trochę inne :)
20201009_200633.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, rybur58, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Paź 2020 20:33 #730695

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
To masz różnorodne, bo i Lunga di napoli i Trombolino di albenga. :)
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Kapka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Paź 2020 20:44 #730699

  • Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 293
  • Otrzymane dziękuję: 2259
Rewelacja :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Paź 2020 21:07 #730702

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
KaLo wrote:
Robię placuszki: starta albenga + jajko i podsmażona cebulka z papryką, do zagęszczenia bułka tarta ale wolę drobne płatki owsiane albo trochę kaszki mannej. Sól, pieprz i ew. ulubione zioła. Z kaszką wychodzą bardziej zwięzłe.

To prawda. Placuszki ( racuszki ) z dyń o suchym miąższu i wytrawnym lub orzechowym smaku mają odpowiednią konsystencję, a pulpy dyniowej nie potrzeba zbytnio odsączać. Tego typu dynie ( generalnie: piżmowe ) bardzo fajnie sprawdzą się też w zapiekankach lub jako składnik farszu, np, jako nadzienie dyniowe do tarty lub potrawy curry.

Kapko, będę bardzo ciekawa Twojej opinii odnośnie Piena Lunga. U mnie plasuje się w ścisłej czołówce :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): rybur58, ewakatarzyna, Kapka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Paź 2020 21:13 #730704

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Leczo z młodą Albengą jest bez porównania smaczniejsze od takiego z cukinią.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.898 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum