TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 15 Paź 2020 21:52 #731344

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2647
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Szkoda, bo Twoje doświadczenia biorę jak w dym :oops:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 15 Paź 2020 22:53 #731351

  • pawel_botanik
  • pawel_botanik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 466
Jeśli niedojrzała dynia nie jest gorzka to można jej używać tak jak cukinię.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mandorla, rybur58, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 17 Paź 2020 19:06 #731581

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Nasiałam kilka dyń i miała to być Tramble ale na pewno nie jest.
Ktoś coś kojarzy co to za odmiana
20201017_185954.jpg


20201017_190018.jpg


20201017_190025.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 24 Paź 2020 22:29 #732284

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1198
  • Otrzymane dziękuję: 2347
Pierwszy raz w tym roku posiałam dynię figolistną. Wysiałam 6 nasion, wzeszły 3 rośliny. Wysadziłam na grządkę. Rosły jak szalone. Z trzech roślin mam 10 owoców w różnym stanie dojrzałości. Zebrałam w obawie przed przymrozkami, przecież koniec października tuż tuż.
No i co teraz zrobić z tą obfitością? :jeez: Ileż można smażyć dżemów, nawet jeśli to mają być "włosy anioła"?
Jak ją inaczej spożytkować?
Czytałam, że dynię figolistną można przechowywać nawet 3 lata :comp: . Obawiam się, że moje dynie nie są aż tak dojrzałe aby wytrzymały 3 lata.
Ktoś ma jakieś doświadczenie? Oświećcie nie. :teach:
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 26 Paź 2020 12:18 #732436

  • kinia34
  • kinia34's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Ogród to miejsce , które sie odwdziecza
  • Posty: 35
  • Otrzymane dziękuję: 48
Ja posialam dynie Hokkaido.Najpierw wiosna do doniczek .Czekalam az wykielkuje.Podlewalam wtedy kiedy miala bardzo sucho .Nie mozna przelac bo lapia choroby grzybowe.Trzeba uwazac na liscie, lubi je maczlik szklarniowy.Dojzaly 4 chociaz bylo bardzo duzo zielonych zalazkow.Mam jeszcze jedna.Reszta poszla na zupe krem.Smaczna jest zapiekana w piekarniku.Dlugo moze lezec.Najlepiej w chlodnej ale nie wilgotnej piwnicy.Kilka miesiecy.
20200924_141348.jpg
Kinga - kinia34
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Marlenka, lucysia, Sylwiaaa, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 26 Paź 2020 17:36 #732448

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Małgosiu, mam nadzieję, że odezwą się Ludki, mające większe doświadczenie w przechowywaniu dyń, bo osobiście przetwarzam większość "na pniu" lub przetrzymuję w suchym i chłodnym miejscu przez najwyżej 6 miesięcy. Zazwyczaj siejemy i uprawiamy tyle, ile jesteśmy w stanie przerobić lub wykorzystać w danym sezonie - optymistycznie rzecz biorąc.
Jeśli mam nadmiar dyniowego miąższu, to albo zamrażam go w postaci upieczonego pure, albo surowego - pokrojonego w kostkę lub startego na tarce. W zależności od gatunku możemy dynię marynować, kisić, stosować jako składnik wytrawnych sosów lub słodkich wypieków i konfitur/dżemów.

Kingo, Twoje Hokkaido wyglądają tak ładnie, że cieszę się, że mam nasiona tej odmiany. W przyszłym roku część warzywnika będzie należała do pomarańczowych bombek :)

A wszystkim wielbicielom dyni oraz tym, którzy mają zdolności plastyczne przypominam o zbliżającym się Dyniowym Święcie Halloween :hearts: .
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Marlenka, Zielona, bastis, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 29 Paź 2020 19:13 #732695

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8263
  • Otrzymane dziękuję: 54418
Te zdjęcie zrobiłam wczoraj

5E58C9F4-23E0-43C5-81B6-704E942648AE.jpeg

Miałam dzisiaj pozrywać, ale zostały do jutra. Przypuszczam, ze cukinia nie będzie już smaczna, ale sam fakt posiadania zdrowego krzaczka tak długo, to już jest coś :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 31 Paź 2020 18:57 #732918

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Ostatni egzemplarz Bianca Di Trieste jako nasiennik. Po wyłuskaniu nasion owoc pójdzie na zupę krem.


IMG_25801.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Adasiowa, Marlenka, pszczolka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Lis 2020 16:08 #733914

  • olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1841
Moja tegoroczna przygoda z dyniami to pasmo niepowodzeń.
Najpierw odmówiły współpracy dwie z trzech odmian pod specjalnym nadzorem (z napisem rozmnóż) - TROMBA DE ALBENGA i ZŁOTY CEPELIN, potem wiosenne przymrozki zniszczyły trzecią odmianę "chronioną" - cukinię GOLDENA (wzeszła tylko jedna roślinka).
Mocno zawiodłam się na mojej dyni NN - małej pomarańczowej - wyrosły z niej jakieś olbrzymy. Na szczęście nie wszystkie sadzonki mi zmroziło, zostały CANDY ROASTER NORTH GEORGIA i THELMA SANDERS, co prawda ta ostatnia też jest chyba kundelkiem,ale jest taka ciekawa,że dam jej szansę na przyszły rok, chyba że okaże się niesmaczna.
IMG_20201109_133655416_HDR1.jpg

To jakaś NN
IMG_20201109_133815285_HDR1.jpg

To miała byc THELMA SANERS
IMG_20201109_133643322_HDR1.jpg

A to CANDY ROASTER NORTH GEORGIA
Nie zawiodłam się na dyni BUTTERNUT i UCHIKKI KURI - to moje pewniaki i zostają ze mną na następne lata.
Pozdrawiam Zosia
Ostatnio zmieniany: 09 Lis 2020 16:11 przez olegowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, CHI, ewakatarzyna, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 11 Lis 2020 09:23 #734096

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Ta ostatnia to Candy Roaster Virginia. Czyli było blisko ale nie do końca.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 11 Lis 2020 10:09 #734102

  • olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1841
Znawcą dyń nie jestem, ale ta dyńka wyrosła z nasion ze Straganiku od Jagoda 254
z oznaczeniem Candy Roaster North Georgia WZ.
Tak na szybko zerknęłam w necie i one obie są do siebie bardzo podobne.
A co do Twojej Tramble, to moja wyglądała podobnie tzn. kształt miała taki sam tylko była
cała szara. Miałam ją w zeszłym roku, bardzo dobrze się przechowywała, zjedliśmy ją dopiero na
początku października tego roku.
Pozdrawiam Zosia
Ostatnio zmieniany: 11 Lis 2020 10:13 przez olegowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Lis 2020 22:04 #735148

  • Agapa
  • Agapa's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 88
  • Otrzymane dziękuję: 147
Dostałam wczoraj kawałek dyni - niecałą taką ćwiartkę z resztką okwiatu. Skórka była ciemnozielona, nie za gruba, nasion w tym moim kawałku nie było a w części od strony łodygi zaledwie kilka sztuk. I dynia była podłużna. W smaku przepyszna, łagodna i delikatna. Tak przypuszczam, że to odmiana Lunga do Napoli, ale nie jestem pewna. Wiem, że kilka osób hodowało tą odmianę i chciałam zapytać o nasiona. Czy są dostępne na straganiki? Czy mogę zamówić?
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Lis 2020 18:53 #735248

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Przez kilka dni szukałam oznaczeń, co mi urosło. Niestety, gdzieś diabeł nakrył ogonem. Ale niektóre z nich wcale mi nic nie przypominają.
Pewnie zapyliły się wzajemnie. Najbardziej zależało mi na banana blue, a mam podłużne lekko z burchlowate (to te trzy razem złączone).

IMG_20201121_183633.jpg


Jedną z nich rozłupilam i zrobiłam pulpę, będzie na ciasto. Nasion ma bardzo dużo, choć są pełne, to niewielkie.

IMG_20201121_162752.jpg


IMG_20201121_162853.jpg


Czy którąś z nich ciąć na nasiona?
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2020 18:57 przez Zielona.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 15 Sty 2021 21:32 #743260

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Kupiłam dziś coś takiego.
Jak myślicie, co z tego wyrośnie... :silly:
IMG_20210115_212751496.jpg


IMG_20210115_212800178.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2021 21:37 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Kaskawel, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Kapka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 15 Sty 2021 22:50 #743277

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Ponieważ jest piątek i to mocno skłaniający się ku soboty to ci powiem, że albo kabaczek albo dynia.
Przepraszam, żart. Musiałam ze względów zdrowotnych.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Kapka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 16 Sty 2021 05:18 #743299

  • Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 900
  • Otrzymane dziękuję: 5383
Mamma, ja tu nie widzę nic dziwnego. Wyrośnie ci dynia zwyczajna, odmiana Lungo Bianco, a czy nazwiesz ją kabaczkiem czy z włoskiego cukinią, to i tak zostanie tym samym. Kwestia nazewnictwa.
To tak jak z ze słowami "pumpkin" i "squash". Też oznaczają to samo tylko "pumpkin" ma pochodzenie europejskie, a "squash" z języka Narragansettów.
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2021 05:21 przez Kaskawel.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 16 Sty 2021 18:11 #743417

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Hmm...a jednak różnica między; dynią a cukinią czy kabaczkiem jest znacząca.
Przede wszystkim w pokroju krzaka. Pisać, że cukinią (kabaczek) będzie miała pędy 2-2,5m to chyba jakieś nieporozumienie.
Czy nie uważasz, że kupując nasiona w profesjonalnej firmie człowiek oczekuje rzetelnych informacji.
Ja znam tę odmianę, która też nijak ma się nawet do obrazka na opakowaniu.
Jednak ktoś, kto jej nie zna będzie wprowadzony w duży błąd, dla mnie to niedopuszczalne.
To tak jakby powiedzieć o pomidorach; co za różnica czy wyrośnie ci samokończący czy wysoki tak czy siak to pomidor :think:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2021 18:11 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Kaskawel, bastis, Prządka, Babcia Ala, gregon

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 16 Sty 2021 19:00 #743436

  • Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 900
  • Otrzymane dziękuję: 5383
Masz całkowitą rację. Po prostu skoncentrowałem się tylko na nazewnictwie. Podobnie jak u pomidorów także w obrębie gatunku Cucurbita pepo są znaczące różnice w pokroju roślin i wyglądzie owoców. Bo to i cukinie / kabaczki (dla mnie to to samo, tylko jedna nazwa jest polska, a druga włoska), patisony, krukneki (sprzedawane w Polsce jako dynia ozdobna, a całkowicie jadalne). Dynie Sweet Dumpling i Jack O'Lantern to też ten sam gatunek, a różnią się znacznie. Można się pogubić.

Z tymi nazwami to mam tak od czasu, gdy w latach 90-tych pracowałem w sklepie z narzędziami. Jeden klient chciał miarkę, drugi metrówkę, trzeci przymiar, a na fakturze widniało taśma sprężynowa 3 m. :)
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2021 19:04 przez Kaskawel.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, lucysia, bietkae, Mamma


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.023 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum