TEMAT: CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 22 Wrz 2025 16:37 #883344

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5453
Grządki pod czosnek i zimową cebulę przygotowane . :drink1:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Jan4, Nimfa

Zielone okna z estimeble.pl

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 22 Wrz 2025 19:42 #883354

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 34279
Klarkia25 wrote:
Mam nietypowe pytanie, może ktoś testował.
W 2024 miałam bardzo dużo czosnku Harnasia, był bardzo dorodny. Kilka główek mam do tej pory bo bardzo dobrze się przechował. Czy takie 'stare' ząbki mogę wysadzić w tym roku?

harna2024.jpg

Włóż jeden ząbek w doniczkę, trzymaj doniczkę w cieple, sprawdzisz czy się ukorzeni i zacznie rosnąć. Łusek okrywowych do sadzenia nie zdejmujemy :teach:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2025 19:42 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, Nimfa, Sonka, Klarkia25

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 22 Wrz 2025 20:42 #883357

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3451
Alicja ząbki rosną, bo czasem sadzę je w domu na zielonkę. A z łuską starego jest tak, że ona nie trzyma się wnętrza. Jak myślisz? Spróbować? Ząbki są b.duże i zdrowe.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Sonka

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 23 Wrz 2025 08:16 #883372

leszek0921 wrote:
Grządki pod czosnek i zimową cebulę przygotowane . :drink1:

A Ty jak przygotowujesz? Andrzej pisał, że dał kompost i przekopał. Ja mam na stanie swój kompost, obornik granulowany, może udałoby się zdobyć świeży obornik koński lub od alpak i kóz. Mam też Yara Milla Complex. Zastanawiam się jak przygotować porządnie, miejsce mam po szpinaku wiosennym.
Patrycja, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 23 Wrz 2025 10:58 #883380

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3451
Ja się przymierzam do przygotowania miejsca. Rzędowo dam roczny obornik koński, po zagrabieniu posypię florovitem jesiennym uniwersalnym (granulki) który lekko zakryję ziemią przy pomocy motyczki i podleję. Czosnek lubi zasadową ziemię, u mnie w tym miejscu jest ok, ale warto sprawdzić.
Tak przygotowywałam w poprzednich latach i czosnek dobrze rósł. Nie zasilałam wiosną, ale gdyby była taka potrzeba to dałabym Yara Milla Complex
Pozdrawiam, Milena

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 23 Wrz 2025 13:53 #883385

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 47304
Zalecenia są takie aby nie dawać obornika pod warzywa cebulowe w tym czosnek.Jeżeli już to obornik koński lub granulowany dawałem wiosną pod np.fasolę,czy buraczki i po zbiorze w tych miejscach przekopywałem kompost i sadziłem czosnek i cebulę. :) :) :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2025 13:54 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jan4, jagodka27

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 23 Wrz 2025 14:44 #883387

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 58482
Widzę, że wątek się rozkręca, a przekroczył 100 stron, więc pora na nową odsłonę.
Zapraszam wszystkich do pisania w nowym wątku :)

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2025 14:45 przez JaNina.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.786 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum