TEMAT: <D> Seler z nasion i rozsady

<D> Seler z nasion i rozsady 08 Gru 2025 16:28 #886460

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5211
Pasternaku sadzić w tym sezonie nie będę, ale... u mnie świetnie urósł po wcześniejszym jesiennym nawożeniu świeżym obornikiem końskim (nawożenie rzędowe), przyznam, że siałam go tak 'na czuja'.
Alu znowu to następstwo :rotfl1: tym razem sprawdziłam www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2020/09/...dztwo-roslin_pdf.pdf
W razie czego mam obornik koński roczny zmineralizowany i świeży, który dać?
Pozdrawiam, Milena
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Seler z nasion i rozsady 08 Gru 2025 21:45 #886486

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36350
Milenko nie uprawia się roślin z tej samej rodziny po sobie, bo zwiększa się w ten sposób prawdopodobieństwo wystąpienia chorób i szkodników, które żerują/pasożytują na danej rodzinie roślin, choć zdarzają się i polifagi i tu rady nie ma. Ze względu na wystąpienie chwościka buraczanego nawet buraczków nie powinno się uprawiać na tym zagonie, na którym rosły w czasie krótszym niż 4 lata kapustne, bo buraki i kapustne należą do rodziny krzyżowych (gorczyca też). Sąsiedztwo, głębokość i wykorzystywanie składników to nie wszystko, dlatego tak trudno zaplanować sobie dobre zmianowanie. Mnie to zajęło kilka lat z okładem.

Obornik: teraz jesienią może być świeży (płytko przykopać, nie za głęboko),
wiosną zmineralizowany,
zwłaszcza, że seler jest warzywem korzeniowym, na zbyt świeżym oborniku "pójdzie w liście", dlatego świeży nie wiosną.

Tytuł publikacji jest "Sąsiedztwo" roślin czyli allelopatia i być może następstwo z tego powodu jest tu pobieżnie poruszone, bo to zajęłoby pewnie drugie tyle stron.
Wg strony plantet.pl:
"Stanowisko do uprawy selera

Seler korzeniowy najlepiej jest uprawiać w pierwszym roku po nawozach organicznych tj. po oborniku lub kompoście, które powinno się dodatkowo uzupełnić nawozami mineralnymi.

Selera nie powinno się uprawiać bezpośrednio po sobie oraz na stanowiskach po innych warzywach korzeniowych. Gatunek ten może być atakowany przez nicienie oraz porażony chorobami grzybowymi. Należy zatem zadbać o to, aby przedplon stanowiły rośliny niebędące żywicielami nicieni. Minimalny odstęp pomiędzy uprawami to 3 lata.

Dobrym przedplonem dla selera są warzywa kapustne oraz stanowiska po zbożach, fasoli, grochu, pomidorach i ogórkach, a także po roślinach motylkowych. Warto wiedzieć, że uprawa bardzo wczesnych odmian kapusty lub kalafiorów z reguły w dużym stopniu zmniejsza populację nicieni w glebie. Rośliny te stanowią zatem dobry przedplon dla selera korzeniowego. " i nawet AI tak gada jak się wpisze "następstwo seler" i wymienia pasternak, że nie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2025 22:01 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, MagSta, Klarkia25

<D> Seler z nasion i rozsady 08 Gru 2025 22:13 #886487

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36350
Klarkia25 wrote:
Pasternaku sadzić w tym sezonie nie będę, ale... u mnie świetnie urósł po wcześniejszym jesiennym nawożeniu świeżym obornikiem końskim (nawożenie rzędowe), przyznam, że siałam go tak 'na czuja'.

Oczywiście, że urośnie, tylko szkoda obornika dla niego. Uprawiając korzeniowe w 4 roku po oborniku, zmuszamy je, aby sobie szukały papu głębiej i wykorzystały składniki z głębszych warstw gleby - optymalizacja. Mogą się też warzywa z powodu nadmiaru azotu gorzej przechowywać. A na ten przykład marchew może po oborniku nie być wcale taka zdrowa, bo będzie zawierać zbyt dużo azotu i dodatkowo "nie pójdzie" w głąb ziemi.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2025 22:22 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, MagSta, Klarkia25

<D> Seler z nasion i rozsady 11 Gru 2025 00:17 #886574

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5211
No to będę myśleć gdzie go posadzić, raptem 10-max 15 sztuk... Ogród mam dopiero od 3 lat, od tego czasu coś z ziemią próbuję zrobić.
Póki co, specjalnie nie ryzykując, wysiałam tam teraz (!) rządek rzodkiewki Primara F1, co będzie to będzie
Pozdrawiam, Milena

<D> Seler z nasion i rozsady 26 Sty 2026 14:06 #888900

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13533
W tym roku mam 3 odmiany selera korzeniowego - Talar, Denar i Makar. Tak jak wczesny por, selerki będę wysiewac również 1 lutego :garden1:

54e9bcba-21c9-4804-aae3-1efa96d1e4e0.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

<D> Seler z nasion i rozsady 26 Sty 2026 14:57 #888908

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
Ta odsłona wątku przekroczyła 100 stron, więc zapraszam do nowej, drugiej części tego wątku.

Seler z nasion i rozsady cz. II
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.647 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum