TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 17:03 #746314

• tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 866
Czy macie może jakiś sensowny terminarz kiedy co wysiewać na rozsady żeby później w odpowiednią porę posadzić. Czytam to forum ale już się gubię trochę bo dużo osób wysiewa i doświetla ja nie mam takiej możliwości. Jak na razie dysponuje tylko miejscem na parapecie okiennym ewentualnie mogę wynieść do nieogrzewanego pokoju. Później myślę o wykonaniu inspektu żeby w nim przygotować rozsadę kapustnych. Chciałabym też wysiać cebule, pora, selera. Nie wiem czy to już jest dobra pora. Interesuje mnie też arbuz gdzieś czytałam że niektórzy sieją już koniec lutego i sądzą do gruntu już wyrośnięta rozsadę ale znowu chyba inne dyniowate sieje się dopiero w kwietniu czy nawet później. Pomóżcie bo się gubię.
Martyna
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, anaka, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 17:23 #746318

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Tysia pora wczesnego/ letniego możesz już wysiewać. Seler tak samo.
Z arbuzem wstrzymaj się bo to co czasami możemy przeczytać na opakowaniu lub w necie to są jakieś żarty :rotfl1:
Pamiętaj, że im młodszą rozsadę arbuza wysadzisz tym szybciej się przyjmie w gruncie. W żadnym razie nie może być to kwitnąca roslina, najlepiej taka z 3-4 liśćmi właściwymi.
Poza tym to roślina wybitnie ciepłolubna którą wysadzamy w grunt jak już ten będzie względnie ogrzany i bez obawy wystąpienia przymrozków tj. koniec maja.
Pozdrawiam Beata
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2021 17:28 przez czarna2066.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, JaNina, Agucha8801, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, tysia25

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 17:31 #746319

• tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Gold Boarder
Pora i selera mam chyba późnego. Tak właśnie myślałam że ten arbuz w lutym to nieporozumienie zwłaszcza że one chyba nie lubią przesadzania za bardzo więc lepiej chyba je sadzić jak są małe. A np cebula mam kupione nasiona wolskiej myślałam żeby ją wysiać koło 20 lutego.
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 17:44 #746323

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Ja pory i selery wysiewam w tym roku 19.02. Wysiewałam zawsze wcześniej, ale teraz stwierdziłam, że nie warto się tak spieszyć. Piszę oczywiście o wysiewach warzyw nie przeznaczonych na uprawy wczesne, tylko takie na przechowywanie i przetwory. Wyszłam z założenie, że jak rozsadę wsadza się do już bardziej ogrzanej ziemi na grządkach, to wtedy ma lepszy start.
Kapusty na wczesny zbiór też wysieję 19.02. Bakłażany zaplanowałam wyłożyć do skiełkowania 18.02. I to będą wszystkie wysiewy na rozsady w lutym :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, tysia25

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 17:50 #746324

• tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Gold Boarder
Rozsada kapusty i brokuła uda się w domu w takiej temperaturze pokojowej nie wybiegnie za bardzo one mam wrażenie bardzo szybko rosną.
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 17:55 #746325

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Nie wiem jaką masz temperaturę w domu, u mnie jest stanowczo za ciepło. Po wschodach rozsada kapusty pójdzie na strych, a gdy i tam zrobi się za ciepło, to do inspektu. Jak z kolei robiło się w inspektach za zimno, to rozsadę wnosiłam do domu. Taka bieganina. Dzisiaj jednak Mąż zamówił przewody grzewcze :) więc może biegania będzie mniej :whistle:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 17:59 #746326

• tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Gold Boarder
No właśnie jeszcze trzeba mieć miejsce na parapetach może spróbuję kilka w domu a resztę początkiem marca w inspekcie i powinny chyba dać radę najwyżej będą trochę później.
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 18:03 #746327

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Równie ważne jest, jaką masz kapustę. Różne są odmiany i różne terminy wysiewów :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 19:13 #746337

• tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Gold Boarder
Kapustę mam stożkowa chyba ekspres się nazywa wczesna i jakaś sredniopozna nie pamiętam odmiany. Dopiero w październiku się wprowadziliśmy tutaj także nie znam dobrze terenu ogólnie jest tu kawałek działki gdzie poprzedni właściciele mieli warzywnik. Na części jesienią wsadziłam truskawki i czosnek. Reszta ma być pod ogród i tunel foliowy. Tunel będzie 3*6m. Nie robiłam żadnej analizy gleby. Mieszkam w centrum Żuław wiślanych więc gleba raczej jest tu wysokiej klasy choć różnie to jest. Jak na razie moje obserwacje są takie że raczej jest to gleba ciężka i chyba dość żyzna bo przekopując dużo dżdżownic tu spotkałam. Co do nawożenia to mam do rozebrania ogromny stary kompostownik po poprzednich właścicielach ale nie wiem czy go wykorzystam do warzyw bo nie wiem co oni tam wrzucali niektórzy traktują kompost jak śmietnik, poza tym myślę o naturalnych nawozach obornik granulowany czy biohumus nie zależy mi na gigantycznych plonach tylko chce mieć frajdę z tego że coś wyrośnie, zjeść coś smacznego i pokazać to dzieciom. Zdaję sobie sprawę że bez nawożenia się nie da czy czasem bez oprysku ciężko coś zjeść ale zobaczymy jakoś to będzie.
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, Agucha8801, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 19:17 #746339

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11817
Martynko napisałaś miejsce zamieszkania Pomorze więc wiosna u Ciebie zazwyczaj jest później. Moim zdaniem wysiewy lutowe za wyjątkiem ostrej papryki lepiej przełożyć na marzec kiedy dzień już znacznie dłuższy. Wcześniejszy wysiew wcale nie oznacza, że będzie dobra rozsada. No i warunki do jej uprawy są bardzo istotne tj. jaki parapet jest do dyspozycji( południowy czy inny ), czy jest balkon gdzie w ciepłe, słoneczne dni można wystawiać osłoniętą rozsadę.
Ja seler, por,cebulę będę wysiewała w marcu, teraz tylko papryki ostre i kilka pomidorów do donic ale mam możliwość doświetlania.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Agucha8801, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula, tysia25

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 19:20 #746340

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29656
Prześledź wątek "Dział Przemka" od przemek1136. Około strony 20 zaczyna się "szaleństwo" rozsad z zeszłego roku, ale uwaga Przemek doświetla rozsady i ma możliwość dogrzewania szklarni w razie większych przymrozków. Tam znajdziesz wiele użytecznych konkretnych informacji. Trzeba też pobuszować w wątku Rozsada warzyw - wcześniejsze edycje. No to już masz zajęcie na długie zimowe wieczory :whistle:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, Agucha8801, anaka, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula, tysia25

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 19:52 #746350

• tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Gold Boarder
Dzięki wielkie wszystkim i tak już co czytam tyle nowości się dowiedzialam. Mimo że od dziecka mieliśmy ogródek którym też się zajmowałam to pierwszy raz tutaj usłyszałam np o rozsadzie warzyw korzeniowych może kiedyś wypróbuję. Jeszcze nie udało mi się namierzyć wątku o nawożeniu nawozami naturalnymi tak jakoś więcej jest o nawożeniu mineralnym mam wrażenie a też bym coś poczytała.
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 19:59 #746353

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29656
Bo nawożenie naturalne jest proste, wątek byłby krótki: trójpolówka (obornik raz na trzy lub cztery lata, w zależności od rodzaju gleby) i płodozmian. Kompostu możesz dać ile "fabryka dała". Kontrola odczynu gleby i ewentualne wapnowanie, wapnowania nie łączyć z obornikiem. Po zejściu z pola upraw, rośliny na zielony nawóz.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2021 20:00 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Agucha8801, ewakatarzyna, JaKasiula, tysia25

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 02 Lut 2021 23:00 #746393

• Rafal_2020
  • Rafal_2020's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 100
tysia25

O przygotowaniu gleby przed sezonem oraz o nawożenie nawozami naturalnymi są dwa bardzo ciekawe wątki.
Zachęcam do zapoznania się z nimi :-).
Poniżej linki

1. Nawożenie rzędowe nawozem naturalnym

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...nia-rzedowego-warzyw

2. Sposoby nawożenia nawozami sztucznymi i naturalnymi opartymi o analizę gleby

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-uprawe-warzyw#81445

Po przestudiowaniu tego wątku oraz analiz gleby, które zostały w nim zamieszczone przez osoby z forum.
Bardzo ważne jest żeby nie wapnować gleby bo „tak nakazuje tradycja”. Praktycznie w większości przypadków wapna było w glebie wystarczająco a nawet za dużo. Oba wątki bardzo ciekawe, akurat w sam raz na te zimowe wieczory.

Pozdrawiam
Rafał.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 03 Lut 2021 09:36 #746435

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13645
Widać małe portki - odmiana Starozagorski Kamush.
Wysiałem wprost do ziemi 29.01

portki.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2021 10:29 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bietkae, olegowa, Nimfa, JaNina, anaka, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula, ama

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 03 Lut 2021 10:17 #746447

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
czarna2066 wrote:
"Portki" wychodzą :flower:

IMG_20210201_111432.jpg

:

Moje "portki" sporo podrosły w ciągu 2 dni :dance:

IMG_20210203_101415.jpg
Pozdrawiam Beata

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 03 Lut 2021 20:51 #746602

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
W tym roku miało nie być wielu papryk ostrych,ale...no właśnie :jeez: Lubię Jalapeno,więc jeszcze dla odmiany będzie fioletowe.Potem spodobały mi się pstre listki Tricolor Variegata,więc mam z dwóch żródełek oazowych no i ...jeszcze Pepperoni żółta i czerwona ze sklepowych owoców,Cyklon z oryg. nasion oraz nieszczęsna Chilli z moich już nasion.
Ta ostatnia ociągała się z wykiełkowaniem,w końcu ponownie 30 stycznia wyłożyłam nasionka na waciki i położyłam na cieplejszym grzejniku...i nareszcie :dance:
paprykachillikieki03.02.21r.jpg

Moje parapetowe przedszkole :lev:
paprykiostre03.0221r.jpg

paprykivariegata03.02.21r.jpg

Mam nadzieję,że na tym nie poprzestanę.
Dzisiaj przeglądałam na szybko zdjęcia z poprzedniego sezonu i tak zatęskniłam za smakiem pomidorów z własnego ogrodu,ech :sad2: jeszcze trochę..
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, bietkae, olegowa, del, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula, ama, Eleni

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami cz. V 03 Lut 2021 21:08 #746608

• ama
  • ama's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2147
To moje pierwsze parapetowe rozsady.
Pierwsze pomidorki z przeznaczeniem do uprawy w donicach

IMG_20210203_140217.jpg

Pierwsze papryki
IMG_20210203_140135.jpg

Mam jeszcze kilka odmian papryki ostrej, ale są jeszcze malutkie.Pokażę je jak nieco podrosną.
pozdrawiam ama
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2021 21:13 przez ama.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, bietkae, olegowa, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.496 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum