TEMAT: FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 24 Lut 2022 21:23 #794765

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Dzisiaj było kolejne przesadzanie FAV 17 i FAV 18 ponieważ w 1 litrowych kubkach wyglądały już tak:
favzkorzeniami24.02.jpg

fav24.02korzenie.jpg

Dostały 2 litrowe domki, tylko ciekawe na jak długo im wystarczy:
fav-yprzesadzone.jpg

Są trochę wyciągnięte więc na wszelki wypadek dałam już paliki
fav-yzpalikami.jpg

Teraz nie mieszczą mi się pod świetlówką flora bo za krótka ale do jutra muszą wytrzymać, dostaną nowe miejsce z dodatkowym oświetleniem. Troszkę się z nimi nalatam bo na noc stawiam pod oknem dachowym od południowego wschodu aby rano zanim wstanę łapały już światło, ok. południa przenoszę doniczki na okno do drugiego pokoju z oknem na południowy zachód a po zmroku pod lampę ( w pokoju z oknem dachowym ). Świecę do ok. 23 i stawiam ponownie pod oknem dachowym :rotfl1: Są wyciągnięte bo kilka razy nie chciało mi się z nimi chodzić z pokoju do pokoju a i dni pochmurnych było dużo. Jak na młody wiek - w środę FAV 17 skończył 5 tygodni a FAV 18 dzisiaj ( od wyłożenia na wacik ) to moim zdaniem nie jest najgorzej :) Liczę na poprawę stanu bo dzień się wydłuża i czasami świeci słońce.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, kazko47, Horti, Marlenka, Miragoral, Pestka, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 25 Lut 2022 17:33 #794863

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Bietkae
Niesamowity system korzeniowy. Moje, chociaż wcześniej wysadzone, to mikrusy. A system korzeniowy dość słaby. Chyba coś z podłożem. To Aura Holasu ph 5,4 - 6. Zbadałam ph i wydaje się, że jest niższy. Przesadziłam dziś do 2 litr. doniczek, dodałam trochę kompostu i będę podlewać kranówką. Może będzie lepiej.
Pozdrawiam
Mirka
Ostatnio zmieniany: 25 Lut 2022 17:34 przez Miragoral.
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Horti, Marlenka, bietkae, Pestka, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 25 Lut 2022 17:43 #794864

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Do części krzyżówek Witek użył pomidorka o wdzięcznej nazwie Rebelpik sakiewka.
Ponieważ pojawiły się wątpliwości co to za odmiana, znana szczególnie wśród rosyjskich zapaleńców pomidorowych, wyjaśniałam dziś u źródła.
Rebelpik sakiewka powstał w wyniku selekcji pomidorka Sakiewka Grani.
Nie został w pełni ustalony ale to jego Witek użył do krzyżówek.
Można więc wymieniać go wśród rodziców Favów, bo nie jest odmianą licencjonowaną tylko nieustaloną krzyżówką kolekcjonerską.
Ostatnio zmieniany: 25 Lut 2022 17:44 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Horti, Marlenka, Miragoral, bietkae, Pestka, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 25 Lut 2022 19:41 #794885

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Korzenie aż nadto ładne bo ciągle mają za małe pojemniki, podejrzewam, że w 2 litrowych doniczkach wytrzymają max dwa tygodnie i następne będą już 4-5 litrów :supr3:.
Sadziłam do podłoża Klasmann TS1 + perlit - nasączone bio algenem. Jeden raz ponad tydzień temu podlałam kristalonem żółtym a teraz po przesadzeniu dostały kristalon zielony, ph wody nie znam ale podlewam długo odstaną kranówką.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, kazko47, Horti, Marlenka, Miragoral, Pestka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 25 Lut 2022 20:45 #794893

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Moje nie mają chyba tak dobrze. Po pikowaniu do ziemi (PSB Mrówka) tylko podlewam. Wystawione na południowym oknie dachowym. Na noc obniżam im temperaturę do 16-17*C. Nasiona wyłożone do kiełkowania 31 stycznia późnym wieczorem.Czyli teraz mają 25 dni :)

DSC07372.jpg

DSC07373.jpg
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Horti, Marlenka, Miragoral, bietkae, Pestka, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, LexaClark

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 25 Lut 2022 21:57 #794902

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Nadrobią szybko byle słońce świeciło chociaż kilka godzin dziennie :) Przynajmniej nie są wyciągnięte jak moje.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Horti, Marlenka, Miragoral, Pestka, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 02 Mar 2022 07:33 #795499

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
Trochę słonka i rosną w oczach :)

IMG_20220302_072948.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Marlenka, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 02 Mar 2022 20:53 #795594

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiejsze zdjęcia FAV 17 F3 i FAV 18 F2,( na wacik położyłam 19 i 20 stycznia ) wszystkie mają pączki a na dwóch oberwałam pierwsze wilki
02.03favog.jpg

02.0322.jpg

2.03pczki.jpg

pkiizerwanywilk.jpg

Od 24 lutego są w dwu litrowych doniczkach a już korzenie próbują się wydostać. Byłam optymistką, że następne przesadzanie za dwa tygodnie, trzeba już szykować większe :jeez:

korzeniefav.jpg
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, whitedame, kazko47, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 03 Mar 2022 15:46 #795651

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18682
Moje Favy 21 F2 też wyłożone do kiełkowania 20 stycznia. Jak widać bez doświetlania różnica we wzroście jest bardzo duża.

IMG_20220303_133922.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, kazko47, Miragoral, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 03 Mar 2022 17:17 #795654

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj miałam troszkę partaninki z roślinami więc poszłam do mojej narzędziowni i przyniosłam nową porcję torfu z perlitem oraz większe doniczki dla FAV-ów. Doniczki umyłam i czekają do jutra z przesadzaniem bo dzisiaj już mi się nie chce a i torf musi się zagrzać. Przygotowałam dwie doniczki 4,5 litra i dwie 5 litrowe bo nie znalazłam czterech jednakowych. Przyniosłam też kristalon czerwony, który rozpuszczę w butelce i niech czeka, zielony już mam przygotowany do stosowania.
Marlenko, Twoje FAV-y nadrobią teraz bo dzień coraz dłuższy, byle słoneczko świeciło. Dawałaś jakiś nawóz ?
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Marlenka, Miragoral, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 03 Mar 2022 18:31 #795665

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaki roztwór kristalonów robisz do podlewania?
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 03 Mar 2022 18:54 #795669

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Daję 1 g na 1 litr wody ale ja robię roztwór stężony a później daję tylko odpowiednią ilość. Na razie podlewam zielonym a czerwony tylko przyniosłam do rozrobienia. Czerwony będzie w użyciu jak będą małe pomidorki, oby :) Mam w domu dużo kwitnących kwiatów więc one też będą potrzebowały zasilenia za jakiś czas.
Następny kristalon będzie pomarańczowy ale to dużo później- końcówka kwietnia i maj. To plany, niech najpierw zakwitną i zawiążą owoce.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Jagoda254, kazko47, Marlenka, Miragoral, ewakatarzyna, Szczypiorek, Kapka

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 04 Mar 2022 06:22 #795699

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Elu, podlewałam kristalonem zielonym. Być może za mało, bo na zdjęciu wyglądają trochę blado. Dzisiaj dostaną wspomaganie.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Horti, bietkae, ewakatarzyna

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 07 Mar 2022 15:29 #796143

• Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Trochę wstyd, ale pokażę moje FAV-y. Wysiane 9.02 do ziemi Humovit+perlit. Ziemia bardzo słaba -ciągną się jakieś włókna i strasznie wysycha. Miały też wypadek, spadły z okna i wszystko się wysypało. Zasilałam nawozem z dużą ilością fosforu. Po zakupie ziemi przesadzę do innej. Mam nawóz 20-20-20 i jest trochę podobny w składzie do zielonego kristalonu. Jak długo odczekać po przesadzeniu z zasilaniem? I jak najlepiej rozcieńczyć?

20220307_FAVy.jpg
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Horti, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 08 Mar 2022 00:23 #796190

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6223
Moje pomidorki miały 10 dni temu małą przygodę. :( Podczas poprawiania oświetlenia, przewróciłem kubki z pomidorami. Wysypał sie perlit,
roślinki straciły najniższe liście i część korzeni. Przesadziłem je do podłoża z ziemi i czekałem co będzie. Dzisiaj wyglądają całkiem dobrze. :)
Muszą się spieszyć, bo za trzy tygodnie chcę je wysadzić na miejsce stałe do donic.

Fav.2F5-2.jpg

Fav.5F4-2.jpg
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Horti, Marlenka, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, czarna2066

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 08 Mar 2022 22:13 #796286

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
bietkae wrote:
Sadziłam do podłoża Klasmann TS1 + perlit - nasączone bio algenem. Jeden raz ponad tydzień temu podlałam kristalonem żółtym a teraz po przesadzeniu dostały kristalon zielony
Elu, czy możesz napisać coś więcej na temat Bio algeenu? Jak go stosujesz, kiedy, do jakich rozsad i czy stosuję się go w formie rozrobionej z wodą?
Zaciekawiłaś mnie i chyba go zamówię :devil1: Jeszcze kristalony muszę nabyć... Zbankrutuję :club2: :jeez:
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 08 Mar 2022 23:45 #796289

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Beato Bio algen rozrabiam 2 ml na 1 litr wody i nasączam tym roztworem torf jako podłoże do pikowanych sadzonek. Jeżeli sadzisz sadzonki do dobrej ziemi to może odpuść sobie bo ten preparat bardzo zdrożał :)
Ad. kristalonów ogólnie: przyjrzyj w sklepach nawozy rozpuszczalne ( takie po chyba 250 g lub 300 g teraz nie pamiętam )i porównaj sobie ich skład np. z zielonym kristalonem. Będzie to np. nawóz do ogórków, winorośli i może jeszcze pewnie dla jakiejś rośliny.
Z nawozami w sklepach to jeden cyrk bo ten sam nawóz, od tego samego producenta jest pakowany do różnych opakowań, ładne zdjęcie, informacja do czego i klient kupuje dwa opakowania bo ma i ogórki i winorośle.
Przecież nawóz do pelargonii lub kwiatów kwitnących to ten sam co do pomidorów i odwrotnie czyli trzeba patrzeć na skład.
Ja jesienią kupowałam kristalony po 31 zł za 3 kg, kupiłam 6 paczek to z przesyłką wyszło mi coś ok. 33 zł ( zakupy wspólne ). Teraz ten sam nawóz jest w cenie ok. 50 zł ( ostatnio nie sprawdzałam ) + przesyłka. To strasznie drogo na dodatek trzeba go gdzieś trzymać, bo te 3 kg kristalonu jest na 3 tys. litrów wody.
Wprawdzie w pudełku kristalon jest pakowany po 1 kg i można się podzielić ale trzeba mieć chętnych. Ja mam dużo różnych roślin w domu i w ogrodzie więc małych opakowań nie kupuję bo wychodzi wielokrotnie drożej ale pewnie z czasem jak ograniczę uprawy to pójdę do sklepu z kartką na której będzie skład kristalonu zielonego czy czerwonego, porównam ze składem nawozu w małym opakowaniu i kupię to co będzie mi potrzebne na sezon niezależnie czy na opakowaniu będzie kwiatek, pomidor, ogórek, winorośl czy róża ( tu akurat jest więcej azotu ).
Np. kristalon żółty ma dużo fosforu a w małym opakowaniu jest nawóz Floreo stymulator kwitnienia 11-51-6 + mikroelementy ( tu mnie proszę nie zabić za podanie firmy ), używałam go do kwiatów kwitnących w fazie przed pąkiem ( bywa w Auchan i Kauflandzie ).
Teraz trzeba trzymać się za kieszeń bo pieniądze jakoś szybko się rozchodzą przy codziennych podstawowych zakupach. Wymądrzyłam się to idę spać :)
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2022 23:49 przez bietkae. Powód: poprawiono stylistykę wypowiedzi
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, kazko47, Horti, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066

FAV - krzyżówki pomidorów opracowane przez Witka ( faworyta ) - uprawa 09 Mar 2022 08:07 #796299

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Moje Favy 21 F2 dziś :)

IMG_20220309_072721.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, kazko47, Horti, Miragoral, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.361 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum