TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2024 19:25 #851107

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1539
Tak się zastanawiałam co zrobiłam nie tak, moge sobie zarzucić nie wstawienie skielkowanych nasionek do szklarenki, a wchodzenie i wychodzenie psa x razy mogło spowodować przewiew, ktorego młoda rozsada nie udźwignęła, przeniesienie rozsady na pietro jej juz nie uratowało
Anka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2024 19:31 #851108

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3789
czy ktoś już siał kalarepke na rozsade? Tak się powolutku przymierzam i za dobrą odmianą rozglądam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2024 19:38 #851110

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 56151
Pauluś, w zeszłym roku wysiewałam 20.02. i mam zapisane, że za wcześnie i te wysiane 13.03. dogoniły te pierwsze. Jednak paluszki swędzą więc chyba ze 4 sztuki wysieję w nadchodzącym tygodniu :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2024 20:22 #851117

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja mam wysianą kalarepę, nasiona są na waciku odmiana czerwona Alka, biała Delikates i tej kilka nasionek zdążyło w ciągu jednego dnia skiełkować, na czerwoną jeszcze czekam
Dodam tylko, że nie wiem czy są to dobre odmiany, kalarepę będę miała po raz pierwszy, a nasiona losowo wybrałam ze sklepu
Anka
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2024 20:25 przez anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2024 21:56 #851127

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3789
Janinko dzięki za terminy. Ja też szaleć Noe będę i może 8 sztuk w tym tygodniu i trochę w marcu, mam na nowej działce dobrą (chyba) tam się dobrze wilgoć utrzymuje więc chyba kalarepie będzie pasowało.
Aniu w sklepach faktycznie nie ma szału z odmianami. Może coś holenderskiego poszukam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Lut 2024 09:43 #851252

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12459
Moja rozsada warzywna to na razie tylko sałata i kilka wczesnych kapust.

IMG_20240220_093532.jpg

IMG_20240220_093545.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, podjadek, Marlenka, Jaedda, del, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Lut 2024 14:14 #851266

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5628
PaulaPola wrote:
czy ktoś już siał kalarepke na rozsade? Tak się powolutku przymierzam i za dobrą odmianą rozglądam.

Miałam Lunę w ub. sezonie. Była smaczna. Teraz już ją podkiełkowuję. Kilka sztuk do szklarni.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 22 Lut 2024 13:53 #851414

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Prognoza pogody wyglada u mnie zadowalajaco więc nastawiłam nasiona marchwi na rozsadę
Anka
Ostatnio zmieniany: 22 Lut 2024 13:54 przez anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Lut 2024 13:03 #851478

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak i czy ściągacie "kaski" z papryki? Wyszła z perlitu pierwsza papryka chilli w kasku po próbie zdjęcia "straciła głowę", kolejnym wolałabym ją zostawić dlatego pytam czy jest jakaś strategia i czy ona w ogóle jest potrzebna bo może te kaski "same odpadają"
Anka
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2024 13:04 przez anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Lut 2024 14:00 #851483

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5034
Na forum było wspominane o zwilżaniu kasku kroplą wody np. opryskiwaczem i po chwili próbuj delikatnie zdjąć. Przyczyną powstawania kasków mogło powodować zbyt płytkie sadzenie nasiona.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2024 14:03 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Lut 2024 15:44 #851498

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Próbowałam mokrym wacikiem przyłożyłam, zmoczyłam, ale coś poszło nie tak, z pomidorami jakoś łatwiej to idzie, w przypadku papryki te kaski mocniej przylegają,
dzięki zobaczę jak to dalejbędzie wyglądać
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Lut 2024 17:11 #851500

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31910
Ja zwilżam i nakrywam całą roślinkę kieliszkiem np. na noc, aby łupinka rozmiękła od wilgoci, bo po kroplach i wacikach u mnie też jest krótsza o głowę. :blink:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2024 17:12 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Prządka, ewakatarzyna, anka-skakanka, basia_chl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Lut 2024 17:49 #851507

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ciekawy pomysł, też sppróbuję, bardzo dziękuję
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Lut 2024 09:44 #851555

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 273
Ja najpierw daje kropelkę wody na tą łupinkę potem za jakieś 2-3 godziny lekko ściskam, nie ciągnę łupinkę i na następny dzień powtarzam. Zwykle trzeciego dnia daje się już ściągnąć albo sama odpada. Ale zanim sobie to opracowałam to tez ogoliłam kilka główek papryk :flower:
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, Grzebuła, anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Lut 2024 11:56 #851566

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2452
Ja najpierw lekko zwilżam łupinki wodą i niedługo potem obcinam krawędzie kasku przy pomocy obcinaczki do paznokci (te, które da się obciąć). Z reguły połówki łupinki dają się rozczepić po ich rozchyleniu bez szkody dla roślinki.
Taki sposób sobie wypracowałam, bo miałam dość urwanych główek, a dobrze widzę z bliska. Krawędź, gdzie połówki łupinek się zrastają, ma inny kolor niż część nasionka, pod którą są liścienie.
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, MaSa, anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Lut 2024 12:20 #851570

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 45299
Moja biała dymka w doniczkach ma się dobrze.Dziś dostała trochę naszego nawozu.Myślę,że za tydzień jeśli nic się nie zmieni zostanie wysadzona na miejsca stałe. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

003-519.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, Marlenka, Prządka, ewakatarzyna, anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Lut 2024 12:26 #851571

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
20240224_120711.jpg

Moje rzodkiewki, od momentu włożenia skiełkowanych nasion cały czas są na zew

20240224_120704.jpg

Anka
Ostatnio zmieniany: 24 Lut 2024 12:29 przez anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, Armasza, Marlenka, Prządka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Lut 2024 16:43 #851585

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5034
Czy czekać jeszcze z wysiewem kapusty wczesnej do 1 marca bez możliwości doświetlenia? :think:
Z przeznaczeniem do gruntu pod agrotkaniną.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 24 Lut 2024 18:34 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna
Wygenerowano w 1.036 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum