TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Mar 2022 20:03 #795681

• LexaClark
  • LexaClark's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Witam
Pposzukuje nasion arbuza Carolina cross może ktoś posiada kilka chętnie kupię :)

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Mar 2022 20:21 #795685

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5269
gałązka wrote:
Kiedy wysiać szpinak malabarski? I jakieś porady żeby go nie zamordować?
I zostaw go potem w temperaturze pokojowej. Moje w ubiegłym roku zmarzły, bo błędnie myślałam, że lubi chłód.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Mar 2022 20:35 #795687

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Celinko bo nazwa szpinak jest nie poprawna, to miłowój biały lub jagodnik biały, pochodzi z Azji południowo-wschodniej i jest bardzo ciepłolubny.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Mar 2022 21:25 #795694

• Marku
  • Marku's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 423
Corrado wrote:
Dziś poszły wszystkie nasionka pomidorów do skiełkowania .Najpierw zostały odkażone , na 100 ml wody 20 kropel płynu lugola 5%

Corrado w zeszłym roku zanotowałem sobie że polecasz do odkażania nasion 5 kropli lugola na 50ml wody. W tym roku zastosowałeś mieszankę dwa razy silniejszą. Poproszę o wyjaśnienie. Przy okazji gdybyś był tak miły i przy okazji przypomniał ile czasu je moczysz w tych kieliszeczkach :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Mar 2022 23:08 #795697

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Dobra, to zaczynam :D Bałam się, że wyskoczę przed szereg. Na jednej z grup na fb to chyba wszyscy już mają wszystko wysiane. I wpadam w nerwową atmosferę, że jak to? A ja???
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Prządka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 01:34 #795698

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Marku wrote:
Corrado wrote:
Dziś poszły wszystkie nasionka pomidorów do skiełkowania .Najpierw zostały odkażone , na 100 ml wody 20 kropel płynu lugola 5%

Corrado w zeszłym roku zanotowałem sobie że polecasz do odkażania nasion 5 kropli lugola na 50ml wody. W tym roku zastosowałeś mieszankę dwa razy silniejszą. Poproszę o wyjaśnienie. Przy okazji gdybyś był tak miły i przy okazji przypomniał ile czasu je moczysz w tych kieliszeczkach :)

Zastosowałem mocniejsze odkażanie ponieważ nasionom to nic nie szkodzi , a skuteczniej niszczy różne patogeny i wirusy . W ubiegłym roku miałem na dwóch krzakach wirusa , więc jestem ostrożny . Pomidorki po takim odkażaniu jak widać są zdrowe i pełne życia .

WP_20220303_15_28_44_Pro-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2022 01:50 przez Corrado.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, koma, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Marku, LexaClark

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 08:37 #795708

• Marku
  • Marku's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 423
Jasne, dzięki. A jeszcze jak byś napisał ile czasu. Jeśli stosujesz inny czas dla różnych nasion to proszę też od razu mnie oświeć.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Prządka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 12:04 #795719

• Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2259
Mi całą paletę pomidorów kicia wywaliła :jeez: w sumie tylko dwie siewki zniszczone - reszta ocalała tyle że wszystko wymieszane :think: bedzie prościej wszystkie są - NN :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, bastis, del, Prządka, renmanka, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 14:19 #795725

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Moje rozsady w dniu dzisiejszym prezentują się tak (wybaczcie, że tu, ale i kilka rozsad kwiatków jest na fotkach - w tym koleusy w perlicie):

r10.jpg

r9.jpg

r8.jpg

r7.jpg

r6.jpg

r5.jpg

r4.jpg

r3.jpg

r2.jpg

r1.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, koma, Prządka, Szczypiorek, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 14:38 #795729

• Beclawek
  • Beclawek's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Próbowałam siać w zeszłym roku, pierwszy raz bo ogród mam od niedawna. Szkoda słów. Na koniec pojechałam do miasta na ryneczek i kupiłam wszystko u jakiegoś Starszego Pana :-) W tym roku nawet nie próbuję. Już niedługo emerytura to może będę miała więcej czasu, żeby się tym wszystkim zająć :-) Ale Wasze wysiewy podziwiam :-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 14:39 #795730

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Marku wrote:
Jasne, dzięki. A jeszcze jak byś napisał ile czasu. Jeśli stosujesz inny czas dla różnych nasion to proszę też od razu mnie oświeć.

3 godziny. Jod paruje i długi czas odkażania nie ma sensu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Marku

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 19:28 #795766

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Trochę mi wstyd pokazywać ilości moich tegorocznych rozsad - nawet jeśli uwzględnimy początek marca - to i tak zazwyczaj o tej porze było tych roślinek znacznie więcej. Co prawda przede mną jeszcze wysiewy pomidorków do gruntu, ogórka i fasolki szparagowej, ale aktualnie mam tylko te:

- pomidorki karłowe:

- ostre papryki - najbardziej zaawansowane w rozwoju; jutro czeka je pikowanie:

- bakłażan Brigitte F1

- selery korzeniowe Bruno:

- sałaty - w każdym kubeczka siedzi jedna odmiana:

Pozdrawiam cieplutko :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 20:00 #795772

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Mam pytanie czy ktoś widział aby pojawiła się ziemia w B? Używam jej do siania i rozsad,zwkle była na początek marca ale nie mogę jej spotkać.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Prządka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 20:49 #795775

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9877
W Biedronce we Włocławku jest ta ziemia po 5,99 gr
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Prządka, Fina

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 22:09 #795785

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
W Słupsku też się pojawiła.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Prządka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 23:00 #795792

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Marzenka, 5.99 za ile litrów?

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2022 23:02 #795793

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9877
badzia wrote:
Marzenka, 5.99 za ile litrów?

Szczerze powiem, że nie sprawdzałam, bo ja z tej ziemi nie korzystam, ale po wyglądzie worków myślę, że tyle co zawsze - 20 litrów.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Mar 2022 07:08 #795798

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Tak, u mnie w biedr też jest ziemia do pikowania i rozsad 20 litrów po 5,99
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, del

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.924 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum