TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Mar 2022 11:38 #795840

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Mam pytanie o słonecznik. Jego się uprawia z rozsady? Czy nasiona na kiełki nadają się do wysiewu i uprawy?
A to papryki, już przepikowane. Ontara, Zołotyj fazan, Złoty deszcz, Serrano, Jalapeno.
20220305_120448.jpg

Posiałam razem seler Denar, por Bartek i cebulę Red Baron i teraz nie wiem gdzie wstawić foto????

20220305_121151.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2022 12:18 przez gałązka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Adasiowa, Marlenka, bietkae, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Mar 2022 12:19 #795847

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Hmm, myślę, że na robienie rozsady słonecznika można sobie pozwolić tylko mając dużo miejsca - albo dużo ślimaków ;). Chyba im lepiej od razu w gruncie.
Nasiona na kiełki jak najbardziej nadają się do normalnej uprawy, to tylko odwrotnie nie działa, tj. "normalne" nasiona nie nadają się na kiełki, bo mogą być czymś traktowane chemicznie (zaprawiane np.). Te przeznaczone na kiełki są pod tym względem czyste, jakbyś sama sobie z krzaczka (kwiatka) zebrała :)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2022 12:19 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, gałązka, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Mar 2022 22:30 #795966

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Uwaga, chwalę się :rotfl1: 2 marca wrzuciłam sporą ilość nasion cebuli z 2020r. ( własne ) Exhibition i wczoraj pojawiły się pierwsze kiełki a dzisiaj wyglądały już tak:
IMG_20220305_093547.jpg

Nasionka są już w wielodoniczkach - nadziobałam się tego trochę :jeez: , resztę nasion w ilości wystarczającej dla przynajmniej 10 działkowców wydałam znajomemu. Mam jeszcze ubiegłoroczne cebule, które w tej chwili są w doniczkach i skrzynce na podręczny szczypiorek to w kwietniu wysadzę je do gruntu aby uzyskać nasiona, nie chodzi tu o cenę nasion w sklepie ale takie własne, nawet dwuletnie są pewne, że wykiełkują.
Pozdrawiam Ela

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Mar 2022 22:30 #795967

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 319
Jeżeli chodzi o ziemię z B to w zeszłym roku kupiłem pięć paczek a 10 l w cenie miej więcej tej samej co w tym roku podajecie w zapiskach. Moja radość trwała jednak krótko.Powierzchnia ziemi po przesypaniu do czterdziestu wielodoniczek zazieleniła się szybciej niż wyszły pojedyncze kiełki nasionek . Po sprawdzeniu płynem Helliga okazało się, że to jeden wielki kwas. W jednej z paczek znalazłem połamane plastikowe patyczki od lizaków i guzik. Mój wniosek jak mi się wydaje był oczywisty, ziemia do pikowania była w przeważającej większości kompostem ze śmieci miejskich.Sami wyciągnijcie wnioski.!!!!!!!!!!!. Co do ceny obecnej w stosunku do zeszłorocznej to powinna być droższa, ponieważ wszystko zdrożało.Jednak jeżeli cena jest porównywalna do zeszłorocznej to jest jakiś przekręt i "wsad" jest z jeszcze większego badziewia. :devil1: :mad2:
Pozdrawiam i poddaję pod rozwagę.
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Adasiowa, Marlenka, bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Mar 2022 23:09 #795972

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Ela proszę o instruktaż pozyskania własnych nasion. Sieję teraz i co dalej? :oops:
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Prządka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 06 Mar 2022 00:18 #795975

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29684
Ja nie Ela, ale Ala - bliskie podobieństwo imion ;) Cebula jest rośliną dwuletnią, czyli nie siejesz teraz tylko sadzisz zebraną w zeszłym roku jako konsumpcyjną i ona w tym roku zakwitnie. Wysiana w tym roku urośnie i zasuszy szczypior, jak jej nie zjesz, to posadzisz w 2023 roku wiosną na nasiona.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Marlenka, bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 06 Mar 2022 02:39 #795977

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Czyli niby sprawa prostą, jedyna trudność to przechować przez cały rok cebulkę, bo te cukrowe słabo u mnie się przechowują. Może wysadzić wcześniej do dniczki tak jak robi Ela . W grudniu to jeszcze ta cebula jest jeszcze w dobrej kondycji, później zaczyna gnić. Tylko czy wytrzyma do końca marca w domu ?
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, Prządka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 06 Mar 2022 10:16 #795989

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
bietkae wrote:
Uwaga, chwalę się :rotfl1: 2 marca wrzuciłam sporą ilość nasion cebuli z 2020r. ( własne ) Exhibition i wczoraj pojawiły się pierwsze kiełki a dzisiaj wyglądały już tak:
IMG_20220305_093547.jpg

Nasionka są już w wielodoniczkach - nadziobałam się tego trochę :jeez: , resztę nasion w ilości wystarczającej dla przynajmniej 10 działkowców wydałam znajomemu. Mam jeszcze ubiegłoroczne cebule, które w tej chwili są w doniczkach i skrzynce na podręczny szczypiorek to w kwietniu wysadzę je do gruntu aby uzyskać nasiona, nie chodzi tu o cenę nasion w sklepie ale takie własne, nawet dwuletnie są pewne, że wykiełkują.

Przerabiałem to , do wielodoniczki to żmudna praca . Wiele wygodniej i prościej jest tak i w mojej ocenie łatwiej wyhodować rosadę . Cebula z rosady jest o wiele ładniejsza i lepiej się przechowuje niż z dymki .

WP_20220306_10_10_59_Pro.jpg

Tu mamy około 250 rosad .
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2022 10:19 przez Corrado.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 06 Mar 2022 10:34 #795991

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
podjadek Piotrze, jeżeli chcesz mieć swoje nasiona a nie masz cebuli to spróbuj kupić np. 1 cebulę ( bywa pod nazwą cukrowa lub typu hiszpańskiego ) i wsadź teraz do doniczki w ciepłym miejscu aby szybciej puściła szczypior a następnie wysadź ją do gruntu ale jak Ci się nie chce z tym bawić to od razu do gruntu. Ta cebula puści pęd kwiatostanowy, trzeba dać podpórkę aby kwiatostan się nie wyłamał.
Te moje nasiona są z 2020r. - wysyłałam je na Straganik a ponieważ są dwuletnie to na ręcznik sypnęłam dużo za dużo więc reszta idzie na kompost.

Corrado oczywiście, że łatwiej układać suche nasiona do wielodoniczek niż układać podkiełkowane ale nie zrobiłam próby kiełkowania więc nie miałam pewności czy z tych nasion coś będzie. U mnie też jest dużo za dużo włożone w wielodoniczki ( 14 x 8 ) na dodatek do kilku komór wpadło mi po więcej niż 1 nasiono ale część dam sąsiadce.
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2022 10:35 przez bietkae. Powód: poprawiono stylistykę wypowiedzi
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Jagoda254, Adasiowa, Marlenka, Corrado, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 06 Mar 2022 17:46 #796028

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43750
Większe cebulki dymki jak i opóźniony czas wysadki daje szansę ,że duży procent cebul zakwitnie.Kwiaty bez problemu wytworzą nasionka.Nie przypominam sobie takich zbiorów gdzie by nie było kilka cebul kwitnących. :bye: :bye: ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2022 18:31 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Marlenka, bietkae, Zygowa, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Margaretka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Mar 2022 18:55 #796162

• Precess
  • Precess's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 249
Do produkcji siewek też używam tacki, które mają przykrycie przeźroczyste. Często mi się zdarza, że wysiewam kilka różnych odmian, a każda z nich ma kaprys wzejść w różnym czasie: sprinterzy już nie mieszczą się pod przykryciem, gdy maruderzy jeszcze nie wykiełkowali. Wtedy trudniej utrzymać odpowiednią wilgotność nasion. Trzeba też czekać z ponownym użyciem tacek do czasu rozpikowania ostatnich leni. Na poniższym obrazku przykład takiego bałaganu jest w prawej górnej ćwiartce.

Jeszcze jeden sposób na mikro-inspekty, który od tego roku stosuję. Używam małych pojemniczków po sosach do pizzy (mają trochę ponad 100ml i są dość płytkie), które następnie wkładam w większe przeźroczyste pojemniki (te po lewej stronie akurat są po ciastkach) albo nakrywam większym pudełkiem (prawy dół - to chyba po rukoli). Gdy siewki są już za duże, wystarczy wyjąć spod przykrycia daną tackę, a druga nadal siedzi w cieple i wilgoci.

20220306_080620a.jpg

A tak wygląda cała zawartość mnożarki (warzywa i ozdobne jednoroczne), kilka pomidorków na wczesne owoce, papryki, por, sałaty, seler i pietruszka naciowa:

20220306_080539a.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, koma, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Mar 2022 19:05 #796163

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Takie zamykane pojemniki również wykorzystuję. Wyłożone nasionka do kielkowania papryki słodkiej. Wygoda w wietrzeniu i zraszaniu.

20220307_061737.jpg
Maria

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 08 Mar 2022 12:00 #796219

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10264
Wczoraj przez roztargnienie :hammer: zostały w tunelu rozsady kalarepy Di Vienna bianco,pora: Bulgarien giant, Pancho i sałaty: Kozuli i Juleczka. Wszystko wniosłem do domu, a taca z tymi została :( (na pierwszym planie)
Jak rano zobaczyłem w tunelu -4 stopnie, prawie padnięte rozsady i zmarzniętą na kość ziemię, zrosiłem wszystkie zimną wodą i poszedłem przygotować nowe nasiona. Teraz patrzę :search: , wszystkie się podniosły! :dance: Myślę, że przyda się to doświadczenie jak nasze rozsady lekko potraktuje mrozik.

20220308_112934.jpg

A przy okazji, dla wszystkich kobiet :flower1:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2022 12:12 przez jack90.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 10 Mar 2022 22:49 #796434

• Biedronka
  • Biedronka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1115
275065749_7357914600915953_4965804955946015895_n.jpg
Z serdecznymi pozdrowieniami
Iwona
"Sa dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna, to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Mar 2022 20:40 #796513

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Pomidory z przeznaczeniem do donic ładnie rosną kiedy słońce świeci od rana do wieczora :)
pomidorykarowe.jpg
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Adasiowa, Marlenka, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Biedronka, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Mar 2022 20:52 #796518

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Widzę że masz Spiridona. Miałam go w zeszłym sezonie.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Mar 2022 21:11 #796523

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak, Spiridona wysiałam z nasionka z 2015r. jakie miałam od ŚP Zbyszka (Dino Saur) :( .
Już tę odmianę kiedyś uprawiałam i zebrane nasionka leżą ale chciałam pobudzić do życia nasionko pamiątkowe po forumowym koledze i udało się.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, jagodka27, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Biedronka, czarna2066

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Mar 2022 21:22 #796526

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Ela,
Crimson Sockeye u mnie w gruncie był w miarę "potężnym krzaczkiem" - wg mnie musi mieć dosyć dużą donicę. Chyba, że będziesz go pilnować i "strzyc" ;)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.927 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum