TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 01 Lut 2022 16:03 #791255

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10253
Jak każdy promyk, to ja bym sypał więcej ziemi do doniczek. A jak chcę dosypywać ziemi w miarę wzrostu, to sypię mniej, ale w przeźroczystych kubkach, które przepuszczają światło i nie zacieniają maleńkich siewek.
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2022 16:14 przez jack90.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 01 Lut 2022 16:31 #791257

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Doniczki są pod kontem do promieni, jak bedzie trzeba coś zmienić siewki to pokażą że jest i źle i sie do tego dostosuje. 4 sezon uprawy wiec co nie co wiem o rozsadach więc nie martwię się ani trochę :)
Pozdrawiam Sylwester

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 01 Lut 2022 19:10 #791303

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Jacek

Tak mnie rozbawiles tym wspomnieniem z ubiegłego sezonu, że nie mogłam przestać się śmiać.

Ale kusicie tymi wczesnymi wyziewami - ok bardzo!!!!!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Kasionek, bietkae, ewakatarzyna, jack90

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 01 Lut 2022 20:08 #791312

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
Moim zdaniem wczesny ma sens tylko z odpowiednimi odmianami, nie wszystkie będą sie dobrze rozwijać. Dlatego główny siew jest w marcu a wczesny dla wybranych :laugh1: wiec warto sie skusić B)
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 01 Lut 2022 20:21 #791315

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Szczypiorek wrote:
Jacek

Tak mnie rozbawiles tym wspomnieniem z ubiegłego sezonu, że nie mogłam przestać się śmiać.

Ale kusicie tymi wczesnymi wyziewami - ok bardzo!!!!!

Ja tylko trzy nasionka :happy4: :happy4:
Tak poważniej, to pisałem wcześniej , że będę chciał z tego pomidora uzyskać sadzonkę wierzchołkową. Obniżę wtedy pierwsze grono. Podniosłem również w tym celu tunel. W sumie powinienem uzyskać jedno pięterko więcej. W zeszłym roku było 6. Wszystkie zdążyły dojrzeć, to może w tym roku 7?. Spróbuję.
Pozdrawiam,
Jacek

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 03 Lut 2022 00:28 #791468

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
OT
Od urodzenia mieszkam na wsi. Uprawą warzyw zajmuję się od 35 lat z przerwą pięcioletnią, z tego pomidory swoje sadziłam ze 25 razy i nie uważam się za "eksperta pomidorowego" :tongue2: . Są na tym forum osoby mądre, doświadczone, kreatywne, niektóre wykształcone w tym kierunku, a co ważniejsze - udzielające się w wątkach (merytorycznie, empirycznie i od serca). Wiele się od nich nauczyłam, wyhodowałam dzięki forum własną piękną rozsadę wczesnej kapusty, co jest trudniejsze niż wyhodowanie rozsady pomidora, chociaż wydawało mi się, że umiem i potrafię, bez pomocy forumowiczów nie zrobiłabym tego. W praktyce często spotykamy "schody", ogrodnictwo jest pełne niespodzianek. Ktoś mi coś radzi, wiem czy nie wiem - dziękuję, wymieniamy uwagi, ale nie w stylu: co ty mi tu będziesz gadał, bo ja chcę żeby gadał :teach:, wiedzy nigdy za wiele :lol:

Przede wszystkim dziękuję tym wszystkim osobom za zaangażowanie, za "pochylenie się" nad naszymi wpisami czy roślinami, czyli za czas poświęcony dla nas.

Jacku dziękuję, o tej porze roku jest tak mało światła, a zwłaszcza w tym roku, że dosłownie każdy lux się liczy :bye:

Edit: też znam to bieganie dom, ogród i nazad z tymi skrzynkami (ręce po kolana), okrywanie włókniną, tekturami i nocne wstawanie w celu sprawdzania temperatury zewnętrznej. U mnie optymalny siew pomidorów przeznaczonych do gruntu zaczyna się po 28 marca, a najlepiej 1 kwietnia.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2022 00:40 przez Babcia Ala.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 03 Lut 2022 09:42 #791480

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
Złośliwa uwaga widzę tyczy się mojej osoby. Po pierwsze nie napisałem że jestem jakimś ekspertem a pi drugie z lekcji biologi każdy wie jak ważne dla wzrostu roślin jest promienie UV, temperatura i wilgotność i nie trzeba nawet z tego sie tłumaczyć. Widzę lepiej na forum sie nie udzielać bo ktoś zawsze się znajdzie do byle czego przyczepić i to nie pierwsza taka sytuacja na forum.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Anielka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 03 Lut 2022 10:07 #791482

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Tajgo Dzika, każdy z nas ma swoje przemyślenia i swoje doświadczenia z uprawami. Poza tym mamy różne miejsca zamieszkania a co za tym idzie, inny klimat i to co się sprawdza u jednych, nie musi dobrze działać u innych. Nie ma się co obrażać za to, że ktoś ma inne zdanie i czasem trzeba być gotowym na przyjęcie kilku słów krytyki, nawet wtedy gdy nie jest całkiem słuszna . Zawsze można założyć wątek autorski i tam zbierać różne "ochy" i "achy", buziaczki, pochwały i zachwyty. :P W wątkach ogólnych trzeba mieć trochę twardszą doopę i nie ma się co obrażać. ;)
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2022 10:09 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Eus, mymysteryy, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, Aurora Borealis

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 03 Lut 2022 10:08 #791483

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Przepraszam za zamieszanie przeze mnie. Po prostu zauważyłem doniczkę ewidentnie zasłoniętą i napisałem co ja robię. Sylwester odpisał, że doniczki stoją pod "kontem" i wszystko się wyjaśniło.
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2022 11:05 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Eus, mymysteryy, Marlenka, bietkae, Anielka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 03 Lut 2022 13:05 #791492

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3757
Dziś pierwszy od dawna słoneczny dzień. Pomidory spod lampy powędrowały na parapet, stoją w rozproszonym świetle. Te większe, to micro dwarfy: Vilma, Red Robin, i Jochalos Micro Dwarf. Vilmę hodowałam już, dwa pozostałe, czerwony i żółty, mam pierwszy raz. Będą z nich pomidorowe wiosenne bukiety.:) Obok siewki FAV7 wersja 1 i 2.

W misce moje ostatnie ubiegłoroczne pomidory. Żółte koktailówki, to Helio zerwane zielone pod koniec października. Czerwone, to węgierskie F2 pobrane ze sklepowych bardzo smacznych pomidorów. We wrześniu zerwałam twarde, zielone owoce i dojrzały powoli na parapecie w kuchni. Smakowo nie są powalające, ale da się je zjeść.

Dwa sezony uprawowe na jednym obrazku. :)

2.jpg
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2022 13:14 przez Horti.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 03 Lut 2022 14:36 #791505

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Kto uprawiał pomidorka Amish Rose?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 03 Lut 2022 17:01 #791529

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8243
Miałem jeden krzak, mam zapisane że owoc duży, pierwsze grono dużo owoców a potem mniej ale miałem tak na prawie wszystkich odmianach więc to raczej kwestia pogody i tego że niczym nie pryskałem kwiatów i wogóle rosły same sobie bez opieki, fotkę mam tylko taką

IMG_20220203_164343.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Kasionek, Marlenka, bietkae, Mamma, Anielka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 07 Lut 2022 17:25 #792121

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam serdecznie!

Właśnie przeglądałam pudełka z nasionami, żeby znaleźć nasiona od Agi.
Mam sporo, bo jak zapisałam się na forum, to Aga napisała mi w PW, że chętnie podzieli się ze mną swoimi nasionami.
Przysłała mi 80 paczuszek z nasionami.
Bardzo ciepło mnie przyjęła i dlatego w tym roku zmieniam pomidorowe plany i wysieje wszystkie odmiany pomidorów jakie od niej mam.

Są to:
Aplesin
Sart Roloise
Serdce Oranżewoje Ostroje
Sean's Yellow Dwarf
Buracked's Favourite
Mata Hari
Saint Pierre
Ghost
Indigo Blue Beauty
De Barao żółty
Malinowy z Gierałtowic
Perła Kaszub
Tennessee Surprise
Jaunne Flamme.

Niestety okazało się, że nie mam nasion Perły Małopolski, a to jest jeden z ulubionych pomidorów mojego męża, czy może mnie ktoś obdarować choć czterema nasionami?

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Marlenka, bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, czarna2066

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 07 Lut 2022 18:29 #792138

• Janta
  • Janta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 400
Agnieszko,
podzielę się z radością. Jak tylko Perła Małopolski do mnie dotrze dam Ci znać na PW.
Pozdrawiam,
Janta
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, czarna2066

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 07 Lut 2022 19:57 #792154

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Agusiu - bez Perły Małopolski ani rusz :)
Mam jej nasionka, więc ... również bardzo chętnie się podzielę.
Co dalej robić - wiesz dobrze ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Kapka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 07 Lut 2022 20:16 #792155

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Miałam Perłę w zeszłym sezonie ale mnie nie powaliła na kolana. Mało pomidorków było a w dodatku dość późne. Wygląd bardzo ładny z połyskiem -jak perła
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, del, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 07 Lut 2022 20:26 #792161

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
Mamma wrote:
Kto uprawiał pomidorka Amish Rose?

Ja :bye: dla mnie smaczny był, zdjęcia z 2020 r.:

AmishRose.jpg

AmishRose1.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 20:27 przez Babcia Ala.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 07 Lut 2022 21:07 #792172

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Podpowiedzcie: mam kilka kubków z pomidorami. W jednym wyszły już z ziemi tzn liścienie są nad ziemią - te już moge na noc do temp 18-19 stopni? Inne kiełkują, widać na razie łodyżki bez liścieni, więc te bym nadal w cieplejszym miejscu trzymała. Mam wątpliwości, bo najwcześniej sadzonki pomidorów robię po 15-20 marca, a w tym roku chcę wszystkie własne, a nie kupione...

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.877 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum