Dziś zakupiłem kwasomierz helliga i dokonałem pomiaru gleby
Nie sugerujcie się wyżej opisem , bo ten pochodzi z innego testu.
Ziemia wymieszana według zaleceń Pomodoro
A tak wyglądała przed mieszaniem z torfem kwaśnym.
Na pierwszym zdjęciu widzę pH około 6, w drugim bliżej 7, dobrze mi się wydaje ?
Gleba szykowana pod pomidorki wiec dlatego w tym temacie pisze
A to test płynu helliga
Od lewej kwasek cytrynowy, mydło, torf kwaśny , cukier
Jeszcze wracając do tego postu
pomodoro wrote:
Rolnik90 wrote:
Sam posiadam kistalony zielony, czerwony i pomarańczowy. Myślałem o takim stosowaniu, po wysadzeniu do kwitnięcia trzeciego grona nawozić zielonym, do piątego czerwonym a dalej pomarańczowym.
Nawozy z dużą zawartością azotu amonowego lub/i mocznika nie nadają się do fertygacji .
Faktycznie zielony kristalon zawiera dużo azotu w formie amonowej i mocznika, natomiast czerwony i pomarańczowy dużo mniej .
Możesz mi podpowiedzieć pewną sprawę, kuzyn zrobił analizę gleby wyszła mu bardzo podobna do mojej , azotu ma 44mg/dm3 , fosforu 120, potasu 160.
Rozsypał 0,3kg saletry potasowej na 10m2 , natomiast nie ma amonowej a zamiast niej posiada obornik o takim składzie
Azot całkowity (N) 2,6%, Fosfor 5,2%, Potas 1,5%, Magnez 1,6%, Wapń 2,9%
Czy również może ukisić ten obornik tak jak zalecałeś
ogrodnikowi2 i nim zaprawić dołki, uprawa w tunelu.
A to pomidory do tunelu, mam zamiar posadzić je na początku maja , kolejny rzut będzie troszkę późniejszy bo dopiero wysiałem. Łatwiej jet okryc włókniną 20 krzaków niz 50
Ledy dają radę, jedyny minus że są doświetlane w piwnicy i temperatura wynosi około 16 stopni .