TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 26 Lut 2022 13:54 #794976

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Marysiu :thanks: Za Twoje dobre serduszko :hug:
Ja niestety, nie mam warunków nawet dla jednej osoby... Ubolewam nad tym strasznie, ale wspieram zbiórki finansowo. Choć tyle mogę zrobić :sad2:
Gdybym mieszkała bliżej granicy :dry:
Pozdrawiam Beata
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 26 Lut 2022 14:39 #794979

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
W Lublinie już są pierwsi uchodźcy z Ukrainy .Wybrane żłobki i przedszkola są przygotowane na ich przyjęcie. Wiele osób deklaruje mieszkania i przywóz z granicy na miejsce do Lublina. Prowadzone są liczne zbiórki środków żywności ,środków opatrunkowych i leków, środków czystości i koców.
Niby spokój, ale czuć nerwowość, pojawiają się kolejki w sklepach, do aptek, banków.
I ta niemoc i bezradność i złość i łzy......
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 26 Lut 2022 16:11 #794982

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4772
U nas mamy ośrodek dla uchodźców ,więc zdążyliśmy przywyknąć, ale teraz aż serce boli. Mówi się że bezkarny Putin wygoni wiele milionów ludzi ze swoich domów ,a wielu dotkną sankcje. Odbyła się manifestacja poparcia dla walczącej Ukrainy połączona ze zbiórką ,bo w regionie mamy wielu pracowników i oni zdecydowali się wracać i walczyć. Na granicy monitoruje się drugiego despotę :evil: , bo na granicy z Białorusią też się dzieje. Terespol i Biała Podlaska ,budowa zapory. W regionie co rano budzimy się z nowymi realiami. Dzieci nie można zostawić samych sobie.
Dziś był piękny dzień ,niestety wychodzą braki kondycyjne .Sama nie wiem ,czy zmniejszyć areał warzywnika czy czas przeprosić się z gimastyką :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2022 21:25 przez Perełka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 07:58 #795073

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Niebo równo zasnute. Na szczęście chmury stoją wysoko, inaczej zapawiadałaby się trzydniówka.
Na śniadanie jajecznia i trzeba na działkę miejską - to ostatni dzwonek na przycinanie.
U Dziadka straty po wichurze są, gorzej, że zostaliśmy bez samochodu, a mechanik podał taką cenę, że oszczędności za ten rok też nie bedzie. Jak się nie wiedzie, to się nie wiedzie.
Ale patrząc na wschód, to miałkie te problemy.

Mam nadzieję, że przebiśniegi już na świecie. U Dziadka wykluwały się sadzone niedługo po Jego odejściu krokusy. Cieszyłby się. Bardzo lubił kwiaty.
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2022 07:59 przez Prządka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 08:20 #795074

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54272
U nas bezchmurne niebo, więc słońce sobie nie żałuje :) Był przymrozek, bo widać szron na trawie. Przeglądałam sobie pogodę długoterminową i nawet jestem z tego zadowolona, że praktycznie do końca marca przewidują nocne spadki temperatury poniżej zera. Może jak w marcu się zima wypstryka, to w kwietniu będzie już prawdziwa wiosna :garden1:
Spokojnego dnia prawie wszystkim. Niektórym życzę jak najgorzej :mad2:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 08:27 #795076

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43523
Nocka minęła z lekkim przymrozkiem od 0 do -0,5.Dachy samochodów tylko z lekka pokryte szronem.Od rana świeci pełne słoneczko.Jest słonecznie i bezwietrznie.Powietrze jednak dalej zimne.Przez szybę okienną pogoda wspaniała ale tylko prze szybę.Ogólnie jest zimno a w cieniu tylko chyba lekko ponad zerem.Szybkiej wiosny życzę wszystkim. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

003-370.jpg
czarna porzeczka
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 08:34 #795078

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83166
Janeczko, ja tam w takie miesięczne prognozy średnio wierzę, ale i w szesnastodniowej, niestabilnej zresztą, szału nie ma, dopiero w drugim tygodniu marca temperatury dniem w okolicy +10 lub leciutko ponad. Zobaczymy.
Na razie siedzę jeszcze w Karkonoszach, w dolnej wsi śnieg kompletnie stopniał, powyżej mojej chatki resztki, pod Grabowcem sporo, choć topnieje.

Z temperaturą podobnie, u mnie minimalnie dodatnia, ciut wyżej pewnie nie. Ranek chmurny, może później wyjrzy słonko.
Mam stada nowych stołowników.

Zdjęcie nędzne, ale tylko telefon miałam pod ręką, a strasznie płochliwe te żółteczka. Dzwoniec?

Spokojnej niedzieli, trzymajmy się razem!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 10:55 #795086

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Łateńko, zdjęcie bardzo dobre, a przy okazji gratuluję refleksu :bravo: , bo te ptaszki są bardzo ruchliwe, chociaż na przednówku trzymają się bliżej ludzkich siedzib, a zwłaszcza okupują brzozy i olchy. Jeśli się nie mylę, to sportretowałaś samca czyża.

Niedziela w Poznaniu piękna, słoneczna, z zapachem wiosennej ziemi. Nad ranem temperatura była dość niska ( 1 stopień ), a niebo w całości zasnute chmurami, ale aktualnie zrobiło się tak cudownie, że aż żal przebywać w domu, a ja jestem dzisiaj uziemiona. Jednak cieszy mnie to słońce, bo skorzystają i rozsady, i zwierzaki. Wschodzą bakłażany, na kuchence pyrka barszcz ukraiński, jutro koniec lutego - oby następny miesiąc przyniósł wszystkim pokój i bezpieczeństwo.

Pozdrawiam cieplutko, dobrego i spokojnego dnia :hug:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2022 11:21 przez Adasiowa.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 11:08 #795087

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31971
Wczesnym rankiem -4.Na niebie świeci słońce,bezwietrznie,staw pokryty cienką tafla lodu, obecnie +2.

20220227_070508.jpg

Aniu,barszczyk ukraiński-dawno nie gotowałam,ale w tygodniu zagości na moim stole.Dzisiaj na obiad flaczki i grilowana pierś indyka z warzywami.

20220227_094712.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2022 13:10 przez koma.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 11:20 #795088

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Marysiu, chociaż jestem wege, to przyznaję, że potrawa wygląda obłędnie, no i chyba tak smakuje ...
Czy do barszczu ukraińskiego - analogicznie jak do zwykłego - dodaje się majeranek ? Nie mam przepisu rodzinnego, więc musiałam korzystać z internetu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, bietkae, koma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 11:30 #795091

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31971
Aniu,ja majeranku nie dodaję
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Marlenka, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 12:55 #795100

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kochane Ludki, jeśli ktoś chciałby wymieniać się informacjami na temat pomocy ludziom i zwierzętom na Ukrainie, to zapraszam do tego wątku : forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/2...wala-ukrainie#795099

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 18:02 #795130

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14319
Niedzielne dobry wieczór!

Rano -1, w dzień trochę słońca, ale teraz znowu rześko.

Spokojnego wieczoru :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Łatka, Marlenka, JaNina, del, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 20:14 #795155

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6390
Dzisiaj w Gdańsku z małą przerwą był słoneczny dzień. Temperatura od południowej strony ponad 20 stopni, ale od północnej w najcieplejszym momencie tylko 2,6. W nocy na pewno będzie przygruntowy przymrozek, bo już jest bliska zera.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 27 Lut 2022 23:50 #795181

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Dzień minął i nawet nie bardzo wiem jaka była pogoda.Teraz jest -2.
Ostatnie dni budzą przerażenie,niedowierzanie..To nie miało się już więcej powtórzyć!
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, koma, JaNina, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 28 Lut 2022 07:08 #795186

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13627
-2'C ale, ładnie słoneczko świeci
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, koma, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 28 Lut 2022 08:01 #795188

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14319
Dzień dobry w poniedziałek!.

Od rana -4, ale już świeci słońce. Piękne słońce na niebieskim niebie.

Spokojnego i miłego dnia :flower1:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 28 Lut 2022 10:39 #795193

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Jedna kreska powyżej zera. Dzisiejszej nocy ma być -7.
Niewielkie obłoczki dryfują po niebie. Wiatr umiarkowany.

Spokojnego tygodnia :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, koma, del, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.873 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum