TEMAT: Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 15 Lut 2023 10:21 #823498

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Właśnie przy tej odmianie z Rosji pisze że szkarłatna i wyższa trochę od tej drugiej. No i o kilka dni późniejsza. Ciekawe czy ktoś uprawiał i jedną i drugą?
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, ewakatarzyna, Fina

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 16 Lut 2023 20:48 #823602

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Tomek napisz proszę jak smak tej Ognistej Lawiny i czy poleży, muszę dokonać wyboru, a to boli. :jeez:
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 16 Lut 2023 22:49 #823623

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13639
Za bardzo nie pomogę ze smakiem, bo mi rzadko który pomidor nie smakuje - ewenementem są wszystkie tzw. microdwarfy, te mi wszystkie nie smakują.
Jedyne co zapamiętałem o lawinie, to że ma twardsze owoce. Z mojej strony warto go posiać. Krzaczek konkretny, produktywny, owoce duże.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pouder, Marlenka, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, LexaClark, Tajga dzika, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 17 Lut 2023 12:21 #823659

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Ja uprawiałam pomidora Ognienna Lawina. Dla mnie to pyszny pomidor ,krzak wysoki ,dosłownie obsypany dużymi ,wyrównanymi owocami .Dodam jeszcze że u mnie było w czerwcu gradobicie i wszystkie krzaki pomidorów zostały przez grad mocno zniszczone, a mimo to z tej odmiany zebrałam piękne dorodne owoce. Krzaki szybko nadrobiły uszkodzenia ,ładnie się zregenerowały, wypuściły nowe pędy i miały naprawdę dużo owoców. Owoce nie pękały ,po zerwaniu przy dłuższym przechowywaniu nie miękły.
IMG_20221229_183351-2.jpg
Załączniki:
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2023 12:31 przez Pestka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, bietkae, y_y, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Tajga dzika, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 09 Mar 2023 19:30 #825350

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18653
Zrobiłam mały przegląd nasion po sezonie. To co zostało po targu jest spisane w arkuszach do których link jest na pierwszej stronie tego wątku. Niestety nie liczyłam dokładnie wszystkich torebek bo na to potrzeba sporo czasu.
W rubrykach obok nazwy odmiany umieściłam najważniejsze informacje.

Jeśli obok nazwy odmiany są kreski to znaczy że jej nie ma.

Tam gdzie nasion jest dużo zostawiłam puste pola bo ich nie liczyłam i myślę że następny targ ich wystarczy.

Jeśli nasion jest mało to wpisałam ile tych porcji zostało i tych przydałoby się kilka torebek na następny targ.

Przy niektórych odmianach wpisałam daty. Oznaczyłam tak odmiany jeśli nasiona mam tylko z lat 2014, 2015, 2016 i 2017, i zazwyczaj są w małych ilościach, często po 1-2 torebki.

Nie spisywałam żadnych krzyżówek bo i tak zawsze proszę o następne pokolenia.

Jeśli zechcecie wysiać jakieś pomidory z których nie ma już nasion lub się kończą, albo znajdują się na liście odmian poszukiwanych to będę bardzo wdzięczna.

Życzę wszystkim udanego sezonu i pięknych plonów, a potem możliwości wymiany nasion.
Pozdrawiam Marzena

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 09 Mar 2023 19:41 #825356

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Tobie Marzenko dziękujemy za ogrom pracy włożonej w prowadzenie straganiku :flower1:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 09 Mar 2023 20:19 #825357

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie jest trochę nasion do namnożenia, co są braki. San marzano któreś dłubać nasiona czy tylko oryginalne, bo one chyba f1 są, nie wiem jak z Redortą (ten rok u mnie będzie też San Marzanowy)?

Trzech odmian na listach nei znalazłam (albo ja ślepa, albo coś namieszałam z nimi): Della Sila, Michurinsky słodki, Rozowyje Griebeszki. Ja cyrylicy niet, więc nie wiem...
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, Tajga dzika

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 10 Mar 2023 04:58 #825380

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Jest na świecie ponad 25 tys odmian zapewne a targ nimi wszystkimi nie dysponuje więc normalne że ogromu odmian na liście nie ma i nie będzie :blink: chyba że kolejne pokolenie po nas to pociągnie i w 2079r będzie na topie odmiana Mars z Neptuna :rotfl1:
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 10 Mar 2023 06:49 #825382

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Sylwek, Lilith chyba bardziej chodziło o to że te trzy odmiany powinny być na liście bo były na targu, tylko nie może ich znaleźć.

Lilith, wszystkie trzy odmiany są na liście, Della Sila jest pod nazwą Pomodoro Della Sila, Rozowyje Griebeszki to Griebeszki Rozowyje i te są w dużych, a Miczurinskij Sładkij w koktajlówkach.

Odmiany San Marzano chyba nie są F1, więc można dłubać, tym bardziej że są braki. :)
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, jack90, magdalkaj

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 10 Mar 2023 08:05 #825387

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Jeżeli chodzi o Rozowyje Griebeszki to są w liście pod nazwą Griebeszki Rozowyje (pod G). Kolejność słów inna. Zamawiałam je to zauważyłam.
Ostatnio zmieniany: 10 Mar 2023 08:07 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 10 Mar 2023 08:15 #825388

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Mała podpowiedź - wyświetlając kartę z arkusza, wciśnijcie CTRL+F, wyskoczy okienko do wyszukiwania. Wpiszcie jeden z członów nazwy - bo cała nazwa może nie pasować, jak przykład powyżej. Jeżeli pasuje więcej niż jedna nazwa to są strzałki do przeskakiwania do kolejnej pasującej nazwy.

wyszukaj.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 10 Mar 2023 08:16 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, bietkae, y_y, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, Tajga dzika, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 10 Mar 2023 11:10 #825407

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Tajga - akurat 2 z nich są z targu, więc.. a i trzeci też kojarzyłam, że powinien.

Marlenko a widzisz nie skojarzyłam, bo pomodoro to pomidor, że będa tak podpisane ;) Dziękuję. To będę dłubać San Marzano, bo mam 6 różnych, ale jedne są F1 niestety (supermarzano). Miczurinskij Sładkij - musze se nazwę dodać taką jak u nas na targu, bo ja się na wschodnich nie znam kompletnie (przez pisownię)

del - zwykle korzystam, tylko czasem u mnei się zawiesza haha
Ostatnio zmieniany: 10 Mar 2023 11:15 przez Lilith.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 10 Mar 2023 11:30 #825408

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Lilith wrote:
... Miczurinskij Sładkij - musze se nazwę dodać taką jak u nas na targu, bo ja się na wschodnich nie znam kompletnie (przez pisownię)

...
oryginalna nazwa Мичуринский сладкий
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 10 Mar 2023 21:04 #825462

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11817
Z TP dostałam Orlov Jellow Giant z adnotacją o odnowienie więc będę wysiewała i przyślę nasionka. Przyślę również Or Pera d'Abruzzo którego uprawiam każdego roku oraz San Marzano sel. Redorta - nasiona mam z ostatniego targu :). Tak więc na razie deklaruję przesłać nasiona trzech odmian.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 10 Mar 2023 21:41 #825466

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Orlov Yellow Giant zapisałem na następny sezon, wygląda super :)
Redortę też mam w planach na ten sezon. Na razie ustalone mam 50 dwarfów, dużo nowych na naszym forum :)
Oczywiście zamierzam zebrać nasionka na targ.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, monik@, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 13 Mar 2023 10:27 #825771

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 223
widze ze nasiona pomidora Mirabell są z 2016 roku. Mam wysiany pomidor i mogę zebrać i przesłać nasionka. Podobnie z Indigo Rose, tylko ja go nie mam tylko jego następcę Indigo Cherry Drops. Jeśli są chętni mogę przesłać. Poszukiwane są nasiona Super Sweet 100. Mam, ale są to zakupione F1. To o nie chodzi? Czy ktoś może dalej próbował z następnymi pokoleniami?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, monik@

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 13 Mar 2023 10:33 #825773

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Super Sweet 100 F2 mam w planach na ten rok.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, MaSa

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 13 Mar 2023 15:03 #825780

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
MaSa możesz zebrać nasiona ze swoich pomidorów. :)
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, MaSa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.363 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum