TEMAT: Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 04 Kwi 2023 12:00 #828110

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13636
Nie wiedziałem, gdzie to wstawić ...
Pomidorki z liśćmi typu variegata - znalezione na tomatoville.com - może się komuś przyda lista pstrokatych - sam mam te z projektu Dwarf Pico's Pride, Dwarf Elsie’s Fancy, Dwarf Walter’s Pride.

oryginalny post
tomatoville.com/showpost.php?p=770359&postcount=11
Andrey_BY wrote:
Let's name here all tomato varieties with variegated foliage.

Variegated (aka Splash of Cream)
Variegated Potato Leaf (from Keith Mueller)
Faelans First Snow (aka Cherokee Purple Variegated)
Moonlight Mile (from Blane Horton, Karson's First x Faelan's First Snow)
Dean's Brad Gates (dwarf from Brad)
Dean’s Haley’s Rainbow (dwarf from Brad Gates)
Painted Lady (from Brad Gates)
Gandolf (dwarf from Dean Slater)
Sweet Splash Electra (dwarf from Bunny Hop Seeds)
Blue's Bling (dwarf from DTP)
Dwarf Pico's Pride (from DTP)
Dwarf Elsie’s Fancy (from DTP)
Dwarf Walter’s Pride (from DTP)
Shimofuri (from Applestar, Whippersnapper x Faelan’s First Snow)
Irish Cream and Green Variegated
Marina's Praise (from Jason Haynes, Orange Russian 117 × Potato Leaf Variegated)

www.facebook.com/wildboarfar...2525564452057/

There should be much more variegated varieties from Brad and Tom Wagner.
Add more, please
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Fina, jack90, Emilia, calineczka

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 04 Kwi 2023 12:31 #828114

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4158
A widać jakie mi żółciaki rosną? Małe jeszcze ale rosną i to nie o jesień chodzi :D
Mam ich zbyt dużo aby zapamiętać ich cechy, lepiej wchodzi w trakcie konsumpcji :happy4:
Cherokee Tiger Black dwarf i Cherokee Tiger Large Red dwarf

zolty.jpg

zolty1.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Lilith, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Fina, jack90, calineczka

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 04 Kwi 2023 17:47 #828149

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3071
PaulaPola wrote:
Poszukuję kolorowych, chetnie za sałaty wymienię ...
Siberian Tiger ;)
Ciekawa jestem jego , wysiałam kilka nasion a właściwie, wrzuciłam w ziemię wszystkie jakie miałam no i mam, aż jedną sadzonkę ale mam ufff
Na akcję zobowiązałam się dostarczyć nasionka koktajlowego Irlandzkiego i Dziadzia Stiopa. Irlandzkiego mam 3-4 sadzonki za to Dziadzia aż jedną , z wysianych również wszystkich nasion wzeszła tylko jedna i też się cieszę , że chodź jedna zaszczyciła. Trzeba będzie domowników przestrzec przed samowolą w foliaku albo wstawić tablicę z zakazem wstępu wtedy pewność że nasiona da się zebrać :rotfl1:
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, jack90

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 04 Kwi 2023 18:01 #828152

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Ela mi też jedna Dziadzia Stiopa wyszła. Dziś dołożę nasion do ziemi bo dobrze by było mieć chociaż dwie Stiopy :happy4: Też oczywiście dostarczę na targ. Ja muszę pilnować pomidorów przed M, on wszystkie zmiata jak odkurzacz. Kiedyś na rocznicę pośle go na słynną bitwe na pomidory. Rękę daję sobie obciac, że zamiast rzucać bedzie biegał z otwartą buzią i łapał w locie :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Lilith, Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, jack90, Izzaa, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 04 Kwi 2023 20:55 #828173

• Zaza
  • Zaza's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27
Pink Tiger u dołu, u góry Maglia Rosa (Magilia Rosa - pod taką nazwą kupiłam, nie wiem, która jest prawidłowa). Moim najbliższym ze wszystkich koktajlówek te smakują najbardziej, są bardzo podobne w smaku, słodziutkie :) Będą w moim ogrodzie trzeci sezon. Mogę podzielić się sadzonkami (wszystkie nasionka mi zeszły, mieszkam na Podlasiu, może ktoś ma blisko), albo nasionkami, jeśli ktoś jeszcze chce sobie posiać. Polecam, są pyszniutkie! Maglia jest samokończacym krzakiem, natomiast Pink Syberian rośnie, rośnie i rośnie cały czas kwitnąc i oczywiście cały czas zawiązuje owoce. Co ciekawe, po pierwszych przymrozkach jesienią nadal kwitł rosnąc przy ścianie domu pod dachem, w skrzynce - i zawiązywał owoce :) Jest chyba pancerny, ogłowienie nic nie dało, natychmiast wypuścił boczne pędy i rósł sobie dalej, więc zostawiłam go w spokoju.
20220901_152719.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2023 21:05 przez Zaza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agba, apal100, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, jack90, Izzaa, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Kwi 2023 07:21 #828185

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
A to moje tegoroczne, które wzeszły. Na czerwono - pilnie odtworzyć. Sporo będzie nowością na Targu.

1.png
3.png
2.png

:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2023 07:49 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Agba, PaulaPola, Marlenka, bietkae, jagodka27, bastis, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Emilia, Zaza

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Kwi 2023 08:43 #828196

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
PaulaPola wrote:
Ela mi też jedna Dziadzia Stiopa wyszła. Dziś dołożę nasion do ziemi bo dobrze by było mieć chociaż dwie Stiopy :happy4: Też oczywiście dostarczę na targ. Ja muszę pilnować pomidorów przed M, on wszystkie zmiata jak odkurzacz. Kiedyś na rocznicę pośle go na słynną bitwe na pomidory. Rękę daję sobie obciac, że zamiast rzucać bedzie biegał z otwartą buzią i łapał w locie :rotfl1:

U mnie też Diadia Stiopa posiany dwie roślinki i obydwie rosną. W planie miałam wysadzenie jednego pomidorka. Zobaczę jak z miejscem będzie. Najwyżej drugi krzaczek pójdzie w dobre ręce. Chętni już się zgłosili :happy4:
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2023 08:44 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, PaulaPola, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, jack90

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Kwi 2023 09:51 #828202

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17536
Jack90 w liście masz literówkę powinno być: AH SCORPII.
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2023 09:53 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, jack90

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Kwi 2023 10:04 #828204

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Tak, dziękuję. Zauważyłem też błąd w Dwarfach. Liście ziemniaczane ma mieć Brandy Fred, a przez pomyłką zaznaczyłem Crimson Sockey.
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Kwi 2023 10:12 #828205

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
A zastanawiałam się co to znaczy skrót PL. Czyli to liście ziemniaczane?
A skrót RL?
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2023 10:13 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Marlenka, del, ewakatarzyna, jack90

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Kwi 2023 10:19 #828206

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17536
Regular leaf i Potato leaf.
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2023 10:20 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, jack90, Emilia, Zaza

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Kwi 2023 19:18 #828242

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
PaulaPola wrote:
Ela mi też jedna Dziadzia Stiopa wyszła. Dziś dołożę nasion do ziemi bo dobrze by było mieć chociaż dwie Stiopy :happy4:
Swoją jedynaczkę muszę strzec jak oka w głowie póki co przed kotami a potem przed eMem , same problemy a jak się już dochowam nasionek będzie z górki .
Paula , moje chopisko nie tylko pomidory, on wsie co zielone pochłania jak odkurzacz :jeez: zimą latał po ogrodzie spod śniegu szczypiorek wyrywał a jaki był szczęśliwy :rotfl1:
Pozdrawiam cieplutko
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Kwi 2023 22:19 #828267

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11815
Mam prośbę, może ktoś ma K 89, byłabym wdzięczna za odzew na PW :)

Powyższa prośba już nieaktualna :flower1:
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2023 22:53 przez bietkae.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, PaulaPola, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 06 Kwi 2023 08:14 #828293

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Zaza Maglie Rose rownież uprawiam i jest jedną z moich ulubionych koktajlówek, drugiej nie miałam, ale w tym sezonie, aż boję się posiać coś jeszcze :lol:
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, del, ewakatarzyna, Zaza

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 06 Kwi 2023 09:16 #828296

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Tija u mnie też ciągłe pilnowanie przed kotami, zwłaszcza przed młodszą kotką. M wczoraj zapytał ile bedzie krzaków. Powiedziałam, że ok 100. Stwierdził, ze za mało i poprosił by dosiać coś jeszczę. To mu przypomniałam że we wtorek nie pozwolił mi kupić malinojeżyny i piątego już agrestu. Na krzaki porzeczki też dał szlaban. Powiedziałam, że 100 krzaków to i tak za dużo i oddam mamie(oczywiście to nie była prawda) no to mam go na przetrzymaniu i czekam aż zmieni zdanie w sprawie owocowych :devil1:
Pomidory będę dziś dosiewać, ale on o tym nie wie :devil1: :devil1: :devil1:

Marlenko zapłatała mi sie jedna krzyżówka, ktorej chyba nie wysłałam na targ. Wysieje dziś
20230406_091848.jpg
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2023 09:20 przez PaulaPola.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Lilith, bietkae, del, ewakatarzyna, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 06 Kwi 2023 12:10 #828315

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11815
Paula, mąż miał rację, że nie pozwolił kupić malinojeżyny. Miałam i szybko wykopałam, dla mnie niezjadliwe, chyba, że miałam jakąś trefną odmianę :comp:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, PaulaPola, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 06 Kwi 2023 14:07 #828325

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
W sumie nie w temacie pomidorów ale ta malinojeżyna to się nie rozłazi ? miałam posadzić ale mi odradzono, ponoć tylko się ją wprowadza, wyprowadzić już nie ma szansy :think:
PaulaPola niezłe kombinacje :rotfl1: mój co roku miał obiekcje przed wysiewami pomidorów, znowu będziesz narzekać że za dużo , ze skrzynkami latać też narzekać :jeez: w ubiegłym była posucha , kilka kupionych krzaczków , w tym się uciszył że sieję , normalnie w szoku byłam :supr3:
Pozdrawiam cieplutko
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 06 Kwi 2023 14:41 #828327

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29652
Jeśli malinojeżyna ma w przodkach jeżynę leśną, to z pewnością wyprowadzić się jej nie da, walczyłam kilka lat z odrostami dzikiej jeżyny - jednej niewielkiej. Lepiej zasadzić malinę i jeżynę, jakby tak szeroko na to spojrzeć, to też malinojeżyna będzie, tu malina, tam jeżyna ;) , a owoce przynajmniej w innym terminie i wiadomo czego się spodziewać.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2023 14:42 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, whitedame, PaulaPola, bietkae, del, ewakatarzyna, Zaza

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.501 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum