TEMAT: Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 01 Gru 2025 09:39 #886110

• KouoJo
  • KouoJo's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 331
Przepraszam najmocniej, ale szperam (najwidoczniej kiepsko) i nie widzę, żeby było opisane jak działa wymiana i czy są jakieś konkretne wymogi co do sposobu pobierania nasion z pomidorów?
Joanna z wietrznej górki
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 01 Gru 2025 09:56 #886111

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 22833
Jesteś nowa - nowy na forum. Może najpierw się przedstawisz i napiszesz kilka słów o sobie? Mamy w tym celu taki wątek

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...025?start=774#873964
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Lulu, KouoJo

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 01 Gru 2025 09:56 #886112

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...na-targ?limitstart=0

Na pierwszej stronie tego wątku masz opis jak to działa, a w treści z jakich pomidorów mają być nasiona.
Patrycja, okolice Lublina, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, Lulu

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 01 Gru 2025 11:06 #886114

Mam pytanko, czym się różnią "Czekista" od "Cze-Ka II"?

Jak to jest z pomidorem K37? Czy w wyższych F-kach zaszły jakieś istotne zmiany w plenności, smaku, terminie owocowania? Takie są obecnie w bazie:

K/37
K37 F3
K/37/2
K/37/2 F? malinowy befsztyk
K/37/3 malinowy befsztyk
K/37/5

Nie znalazłam pomidora Malinowy Jode ani Improved Polish Paste.Kaskawel wrote:
Dwie odmiany związane z polską imigracją w Kanadzie.

Improved Polish Paste
Duże 200-300 gr. pomidory, mięsiste z wyraźnie zaznaczoną słodyczą w smaku. Bardzo plenna odmiana, która pomimo piekarnika w foliaku wiązała wszystkie grona. Nasiona rozprowadza firma Salt Spring Seeds z Salt Spring Island, BC. Według opisu z ich strony historia tego pomidora sięga XIX w.

ImprovedPolishPaste2.jpg

ImprovedPolishPaste1.jpg

ImprovedPolishPaste4.jpg
Kaskawel wrote:
Pomidory od forumowiczów opisywane były niejeden raz, więc tylko kilka fotek z ewentualnymi uwagami.

Malinowy Jode

MalinowyJode1.jpg
Patrycja, okolice Lublina, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, olegowa, jagodka27, del, Lulu

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 01 Gru 2025 11:18 #886115

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Patrycjo, jeśli nie znalazłaś nasion pomidora Malinowy Jode i Improved Polish Paste w spisie to znaczy że ich nie mamy na targu.

Krzyżówka K37 ma pięć wersji, ale też nie mamy wszystkich.

Czekiści to trzy rozszepienia krzyżówki K122. Różnią się kształtem, ale dokładniej zeby wiedzieć trzeba poczytać stare wątki.

To wpis Mietka pomodoro z 2015 roku
pomodoro wrote:

Zapomniałem jeszcze o rozszczepieniu K-122 nazwanego przeze mnie " czekista ". Do dziś wszyscy w rodzinie wspominają tego pomidora. Malinowy, mięsisty z genem twardości. Przepyszny !. Jeśli powtórzy cechy, to spróbuję nim Was zarazić :rotfl1:
Pozdrawiam Marzena
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2025 11:33 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, del, MagSta

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 03 Gru 2025 07:12 #886214

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5833
Ja miałem do odnowienia K-37/4. Kilka torebeczek wyślę w przyszły wtorek. Wcześniej nie dam rady.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, MagSta, Lulu, Emilia, Pomidorowy_Zawrót_Głowy

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 03 Gru 2025 10:00 #886224

Marlenka wrote:
Patrycjo, jeśli nie znalazłaś nasion pomidora Malinowy Jode i Improved Polish Paste w spisie to znaczy że ich nie mamy na targu.

Krzyżówka K37 ma pięć wersji, ale też nie mamy wszystkich.

Czekiści to trzy rozszepienia krzyżówki K122. Różnią się kształtem, ale dokładniej zeby wiedzieć trzeba poczytać stare wątki.

To wpis Mietka pomodoro z 2015 roku
pomodoro wrote:
Zapomniałem jeszcze o rozszczepieniu K-122 nazwanego przeze mnie " czekista ". Do dziś wszyscy w rodzinie wspominają tego pomidora. Malinowy, mięsisty z genem twardości. Przepyszny !. Jeśli powtórzy cechy, to spróbuję nim Was zarazić :rotfl1:

Poprzez wyszukiwanie słów kluczowych znalazłam takie informacje:
bietkae wrote:
Mieciu sklerozę mam :hammer: więc dla pewności Czekista = K/122 ?

Pomodoro wrote: Nie. Mam też k-122, ale to zupełnie dwa różne pomidory, choć wyjściowo pochodzą z tych samych nasion. Prawdopodobnie doszło u mnie do przypadkowej krzyżówki. Różnią się kształtem owoców, pokrojem krzaków, budową gron i trwałością owoców, są plenne, doskonale wiążą nawet w trudnych warunkach, a poza tym wszechstronne. Tak do jedzenia na surowo, jak i na przetwory. Czekista jest b. wytrzymały na przechowanie. Nie troszczyłbym się nimi, gdyby nie to, że odkąd moja Rodzinka spróbowała te pomidory, nie chcą jeść innych :) .
Krecik stary wrote:
Ok.przyznaję się to ja,nie pamiętam z jakich przyczyn,skróciłem nazwę czekista na cze-ka.To są te same pomidorki.Pod taką też nazwą wysłałem je na nasz targ.Swoją drogą nie spotkałem się aby ten pomidor był niski. :drink1: :drink1: :flower1: :flower1: :coffe: :coffe: :bye: :bye:
Dodam jednak ,że w tym sezonie miałem dwupędowego K-122 rodziców czekisty i źle zerwałem jeden z pędów-wilków.Pomidor zatrzymał się na wysokości ok.50-80cm z dwoma gronami. :bye: :bye:
bietkae wrote: pomodoro proszę popatrz czy mój tegoroczny Cz-ka II jest tym czym miał być bo to już kolejne podejście do tego pomidorka ( w ubiegłym roku była pomyłka ) :)

CZ-kaII.jpg
Pomodoro wrote:
Ja swoje będę jadł później, ale podobno apetyt rośnie z czasem :rotfl1:

Czekista II

IMG_0718.jpg

Masz może informacje od kogo są nasiona Cz-ka II? Za to cz-ka, czekista i cze-ka to ta sama odmiana z tego co czytałam.
Ostatnio zmieniany: 03 Gru 2025 10:15 przez Pomidorowy_Zawrót_Głowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jagoda254, Marlenka, Miragoral, olegowa

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 03 Gru 2025 11:09 #886225

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49712
Cz-ka a czekista to jest ta sama nazwa.Swego czasu zamiast przyjętej nazwy czekista wpisałem cze-ka .To tak dla przypomnienia bo sprawę już wyjasniałem kilka lat wstecz. Dodam tylko że moi czekiści(cze-ka)pochodzą z nasion otrzyanych od Miecia.:drink1: :drink1: :coffe: :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 03 Gru 2025 11:16 przez Krecik stary. Powód: dopisek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, olegowa, del

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 03 Gru 2025 17:19 #886235

Dzięki Kreciku. Nawet wkleiłam cytat co wtedy kilka lat temu pisałeś. A pamiętasz może o co chodzi, że są też na targu dostępne nasiona "Cze-Ka II"? To inna odmiana lub inna wersja/krzyżówka czekisty?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, olegowa, MagSta

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 03 Gru 2025 17:47 #886236

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49712
Niestety nie pamiętam ale w 99% jestem przekonany,że to może być właśnie krzyżówka czekisty. :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, olegowa, MagSta

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 03 Gru 2025 17:58 #886237

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36347
Powyżej w poście pisze:
bietkae wrote: pomodoro proszę popatrz czy mój tegoroczny Cz-ka II jest tym czym miał być bo to już kolejne podejście do tego pomidorka ( w ubiegłym roku była pomyłka ) :)

CZ-kaII.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Marlenka, olegowa, MagSta

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 03 Gru 2025 18:35 #886239

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1615
Jeśli dobrze rozumuję to tylko owoc z noskiem jest prawdziwym czekistą od pomodoro , inne to kolejne odszczepienia . Większość oferowanych nasion pod tą nazwą wydaje jednak owoce w kształcie malinowej sakiewki - takie też i ja miałem i kiedyś o to pytałem, które to te prawdziwe czekisty ? Pyszne ale inne od wzorca.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, olegowa, MagSta

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 03 Gru 2025 21:20 #886263

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Znalazłam jeszcze cos takiego.
pomodoro wrote:
bietkae wrote:
pomodoro proszę popatrz czy mój tegoroczny Cz-ka II jest tym czym miał być bo to już kolejne podejście do tego pomidorka ( w ubiegłym roku była pomyłka ) :)
CZ-kaII.jpg

Zdjąłem ze segmentu trzy sztuki nie w pełni jeszcze dojrzałe. Sam wygląd owoców, to jeszcze nie wszystko.

W każdym razie owoce są pięciokomorowe, przeważnie zakończone " dziubkiem ", z genem twardości. Smak z przewagą słodyczy ,bardzo wyraźny aromat pomidorowy.

IMG_3207.jpg

Nasiona Cz-kaII mam od Jasia i Marku.
Pozdrawiam Marzena
Ostatnio zmieniany: 03 Gru 2025 21:21 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pouder, bietkae, olegowa, del, ewakatarzyna, papryczka, MagSta, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Sty 2026 20:44 #887662

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12800
Naszukałam się troszkę ale znalazłam. Otóż ten cz-ka II miałam z TP z 2020r. a darczyńcą nasion była lucysia.
IMG_20260105_194704.jpg

W następnym roku czyli w 2021r ponownie poprosiłam Marlenkę o Cz-ka i dostałam nasionka od Pomodoro z dopiskiem, że są z dzióbkiem. Takie owoce były w 2022r.- mam tak opisane na kopercie z zebranymi nasionami: prawidłowy, z dzióbkiem, niezbyt wysoki, pyszny. Niestety zdjęcia nie mogę znaleźć. Już wpisałam go na listę do wysiania w tym roku, będzie w donicy na tarasie.
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2026 20:56 przez bietkae. Powód: poprawiono błędy

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 09 Sty 2026 10:25 #887893

Marlenka wrote:
Czy planuje ktoś uprawiać w tym roku Malinowy Jode i Improved Polish Paste? Byłabym bardzo wdzięczna za zebranie nasion i zasilenie zasobów straganiku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, MagSta

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 09 Sty 2026 11:01 #887898

• surk
  • surk's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1044
Patrycjo masz jakieś zdjęcia tego Jode? Co to za odmiana? Nic nie znajduje na jego temat.
Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, MagSta, Pomidorowy_Zawrót_Głowy

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 09 Sty 2026 11:41 #887903

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19104
Nie wiem, czy chodzi konkretnie o ten pomidor, ale już tłumaczę. Wysiewałam kiedyś pomidora malinowy Jode od forumowiczki z sąsiedniego forum Jode22.
Wysiewałam ją na pewno przed 2014 r sądząc z lakonicznego opisu.
Była to typowa malinówka wysoko rosnąca, opisałam ją sobie: malinowy, duży smaczny.
Nasion nie posiadam na ten moment, ponieważ bardzo podobna i lepiej u mnie plonowała: stara Babcina Malinówka od Kasi/Mymysteryy.
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2026 13:09 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, surk, Pomidorowy_Zawrót_Głowy

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 09 Sty 2026 13:07 #887915

Kilka postów wyżej cytowałam zdjęcia Malinowy Jode razem z Improved Polish Paste.

Whitedame - czy ta malinówka to to samo co Stara Babcina Malinówka zapoczątkowana przez Morango?
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2026 13:09 przez Pomidorowy_Zawrót_Głowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.912 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum