TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 21:22 #839763

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Moim zdaniem finito robi robotę, od początku mam podlane przy wysadzeniu i jeszcze nic mi nie wyskoczyło, odpukać w niemalowane.
A już drugi tydzień jest deszczowy. W dodatku nie mam chyba doskonałych warunków w gruncie biorąc pod uwagę, że rzędy pomidorów osłaniają z zachodu i od południa panele drewniane , a od wschodu ogrodzenie metalowe by mi kurki nie zrobiły bałaganu, choć mi przez szpary zjadły kilka liści koktajlówek. wredne. :mad2:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2023 21:26 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 23:31 #839776

• tomekgt
  • tomekgt's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 171
Babcia Ala wrote:

tomekgt, czy występuje na pomidorach silna gutacja, czy zamykasz tunel, czy od rana jest silna operacja słoneczna?

Tunel w otwartym terenie. Drzwi z dwóch stron, które są ciągle otwarte.Mam od końca maja założoną siatkę cieniującą bo u mnie cały maj i do połowy czerwca grzało okropnie i wtedy pojawiała się gutacja bo noce były zimne.Lipiec to pogoda w kratkę i jak na ten miesiąc to słońca niewiele i dość chłodno. Zastanawiam się czy nie ściągnąć tej siatki bo pomidorom brakuje wyraźnego smaku. Gutacja pojawia się sporadycznie i raczej słaba. Podlewam zawsze rano, około szóstej. Te chorujące krzaki rosną obok siebie.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 07:58 #839781

• Ina
  • Ina's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Grzebuła moje kurki też oskubują dolne liście. Przynajmniej jest selekcja naturalna, nie zdąży liści nic zaatakować :lol: Jak na razie nie degustują jeszcze w zielonych pomidorkach. Ja w tym roku mam posadzone pod zachodnim płotem i mam wrażenie, że lepiej rosną bo w nocy płot oddaje im ciepło. W folii rosną jakieś takie wyciągnięte i mało zawiązane.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, jack90, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 08:28 #839783

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Prześwietlania ciąg dalszy. Drugi raz zrobiłam oprysk, tym razem DMSO+IF. Jak na razie wszystko ok, żadnych nowych plam. Podlałam czerwonym kristalonem. Tylko, żeby one jeszcze dojrzewać chciały... :jeez:

IMG_20230801_094535157.jpg

IMG_20230801_171507863.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2023 08:30 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, PaulaPola, jagodka27, bastis, Nimfa, del, renmanka, jack90

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 08:38 #839786

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Ja opryskuję DMSO i IF osobno. Czy na pewno połączyłas oba te preparaty. Co na to Pomoooro?
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, Nimfa

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 08:49 #839789

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja myślałam, że można... :hammer:

Ostatnio pryskałam DMSO+aspiryna. Wczoraj spróbowałam właśnie z IF...Jak na razie nie widzę, żeby coś się stało.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 08:52 #839792

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Czy można łączyć Signum z gorzką solą do oprysku?

Ewentualnie może coś innego na szarą pleśń w gruncie, co można łączyć z gorzką solą
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2023 08:56 przez PaulaPola.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 09:19 #839795

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Mamma wrote:

Ostatnio pryskałam DMSO+aspiryna. Wczoraj spróbowałam właśnie z IF...Jak na razie nie widzę, żeby coś się stało.

Co daje oprysk dmso i aspiryna?
Jakie proporcje składników dawałaś?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 09:43 #839796

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja robiłam pierwszy raz i nie stricte na aspirynie, a na wywarze z kory wierzby. Więc proporcje trochę "na oko". Dolałam do tego (na 5l.) pół kieliszka DMSO. Ale oprysk chemiczny czekał w pogotowiu, więc pozwoliłam sobie na eksperymenty. U mnie pomogło, więcej zmian na liściach się nie pojawiło. Ale Jan robi opryski tymi preparatami i podaje proporcje, sprawdź w wyszukiwarce.
Marlena
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2023 09:53 przez Mamma.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 10:06 #839798

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Mamma wrote:

A ile ml/1 l dałaś tego preparatu.
Zobaczmy co napisze Pomodoro w sprawie łączenia IF z DMSO.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 10:40 #839802

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
IF zrobiłam normalnie, czyli 2ml/l i Do 5l dodałam ok.10ml. DMSO.
Marlena

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 12:09 #839809

• DariaDB
  • DariaDB's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 170
Nie było minie 2 tygodnie w domu, a w szklarni po powrocie zastałam szarą pleśń. Mam topsin i amistar 250 sc. Co zastosować, w jakich dawkach i ewentualnie co kupić.
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2023 12:11 przez DariaDB.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 12:28 #839811

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Topsin - w sprzedaży jest Scorpion, ale jak masz Topsin to pryskaj, na etykiecie są dawki. U mnie do folii ZZ weszła za to :( Rok do bani
Za tę wiadomość podziękował(a): del, DariaDB

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 13:24 #839812

• efta18
  • efta18's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 792
jagodka27 wrote:
A czy trochę zamykacie tunel jak jest zimno i mglisto? Tak jest u nas ostatnio i mam zagwostkę bo w dodatku tunel mam bardzo blisko rzeki i to w dodatku potęguje chłód wieczorem i w nocy
ja nie zamykam w ogóle bo zaraz wilgoc osiada na folii. Też mam obok rzeczkę/kanał z wodą i niedaleko lasy. Zamykam tylko jak widzę że idzie burza z silnym wiatrem. Teraz chłód nie jest tak straszny jak wilgoć

lillith u mnie zaraza już dawno weszła do tunelu,ale signum i revus dały rade (tfu tfu). Teraz widzę że brunatna się rozpanoszyła. Oprócz tego miałam jeszcze szarą pleśń jakby mało było.
Z zarazą bawię się od czerwca. Na palcach jednej ręki mogę policzyć dni bez deszczu u mnie. Nawet jak były upały to jakaś chmurka się utworzyła z przelotnym opadem. Już 2 miesiące bujam się z chorobami pomidorów
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2023 13:27 przez efta18.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, jagodka27, del, DariaDB

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 14:07 #839815

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
No ja dwa opryski na ZZ w tunelu. Po pierwszym wyszły zasuszone plamy, tak nei było zmian tylko zimne noce to wolałam zrobić oprysk. Szara też początki była - tez oprysk robiłam, ale topsin dał radę. U mnie w upały w nocy od rosy wilgotność 90% niestety.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 14:39 #839817

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Co lepsze na zarazę będzie: infinito, scorpion czy signum?
Wcześniej był revus.
Pytam w imieniu sąsiadów?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 14:42 #839818

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
Interwencyjnie preferuję Infinito, zapobiegawczo Signum.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 02 Sie 2023 14:45 #839819

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Też im radzę infinito. Oby w sklepie było.
Revus chwilkę wystopował ale dalej idzie.

Dziękuję za radę

W sklepach w mojej mieścinie nie było Infinito. Kupiłam Signum.
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2023 17:02 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.902 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum