TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Lip 2023 07:58 #839434

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
pomodoro wrote:
Jeszcze coś w temacie Revusa. Zastanawim się i chyba w przyszłym sezonie wykonam taką poróbę. Mianowicie, zamiast dodawać do oprysku mocznik, dodam DMSO. Mam podejrzenie, że dzięki właściwościom DMSO Revus może stać się preparatem systemicznym.
Jeśli ktoś jeszcze by się pisał na to, to proponuję dawkę DMSO w ilości 5 ml/l

W takim razie dzisiaj idzie profilaktyczny oprysk Revus + DMSO na młode wilki bo zarazy szaleją w okolicy a krzaczki wyglądają obiecująco. Teraz nie ma śladu zarazy na nich to zobaczymy jak sobie poradzą. Młode rosną we wiadrach pod szerokim balkonem. Mam jeszcze opcję że upchnę je w tunelu foliowym ale nie chciałabym za bardzo ich mieszać z już tam rosnącymi.
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2023 08:02 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Mamma, Nimfa, del, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów 29 Lip 2023 08:02 #839435

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29670
majmaj wrote:
Dzień dobry.
Czy można poprosić link do wyszukiwarki śor?
Miałem zapisany ale wyświetla że strona nie istnieje.

Proszę
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Jan4, Mamma, jagodka27, Nimfa, JaNina, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Lip 2023 10:48 #839440

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
jagodka27 wrote:
W takim razie dzisiaj idzie profilaktyczny oprysk Revus + DMSO na młode wilki bo zarazy szaleją w okolicy a krzaczki wyglądają obiecująco.

Ja mam dziś w planie oprysk doświadczalny DMSO leszczyny przeciwko moniliazie leszczyny.
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2023 10:48 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Jan4, Mamma, jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Lip 2023 11:00 #839442

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Mietku jeszcze raz dziękuję.
Wszystko skrzętnie zapisałam. No chyba, że znając moje "talenty" zgubię zeszyt ;)
Wstrzymałam się jeszcze dzień z opryskiem Signum. Oprócz kilku plamek na niewielu liściach, całe krzaki nie są zaatakowane, więc postanowiłam wypróbować jeszcze DMSO z wywarem z kory wierzby.
Dziś żadna nowa plamka nie wyszła, ale będę bacznie obserwować.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2023 11:01 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Lip 2023 11:32 #839445

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
pomodoro wrote:
Jeszcze coś w temacie Revusa. Zastanawim się i chyba w przyszłym sezonie wykonam taką poróbę. Mianowicie, zamiast dodawać do oprysku mocznik, dodam DMSO. Mam podejrzenie, że dzięki właściwościom DMSO Revus może stać się preparatem systemicznym.
Jeśli ktoś jeszcze by się pisał na to, to proponuję dawkę DMSO w ilości 5 ml/l

Witam. Powiedz mi proszę czy taki będzie odpowiedni ?.
Screenshot_2023-07-29-11-27-04-727_pl.allegro.jpg
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Lip 2023 11:41 #839446

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Lilith wrote:
Ja też Cabrio ?Duo popaliłam liście jakoś dwa lata temu. Identycznie wyglądało. Od tego czasu boje się go użyć. Stężenie było ok, pomidory pod drzewem a i tak popaliło.

Teraz zdecydowanie widać że są popalone. Pokrzywy nawet i jakieś małe chwasty też spalone. Nawet małe gąsienice zaschnięte i je popalilo. Warto więc ostrzegać że stężenie 10ml na litr wody zdecydowanie za mocne na Pomidory . Ja miałam na baniak 5 l dane 40 ml więc mniej i tak efekt był zły. Wcześniej robiłam 5 ml na/1l u znajomej i bez oznak spalenia.
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, jagodka27, DinozaurWKamizelce

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Lip 2023 13:05 #839450

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Lulu wrote:
Powiedz mi proszę czy taki będzie odpowiedni ?.

Tak.
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2023 13:06 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Lulu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Lip 2023 13:34 #839452

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote:
Lulu wrote:
Powiedz mi proszę czy taki będzie odpowiedni ?.

Tak.

Dziękuję. Wpisałam do listy i zapisałam wytyczne.
:comp:
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 30 Lip 2023 16:41 #839540

• mkwapisz
  • mkwapisz's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16
majmaj wrote:
U mnie w tym roku brunatna plamistość nie do powstrzymania, ani scorpion ani topsin nie jest w stanie jej zahamować.
Ciężki rok dla tunelowców :club2:

Ja właśnie wszedłem na forum żeby poszukać informacji o problemach z brunatną plamistością. I się mocno zdziwiłem, że nie tylko ja mam taki problem w tunelu. Generalnie co do zasady stosuję oprysk Polyversum i to z powodzeniem przez ostatnie lata się sprawdzało. W tym roku wyszła brunatna (dawno jej nie miałem), ale na spokojnie wyciąłem porażone liście. Nic nie pomogło, to też na spokojnie pierwszy oprysk. Po tygodniu już spokojnie nie było i poszedł drugi oprysk. Teraz wyciąłem jeszcze więcej liści i trochę jestem zdziwiony brakiem skutku oprysków. Zestaw dokładnie ten sam topsin i scorpion.

Czym można prysnąć jeżeli nadal nie będzie efektów? Bo jak tak dalej pójdzie to sezon się skończy wcześniej. Już się nawet zastanawiałem nad zrzuceniem folii.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 10:58 #839700

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2173
Ciężki rok nie tylko dla tunelowców ale gruntowych uprawiaczy również...

U nas nie do opanowania jest alternarioza i/lub septorioza. Na tę drugą ciężko cokolwiek znaleźć... spróbuję dzisiaj lub jutro jeszcze opryskać preparatem IF. Octan wapnia sobie nie radzi. Pogoda we Wrocławiu jak ze średniowiecza, mży, kropi, pada, leje, do tego zimne noce... zwykle taka aura nie zdarzała się w lipcu, a pod koniec sierpnia...
Problem jest dosyć duży bo pomidory w gruncie dopiero zaczynają dojrzewać, a z wiązaniem wysokich gron słabo, bo te przypadłości dopadają również młode liście i kwiatostany...
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91, 94 i 233

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, Babcia Ala, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 12:42 #839712

• Makowa
  • Makowa's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Dzień dobry,

To mój pierwszy wpis i od razu prośba o pomoc. Mam ogród pierwszy rok, więc jestem świeżaczek. A na forum trafiłam niedawno i dopiero zaczynam po kolei wszystko czytać i notować.

Mam pomidorki, rosły sobie ładnie. Na jesieni obornik, wiosną gnojówka z pokrzyw, potem 2x gnojówka z żywokostu i podagrycznika, biohumus i jakiś wieloskładnikowy nawóz (niewiele) a dolistnie 2x oprysk IF i OW.
I nagle, bez zapowiedzi liście zaczęły żółknąć. Tylko dolne. Liście środkowe i górne wszystkie bardzo ładne. Przeglądam i przeglądam różne zdjęcia i już się poddałam. Wydaje mi się, że to jakiś niedobór, ale nie wiem jaki. Czy ktoś mógłby mnie nakierować? Ania

image000001g1.jpg

image000004g.jpg

image000006g.jpg

image000009.jpg
Ania

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 12:53 #839715

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2173
Widzę problem identyczny jak u mnie... więc alternarioza lub septorioza... z tym, że u mnie na spodniej stronie liści wierzchołkowych również widać skupiska.

W pierwszej kolejności usuń porażone liście, i wszystkie inne liście które dotykają podłoża i najlepiej spal. Oprysk dopiero jak pogoda pozwoli, czyt. jak nie będzie padać. Ja planuję pryskać IF i Topsinem.

Może jeszcze znawcy chorób coś innego podpowiedzą, bo o ile ze środkami na alternariozę nie ma na rynku problemu to na septoriozę niestety większość środków została wycofana.
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91, 94 i 233

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2023 12:59 przez Misiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, jagodka27, Babcia Ala, Makowa

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 13:07 #839716

• Makowa
  • Makowa's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedź
Ania

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 20:11 #839743

• tomekgt
  • tomekgt's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 171
Na czterech krzakach jednej odmiany wystąpiły takie zmiany na liściach, głównie w środkowej części rośliny.Myślałem, że to niedobór potasu, który miałem również w czerwcu. Oberwałem liście ze zmianami(około 20 sztuk) i opryskałem saletrą potasową 5g/l. Cztery dni po oprysku wyjeżdżałem na tygodniowe wakacje więc cały tunel opryskałem Infinito 5ml/l + mocznik 5g/l. Dzisiaj po powrocie te cztery krzaki wyglądają dużo gorzej. Około 1/3 liści z objawami.Pojedyńcze liście znalazłem jeszcze na dwóch innych krzakach.Łodygi i owoce wyglądają zdrowo. Czy to ZZ? Jakim środkiem opryskać?

zz8.jpg

zz7.jpg

zz4.jpg

zz2.jpg

zz6.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2023 20:21 przez tomekgt.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 20:27 #839749

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Podejrzewam, że jest to objaw raka bakteryjnego.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, tomekgt

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 20:54 #839753

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Pomidory grunt, opryski:
11 VII Magnicure Finito profilaktycznie - zmiana aury
22 VII Revus z powodu początków alternariozy
i co użyć teraz, bo pogoda pod zdechłym psem. Mam do wyboru: Cabrio Duo, Magnicure Finito, Revus, Signum i Scorpion, doradźcie coś, bo nie umiem sama tym razem decyzji podjąć. Na razie nie zauważyłam żadnej paskudy, oprócz 2 pomidorów, na których nie wiem co to, choć mam pewne podejrzenia, jeśli to jest to co podejrzewam, to ŚOR nie działają.

tomekgt, czy występuje na pomidorach silna gutacja, czy zamykasz tunel, czy od rana jest silna operacja słoneczna?
Alicja
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2023 21:18 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, tomekgt

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 21:00 #839754

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
A czy trochę zamykacie tunel jak jest zimno i mglisto? Tak jest u nas ostatnio i mam zagwostkę bo w dodatku tunel mam bardzo blisko rzeki i to w dodatku potęguje chłód wieczorem i w nocy
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2023 21:01 przez jagodka27.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 01 Sie 2023 21:04 #839758

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Folia nie trzyma ciepła, przewiew ważniejszy niż temperatura, rośliny są zahartowane, tak zimno jeszcze nie jest. Ja bym nie zamykała, bo jeszcze co innego wlezie. Moja mała szklarnia otwarta na 3 strony w dzień i w noc.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.668 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum