TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 21 Cze 2025 00:28 #879363

• Betris
  • Betris's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Dziękuję ślicznie za szybką pomoc, to forum to skarbnica wiedzy. Dopiero zaczynam przygodę z ogrodnictwem i zostanę tu na dłużej????.
Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 21 Cze 2025 14:10 #879377

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2657
Betris, z usuwaniem wilków wstrzymaj się. Im więcej masy zielonej tym szybciej nadmiary zostaną skonsumowane. Jeśli już koniecznie musisz usunąć zrób to z wielkim umiarem. Później dokonasz reszty.
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2025 14:24 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 21 Cze 2025 16:14 #879379

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6205
A ja uważam inaczej :P
Większą masa zielona, czyli większa powierzchnia liści, którą odparowuje woda.Tak? :) W ten sposób u spodu liści tworzy się mikro podciśnienie. W wyniku tego roślina zaciąga wodę przez korzenie z gleby, wiadomo, nie samą wodę, ze wszystkimi makroskładnikami. Więc jeśli obrywamy roślinie liście to obniżamy transport wody ze składnikami odżywczymi i pokarmowymi z gleby. Jak dobrze pamiętam to transport bierny (jeszcze jest aktywny :) :) ) A to stymuluje pomidora do wzrostu jeszcze bardziej.
A odnośnie wilgotności gleby. Jeżeli gleba jest bardziej sucha to stężenie jonów w niej się znajdujących wzrasta, i jedzonko jest bardziej treściwe :) więc trzeba bardziej je rozcieńczyć.
To tyle, moje zdanie. Nasza nowa koleżanka sama niech zdecyduje :)
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2025 16:19 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lulu, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Cze 2025 22:41 #879433

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1546
Mam nadzieję że wszyscy uprawiający wrażliwe na brak wapnia odmiany regularnie od już zawiązków owoców opryskują zamiast potem narzekać na SZW ?

Od dość dawna używałem mleczanu wapnia.
Zapas jego zaczął mi się kończyć.
Postanowiłem zmienić na propionian wapnia którego mam większy zapas, przy okazji pojawiła się tak ciekawostka od AI:

mleczanvspropionian.png

nie badałem czy to halucynacja AI czy nie...
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marku

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.816 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum