TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 06 Lip 2025 18:28 #879991

• Aryana
  • Aryana's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 36
Z tego co wyczytałam, ten wirus jest przenoszony przez wciorniastki. Szczerze powiedziawszy, oprócz pojedynczych mszyc, niczego nie zauważyłam na krzakach. Wygląda na to, że będę musiała mieć na względzie i te paskudy ;) Bardzo dziękuję za odpowiedzi :thanks:

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 06 Lip 2025 21:23 #880002

• tomate
  • tomate's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 51
Co to jest TSWV?
:) Pozdrawiam
Ewa

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 06 Lip 2025 23:04 #880012

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14639
pozdrawiam,
Tomek

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 06 Lip 2025 23:52 #880014

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 33318
Aryana wrote:
Z tego co wyczytałam, ten wirus jest przenoszony przez wciorniastki. Szczerze powiedziawszy, oprócz pojedynczych mszyc, niczego nie zauważyłam na krzakach. Wygląda na to, że będę musiała mieć na względzie i te paskudy ;) Bardzo dziękuję za odpowiedzi :thanks:

Również chwasty są źródłem zakażenia, głównie: gwiazdnica pospolita, szarłat szorstki, starzec zwyczajny, psianka czarna rosnące w pobliżu lub na zagonie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Aryana

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 07 Lip 2025 14:05 #880039

• Aryana
  • Aryana's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 36
O tych roślinach też czytałam. Będę miała je na względzie, choć pomidory były sadzone w miejscu, w którym, po przekopaniu ziemi, nie rosły żadne chwasty. Chyba że te, która podczas przekopywania dostały się pod ziemię, zainfekowały pomidora. Zastanawiam się, jak na przyszłość ustrzec się przed TSWV. Brak chwastów jest znacznie łatwiejszym punktem do spełnienia niż wyeliminowanie wciorniastków. Bardzo trudno je zauważyć, zanim nie spowodują już problemów. Rozumiem, że oprysk wykonuje się wtedy, kiedy się już pojawią? Nie można zastosować czegoś profilaktycznie (mam na myśli środek bezkarencyjny)?
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2025 20:03 przez Aryana.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 07 Lip 2025 17:11 #880048

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9272
Co polecacie na gąsienice na krzakach pomidorów? Ręcznie już nie damy rady bo mają kamuflaż super. Może istnieje coś ekologicznego? Jeżeli nie - to co chemiczne?
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 07 Lip 2025 17:34 #880050

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6304
Chemicznie to pewnie sobie poradzi Mospilan.
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 07 Lip 2025 18:48 #880052

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9414
Lub możesz wybrać mniej inwazyjnie. Uważam że Mospilan jest skuteczniejszy. To środek systemiczny który wnika w roślinę i krąży z jej sokami przez jakiś czas. Nie trzeba się bardzo starać żeby dokładnie pryskać. Mniej inwazyjny jest np Deltan (dawny decis) działa na powierzchni i kontaktowo, czyli musimy prysnąć gąsiennicę lub liczyć na to że zje kawałek opryskanego liścia.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2025 18:49 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 07 Lip 2025 20:51 #880065

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1226
To chyba normalne że zje kawałek liścia, przed tym się chronimy. Możesz użyć spintora w miarę ekologiczny ale też musi zjeść kawałek liścia , na mszyce nie działa.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, zwykły chłop

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 07 Lip 2025 20:58 #880067

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9414
Chodziło mi o to że preparat systemiczny wnika wgłąb rośliny i jeżeli ominiemy jakiś fragment krzaka to środek dotrze z sokami do części pominiętej. Środek kontaktowy jest tylko tam gdzie trafi podczas oprysku więc jak gąsiennica wybierze liść którego nie prysneliśmy to zje sobie spokojnie obiad i ruszy dalej ;)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.805 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum