TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2025 09:35 #880489

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1531
EwG wrote:
Popryskałam dziś pomidory zapobiegawczo Finito 3 ml/l + mocznik 5 g/l. Niestety po 2 godzinach lunął solidny deszcz i padało z 5 minut.
To mój oprysk na nic się zda? Przez 2 godziny trochę wyschły liście pomidorów.
Zapowiadają na kolejne dni deszcze.

Ja bym powiedział, że w przypadku Finito z mocznikiem, te dwie godziny wystarczają żeby uznać oprysk za skuteczny.
Ale do rady Babcia Ala dotyczącej Protectora należy się w przyszłości stosować.
Tam jest chyba dawka rzędu 0,5 ml/litr także ile by nie kosztował to kupujesz flaszkę i masz na kilkanaście lat jako działkowicz.
Ja mam Slippę ale widzę, że ten Protector lepszy.
Zapewniam, że kto kupi profesjonalny adiuwant, ten się będzie śmiał z dodawania płynu do naczyń do oprysków.
Pozdrawiam, Krzysiek
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Babcia Ala, EwG

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2025 10:00 #880491

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6432
papryczka wrote:
Przecież te pomidory papu nie widziały . W cieniu pewnie też rosną bo do światła ciągną . Pierwsze zdjęcie krzaka , Podjadek oglądałeś to zdjęcie? Zrobić nawóz z kristalonu żółtego i saletry potasowej i podlewać wg zaleceń Pomodoro , na początek dawka X 5 potem normalnie i będzie ok.
Staszek możesz mieć rację. Faktycznie ten krzak jakoś dziwnie wyciągnięty. Te ujęcie nie jest najlepsze. U mnie kompost bazuje na kurzeńcu i jak bym zrobił taką mieszaninę i jeszcze z obornikiem granulowanym, efekt przenawożenia murowany.
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2025 10:01 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, papryczka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2025 17:52 #880515

• Maks-ogrodnik
  • Maks-ogrodnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 523
Potrzebuje potwierdzenia. Dolne liście skręcone. To jest przenawożenie
IMG_20250714_174940.jpg

IMG_20250714_174925.jpg

IMG_20250714_174916.jpg

?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2025 17:53 #880516

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1557
kuhara wrote:
Ale do rady Babcia Ala dotyczącej Protectora należy się w przyszłości stosować.
Tam jest chyba dawka rzędu 0,5 ml/litr także ile by nie kosztował to kupujesz flaszkę i masz na kilkanaście lat jako działkowicz.
Ja mam Slippę ale widzę, że ten Protector lepszy.
Zapewniam, że kto kupi profesjonalny adiuwant, ten się będzie śmiał z dodawania płynu do naczyń do oprysków.

Protector to adiuwant olejowy, Slippa silikonowy.
Używałem obu.

Protector nie da tak spektakularnego efektu jak Slippa.
Protector to produkt Miller Chemical & Fertilizer USA tam sprzedawany pod nazwą Nu-Film P.
Nie da się pryskać wieczorem, potrzebne jest przez 1h od oprysku światło dla polimeryzacji powłoki.
Przy kolejnym oprysku ŚOR systemicznym przed upływem 3 dni trzeba też użyć Protectora aby rozpuścić istniejącą powłokę (informacja tylko dla wersji PL).
etykiety:
bioagris.pl/2021/12/etykieta-protectora/
www.millerchemical.com/products/adjuvants/nu-film-p/

Slippa to ekstremalny adiuwant i przy jego stosowaniu lepiej unikać dodatków typu mocznik czy DMSO bo może być za dużo i skończyć się fitotoksycznością oprysku.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2025 18:33 #880518

• mareniasta
  • mareniasta's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54
Papryczka, podjadek
dziękuję za zainteresowanie i odzew.

POdjadek wszystkie donice z pomidorami są tak samo wypełnione. Tylko ten o liściach ziemniaczanych czyli Tajga tak słabo rośnie, chociaż kwitnie i widzę, że wiąże owocki.
Teraz widać, ma chlorozę manganową, więc zadziałam. Lekko zakwaszę ziemię w donicy. Wiem, że ta chloroza wolno ustępuje, ale poczekam i poobserwuję kwiatki. Jeżeli będą zasychać to potraktuję manganem. I tak dziękuję za porady.

Max ogrodnik na YT ogrodnik news TV nagrał filmik o liściach pomidora skręconych w rulony. Obejrzyj i zadziałaj.
Pozdrawiam
marzena
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2025 18:45 przez mareniasta.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, podjadek, Maks-ogrodnik, Klarkia25

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2025 19:06 #880519

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 33518
Przecież przeciw ZZ i tak pryskamy przed rosą, żeby rośliny wyschły, to godzina do zmierzchu zupełnie mi wystarcza, a dodaję do każdego oprysku i jeśli dokarmiam dolistnie to Protectora też dodaję, więc nie ma znaczenia czy upłynęły 3 dni czy tydzień. Z kimś z forum to tu ustalałam i ja dodaję 2,5 ml/1 litr, w sprzedaży są dostępne opakowania 250 ml, czyli wystarcza mi na 100 litrów do oprysku, co spokojnie zejdzie w 2 lata. Nie będę dyskutować co lepsze, pewnie jeden i drugi środek ma swoje wady i zalety.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2025 19:08 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, EwG, Klarkia25

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2025 20:32 #880525

• pszczolka
  • pszczolka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 699
Znajomy podesłał zdjęcia, pomidory rosną pod folią, wszystkie traktowane identycznie, tylko 3 sztuki z problemami pozostałe zdrowe. Proszę o pomoc w diagnozie :thanks:
1000050752.jpg

1000050755.jpg

1000050758.jpg
Pozdrawiam Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): mareniasta

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2025 20:51 #880528

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Trochę zbyt ogólne zdjęcia, jakieś zbliżenie liścia lub innej części rośliny by się przydało.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczolka, mareniasta

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2025 23:28 #880538

• mareniasta
  • mareniasta's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54
Pszczołka
to wygląda na brunatną plamistość liści pomidora
Pozdrawiam
marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczolka, Impessa

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 16 Lip 2025 15:08 #880616

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13555
Sąsiad z działki prosił o pomoc. Niektóre pomidory od kilku dni na czubkach więdną mu. Jaka to może być przyczyna? Jest ich 5 - 6 szt. Inne są zdrowe bez takich objawów. :club2:

DSCN6175.jpg

DSCN6175-001.jpg

DSCN6176.jpg

Od dołu wyglądają tak.

DSCN6177.jpg
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2025 15:44 przez Jan4.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 16 Lip 2025 17:09 #880621

• Ina
  • Ina's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 152
Mam podobnie, parę odmian . W/g mnie moje mogą być zamulone ciągłymi opadami deszczu. Po nocy są normalne. Jak popada i wyjdzie słońce to wyglądają podobnie przez cały dzień. Może też ma ciężką glebę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 16 Lip 2025 17:26 #880624

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Szczególnie odmiany typu bawole serce są wrażliwe na zalanie korzeni. Jeśli jest rzeczywiście zbyt mokro, to ja bym porobiła jakimś kołkiem dziury wokół roślin dla wpuszczenia tlenu.
Alicja

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 16 Lip 2025 17:56 #880629

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 55377
To mi wygląda na fuzariozę. Spróbuj podlać pod każdy krzak 0,5 l Infinito w dawce 1,5 ml/l.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Ina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.945 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum