TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 09:58 #809690

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
U nas zakaz podlewania i napełniania basenów, a z hydranta leje się woda nie wiadomo gdzie, bo kanalizację robią. Co to za dziwna metoda inwestycji to ja nie wiem. Powycinali drzewa przy drodze a jak grzeje to siedzą na poboczu tam gdzie jeszcze cień. Trawnika już nie mam od tego osuszania, choć tydzień padało ,a teraz znów pustynia. W tunelu podlewam deszczówką ze studni zebraną z rynny, bo inaczej wszystko by uschło .
Jednym słowem mam dosyć.
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 10:00 przez Perełka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 10:21 #809693

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Zapowiadanej wczoraj burzy nie było.

Za to dzisiaj mogą wystąpić silne i gwałtowne burze. Słońce na razie obecne. Wiatr minimalny.

29 stopni w cieniu.

DSC_0012.jpg

Spokojnej soboty :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, najemnik, jagodka27, Nimfa, Perełka, JaNina, Zygowa, del, Mirek19, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 10:22 #809694

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
Łatka wrote:
W Karkonoszach już wyraźnie chłodniej, w tej chwili 19 stopni przy zaciągniętym niebie.
:bye: :coffe:

U mnie podobnie :), zachmurzenie całkowite, jest "czym oddychać", na liczniku tylko +23°C :)

Legnica, 23.07.2022r

20220723_leg.jpg

20220723.jpg

Miłego weekendu :flower2:
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 10:27 #809696

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Mirku co to za hortensja? Otaksa? Jaka ona duża rośnie?
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, del, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 10:45 #809697

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
U nas jeszcze pełne słońce, więc gorąc jak wczoraj. Przyszły ostrzeżenia o burzach z gradem. Oby nie :dry: Jednak na trochę deszczu liczę :whistle:
Zmykam do kuchni, bo dzisiaj goście :hearts:
Miłej soboty :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, najemnik, jagodka27, Nimfa, Zygowa, del, ewakatarzyna, Mirek19, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 10:53 #809698

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12057
Było gorąco. A dzisiaj jest z deszczykiem jak kaszka i zapowiedzi załamania pogody, ale mapka pogodowa zmienia się z minuty na minutę i skutecznie nas omijają ciemne chmury, ulewne deszcze i grzmoty, co widać nawet gołym okiem. Fajnie pochmurno i ciepło - 21 stopni. Uff.

DSCN1582.jpg

DSCN15712.jpg

DSCN1586.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Łatka, rozalia, Jaedda, Zygowa, del, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 11:08 #809699

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
jagodka27 wrote:
Mirku co to za hortensja? Otaksa? Jaka ona duża rośnie?

Tak, to hortensja Otaksa, osiąga wysokość 1-1,5 m

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 11:50 #809700

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Niby taką mam ale jeszcze mała i różowiasta. Pewnie mało kwaśnej ziemi.
Mała bo wyhodowałam ją z patyczka. Świetnie ukorzenia się z sadzonek zielnych długo trzymanych we wodzie.
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 12:00 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 12:19 #809702

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
U nas skwar i dopiero na jutro zapowiadają ochłodzenie. Nic dziś nie zrobię przy warzywach nie da rady. Dobrze że obiad mamy z wczoraj :happy4:

IMG_20220723_114543.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, jagodka27, Nimfa, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, Mirek19, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 13:55 #809712

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43722
Trzykrotna próba deszczu była po kilkanaście kropel i po opadach.Jest chłodniej niż w mijającym tygodniu.Słońce wpada tylko na chwilę,więcej jest chmur.Podwiewa spokojny wiaterek i jest czym oddychac Aktualnie termometr wskazuje 27,8*C.Następna hortensja zaczyna kwitnąć.Pozostały jeszcze 2 białe wielkokwiatowe.Wszystkim spokojnj niedzieli. :bye: :bye: :coffe: :coffe:

002-560.jpg

003-403.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, Jaedda, Nimfa, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Mirek19, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 14:14 #809714

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
33 w cieniu

Od Gdańska po Opole przechodzą opady, kierują się wschód, mamy szanse na deszcz :)

Wczoraj złamała mi się dalia Edison, zrobiłem kilka sadzonek, ale nie liczę, że w tym roku któraś zakwitnie, sprawdzę czy wytworzą się kłącza.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, Jaedda, Nimfa, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Mirek19, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 14:39 #809719

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5223
U mnie właśnie podlewa solidnie. Póki co temp. spadła z 32 na 26 stopni. Zwierząt nie chowałam, niech mają prysznic po tym tygodniu gorąca.
Spokojnego weekendu.

Edit. 17:15

Komuś lodu do whiski?

No kurde nie ominęło mnie. W ogrodzie pobojowisko.
IMG-20220723-WA0000.jpg

IMG-20220723-WA0001.jpg

Edit 17:40
Byłam w ogrodzie. Wszystko leży obite między lodem. Borówka, jeżyna, szparagowa pociosana. Cukinie dziurawe, kwiaty porwane. Dobrze, że foliak i poliwęglan cały. No i zwierzątka ok. Wszystkie miały schronienie ostatecznie. To najważniejsze. Idę sobie teraz popłakać.
Pozdrawiam Celina
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 17:42 przez renmanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, Jaedda, Nimfa, JaNina, Zygowa, Bea612, ewakatarzyna, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 18:09 #809749

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83395
Celinko - :hug:
Może nie będzie tak tragicznie, głównie obrywają liście, te jeszcze wyrosną.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 18:45 #809758

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Celinko :hug:
Oby Ania miała rację, że to tylko liście porwane i wszystko dojdzie do siebie :flower1: Ważne, że Wy i zwierzęta nie ucierpieliście.
U nas przeszła tylko jedna ulewa. Przez moment lało, jakby z wiader ktoś wylewał. Rynny nie dawały rady wody odbierać. Goście już pojechali do domu, więc sobie siedzimy na tarasie. Jest przyjemnie, bo tylko 25*.
Spokojnego wieczoru :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, Zygowa, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 18:52 #809759

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Temp.od rana masakryczna...ponad 30st.
Zapowiadali i przyszło..od ok.17pada czasami mocno..po sąsiednich wioskach przeszło solidnie straż ma co robić..

IMG_20220723_184457129.jpg
Pozdrawiam,Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, jagodka27, Nimfa, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, Mirek19

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 18:56 #809760

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
Niestety jesteśmy tacy mali wobec potęgi natury , :hug: :hug: :hug: :hug: Patrzę w niebo pełna obaw ,bo co roku w okolicach żniw grad. Przydałby się deszcz i to bardzo ,ale bez efektów specjalnych ,bo i tak człowiek tyle ma głowie ,a chciałby popatrzeć na kwiaty w ogrodzie i mieć pożytek z warzywnika. Po deszczu łatwiej wyrywać chwasty ,a jak żar leje się z nieba ,to tylko człowiek się męczy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, najemnik, jagodka27, JaNina, Zygowa, del, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 21:56 #809773

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5223
Dziewczyny :kiss3:

Dla odstresowania mąż zabrał mnie na zakupy. Niestety tylko się wkurzyłam, bo ani kilograma normalnego cukru, została tylko metka z ceną... Kupiłam pudru i żelującego. Swoją drogą żeby puder był tańszy od kryształu to obłęd.

Teraz mąż walczy z lodówką. Zaniednałam rozmrażanie + upały i się oszroniła na maxa. Ja zaparzyłam nam herbatkę i oby do nowego dnia.
20220723_215144.jpg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, jagodka27, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Lip 2022 23:25 #809777

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie mąż śmieje się, że ja zawsze mam zapas 10 kilo cukru i maki. Zużyję 5 to dokupuję pięć i mam zawsze. On słodzi miodem. Najgorzej gdy nagle czegoś ci zwyczajnie brakuje, bo zwyczajnie robisz przetwory, a tu takie zachowanie ludzi i jest podstawa do podwyższania ceny i paniki. Socjotechnika działa. Jaki to niby współczesny świat mamy teraz, a jest sto razy gorzej niż było jeszcze niedawno. Kochana ktoś kto dłużej żyje to nie takie numery widział. Na ryneczku cukier w normalnej cenie jeszcze. Jak podniosą ceny zmniejszy się popyt i zawsze d---a z tyłu ,a morderca P gorszy od wirusa :club2: nic sobie z tego nie robi :mad2: . Szkoda nerwów i ludzi ,bo ci co mają dużo to mają to gdzieś .
Niestety naturalna polewaczka się zacieła i siłownia jak złoto .....
Może zamiast trawnika założę plantację :rotfl1:

Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 23:47 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, jagodka27, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.833 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum