TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Maj 2023 22:41 #831240

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Fina wrote:
Grzebula
Trudno ocenić ale my mamy tak.
Do o ziemi wkopane stemple budowlane na głębokość 60 cm poprzecznie przewiercone i przełożone pręty fi12mm podłużnie pręty fi12 o długości 3m .Rozstaw stempli około 2,4m.Zywotnosc prętów bardzo długa stemple trzeba wymieniać co kilka lat.

IMG_20230507_182327227_HDR.jpg
Pręty na jakiej wysokości, 2 metry, mniej? Jeśli pomidora prowadzę na dwa pędy, to muszę spuścić w jednym miejscu dwa oddzielne sznurki? A może lepiej prowadzić na jeden pęd, dla lepszej wentylacji.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2023 22:46 przez Grzebuła.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Ewelina83, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 18:02 #831299

• efta18
  • efta18's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 792
Fina wrote:
Nasze sadzonki z wysiewu 24.03 do dzisiaj wyłącznie w ziemi B w pojemnikach 0,4l.Z uwagi że z wysadzaniem czas poczekać z tydzień przynajmniej zostały zasilone nawozem w płynie npk 3,3,4 30ml na 5 litrów wody.Szkoda że maj znów taki zimny miejmy nadzieję że historia z 22/23 mają 2020 się nie powtórzy.Jakby coś trzeba mieć w pogotowiu patent na przykrycie.
Oj nie strasz. U mnie było -5, a znam miejsca gdzie było i -7.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 19:24 #831305

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Grzebula
Tak pręty są na około 2m między prętami jest 60cm i dajemy rozstaw 60x60cm.
Krzaki idą na jednym sznurku na dwa pędy główny pęd robi za palik do którego wiążemy na tasiemki drugi pęd. Tak robimy może ktoś ma lepszy pomysł to chętnie popatrzymy.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 20:14 #831311

Babcia Ala wrote:
Michałk_91 wrote:
koma wrote:
Michałk_91 Do butelki o pojemności.1l wsypujesz 100g kristalonu żółtego i 100g saletry potasowej.Butelkę uzupełniasz wodą, najlepiej deszczówką. Do podlewania dajesz 4ml tego koncentratu na 1l wody.
Dzieki, miałem tylko kristalon żółty a saletry potasowej nie mieli w sklepie. Dałem 1gr kristalonu żółtego na litr wody. Mam pytanie, czy ten koncentrat z kristalonu i salatery nadaje się do zasilania przez cały okres od wysadzenia do zbioru owoców i czu należy go używać przy każdym podlewaniu pomidorów?

My tutaj wszyscy używamy tego nawozu wg recepty Mietka/pomodoro do podlewania wszystkich rozsad, Mieciu mówi, że zastępuje nam nawóz z Bożej Krówki - ma prawie identyczny skład. Po wysadzeniu do gruntu, to już różnie, zależy gdzie kto sadzi. Po posadzeniu żółty Kristalon do podlania się nadaje, ale potem ma trochę zbyt mało azotu.
pomodoro wrote:
Zrób sobie dwa koncentraty :

Siarczan magnezu- koncentrat A

Odważ 100 g siarczanu magnezu, wsyp do butelki o pojemności 1 litra i dopełnij wodą do objętości 1 litra

Żółty kristalon + saletra potasowa- koncentrat B

Odważ 100 g żółtego kristalonu + 100 g saletry potasowej wsyp do butelki 1 litrowej i dopełnij deszczówką do objętości 1 litra

Fertygację rozpocznij już podlewając wysadzoną rozsadę. Każde następne podlanie musi być z nawozem. Dawki :
koncentrat A- 6 ml/l

koncentrat B - 4 ml/l

Najlepiej zrób sobie te koncentraty w butlach 5 litrowych PET po wodzie mineralnej. Będziesz mieć spokój.

PS Dla janości sprawy dodam, że oba koncentraty dawkujemy do jednej porcji wody do podlewania. Nie podlewamy osobno.
Janta wrote:
Nimfa wrote:

(...) W ubiegłym roku podlewałam tylko kristalonem żółtym z saletrą i też miałam ładne i dużo.

Czy dobrze rozumiem, że jeżeli stosować tylko kristalon żółty z saletrą potasową to
(1) do kwitnienia 100 g kristalonu plus 100 g saletry dopełnić deszczówką lub wodą demineralizowaną i z takiego koncentratu brać 4 ml/L do każdego podlewania
(2) od wybarwienia pierwszego kwiatka stosować inny skład: 50 g kristalonu plus 140 g saletry na litr koncentratu i używać 6 ml/L do każdego podlewania?

Pomodoro wiem ze juz na analize gleby jest za pózno ale w kolejnym sezonie napewno zrobie
Nie mam żadnego nawozu do pomidorów wiec musze coś zakupić
Czytam i często na forum przewija mi sie kristanol żółty 100gr z saletra potasowa 100gr dawkować 4ml/L do podlewania
Komuś też pisałes ze moze dodawać do tego powyzej siarczanu magnezu 4 ml/l rozrobionego 100gr /L

Czy ten zestaw bedzie odpowiedni do podlewania pomidórów w gruncie ??
Czy innego brać

I jeszce jaki zamiennik Topsin aby zrobic roztór do podlania pomidorów odrazu po wsadzeniu ???
Infinito 1ml + Topsin 1ml /1ltr
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2023 20:18 przez świeżak w ogrodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 20:16 #831312

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Uff...posadzone. Co prawda drugie tyle, albo i więcej jest jeszcze do posadzenia, ale uznaję, że sezon pomidorowy rozpoczęty na dobre :)

IMG_20230508_191921139.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Lilith, Marlenka, jagodka27, ewcia12, del, ewakatarzyna, Matkud, pawlisko, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 20:22 #831313

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Jakie wymiary tunelu masz? I jakie to odmiany? Bo ja na 2.8 tunelu sadze cztery rzędy, w tym roku kusi mnie żeby trochę to "zagęścić" chociaż pamiętam z lat ubiegłych że puszczane na 2 pędy robiły niezły gąszcz... A sadzonek dużo, jak mi słoneczko za bardzo przyświeci będę robił drugi tunel... Albo chociaż dobudówkę.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 20:46 #831317

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Tunel ma wymiary 3x7,5. Zawsze sadzę 50x50. Co do odmian to celowo w tym roku bujnie nie będzie. Po lewej stronie wiekszość to K37. Po prawej pierwszy rząd Amish Past. Reszta odmian to też nie będą chaszczory.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2023 21:03 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 21:23 #831329

• pawlisko
  • pawlisko's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 535
No i wreszcie mimo, że zapowiadają temperaturę w nocy 0 stopni część moich sadzonek poszła pod folię, mam nadzieję, że sadzonki nie zmarzną pod folią bo ja siędzę w domu a pomidorki na działce. Pod każdy krzaczek sypnąłęm garść perlitu, kilkanaście granulek obornika podlałem a na zakończenie zrobiłem oprysk miedzianem krzaczki i ziemia pod o wokół krzaczków folie zamknąłem. Mam nadzieję, że im nie zaszkodziłem perlitem i opryskiem. Jutro zobaczymy czy się podniosą po dzisiejszym maltretowaniu.

IMG_20230508_172256626_HDR.jpg
Pozdrawiam Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 21:36 #831331

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
Aż to jednak zostanę przy moich 4 rzędach. Stawiam na wysokie odmiany, a w dodatku już głowy nie dam, czy tunel ma 2.8 czy 2.6, trudno.

Ja po tym sezonie zupełnie porzucam obornik granulowany, bo pomidory z nim średnio współpracują mi - sadzonki tunelowe i część gruntowych nawoze trochę zapomnianym przepisem Mietka Pomidoro - Yara Milla Hydrocomplex + saletra potasowa, a resztę sypnalem obornikiem granulowanym. Różnice są.. kolosalne, nigdy więcej nie będę się bawił w obornik granulowany. W dodatku wyłażą jakieś nadmiary bądź niedobory, cześć liści po oborniku robi się ciemnozielona, część po obrzeżach żółknie, część więdnie. I teraz widzę co było problemem w poprzednie lata. W razie co nie zdziw się, jak Twoje też zaczną robić fikołki.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, jagodka27, ewakatarzyna, pawlisko, Bogusia0

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 21:47 #831332

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Xeno powiedz coś wiecej o Yara+saletra. Miałam jutro zamawiac obornik granulowany kurzo bydlecy. Wcześniej suszonego używałam, ale to dawno bylo.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 21:54 #831333

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Żyjemy w czasach, gdzie nawet z g*wna można wypłukiwać złoto . Ja płacę 15 zł za worek 120 litrowy kurzeńca od znajomego właściciela fermy drobiowej . To jest prawie 10-krotnie taniej niż kupny obornik granulowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, najemnik, jagodka27, del, ewakatarzyna, pawlisko, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 22:04 #831337

• pawlisko
  • pawlisko's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 535
Czy obornik kurzy jest lepszy od obornika bydlęcego granulowanego, kurzego trochę się boję bo wiem, że jest bardzo ostry a może poprostu rozpuszczać i podlewać bez posypywania tylko w jakich proporcjach.
Pozdrawiam Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 22:08 #831338

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Mieciu ostatnio w ogrodniczym widziałam suszony kurzak w cenie 8,80zl za 4 litry :woohoo: To jest kosmiczna cena.
Zazdroszczę znajomosci z drobiarzem.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 22:14 #831340

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
Ja na jesień przytargam od teściów obornik bydlęcy, ale na tą chwilę muszę się ratować tym czym mam pod ręką. Yara Mila Complex (Hydrocomplex, to chyba nowa nazwa) - 20 dekagram Complexu + 5 dekagram saletry potasowej, do litrowej butelki, dopełnić do litra najlepiej deszczówką, dodawać 4ml/litr do podlewania, taki przepis Pomidoro znalazłem tu na forum daawno temu, taki stosuje i mi się sprawdza. W zeszłym roku używałem do fertygacji gruntowych z dobrym skutkiem i wychodzi dość tanio. Chyba że coś pomyliłem.
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2023 22:15 przez Xeno.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, pawlisko, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 22:16 #831341

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Kurcze, a ja dałem za darmo obornik kurzy dla znajomego, bo już mam za dużo składowanego i żadnej złotówki nie wziąłem :silly: , a jak u niego coś bym kupował, bo sprzedaje w sezonie ziemniaki, to liczy co do złotówki.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2023 22:16 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, pawlisko, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 22:20 #831342

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
pawlisko wrote:
a może poprostu rozpuszczać i podlewać bez posypywania tylko w jakich proporcjach.
Art. 20.
1.
Zabrania się stosowania nawozów:
1)
na glebach zalanych wodą, przykrytych śniegiem, zamarzniętych do głębokości 30 cm oraz podczas opadów deszczu;
2)
naturalnych:
a)
w postaci płynnej oraz azotowych - na glebach bez okrywy roślinnej, położonych na stokach o nachyleniu większym niż 10%,
b)
w postaci płynnej - podczas wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi.
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2023 22:24 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, pawlisko, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Maj 2023 22:21 #831343

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Fina wrote:
Grzebula
Tak pręty są na około 2m między prętami jest 60cm i dajemy rozstaw 60x60cm.
Krzaki idą na jednym sznurku na dwa pędy główny pęd robi za palik do którego wiążemy na tasiemki drugi pęd. Tak robimy może ktoś ma lepszy pomysł to chętnie popatrzymy.
60 cm między rzędami? Nie jest zbyt mało? Ja zamierzam robić 140 cm między rzędami a 70 cm w rzędzie jak radził kiedyś Pomodoro, mój pierwszy sezon.
Pozdrawiam Grześ

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Maj 2023 07:24 #831363

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Kto "bogatemu" zabroni 140cm między rzędami :rotfl1:
Ja w gruncie mam też 60x60, a w szklarni 40 między rzędami i 60 w rzędzie + przesunięcie.

Wczoraj "zasypałem" szklarnię pierwszą skoszoną trawą

szklarnia.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, jagodka27, ewakatarzyna, Fina, pawlisko, Emilia, Pochmurno

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.037 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum