TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Maj 2023 20:31 #831453

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 843
Ziemia w tunelu nagrzana do 18 stopni na głębokości 15cm. W czwartek będę wysadzał, temperatura w nocy ma wynosić u mnie 7stopni
Krzaki mam w sam raz do wysadzenia.

Gdyby ktoś myślał jak zrobić otwory w agrotkaninie, to ja zrobiłem za pomocą garczka i ogniska

Nic się nie strzępi, ogólnie dobra metoda.

Pomodoro czy pomidora k37 wysadzasz z zawiązanymi pomidorami? Pamiętam jak Kozula pisała, że aby były obfite plnony K37 powinno się dosyć długo potrzymać w doniczce zanim trafi to gruntu i prowadzić go na dwa pędy. Robisz podobnie ?
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2023 20:37 przez Rolnik90.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, TomekD, pawlisko, Emilia, Chajtarma

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Maj 2023 21:08 #831455

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
To powoli wychodzi na to że wy macie większe działki na RODOSie niż ja dookoła domu. Ale jak się nie da w bok to trzeba... W górę ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Maj 2023 21:19 #831459

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Czasami się zastanawiam, czy duży obszar to błogosławieństwo, czy przekleństwo :whistle: Ja samych upraw w tym roku będę miała ok.700m2 i już się zastanawiam, kto to będzie pielił :whistle:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, pawlisko, Xeno, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Maj 2023 22:11 #831467

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Mamma wrote:
Czasami się zastanawiam, czy duży obszar to błogosławieństwo, czy przekleństwo :whistle: Ja samych upraw w tym roku będę miała ok.700m2 i już się zastanawiam, kto to będzie pielił :whistle:

O Mamma Mia :hug:
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Maj 2023 22:49 #831470

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Rolnik90 wrote:
Ziemia w tunelu nagrzana do 18 stopni na głębokości 15cm. W czwartek będę wysadzał, temperatura w nocy ma wynosić u mnie 7stopni
Krzaki mam w sam raz do wysadzenia.

Dobrze że ktoś o tym przypomniał bo ponad miarę patrzymy tylko na prognozy pogody.
Tymczasem jedni mają piasek, inni glinę i różne wystawy - więc lepiej opóźnić wysadzanie niż sadzić do zbyt zimnego podłoża.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Zygowa, del, ewakatarzyna, Grzebuła, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Maj 2023 22:56 #831471

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
700 metrów... Jeśli nie masz jakiejś pomocy stadka dzieci czy rodziny to faktycznie, pielenie trzeba planować jak urlop. Ja oczywiście taki areał bym bardzo chętnie obsiał i obsadził, ale z utrzymaniem to biała flaga. Wolę te swoje schludne 100m nad którymi mogę zapanować i sadzonki butem upychać :lol:
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2023 22:57 przez Xeno.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Mamma, jagodka27, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Maj 2023 23:10 #831473

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Mamma wrote:

U mnie dom stoi na działce ok 1tys m2, kawałek mam drzewa dzikie, trochę wokół domu - niby trawa, ale są warzywa w wiadrach/donicach (i na balkonach). Sam ogórd to myślę, że z 500m2 będzie miał, a może i więcej... A i tak mi miejsca brakuje... I plewienie to fakt - masakra, jak lato upalne to czasem tylko chwasty koszę pod pomidorami/dyniami/ogórkami itd.
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2023 23:10 przez Lilith.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Mamma, jagodka27, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Maj 2023 23:26 #831474

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
No niestety rąk brak, więc dopóki sił starcza, to ogarniamy, a potem już warzywa same sobie radzą w chwastach. Mamy 2hektary terenu i jest to istna dzicz. Las z samosiejek i łąka pełna ziól :flower2:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, jagodka27, Zygowa, del, ewakatarzyna, Xeno, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Maj 2023 23:42 #831475

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Niestety przykrycie włókniną w tunelu nie wystarczyło do zabezpieczenia pomidorów. Kilka przemarzło, okaże się jak reszta. Dziś mam nadzieję, że nie będzie już tak źle i reszta jakoś przetrwa.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Maj 2023 03:42 #831478

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Rolnik90 wrote:
Pomodoro czy pomidora k37 wysadzasz z zawiązanymi pomidorami? Pamiętam jak Kozula pisała, że aby były obfite plnony K37 powinno się dosyć długo potrzymać w doniczce zanim trafi to gruntu i prowadzić go na dwa pędy. Robisz podobnie ?

Nie przywiązuje do tego szczególnej uwagi i nie zauważyłem , by to miało w moim przypadku szczególny wpływ na plonowanie tej odmiany.

IMG_3464-3.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2023 03:45 przez pomodoro.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Maj 2023 06:52 #831483

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18679
Moje czekają na wysadzenie do gruntu przynajmniej do 18 maja.

IMG_20230509_085208.jpg
Pozdrawiam Marzena

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Maj 2023 07:05 #831487

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Moje też czekają.
Zauważyłam, że pomidorowi wystarczy dać większą doniczkę a rośnie tak jak w ziemi.
W moim rejonie nazywanym przez meteorologów " Pyrzowicki biegun zimna" przymrozki zdażają się nawet w czerwcu.
Na razie na noce pod dachem, na dzień na spacerze.
Dzisiaj przewiozę to towarzystwo do foliaka.
Najbliższe dwie noce 6-8 więc posiedzą pod folią.

20230509_170206-3.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, PaulaPola, bietkae, jagodka27, Jaedda, rybur58, del, ewakatarzyna, Mejra, pawlisko, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Maj 2023 09:55 #831542

• monik@
  • monik@'s Avatar
  • Fresh Boarder
  • 4 sezon foliaczkowy (J*)
  • Otrzymane dziękuję: 86
Część moich już drugi tydzień w szklarence z poliwęglanu. Upchnęłam Aussie, Anna Russian, Ałtajski Oranżewyj, Amana Orange, K25, Candy Stripe, Czornoje serdce, Honey moon F3, Baron i Adam. Czekam na cieplejsze noce i reszta pójdzie do gruntu i do donic.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Maj 2023 10:01 #831543

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13657
Monik@,
fajnie wyściółkowane, ja podsypuję skoszoną trawą.
Mam pytanko, czy jest to Twój pierwszy sezon uprawy w tej szklarni? Mam wrażenie, że pomidory są za bardzo "dosunięte" do ścianki łukowej. Jeżeli już tak uprawiałaś i nie było problemu to ok.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, monik@

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Maj 2023 10:21 #831548

• monik@
  • monik@'s Avatar
  • Fresh Boarder
  • 4 sezon foliaczkowy (J*)
  • Otrzymane dziękuję: 86
To mój trzeci sezon, ale ciągle się uczę. Też się tego boję ale staram się przy łukowej ściance dawać niższe pomidory i może prowadzę je na 3-4grona tylko w tym roku. Zależy mi na tym miejscu przy ścieżce bo tam planuję wysadzić jeszcze papryczki chili. Bardzo Ci dziękuję za sugestie i jestem Wam wszystkim wdzięczna za rady i informacje, które tutaj znajduję :)
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Maj 2023 10:29 #831553

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13657
Z mojego punktu widzenia, papryczki chilli dałbym na zewnątrz do donic lub gruntu, jeżeli oczywiście masz taką możliwość. Dla pomidorów zostawiłbym całą dostępną wysokość poliwęglanu.
W zeszłym sezonie miałem oprócz pomidorów właśnie papryki, posadzone bliżej ścian łukowych. Ale dostęp do nich poprzez krzaki pomidorów "wybił" mi z głowy uprawę papryki w szklarni :)
Do tego zmniejszyłem ilość krzaków pomidora do 40szt - 4 rzędy po 10 szt., a miałem 4 x 12.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Fina, monik@, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Maj 2023 10:31 #831554

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
u mnie podobnie, dadzą radę tylko ja nie prowadzę przy sznurkach a przy długich tyczkach to w razie czego ustawię tak aby nie pchał się do środka (pchają się) :lol:
Zdjęcie brzydkie bo z godziny 21.30, nawet nie wiedziałam że tak długo siedziałam w tej szklarni :blink:
koperek wyjadamy na bieżąco :P

DSC_1078a.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, bietkae, jagodka27, Jaedda, rybur58, del, ewakatarzyna, Matkud, pawlisko, monik@, Chajtarma

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Maj 2023 11:52 #831566

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Moje ze względu na kilka dni nieobecności wybiegły. Od dwóch dni siedzą już na balkonie dzień i noc. Dwarfy piękne i krępe. Rumbę chyba przelałam i wygląda jak nieszczęście. :oops: Reszta to teraz straszne zdechlaki, ale widzę że zaczynają się wzmacniać. Wcześniej poza pojedynczymi dniami naprawdę było za zimno żeby je wystawiać.

IMG_20230510_112303.jpg

Wielmożę i FAV 18 mogłam wysiać trochę później- mniej by się biedaki męczyły. Wiem że teraz nadrobią braki w urodzie.

IMG_20230510_112308.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, bietkae, jagodka27, rybur58, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Matkud, pawlisko, Emilia, Chajtarma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.998 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum