TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 24 Maj 2023 17:47 #833049

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Ogólnie wyglądają tak .
IMG_20230524_124634.jpg
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 24 Maj 2023 19:05 #833054

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1841
Moje pomidorki już się zadomowiły. Wysadzone do folii 1 maja dostały dzisiaj sznurki z wizytówkami. Jeszcze nie są zapięte bo tak łatwiej pielić, ale już chyba niedługo będę musiała je pozapinać bo będą się przewracać.

IMG_20230523_123228.jpg
Pozdrawiam Zosia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 24 Maj 2023 21:45 #833072

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
własnej produkcji szklarnia, szacun.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 24 Maj 2023 21:57 #833076

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam zdolnego MĘŻA.
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 24 Maj 2023 22:18 #833084

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Pozdrawiamy MĘŻĄ zatem, ale sadzonki pewnie już Twoje. :silly:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2023 22:19 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, olegowa, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 24 Maj 2023 22:26 #833088

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
No tak. Rośliny to mąż tylko na talerzu rozpoznaje i to też nie wszystkie :happy:
Pozdrowienia przekazane, dziękuję.
Pozdrawiam Zosia
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2023 22:27 przez olegowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 06:51 #833108

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18668
Bobka wrote:
Marzenko pięknie to poletko pomidorowe wygląda :bravo:
Tak dopieszczone . :woohoo: :bravo:
A co robisz by ślimory nie zjadły sadzonek ?dziś wyczytałam ,ze lubią
pomidorki ;)
A co to za podpórki takie równe ?gotowe czy zrobione ?

Bogusiu :kiss3:
Ślimaków na szczęście nie mam bardzo dużo, przynajmniej na razie. Wszystkie, które znajdę wyłapuję. Podpórki do pomidorów to drut żebrowny.

Pomidorka albinosa oczywiście wysadziłam do ziemi i czekam, albo przeżyje albo padnie. Rósł w tych samych warunkach i w tym samym podłożu co reszta a od razu z ziemi wyszedł taki biały.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mamma, olegowa, Jaedda, del, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 10:35 #833135

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Nic z niego nie będzie bo nie ma chlorofilu. Chcesz go uratować to musisz go wszczepić w zielonego pomidora żeby się żywił jego kosztem. Jak z człowiekiem po resekcji jelit, odżywianie dożylne.
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2023 10:37 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Chajtarma

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 11:12 #833140

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 843
Możecie mi podpowiedzieć jak uprawiacie czekiste w tunelu tzn na jeden czy dwa pędy? Krzaki rosną w odległości 55x55cm, ale bardziej mi chodzi czy puszczając na dwa pędy nie przeciąże krzaka. Pogoda pochmurna więc siedzę w tunelu i obrywam wilki, natomiast zatrzymałem się przy czekiście.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 13:09 #833149

• Una13
  • Una13's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 81
To dla mnie chyba najgorszy rok jaki pamiętam w ogrodzie .Zaczęło się od szklarni. Mojej wymarzonej szklarni .Zakupiłam w marcu i miała być dostarczona do 10 dni. Syn sobie wolne na ten czas zarezerwował .
Szklarnia dotarła dopiero pod koniec kwietnia. Syn wolnego nie dostał, szklarnia się "opalała" a ja oprócz rozsady która miała iść do gruntu ,zostałam z tą która miała być w szklarni i musiałam znaleźć jej miejsce w ogrodzie
Na "szybko" przekopywałam dodatkowy "kawałek" ziemi żeby je wysadzić do gruntu bo szkoda żeby się to zmarnowało.
Na drugi dzień po wysadzeniu cos przylazło ( podejrzewam bażanty) i pourywało mi wszystkie czubki w paprykach ,te mniejsze powyciągało z ziemi.
28 maja wnuczek ma komunie, zawzięłam się żeby do tego czasu wszystko już było w gruncie a dzisiaj zapowiadają 0C w nocy.
Sarny zjadają pomidory, ptaszyska niszczą paprykę czy teraz zimno zniszczy resztę?
Praca w ogrodzie cieszy jeśli przynosi efekty ale ....
W ubiegłym roku sarny obgryzły mi wszystkie truskawki, poziomki , maliny i większość pomidorów ,dzieci nie miału jednego owocu.
Wszystko rośnie tuz koło domu a one włażą jak do siebie ,ech
Nie mam już siły na to wszystko.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rozalia, Marlenka, Jaedda, del, Matkud, Lulu, Grzebuła, Emilia, Chajtarma

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 13:28 #833150

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Una13, może takie coś postawić - siatka zbrojeniowa, na ptaki pewnie nie pomoże bo znaczniki mi powyciągały i dalej nie wiem jaka jest różnica pomiędzy mizuną a rukolą :happy4:
ja mam psy i na psy jest ok, nie włażą.
DSC_0690-2.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Jaedda, del, Matkud, magdalkaj, Chajtarma, Una13

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 13:55 #833152

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
@Una wiem jak to jest, u mnei bażanty to zimą i wiosną, ale szkód nie robią, nawet w tujach sąsiadki mają gniazda. Więc może to jednak nei one? Bardziej bym zające obstawiała (u mnie nei ma uff). Mam sporo ptaków - taki kawałek zalesiony działki i odkąd więcej ptaków to mneij ślimaków czy komarów. Na sarny musiałam postawić pastucha (dobrze, że sarny a nie łanie z jeleniami, bo by nic nie dał), bo nie mam możliwości szczelnie zagrodzić (rzeczka). Tak to truskawki wyżarły do cna - w tym roku musiałam kupić sadzonki. Pomidory 2 lata temu to całe poobgryzane, ogórki zjedzone na późny zbiór. O krzewach i drzewach nie wspomnę... Pastuch sobie dobrze radzi. Ostatnio mały koziołek przeskoczył ogrodzenie pomiędzy sąsiadem i mną i u mnie był spanikowany, ale dostał się w pastucha, uciekł i już nie wrócił. Tyle, że przed wysadzaniem, więc bez szkód się obyło, bo pastucha wystarczyło poprawić.

W tym roku znowu karczowniki, szkoda mi ich, ale musiałam trutkę dać. Straciłam tylko 1 pomidor, ale całe szczęście w folii z nasion oryginalnych. Część pomidorów w folii obgryzł ślimak. Puszciły już z wilków.

Ten rok jest cieżki. Jeszcze ok 100 sztuk do wysadzenia pomidorów, papryki itd. A zimno...
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, jagodka27, Jaedda, del, Una13

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 14:24 #833155

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
IMG_20230525_142144.jpg

Pierwsze kwiaty w tunelu, papryka też kwitnie. Bakłażany jeszcze nie. Wczoraj rozłożyłem linie kroplujace w gruncie, zawsze to mniej biegania z konewką gdy przyjdą upały.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Jaedda, del, Matkud

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 14:51 #833159

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32079
W tym roku przez własną głupotę o mało nie zmarnowałam pomidorów rosnących w gruncie.Posadzilam je 13 mają kiedy prognozy nie były optymistyczne.Nastepnego dnia po posadzeniu,nie mówiąc o zimnych nocach,zaczęły się bardzo intensywne opady i wichury. Trwało to 4 dni.Te biedne pomidorki w ulewę palikowalam,podnosilam z błota i podwiazywalam.Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć że jest już ok.Sa nowe przyrosty i paki kwiatowe.
W szklarni posadzone dzień wcześniej radzą sobie dobrze.

20230525_140033.jpg

20230525_140109.jpg

20230525_140134.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rozalia, Marlenka, olegowa, jagodka27, Jaedda, del, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 15:10 #833163

• Una13
  • Una13's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 81
Pastuch -o to by moje wnuki miały lato pełne wrażeń i ja pewnie też .Nie ma takiej opcji .Za blisko domu. Kupiłam taką siatkę co grodzą w lasach ,w tym roku na razie nie zjadły truskawek .Na razie bo zagrodzone tylko z jednej strony .Kiedyś miałam psa to sarny traktował jak bydło domowe a jak go zabrałam do lasu bo samej strach to mnie zostawił i za sarna menda pogoniła .Ot obrońca ....
Jeśli to nie bażant łamie paprykę to nie wiem co. Na pewno nie zające bo u nas żadnego od lat nie widziałam .Zastanawiam się czy ona odrośnie ,zostawić czy w to miejsce coś jeszcze wetknąć .Miejsca szkoda ale i papryki tez .
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, jagodka27, Jaedda, del

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 15:48 #833167

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Una, wiem że cudze niepowodzenia nie są żadną pociechą, ale u mnie grad we wtorek posiekał prawie wszystko na tatara: truskawki, sałaty, kapusty, kalarepy, nawet niektóre maleńkie marchewki, które miały tylko liścienie utrącił, borówki kamczackie - owoce strącone i wbite deszczem i gradem do ziemi, nawet zebrać się nie da. Teraz dzieła zniszczenia dopełniają ślimaki :whistle: Lista jest o wiele dłuższa, nie chce mi się o tym pisać. Z sarnami mam spokój od czasu gdy mamy ogrodzenie, bez niego ani rusz, po naszemu się mówi: sarniok zeżro wszystko, nawet drzewko z kolcami spałuje, konkretnie robinię, a to co przeżyło i wyrosło, sąsiad wyciął w pień :blink: . Wierzchołki papryk, to chyba jakieś wielkie ptaszory, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi, ale bażanty to raczej nie, bo u mnie w ogrodzie gniazdują czasami, a papryki całe.

Kozy, sarny pałują drzewka i krzewy, bo nie mają enzymu trawiennego i one tego łyka potrzebują do trawienia.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2023 16:14 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, jagodka27, Jaedda, del

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 16:55 #833173

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Moje pomidory póki co rosną, kwitną A te wysiane 17 lutego już mają pomidorki. Liderem jest K37, chociaż niewiele ustępują mu Korol Sybiri, Chocolatte Stripes i Amana Orange.
K37

20230525_162732.jpg

Korol Sybiri - zawiązał już pomidorka na 2.gronie.
20230525_164253.jpg
Pozdrawiam
Mirka
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2023 17:02 przez Miragoral.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, rozalia, Marlenka, olegowa, jagodka27, Jaedda, Babcia Ala, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Maj 2023 17:15 #833175

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Niepokoją mnie Wielmoża i Thong. Wysiane pod koniec stycznia. Mają mnóstwo kwiatów. Niestety. Nie ma jeszcze zawiązanych pomidorków. Poza tym straciły stożki wzrostu. Na szczęście mają wilki, więc może będą z nich owoce.Zastanawiam się czy usunąć część kwiatów. Wydaje się że to efekt zbyt wczesnego wysiewu i brak doświetlania

Thong
20230525_162334.jpg

Wielmoża

20230525_162423.jpg
Pozdrawiam
Mirka
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2023 17:22 przez Miragoral.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, rozalia, Marlenka, jagodka27, Jaedda, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.929 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum