TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Paź 2022 19:49 #815504

• Renata12
  • Renata12's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 248
Ogrodnik2 pomidory mają dość długie korzenie - ja pod daszkiem pomieszczenia gospodarczego pomidorki papryki i bakłażany posadziłam w dużych pierścieniach, cylindrach 26/28 ( sporo większe od 7litrowych donic) i korzenie przerosły do podłoża. W donicach produkcyjnych 7 litrów mam papryki ostre postawiłam na trawniku bez podstawek i korzenie wrosły w trawnik
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Paź 2022 15:47 #815664

• pawlisko
  • pawlisko's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 535
Zostało mi parę pomidorków jeszcze zielonych, napiszcie proszę czy wystarczy zostawić je na parapecie (jak na zdjęciu) żeby dojrzały, w przyszłym tygodniu rozbieram folie i zbiorę z ostatniego krzaczka ostatnie pomidorki może dojrzeją.

IMG_20221013_152600367.jpg

Nie mam doświadczenia, czy możecie mnie poinstruować jak uzyskać nasiona pomidorów AURIJA, są świetne mają fajny wygląd ale przede wszystkim podobno świetnie smakują.
Pozdrawiam Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, zwykły chłop

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Paź 2022 17:20 #815670

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Pawełku, zielone ( lub mało dojrzałe ) pomidorki zebrane w sierpniu układałam na samej górze regału ( segmentu, biblioteczki ) w mieszkaniu. Teraz, kiedy jest już chłodniej, wkładam takie pomidory do papierowej torebki lub bezpośrednio do dużej miski i umieszczam w suchym, w miarę ciepłym miejscu w szafce kuchennej.
Spokojnie dojrzewają, ale czasami podwiędną i wiadomo - nie są tak słodkie, jak te, które zrywasz dojrzałe z krzaka.
Nasiona pomidora Aurija są dostępne na Pomidorowym Targu dowodzonym przez Marlenkę :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Paź 2022 18:42 #815672

• pawlisko
  • pawlisko's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 535
Dzięki Adasiowa za info mam w kuchni półkę zawieszoną dosyć wysoko a tam jest najcieplej to myślę, że tam dojdą do czerwoności, ale rzeczywiście smak z krzaczka jest o całe niebo lepszy. Dzięki.
Pozdrawiam Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Paź 2022 19:16 #815679

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Dzisiaj zerwałam ostatnie pomidory rosnące w szklarni.

20221013_180713.jpg

Skrzyneczka w górnym lewym rogu,to pomidory zerwane miesiąc temu/zielone/,dojrzewające w pomieszczeniu.
Maria

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Paź 2022 19:53 #815687

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
pawlisko wrote:
Dzięki Adasiowa za info mam w kuchni półkę zawieszoną dosyć wysoko a tam jest najcieplej to myślę, że tam dojdą do czerwoności,

Segment kuchenny

IMG_3139-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, leszek0921, Jan4, rozalia, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 15 Paź 2022 14:24 #815775

• Jaroz
  • Jaroz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 94
Pytanie organizacyjne na przyszły sezon.
Z racji, że nie dysponuje hektarami pod szkłem, a klimat na uprawy mam trudny postanowiłem posadzić pomidorom, dla towarzystwa, fasolkę szparagową karłowatą. Zgodnie z zasadami alellopatii wszystko się zgadza.
Pomidory mają wysokie krzewy, nawet te karłowate odmiany są trzykrotnie wyższe od tej fasolki. Jakie są wasze doświadczenia co do pielęgnacji i gęstości rozsady w tym przypadku?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 15 Paź 2022 21:52 #815810

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Pomidory posadziłabym w standardowych odległościach, bo fasolka po zbiorach i tak "schodzi" z zagonu. Jedno czego nie lubię przy uprawach współrzędnych, to albo trudność w sadzeniu tego drugiego warzywa, gdy to pierwsze już rośnie, albo potem to chodzenie jak czapla. Co roku obiecuję sobie, że nigdy więcej i co roku mam w warzywniku "chaos" i do tego chebzie, które samo wiosną wyrasta, a kończy się jak zwykle, muszę chodzić jak czapla.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, franki, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, pawlisko, Jaroz

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 15 Paź 2022 22:24 #815814

• Jaroz
  • Jaroz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 94
Z chodeniem sobie poradze. Bardziej interesowaly mnie te pozostałe zależności.
Ale skoro mówisz, że pomidory w normalnych odstępach to mnie satysfakcjonuje nawet kosztem niedogodności.
Dziękuję i pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 16 Paź 2022 04:31 #815815

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Ja w tym roku wysadziłem fasolkę między pomidory. Między, w sensie w rzędzie, a nie między rzędami. Ponieważ równocześnie wysiałem tą samą fasolkę w osobnym rzędzie solo w tym samym terminie ,a potem w połowie lipca jako poplon wysadziłem z rozsady też solo, mogę się podzielić pewnymi spostrzeżeniami. Otóż, pod względem plonu, zdecydowanie najlepiej wyszła uprawa solowa z rozsady i uprawa z podkiełkowanych nasion. Uprawa współrzędna z pomidorami niestety nie służyła fasolce wskutek nadmiernego zacienienia. W początkowej fazie uprawy, do czasu usunięcia najniższych liści pomidorów , fasolka miała za dużo cienia. Tego zbytniego zacienienia można uniknąć sadząc pomidory w pojedynczym rzędzie ukierunkowanym wschód-zachód.

Poza tym, zbytnie zagęszczenie roślin w otoczeniu pomidorów, zwiększa ryzyko infekcji chorobami grzybowymi i fasoli i pomidorów wskutek wydłużenia czasu schnięcia liści po opadach, lub rosie.
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2022 07:01 przez pomodoro.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 16 Paź 2022 21:09 #815865

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54392
Korzystając z chwili czasu, zrobiłam porządek z resztą pomidorów i papryki. Przetworów już nie robię. Staramy się cieszyć smakiem świeżych pomidorów. Najważniejsze, że nic się nie psuje :)

IMG_5764.jpg

Niektóre chyba nie dojrzeją, trudno.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 16 Paź 2022 21:19 #815867

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Czy jeżeli krzaki pomidorów są już zarażone alternariozą, a na owocach jeszcze nie widać tej choroby, czy można w jakiś sposób zabezpieczyć zerwane pomidory żeby spokojnie mogły sobie dojrzeć.
Czy to że jeszcze tego grzyba nie widzimy na owocach to nie znaczy że go tam nie ma?
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Paź 2022 23:14 #816057

• Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Malinowyje Jabłoczki F2

Wspomnę o tym pomidorze, gdyż dojrzał u mnie jako jeden z pierwszych i owocował bardzo długo. Krzak niski około 1 m, owoce okrągłe, twarde, miały trochę grubą skórę, ale za to może dłużej poleżeć. Smaczny, powtórzę jako F3.
20220805_MalinowyjeJaboczkikrzak.jpg

Indian Moon
Wczesny, niski, cytrynowe spłaszczone owoce, niezbyt wielkie, krzak dość zdrowy, średnio plenny.
20220805_IndianMoonkrzak.jpg

20220820_IndianMoon-2.jpg
Załączniki:
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Ostatnio zmieniany: 19 Paź 2022 23:17 przez Jagoda254.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Paź 2022 23:23 #816058

• Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Platinum Boarder
Beauty King nasiona do odnowienia
Piękne owoce w złoto-czerwone paseczki i to jego największa zaleta. Późny, krzak szczupły, owoce o bardzo różnej wielkości, nieforemne, liczne staśmienia i suwaki. Trudno było znaleźć owoc idealny do pobrania nasion, ale udało się.
20220805_BeautyKingmlodykrzak.jpg

20220910_BeautyKingOK.jpg

owoc na nasiona Beauty King
20220921_BeautyKingnanasiona.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Paź 2022 23:24 przez Jagoda254. Powód: dodanie zdjecia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Marlenka, jagodka27, Jaedda, rybur58, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Paź 2022 23:31 #816059

• Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo miło mnie zaskoczył pomidor Sakiewka Komy, późny ale plenny
20220822_Sakiewkakomy.jpg

20220901_SakiewkaKomyowoc.jpg

Sakiewka Komy owoce
20220910_SakiewkaKomyOK.jpg

Przyjemnie było zbierać takie owoce Champion iz Minusinska bardzo wysoki, niezbyt plenny u mnie, ale nadrabiał wagą.
20220822_ChampionzMinowoc.jpg

I takie zbiory (nie ostatnie!) - udany sezon
20220910_mixpomidorowzbiory.jpg

20220921_zbiorymix.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Paź 2022 23:40 przez Jagoda254.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Paź 2022 20:23 #816085

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
podjadek wrote:
Czy jeżeli krzaki pomidorów są już zarażone alternariozą, a na owocach jeszcze nie widać tej choroby, czy można w jakiś sposób zabezpieczyć zerwane pomidory żeby spokojnie mogły sobie dojrzeć.
Czy to że jeszcze tego grzyba nie widzimy na owocach to nie znaczy że go tam nie ma?
Jeśli nie zastosowałeś oprysku, alternarioza będzie się ujawniać podczas leżakowania. Odnoszę wrażenie, że kąpiel owoców po zbiorze w sorbinianie potasu pomaga, ale nie w 100%.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, pawlisko, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Paź 2022 08:36 #816160

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Witam. Z racji tego że jesteście skarbnicą wiedzy to może mi doradzicie co zrobić aby się zabezpieczyć na przyszły rok. W zeszłym roku postawiłam szklarnię z poliwęglanu 10m2 ,ma 4 okna i z jednej strony rozsuwane drzwi. Cały sezon miałam problem z szarą pleśnią w tunelu (tak mi się wydaję że to ona) pojawiała się tylko na zawiązkach przez co usychały całe grona zanim zawiązały się owoce . Miałam też problem z alternarioza. Właśnie kończę sezon w szklarni i zastanawiam się czym teraz już zabezpieczyć szklarnię by w przyszłym roku zmniejszyć ryzyko?Jestem trochę zielona w chorobach . Kiedyś miałam starą szklarnię ze szkła na działce i nigdy nie miałam żadnej choroby. A Teraz postawiłam szklarnię z poliwęglanu i cały sezon walczyłam z oryskami : :dry:
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 22 Paź 2022 08:37 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Paź 2022 10:02 #816166

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Też dojadam resztki gruntowych pomidorów. Całkiem nieźle dochodzą w kuchni na stole.

IMG_20221022_092156.jpg

Zaraz takie kolorowe sałatki będą tylko wspomnieniem :placze:
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Lulu

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.655 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum