TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Sty 2023 17:54 #820186

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Mam pytanko. Jak duży rośnie CGM?
Tak sobie mam ochotę wysiać maluchy. Jednak jak rośnie wysoki to muszę go zostawić do gruntu na później.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Sty 2023 18:23 #820189

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
To moja lista odmianowa na 2023r.w namiocie:
1.K-37/2
2,K-53
3.K-149 malinowy
4.K-149 ciemny
5.K-166
6.K-169
7.K-129 z dziobkiem
8.K-129 beczułka
9.K-122
10-Rzymski
Większych zmian nie przewiduję ale pojedyncze tak. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)
Pozdrawiam Józek!!

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Sty 2023 18:46 #820192

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32078
Ja swoją listę zacznę tworzyć od jutra. Trochę to potrwa.

20230106_115404.jpg
Maria

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Sty 2023 18:51 #820193

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Zacznie się ból głowy u wielu osób z doborem odmian jak co roku :happy:
Ja mam to szczęście że posadzę wszystko co mam i nie muszę nic odrzucać :happy4:
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Sty 2023 19:25 #820198

• Gaja
  • Gaja's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 240
Chciałem zapytać (mam nadzieję że to dobre miejsce) czy ktoś używa jako stelaża do foliaka, namiotu wojskowego ns-64? Jakieś opinie?!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Sty 2023 20:30 #820204

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Ja miałem konstrukckę namiotu wojskowego ale ponad 20 lat temu i nie pamiętam jaki to był typ.Wydaje mi się że wielkości był identyczny z tym ,że nie ma tu podanej wysokości a to jest istotne.Jak by nie było :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye: :bravo: :bravo: namiot się sprawdził właśnie ze względu na wysokość sporo ponad 2m( chyba2,5m).Trochę było gimnastyki przy kombinacji drzwi na przestrzał.Namiot solidny nie boi się wiatrów-huraganu ani burz.Pojemnościowo oceniam na 6.Egzamin zdał celująco a użytkowałem go kilka lat.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, pszczelarz5, Marlenka, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, jack90, Gaja

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Sty 2023 20:50 #820209

• Gaja
  • Gaja's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 240
Myślałem nad nabyciem takiego żeby wreszcie było miejsce na wszystko... Na poliwęglany w sensownym rozmiarze mnie nie stać więc albo to, albo drewno. Namiot to taka szybka i mobilna sprawa. Zastanawiała mnie jedynie stabilność tego...
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Sty 2023 21:41 #820213

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13652
2 lata temu zastanawiałem się nad tym namiotem - w końcu kupiłem poliwęglan.
Moim zdaniem ze stabilnością nie będzie problemu - w końcu to konstrukcja "wojskowa" dla ludzi :)
jedynie zostaje dobrze zakotwiczyć.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Jaedda, ewakatarzyna, Gaja

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Sty 2023 00:37 #820220

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Mariolan76 wrote:
A ja powoli zaczynam przygotowania do nowego sezonu . Wczoraj odebrałam przesyłkę z łukami do pomidorów . Mam nadzieje ze będą przydatne i będą spełniać swoją funkcje .

Stosowałam takie łuki, trudno się je zakłada i niewiele wykorzystałam, tylko kiedy naprawdę musiałam.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Jaedda, del, ewakatarzyna, jack90

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Sty 2023 08:29 #820225

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Mariolan 76
Zastanawialam się właśnie nad zakupem tych łuków ,ostatecznie wzięłam takie haki do trzymania gron i obowiązkowo klipsy do łodyg. Trzeba sobie ułatwiac w życiu. :P :lol:
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, del, ewakatarzyna, jack90

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Sty 2023 08:52 #820226

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13652
Patrycja,
zrobiłem tak samo, choć łuki też kupiłem, ale leżą niewykorzystane :)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, ewakatarzyna, jack90, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Sty 2023 09:00 #820228

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Łuczki zakładamy jak są jeszcze nie wyrośnięte grona. Wtedy nakładamy je w odpowiednim punkcie(na zgięciu). Później może być problem bo grono jest grubsze i można uszkodzić łodyżkę wkładając "na siłę", a i wkładamy wtedy nie gdzie powinno być, tylko tam gdzie nam wchodzi/pasuje.
Osobiście również polecałbym podwieszki ("haki"), a jak już, to wspomagać łuczki podwieszkami.
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2023 09:26 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Jaedda, bastis, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Sty 2023 09:06 #820229

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Może i zakupię łuki jak mnie haki zawiodą. Zawsze podwiązywalam bawełnianymi skrawkami ale to czasochłonne. Powiem chce sobie ułatwić życie.
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, jack90

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Sty 2023 13:36 #820256

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
U mnie krzak urósł wysoki tak jak odmiana wysoka, też byłam zdziwiona bo wsadziłam w kącie tunelu gdzie jest nisko i nagle okazało się, że rośnie mocno do góry. Istnieje szansa, że miałam pomylone nasiona choć sam wygląd owoców zgadza się z opisem odmiany...
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Sty 2023 13:41 #820258

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
Moi znajomi mają folię założoną na taki namiot wojskowy, nie wiem czy ten sam model, ale są bardzo zadowoleni. Na plus, że po bokach jest dość wysoko więc są w stanie wykorzystać całą przestrzeń. W mojej konstrukcji nie pomyślałam przy budowie i niestety za szybko pojawia łuk co ogranicza wysokość po bokach. Stąd w tym sezonie planuję sadzić pomidory po środku, a 2 ścieżki zrobić po bokach. Wejdzie mniej pomidorów, ale może będą lepiej rosły. Szczególnie, że u mnie ze względu na las mniej światła i ciągnie je do góry.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Gaja

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Sty 2023 14:11 #820262

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
Ja ze względu na remont domu musiałam na jesieni zabrać wszystkie rzeczy i czasowo się przeprowadzić. Od wczoraj zaczęłam lokalizować nasiona, ale nie było to proste B) Lista odmian dopiero przede mną choć mam kilka pewniaków.
Koktajlowe:
1. malinowy smaczek
2. black cherry
3. maglia rosa lub coś co tak nazywałam
4. megagron
5. szukam czegoś niskiego?

Duże:
1. Honey moon f1
2. red pear
3. green zebra

Pozostałe w trakcie rozmyslań ;)
Czy ktoś ma pomysł co to może być za pomidor jeżeli nie maglia rosa?
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Sty 2023 15:00 #820271

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
IMG_20230108_145204.jpg

IMG_20230108_145147.jpg

Ja sobie przeglądam stare zdjęcia ...jakie miałam piękną odmianę pomidora. Zamawiałam przez pana z tatargowiska sadzonki od producenta z grudziądza.Nazwy nie znam,bo oczywiście po co jak co roku brałam gotowe sadzonki. A teraz ani nasion ani pana który sprowadzał sadzonki nie mam. 6 lat je miałam ,nigdy nie chorowały ,plenne i najsmaczniejsze jakie w życiu jadłam. Po nich zostały mi tylko reszta soków i zdjęcia :hammer: :hammer: . Dwa lata szukałam podobnych ale nie trafiłam :(
Zdjęcie z pomidorami to zbiór z 24 karzkow
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2023 15:06 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, Fina, Izzaa, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 08 Sty 2023 15:57 #820286

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
Pomidory wyglądają rzeczywiście pięknie, może jeszcze uda Ci się jeszcze zdobyć sadzonki. Człowiek docenia dopiero jak coś stracił :(
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Lulu

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.955 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum