TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Sty 2023 19:47 #820539

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Nie uprawiałem Malinowego Olbrzyma, więc nie mogę na ten temat nic powiedzieć.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Tajga dzika

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Sty 2023 20:01 #820543

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Lulu czy tylko malinowy jest Twoim marzeniem ?Jak jakiś inny to mogę poszperać w swoich z ub roku i też Tobie podesłać. Są moje zdjęcia w wątku pomidorowym hm gdzies. :wink2: Gdzieś chyba mam jeszcze parę ziarenek może i malinowych też .Pisz na pw .A zdjęcia moich tutaj szukaj w Targu pomidorowym :wink2:
Znalazłam swoje więc edytuję -strona 8 Targ pomidorowy zobacz sobie . :)
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2023 20:10 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Sty 2023 21:09 #820554

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Bobka wrote:
Lulu czy tylko malinowy jest Twoim marzeniem ?Jak jakiś inny to mogę poszperać w swoich z ub roku i też Tobie podesłać. Są moje zdjęcia w wątku pomidorowym hm gdzies. :wink2: Gdzieś chyba mam jeszcze parę ziarenek może i malinowych też .Pisz na pw .A zdjęcia moich tutaj szukaj w Targu pomidorowym :wink2:
Znalazłam swoje więc edytuję -strona 8 Targ pomidorowy zobacz sobie . :)
Ludzie jesteście naprawdę niesamowici . :)
W sumie miałam zawsze tylko malinowe. Ale w tym roku jestem otwarta na wszytko byle nie ciapowate :lol: .i coś coś już tam kupiłam na internecie kilka pozycji a co z tego wyrośnie nie mam pojęcia. :silly: szklarnia już obstawiona ????plus jeszcze od Pomidoro pomidorki . :) :) Jesteście naprawdę kochani ale chyba już nie zmieszczę :silly:
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2023 21:43 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 07:03 #820569

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
A ja nigdy nie miałem malinowych w uprawie takich prawdziwych jedynie malinowy warszawski (sredniak) i pare innych polskich które były nie smaczne. W tym sezonie mam kilka do testów malinowych i w końcu może poczuje smak prawdziwego malinowego pomidora :woohoo:
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 10:24 #820577

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
A konkretnie czym pomidor malinowy się różni od innych różowych?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 12:15 #820579

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Każdy malinowy jest różowy.
Ale nie każdy różowy jest w smaku prawdziwie malinowy :happy: :happy2: :rotfl1:
A tak serio nie wiem bo moje doświadczenie z takimi odmianami jest prawie żadne :wink2:
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 13:10 #820582

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Kiedyś czytałam, ale nie jestem pewna czy dobrze zapamiętałam. Pomidor malinowy charakteryzuje się tym, że skórka po zdjęciu jest przezroczysta, a pomidora czerwonego ma czerwony kolor. W lecie trzeba sprawdzić, czy to się zgadza. Według tej definicji chyba nie chodzi o smak. U mnie na ryneczku każdy czerwony nazywany jest malinowym, bo ludzie takich szukają.
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 13:12 przez Kaja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Fina

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 13:11 #820583

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Dla mnie pomidor malinowy to duży mięsisty pomidor, z małą ilością galaretki/nasion z zapachem i smakiem trudnym do opisania, takim pomidorem z ogródka babci. Taki pomidor zwany był Malinówką. A pomidory malinowe to pomidory różowe, z Malinówką mające niewiele wspólnego (poza kolorem), to bardziej chwyt reklamowy bo lepiej się sprzedają. Jest to moja subiektywna opinia i mogę się mylić :) .
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Fina, jack90, Gaja

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 17:52 #820613

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Dostałem od znajomych kilka nasion okazuje się kolekcjonerskih pomidorka RAF.Czy ktoś już uprawiał tę odmianę i z jakim skutkiem? :bye: :bye: :bravo: :bravo: ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 19:51 #820631

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Owszem uprawiałem. Mam nawet swoje nasiona. Jest to mieszaniec heterozyjny.

IMG_55641-6.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 19:52 #820633

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Mieciu a jak ze smakiem i twardością tego Rafa? :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 19:58 #820634

• bozenak
  • bozenak's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 192
Poszukuję pomidora Rossamunda. Znalazłam nawet sprzedawcę na Allegro, ale opinie takie sobie. Może ktoś może doradzić mi w temacie?

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 20:45 #820638

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Krecik stary wrote:
Mieciu a jak ze smakiem i twardością tego Rafa? :bye: :bye:

Nie jest ciapowaty, w smaku też dobry. Chyba już 3 lata go nie wysiewałem i trudno wszystko tak szczegółowo spamiętać . Wiem, że miał dużo rozszczepień.
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 20:45 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 21:29 #820642

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Jak masz możliwość zakupów w Carrefour to mają teraz w sprzedaży Rosamundę. Na naklejce jest nazwa ROSA.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, bozenak

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Sty 2023 22:03 #820648

• pawlisko
  • pawlisko's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 535
Ostatnio kupiłem w sklepie pomidora czekoladowego, kolor lekko brązowy, pomyślałem że może kilka pesteczek wyłowię i może posieję, strasznie się zawiodłem bo pomidor okazał się kwaśny z bardzo twardą skórą, niestety o tej porze roku trudno kupić dobrego pomidora który ( to marzenie) smakuje jak własny z działki ale mam nadzieję że już wkrótce będziemy się cieszyć własnym zbiorem, najchętniej to już bym pojechał na działkę i sadził.
:dance:
Pozdrawiam Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 12 Sty 2023 07:34 #820669

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Ja w zeszłym roku miałam 3 krzaki rosamundy. A jak się okazało to prawdopodobnie inna odmiana lub kolejne pokolenie f+ To mi wyrosło
IMG_20230112_072034.jpg

Owszem miały dużo kwiatów, ale też duzo nie wiązało. Po przekrojeniu środek był malinowy, słodk i masłowy zz małą ilością nasion. Wydaje mi się że ktoś sprzedawał kolejne f . :)lub inną odmianę.
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2023 07:36 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 12 Sty 2023 13:33 #820691

• grudzienszal
  • grudzienszal's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 394
pawlisko wrote:
Ostatnio kupiłem w sklepie pomidora czekoladowego, kolor lekko brązowy, pomyślałem że może kilka pesteczek wyłowię i może posieję, strasznie się zawiodłem bo pomidor okazał się kwaśny z bardzo twardą skórą, niestety o tej porze roku trudno kupić dobrego pomidora który ( to marzenie) smakuje jak własny z działki ale mam nadzieję że już wkrótce będziemy się cieszyć własnym zbiorem, najchętniej to już bym pojechał na działkę i sadził.
:dance:
A ja i owszem trafiłam w tym tygodniu na taki rarytas.Producent turecki,jako odmiana jest wpisane PEMBE ,ale nie znalazłam takowej w internecie .Natomiast wyglądem i cechami pasuje do odmiany LEROXY F1. Smak malinowego z ogródkowego krzaka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 12 Sty 2023 14:10 #820695

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
grudzienszal wrote:
...
A ja i owszem trafiłam w tym tygodniu na taki rarytas.Producent turecki,jako odmiana jest wpisane PEMBE ,ale nie znalazłam takowej w internecie .Natomiast wyglądem i cechami pasuje do odmiany LEROXY F1. Smak malinowego z ogródkowego krzaka
Ten ?
www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F...HeJcB4kQMygAegQIARBy
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.744 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum