TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 12 Sty 2023 17:52 #820717

• grudzienszal
  • grudzienszal's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 394
Mój żebrowaniem i 7ramienną szypułką raczej tego przypomina

www.yukselpolska.pl/nasiona/pomidor/mali...50-100-250-1000-szt/
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 12 Sty 2023 18:54 #820721

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Ja tam kocham czarne pomidory z naszego targu i ciemne Kozulki (też z naszego targu) z delikatnym paskowaniem, smak zdecydowany słodko-kwaśny :happy4: . Mam dosyć eksperymentowania z pomidorami odmian handlowych, zaczynałam od tego i gdyby nie forum, przestałabym uprawiać pomidory.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 12 Sty 2023 19:16 #820723

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2651
Babcia Ala wrote:
Mam dosyć eksperymentowania z pomidorami odmian handlowych, zaczynałam od tego i gdyby nie forum, przestałabym uprawiać pomidory.

Uważam podobnie. W przeważającej większości są bardzo rozczarowujące i aż czasem nie do wiary, że samodzielny ogrodnik potrafi stworzyć wielokrotnie lepsze odmiany od tych korporacji.

Była gdzieś niedawno mała rozmowa o odmiennościach pomidora Amish Paste. Czy ten Twój, pozyskany od jednego ze znanych polskich oferentów nasion, najbardziej Twoim zdaniem odpowiada amerykańskiemu pierwowzorowi? Pytam, gdyż szczęśliwie spotkałem się z tą Twoją wersja zasobów nasiennych.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, bietkae, Jaedda, ewakatarzyna, Mejra, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 12 Sty 2023 19:33 #820724

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Ja w tym roku będę miała trochę odmian :hammer: przez przepisy które ograniczały sprzedaż nasion człowiek więcej kupił :dry:
Więc ten rok będzie kolorowy. Tak to czasem bywa ,dopiero myśli się po zakupie :club2: . I tak naprawdę nie wiadomo co z tego wyrośnie. Jedyny pewniak to nasiona od Pomidoro. :)
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 12 Sty 2023 20:02 #820728

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Pawle TU pokazywałam 4 rodzaje Amish Paste :crazy: . Ta ilość rodzajów tego pomidora wzięła się stąd, że wyszukiwarki po wpisaniu Amish Paste pokazują nie wiedzieć czemu pomidora w kształcie jaja/śliwki ale z dzióbkiem. Zakupiłam nasiona z USA, bo uznałam, że stamtąd będzie najbliższy protoplaście i jak widać ten pomidor nie ma dzióbka, ale rozmiarem jest najmniejszy. Smakowo dla mnie wiedzie prym Amish Paste mój i od mojepomidory, ale mój największe owoce. Gdy go miałam pierwszy raz byłam zachwycona jego smakiem. Tego z USA uprawiałam w roku 2022 pierwszy raz, a smakowo wszystkie moje pomidory w 2022 nie popisały się (ogólnie rok pomidorowy średni). Pogoda była dla nich trudna, w czerwcu afrykańskie upały, warzywnik na wieczór wyglądał jakby wszystkie warzywa miały już zejść z tego świata, a w sierpniu stanowczo zbyt dużo deszczu. Gdyby kolejność była odwrotna - najpierw deszcz, a potem hyc - pomidory z pewnością miałyby inny smak. A może ja mam już tak "zmanierowane" podniebienie? Nie wiem, ale kupnych pomidorów nie jem w ogóle, smak żaden, to już lepszy chleb ze smalcem albo z samym masłem, a chwalony na forum Red Pear - dla mnie smakowo nic nadzwyczajnego, za to dobrze wiąże i nie marudzi na pogodę, pod tym względem Amish Paste mu nie ustępuje, a smakowo go przewyższa. Powyższa opinia jest wynikiem moich indywidualnych preferencji.

Artur/Kaskawel zaciągnął języka w USA, bo miał taką możliwość i potem napisał tak:
Kaskawel wrote:
Alicja, zapytałem znajomych ze Stanów o Amish Paste i okazuje się, że także mają problem z dokładnym określeniem wyglądu tego pomidora, bo nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi. Wydaje się, że jest w obiegu kilka różnych pomidorów oznaczonych tą nazwą.
W każdym razie większość pomidorowych autorytetów uważa, że powinna to być duża, ponad 200 gr. śliwka, mniej lub bardziej kształtna i bez wyraźnie zaznaczonego noska. Coś jak te z Tomatofest.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2023 20:03 przez Babcia Ala.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 12 Sty 2023 20:23 #820729

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2651
Dziękuję Ci. To bardzo pouczające wyjaśnienia.

Pomijając walory smakowe różnych wariantów, należy uznać, że to nasiona pochodzące z renomowanej organizacji TomatoFest są tymi najrzetelniejszymi, nawet jeśli mają gorszy smak od wszelkich swoich zamienników.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, bietkae, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Sty 2023 17:00 #820773

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
zgodnie z poniższą tabelą najwyższe wymagania pokarmowe mają pomidory malinowe. Na podstawie doświadczeń z pomidorami czarnymi w ubiegłym roku wydaje mi się że mają one wysokie zapotrzebowanie na potas. W tunelu (w gruncie też) były niezbyt smaczne i miały duże głąby (zwłaszcza FAV F5). W donicach, zasilane często Kristalonem czerwonym i pomarańczowym, były smaczne.

zapotrzebowaniepomidorwpodosonami.jpg
Pozdrawiam
Mirka
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2023 17:55 przez Miragoral.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Mejra, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Sty 2023 17:54 #820782

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Którym Kristalonem? Czarnych podobno w ogóle nie podlewa się zielonym, z żółtego od razu trzeba przejść na pomarańczowy lub czerwony.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Miragoral, bietkae, ewakatarzyna, Mejra

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 15 Sty 2023 09:55 #820872

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Wczoraj wystawiłem do kiełkowania 2 dwarfy w perlicie :Aurija i Adelaide Festival.Będą rosły na parapecie albo w donicy na zewnątrz obok namiotu. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-776.jpg
Pozdrawiam Józek!!

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 15 Sty 2023 10:23 #820876

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Kreciku toż to jeszcze ziima :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, Mamma, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 15 Sty 2023 10:36 #820877

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Ja wrzuciłam już podkiełkowane w perlit. Same drobiazgi, typu mini
16737753268566451506705050448827.jpg

Wszystko do donic. Z marzeniem że za 3 miesiące będą owocki. :happy4:
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2023 10:37 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, Marlenka, bietkae, Mamma, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 15 Sty 2023 11:05 #820879

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Jagódko to prawda ale teraz są jeszcze wolne parapety. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye: :coffe: :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, Marlenka, bietkae, Mamma, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 15 Sty 2023 11:30 #820881

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Mnie też już łapki swędziały i moje maleństwa już wyszły :happy4:

IMG_20230115_112050346.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2023 11:30 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Mati, Krecik stary, bela, Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 16 Sty 2023 18:14 #821027

• ogrodnik2
  • ogrodnik2's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
Czy ktoś z szanownych forumowiczów uprawiał pomidora Tłuste Policzki? Jak wypada w smaku ? U mnie rósł w poprzednim sezonie, krzak mocny po dwa pomidory w gronie, ale smak jakiś taki nijaki. Nie wiem czy to wina nawożenia czy jednak nie była to ta odmiana.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 16 Sty 2023 18:29 #821030

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32079
Skorzystaj z wyszukiwarki zaznaczając posty od dowolnej daty.Znadziesz na temat tego pomidora sporo wiadomości + zdjęcia.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 16 Sty 2023 20:10 #821039

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
ogrodnik2 wrote:
Czy ktoś z szanownych forumowiczów uprawiał pomidora Tłuste Policzki? Jak wypada w smaku ? U mnie rósł w poprzednim sezonie, krzak mocny po dwa pomidory w gronie, ale smak jakiś taki nijaki. Nie wiem czy to wina nawożenia czy jednak nie była to ta odmiana.
Miałam w zeszłym roku tę odmianę w donicy. Pomidory były wczesne i w smaku bardzo dobre. Niestety niezbyt plenne. Ale u mnie wszystkie pomidory w donicach
były smaczniejsze niż pod osłonami i w gruncie. Być może miały za mało potasu. W tym roku planuję posadzić w gruncie. Sprawdzę czy warto uprawiać tego pomidora.
Pozdrawiam
Mirka
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2023 20:10 przez Miragoral.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 18 Sty 2023 08:39 #821146

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
A to moje pocieszki dwarfy.Wczoraj skiełkowały i poszły do torfu.Teraz na akwrium czekają na wschody.Będą uprawiane początkowo na parapecie a poźnie na zewątrz w donicach.

006-147.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, rozalia, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 18 Sty 2023 09:11 #821151

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Józiu trzymam kciuki za pocieszki. Widzę, że pojemniczki zbiorcze są od ciastek - jak to się ogrodnik musi poświęcić z dietą, żeby pomidorki były :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, bastis, del, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.936 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum