TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Lut 2023 00:23 #823125

• Malinówka 2
  • Malinówka 2's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 134
A ja nie tak dawno zmotywowana gratisem nasionek od Marlenki- Sweet Marmande (za co z całego serca jestem wdzięczna Marlence) kupiłam w markecie tą odmianę do spróbowania i już więcej nie kupię innych, chyba że dla koloru. Jak dla mnie super pyszne, na pewno wysadzę wszystkie ich nasionka, a może jeszcze zdążą mi się jeszcze wysuszyć wyciągnięte ze sklepowych , bo rodzina też by chciała je posiać. Pozostanie tylko kwestia czy w mojej ziemi i nawożeniu też wyrosną takie słodkie..
Pozdrawiam Alina
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pouder, Miragoral, bietkae, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Lut 2023 11:20 #823150

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
Będę domawiać jeszcze w Tomatififou , jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę dołożyć do swojego zamówienia (do 12.02.23 jeszcze przyjmują zamówienia)
Pozdrawiam Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, bietkae, jagodka27, Jaedda, bastis, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Lut 2023 12:38 #823158

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Bardzo dużo mają odmian. Jest co pooglądać.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, bietkae, del, ewakatarzyna, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Lut 2023 22:40 #823208

• bozenak
  • bozenak's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 192
Madziu, ja byłabym chętna dołączyć. Zrobię na wszelki wypadek listę. Nie wiem, czy wysłać na forum czy na PW. Jak odczytasz to napisz, proszę, :supr3:

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 11 Lut 2023 22:55 #823210

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
bozenak napisałam wiadomość, sprawdzałam PW nie było więcej wiadomości i złożyłam zamówienie . Napisz proszę szybko to maila do nich wyślę . Już tak domawiałam w tym miesiącu. Na stronie sklepu jest info, że zamykają 12.02.23 (pytanie czy za godzinę czy jutro przed północą...)
Pozdrawiam Magda
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2023 22:58 przez magdalkaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, bozenak

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 12 Lut 2023 22:53 #823332

• bozenak
  • bozenak's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 192
Czy odkażacie nasionka pomidorów przed wysiewem Jeśli tak to w czym? Ja nigdy nie robiłam tego Jeden raz próbowałam chyba w roztworze wody utlenionej, ale tylko kilka na próbę i nie zauważyłam różnicy. Ale naczytałam się o tym trochę i myślę, że może warto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Lut 2023 09:28 #823344

• Matkud
  • Matkud's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 277
Odkażam w nadmanganianie potasu 0,3% czyli 3g/l. Wrzucam nasiona na wacik i delikatnie ze strzykawki polewam do pełnego namoczenia wacika i od razu w ten sposób podkiełkowuję nasiona. Kiedy puszczą korzonek to wsadzam pojedyńczo do wielodoniczek. Jeżeli siejesz do jednej doniczki, a później pikujesz to możesz podlać nadmanganianem zasiane nasiona.

EDIT: Nadmanganian kupisz w prawie każdej aptece, kosztuje kilka PLN, starcza na długo.
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2023 10:07 przez Matkud.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, Fina, bozenak

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Lut 2023 15:40 #823368

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29665
Ja odkażam w Domestosie rozcieńczając go z wodą w stosunku 1:4, moczę 15 - 30 minut, a potem płuczę i lekko osuszam tak żeby się tylko nie sklejały. Gdybym odkażała w nadmanganianie potasu, to też tak bym postąpiła, nie zostawiłabym kiełków w tym roztworze, bo bałabym się, że spali delikatne tkanki kiełka.
Tych, które odkażałam podczas pozyskiwania, już nie traktuję Domestosem. Wszystkie nasiona wysłane przeze mnie na PT są odkażone podchlorynem sodu.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rozalia, Marlenka, bietkae, rybur58, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Matkud, Fina, Emilia, bozenak

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Lut 2023 21:02 #823396

• rybur58
  • rybur58's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Babcia Ala-może coś więcej o odkażaniu nasion w podchlorynie sodu.
Ja moczę nasionka przed siewem w nadmanganianie potasu ~30min.

Pozdrawiam Rysiek.
Rysiek.
Za tę wiadomość podziękował(a): bozenak

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 13 Lut 2023 23:24 #823422

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29665
Nie rozumiem, podałam proporcje, czas, sposób, co mam więcej napisać?

Edit: Domestos zawiera podchloryn sodu, chyba o to chodzi, ogólnie wybielacze go często zawierają,
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2023 23:27 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, rybur58, del, ewakatarzyna, Tajga dzika, bozenak

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Lut 2023 20:31 #823476

• rybur58
  • rybur58's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Znalazłem podchloryn sodu jako osobny środek,a nie załapałem,że jest też składnikiem
domestosu :hammer:
Przepraszam za takie bezsensowne pytanie :flower1:

Pozdrawiam.
Rysiek.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 17 Lut 2023 08:52 #823632

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13654
Dwarfy przyklepane, teraz czas na koktajlówki.
do szklarni pójdą
Accordion Cherry, Gardener’s Sweetheart, K13 F3, K15 F3, Mila
do gruntu
NN Gałązka Kasi, K13 F2, K15 F2, Super Sweet 100 F1, Super Sweet 100 F2 (zobaczymy, czy będzie powtarzać cechy), Rapunzel, Смородина жовта (czerwoną miałem w tamtym sezonie).
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 17 Lut 2023 09:28 #823634

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Mila zdecydowanie lepiej rósł mi w szklarni, w gruncie łapał zgniliznę wierzchołkową (może to też kwestia moich błędów).
To taki trochę dziwny pomidorek - moja mama zachwycona, stwierdziła że jej ulubiony z ok. 40 odmian jakie dostała ode mnie.
Mi trafiły się pojedyncze sztuki o fajnym smaku, może ta odmiana nie lubi oszczędnego podlewania :think:
Pozdrawiam
Emilia
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2023 09:51 przez Emilia.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 17 Lut 2023 09:43 #823637

• ACean
  • ACean's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 35
Z reguły nie odkażam i pomidorki co roku plonują. Od czasu do czasu eksperymentowałem, ale nie zauważyłem żadnej różnicy. Nasiona kupuję w oryginalnych opakowaniach, a te które nie są mieszańcami (F1) stosuję z własnego odzysku. Moim zdaniem choroby, a myślę tu o grzybach i tak przyjdą w sezonie. Oczywiście, uważam że odkażanie ma sens, ale to już jest indywidualna "opcja".
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 17 Lut 2023 09:46 #823638

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Przypominam, że nie cytujemy postów, pod którymi bezpośrednio odpowiadamy. Można zacytować fragment dłuższego postu, do którego się odnosimy.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 17 Lut 2023 09:51 #823639

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Dzięki - poprawiłam B)
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 17 Lut 2023 10:36 #823644

• ACean
  • ACean's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 35
Witajcie. Moje typy na sezon 2023:
podstawowy od lat; Malinowy warszawski
Malinowy Ożarowski
Saint Pierre wysoki
Black cherry
Des Andes (czyli Opalka, Paprykowy)
Jantar
Surya (F1)
Adam (F1)
Red Pear
Zorza Toruńska
Pink King (F1)
testowe; Hony Moon (F1)
Big Mama (F1)
Bruno (F1)
Część do foliaka, część do szklarni (poliwęglan ogrzewany). Chętnie poczytam opinie.
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2023 10:51 przez ACean.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Matkud

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 17 Lut 2023 11:38 #823650

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2651
Babcia Ala wrote:
Ja odkażam w Domestosie rozcieńczając go z wodą w stosunku 1:4, moczę 15 - 30 minut, a potem płuczę i lekko osuszam tak żeby się tylko nie sklejały.

Fajne, nie znałem. Słyszałem natomiast o lekkim (różowym) roztworze nadmanganianu potasu i naturalnym wyciągu ze starego liścia domowego aloesa.

del wrote:
… teraz czas na koktajlówki.

Widzę, że jakby bardzo polecasz K13. Czy to odmiana podobna do tego całego „megagroniastego”, który ma kwiatek przy kwiatku, a potem owoc przy owocu, prawie bez liści ?

Rapunzel to chyba takie fajne, piekielnie długie grona do ziemi, niczym wielka tropikalna „stonoga”. Czy jest szansa, że będzie za rok na targu ?

ACean wrote:
Moje typy na sezon 2023 …

A nie korzystasz z odmian tradycyjnych (heirloom)? Jeśli masz szklarnię z poliwęglanu, foliak i zapewne grunt, to trochę zazdroszczę, bo masz ogromne zaplecze produkcyjne. Aż się prosi jakiś większy rozmach w ilości i rodzaju odmian.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.945 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum