TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Lut 2023 00:02 #822988

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
bozenak nie wiadomo co będzie dalej z tym sklepem. Bardzo ciekawe odmiany są jeszcze na vertiloom (Belgia).
Pozdrawiam Magda
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, del, ewakatarzyna, bozenak

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Lut 2023 04:58 #822991

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Hej, uprawiał kiedyś ktoś tą odmianę?
ZDRAVENE DE BACAN -serce. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji :think:
Pozdrawiam Patrycja.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Lut 2023 05:13 #822992

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
magdalkaj wrote:
del z tomatofifou mam :

- Cherokee Tiger Black dwarf
- Grinch cherry dwarf
- Dwarf Copperhead
Dziękuję.
Na razie skupiłem się na dwarfach z projektu, a te nimi nie są. Nasiona odmian Cherokee i Copperhead'a już mam, ale jeszcze nie ich nie uprawiałem

Lulu wrote:
Hej, uprawiał kiedyś ktoś tą odmianę?
ZDRAVENE DE BACAN -serce. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji :think:

Wujek google podpowiada, że lepiej wpisywać "томат здравене де бакан" - wyskoczy dużo stron do przeglądnięcia, które też trzeba przetłumaczyć (przeglądarka Chrome ma wbudowanego translatora lub wklejamy znaleziony adres na stronie translate.google.pl/).
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, magdalkaj

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Lut 2023 05:19 #822993

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja próbowałam przetłumaczyć nazwę to tłumaczyło mi na rumuński :happy4: . Szukałam na stronie Nawet Tatiany i nie znalazłam :happy4: . Dziękuję ci bardzo ;)
Zaraz będę szukać. :search: :thanks:

Mam,jeszcze raz dzięki :hug:
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2023 05:27 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Lut 2023 07:46 #823001

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18668
Patrycjo, ja uprawiałam Zdravene de bacan, ale to nie było serce. Być może Ty masz inną odmianę. Mój był dużym, czerwonym befsztykiem.

Zdravene de bacan to pomidor bułgarski.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Lut 2023 07:54 #823002

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Lut 2023 08:35 #823010

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Marlenka wrote:
Patrycjo, ja uprawiałam Zdravene de bacan, ale to nie było serce. Być może Ty masz inną odmianę. Mój był dużym, czerwonym befsztykiem.

Zdravene de bacan to pomidor bułgarski.
To właśnie jedna z odmian od Joanna77 . Podpisane serce. :think:

A pamiętasz może plusy/minusy tej odmiany?
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2023 09:30 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna, jack90

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Lut 2023 09:55 #823019

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6222
Powoli klaruje się lista pomidorów do siewu. Mamy miejsca przeznaczonego na 60 krzaków pomidorów, 30 krzaków papryk, 3 odmiany ogórków.

Napewno będą pomidory, które mam odnowić.
Sleeping Lady
NN Janek (nasiona bezpośrednio od Mirka)
Sterling Old Norway (2016 - od Dino_zaura)
Bulgarian Old Sort (2016 - od Dino_zaura)
Stump of The World (2016 - od Dino_ zaura)
Dikaya Roza (2016)
Rajskoje Naslazhdenie (2016)

Będą też karłowe.
Karzełek Puławski
Polkur 128 (Karzełek - z Banku)
Polsok00 134 (Beta - z Banku)
Sabała
Maliniak

Krzyżówki Kozuli.
K/37
K/131

Reszta do ustalenia.

20230206_113929.jpg
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2023 13:42 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Kasionek, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, jack90

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Lut 2023 13:48 #823030

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Lulu wrote:

A pamiętasz może plusy/minusy tej odmiany?

Patrycjo, jak dla mnie nie miał minusów. :)
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 09 Lut 2023 13:54 #823031

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Marlenka :hug: dziękuję. W takim razie wrzucam na listę

Powoli zaczynam wybierać z listy :hammer: jeszcze kolorowe zostały do wyboru.
Coś nie jest warte posadzenia?
7 pierwsze to pewniaki i one zostają a reszta nie mam pojęcia :happy: :club2:
K-37
czekista
Fatima
Malinowy Gigant
Cor Di Bue
Nefretete
Zdravene de bakan

Coś z tych poniżej nie warte uwagi?
Curtis chek-serce
Earl's Fox
Hoy Delicious
Korolev
Katja
Mama's Irenes
Omar Libanese
Polish Giant
Stara Babcina Malinówka
Severnye
Tsar Colocol
Watermelon
Pink Syberian Tiger
1884
1884 purple
Cherokee purple heart
Gary'o senna
Aunts gynny's purple
Gigant z Kuby
Coustarelle

:think: :think: :hammer:
Jeszcze jakieś kolorowe wrzucę a koktajlowki w donicach
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Lut 2023 17:21 #823098

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2651
TomekD wrote:
Jeżeli szukasz smaku 'stary dobry "babciny" pomidor' to moim zdaniem pozostają stare odmiany, a te są chyba wszystkie o niekończącym się wzroście (czyli wysokie).

Smak będzie zależał też od tego jakie masz u siebie warunki uprawy, jak będziesz nawoził, podlewał, etc.
Nasze smaki też (szczęśliwie!) się różnią.

Ta sama odmiana pomidora uprawiana przez różne osoby, w różnych warunkach bywa oceniana od zachwytu do 'nigdy więcej'.

U mnie było tak chyba najbardziej standardowo.
Na początku próbowanie wielu odmian, stopniowe ograniczanie ich liczby ale i czasem powroty (bo może to pogoda była zła).
Teraz sieję tak ze 4-5 odmian a z jakiegoś powodu są to tylko serca, nie mam pojęcia dlaczego tak wyszło...

Zgadzam się już z Tobą prawie całkowicie, choć jestem jeszcze w całkiem innym miejscu. A ta jedyna rozbieżność dotyczy tego, że widzę na samym końcu zamiast tych 5 odmian, raczej jakieś 15.

Ten rok będzie dla mnie przełomowy, bo paza kilkoma odmianami Brandywine, pozyskałam prawie wszystko, na czym mi najbardziej zależało. Planuję poprowadzić w tym roku jak najwięcej odmian, żeby wyrobić sobie o nich zdanie i przygotować sobie własne nasiona na wiele kolejnych sezonów. A potem już uprawiać mniej różnorodnie i bardziej "na luzie". A i planuję realizację swoich pomysłów na krzyżówki, jeśli tylko umiejętności wystarczy.

Warunki wydają się sprzyjać. Właśnie z tym rokiem zaczyna się nad Pacyfikiem ponownie okres El Niño. Oznacza to zawsze, że w wielu innych miejscach /także Europie/ staje się bardziej sucho i bardziej gorąco. Aż trudno uwierzyć, że w ostatnich latach, kiedy El Niño jednak nie obowiązywało, w Polsce nie było ani mokrzej, ani chłodniej. Bo przecież były rekordy w całkiem drugą stronę. Ten rok skrajnie suchy jeszcze być nie powinien, bo jest przejściowy. Dopiero kolejne lata z El Niño tym nam grożą. Liczę, że będzie to rok optymalnie sprzyjający pomidorom i paprykom.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Lut 2023 17:32 #823099

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Mam z naszej akcji wymiany nasiona pomidora Ogiennaja Lawina. Spojrzałam na rosyjskie strony i znalazłam Ogniennaja Lawina. Czy to jest to samo? Chciałam posadzic w donicy, ale na ich stronach jest podana duża różnica w wysokości, bo od 1m do 1,8. Na mój balkon 1m to jeszcze mógłby być, ale wyższy to już nie, bo jeszcze trzeba do wysokości doliczyc 30 cm donicy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Lut 2023 17:43 #823100

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Na opakowaniu z nasionami jest ta druga nazwa. To przy zdjęciach z uprawy jest pomyłka.A jaki jest wysoki i na ile pedów go prowadzic?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Lut 2023 17:48 #823102

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Kaju, wysłałam Ci PW.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Lut 2023 19:19 #823104

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Tomku długo czekałeś na przesyłkę?

Czekam na nasionka z Vertiloom - list zwykły.[/quote]

Zwykły list, 2 tygodnie[/quote]

Przyszły dzisiaj 9-10 dni, list zwykły :dance:

DSC_0588.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, magdalkaj, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Lut 2023 19:38 #823106

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Kaja wrote:
Mam z naszej akcji wymiany nasiona pomidora Ogiennaja Lawina. Spojrzałam na rosyjskie strony i znalazłam Ogniennaja Lawina. Czy to jest to samo? Chciałam posadzic w donicy, ale na ich stronach jest podana duża różnica w wysokości, bo od 1m do 1,8. Na mój balkon 1m to jeszcze mógłby być, ale wyższy to już nie, bo jeszcze trzeba do wysokości doliczyc 30 cm donicy.
U mnie w gruncie miała 1,5m - potężny krzaczek i dosyć duże owoce. W donicy na pewno będzie niższa.
Co do nazwy to faktycznie powinno być "Ogniennaja lawina" z oryginału "Огненная лавина". Informacja od sprzedawcy, od którego ściągnąłem nasiona

"Огненная лавина-ср/спелый, 90 см., плоды округлые, огненного цвета, до 900 гр., сверхурожайный"
"Ognista lawina-średnia/dojrzała, 90 cm, okrągłe owoce, ognisty kolor, do 900 gr., bardzo plenna"

Chyba jedyne zdjęcie jakie posiadam tej odmiany

Ogiennaja_lawina_2022.08.20_Easy-Resize.com-2.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2023 19:45 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, bietkae, Jaedda, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Tajga dzika, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Lut 2023 20:27 #823114

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję. Wszystko już się wyjaśniło. Dostałam wiadomość od Marlenki z namiarem na stronę. Co za bogactwo odmian.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 10 Lut 2023 21:00 #823117

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Jeśli ktoś jest niezdecydowany w uprawie pomidorów, to proponuję mu ten artykuł :) : wiadomosci.radiozet.pl/Biznes/pomidory-m...pkAuPoEQue8zKO-WnTtk
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna, Emilia, Malinówka 2, ACean

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.893 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum