TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Wrz 2022 14:15 #813093

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Adasiowa wrote:
Szczerze mówiąc, znam tylko jeden rodzaj Czekisty i nie jest on różowy, ale .... coś mogło umknąć mojej uwadze na przestrzeni lat. Odkąd pamiętam, zawsze był w jednolitym kolorze, a miałam okazję uprawiać go kilka lat z rzędu.

Cze-ka wywodzący się od K122 - pomidor z prawej strony zdjęcia

A ten z lewej, to chyba nie K122 ?

Tegoroczny Cz-ka. Jest malinowy (jakoś aparat nie oddał kolorów)

IMG_20220905_142321.jpg

Mój K122

IMG_20220905_141639.jpg
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2022 14:36 przez podjadek.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, koma, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Wrz 2022 14:42 #813094

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
podjadek wrote:
A ten z lewej, to chyba nie K122 ?

Nie. Z pewnością nie jest to K122, dlatego zaznaczyłam, że właściwy znajduje się po prawej stronie zdjęcia.
Inna sprawa to ta, że nigdy nie udało mi się zebrać Czekisty z dzióbkiem, na czym bardzo mi zależało, ale te, które zrywałam i tak były wspaniałe.
Pozdrawiam cieplutko.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, podjadek, Miragoral, koma, ewakatarzyna, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Wrz 2022 21:15 #813106

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Bez komentarza :oops:

20220905_113958.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Kajtkowa, koma, Jaedda, del, ewakatarzyna, Bobka, renons, pawlisko, LexaClark

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Wrz 2022 21:26 #813107

• renons
  • renons's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Bez komentarza ciąg dalszy...

IMG_20220827_142541.jpg
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Kajtkowa, koma, Jaedda, ewakatarzyna, Bobka, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Wrz 2022 21:29 #813109

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
:wink4:

20220904_154332.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, whitedame, Kajtkowa, koma, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, renons, pawlisko, Kornik

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Wrz 2022 23:30 #813112

• LexaClark
  • LexaClark's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Piękne pomidorki i nadal są :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Wrz 2022 21:20 #813151

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29651
zwykły chłop wrote:
w przyszłym sezonie planuję wysiać kilka odmian pomidorów które mają w nazwie "amish", kilka wysiałem już w tym roku, niestety pomidorek Amish Paste okazał się inną odmianą, smaczną ale jednak NN.

IMG_20220904_183117.jpg

Adam, te u Ciebie trochę zbyt sakiewkowate, powinny mieć chyba kształt jaja, ten jeden na pierwszym planie prawie jak jajo. Może w tym roku z powodu Fav Project pomidory upodobniają się do sakiewek, bo u mnie K/152 ustalony, rosnący w pobliżu kilku Favów, na którymś wyższym gronie wydał pomidor w kształcie sakiewki, chyba zbiorę z niego nasiona jak się uda.

Z tym Amish Paste to jakieś zamieszanie. Ja w tym roku zrobiłam porównanie tego pomidora i wysiałam nasiona z 4 źródeł:
pomidorlandia.pl
mojepomidory (w moich zasobach było ostatnie nasionko)
tomatofest z USA
i moje, które wywodzą się od mojepomidory, ale trzmiele, któregoś roku narozrabiały.

Posadziłam je obok siebie, nie mam na razie zdjęć, bo jestem zajechana pracą, przetworami i drugi raz przeszłam covid. Dobrze, że padało końcem sierpnia, choć znowu przesadziło z tą wodą, ale odblokowało mi trochę czasu, jednak dziś papryki, bakłażany, dynie i pomidory w dwóch rzędach od południa podlałam. Rano zamierzam podlać selery i kapustę, w czwartek ma podobno padać, ale ad rem.
Wzrostem się nie różnią, różnią się wielkością owoców. Najsłabiej pod względem smaku wypada Amish Paste od pomidorlandii i Tomatofest, te od mojepomidory smaczne, ale najsmaczniejsze są te moje, choć mają skłonność do pękania u nasady, ale u mnie prawie wszystkie pomidory tak robią, mam za ciężką glinę. Niestety, nie wiem, które są najbliższe protoplaście.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2022 21:27 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Kajtkowa, koma, Jaedda, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Wrz 2022 23:33 #813156

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6218
Nie ma jak uprawa pomidorów w gruncie, większe wyzwanie, więcej niewiadomych i więcej niespodzianek tych pozytywnych.
Miałem w tym roku grupę pomidorów i byłem bardzo ciekawy tych odmian. Jedną z nich (Baba Nina) miałem w ub. roku.
Pozostałe to niewiadome: Baba Nadia, Baba Szura, Romowaja Baba, Nonna Antonina. Cztery z nich to befsztyki, Romowaja Baba nie.

Baba Nina wysoki łatwy w uprawie befsztyk, o smacznym miąższu. Owoce malinowe o wadze 250-400 g. Owocował na trzech poziomach.
Baba Nadia podobnie jak Baba Nina, też befsztyk, też malinowy o dużych owocach, owocował podobnie . Bardzo smaczny pomidor.
Baba Szura podobnie. Trzeci pomidor o smacznych ścisłym miąższu i dużych owocach. Te trzy odmiany mają podobne owoce, tak samo smaczne.
Romowaja Baba wysoki pomidor kolorowy, w pełni dojrzały o kolorze oliwkowo-bursztynowych, smaczny, dużo galaretki. Bardzo smaczny
o słodko-kwaśnym zrównoważonym smaku. Jedyna jego wada, to szybkie dojrzewanie, szybko robi się miękki ale smak pozostaje. Z całej grupy
najwcześniej owocował.
Nonna Antonina to wg. mnie rewelacja smakowa, smak dawnych pomidorów. Pomidor wysoki, befsztyk, mało nasion. Owoce bardzo duże o wadze
od 400 do 800g. Owocował na trzech poziomach. Dość twardy jak na wielkość owoców, może poleżeć kilka dni po zerwaniu. U nas zostaje na przyszły rok.

Najwcześniej owocowała Romowaja Baba, później Baba Nadia, Baba Nina. Baba Szura i Nonna Antonina w tym samym czasie.

BabaNina418g.jpg

1.15BabaNina206g.jpg

1.16BabaNadia-2.jpg

BabaNadia339g.jpg

BabaSzura496g.jpg

1.17BabaSzura-2.jpg

RomowajaBaba402g.jpg

1.9RomowajaBaba-2.jpg

NonnaAntonina831g.jpg

1.14NonnaAntonina-2.jpg

zestaw1.jpg

Jeszcze taka uwaga. W innym wątku napisałem że mój tegoroczny rekord w pomidorach, to Delicious Hunt (813g.)
Pomyliłem się. Nonna Antonina - pomidor ważył 831g. I to jest mój rekord tegoroczny.
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2022 23:34 przez kazko47.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Marlenka, Kajtkowa, koma, Jaedda, bastis, rybur58, del, ewakatarzyna, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Wrz 2022 01:07 #813157

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29651
kazko47 wrote:
BabaNina418g.jpg

Kaziku chcę Cię zapytać, czy z takiego pomidora można zebrać nasiona? Chodzi mi o to, czy ta dziurka, to już kocia mordka? Mam befsztyka Todd County Amish, olbrzymie owoce, ale prawie każdy owoc ma jakąś mordkę, niestety befsztyki obfitują w takowe.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Marlenka, Kajtkowa, koma, jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Wrz 2022 07:45 #813159

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6218
Alicjo, no nie . Z takiego jak na zdjęciu nie powinno się brać nasion. Wziąłem do ilustracji zdjęcia największych pomidorów z każdej odmiany.
Przyznam, że w tym roku niewiele było owoców z małymi znamionami lub ich brakiem. Dlaczego robią się dziury, to nie wiem.
Prawdopodobnie to są uroki uprawy w gruncie. Ideałem byłby np. taki pomidor:

NewYorker111g.jpg
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Marlenka, Kajtkowa, koma, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Wrz 2022 15:54 #813196

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
U mnie również ogrom pomidorow, przerobiliśmy już chyba że 100kg. Sos pomidorowy będzie jedzony w każdej postaci;)
Wiem, że nie ten dział, ale może podpowiecie jak jeszcze można przerobić pomidory? Do tej pory robilam sosy do sloikow, koncentrat, soki. A co można by jeszcze zrobić? Może jakieś sałatki czy pomidory całe? Jakieś przepisy ktoś podpowie?
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, ewakatarzyna, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Wrz 2022 16:08 #813197

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
Link Sprawdzone przepisy na przetwory z pomidorów

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...ow?limitstart=0#4469
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Wrz 2022 16:28 #813199

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Dziękuję! Zaraz przeglądam i jak tylko wrócę z krótkiego urlopu zabieram się za kolejne przetwory:)

Wrzucę również zdjęcia pomidorow, które udało się zebrać w tym roku. Za mało czasu było wcześniej, ale powoli odgrzebuje sie z tego wszystkiego
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Wrz 2022 18:02 #813203

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Iza zakiś, są doskonałe potem np do drugich dań .
Kiedyś sporo kisiłam całych .
Niestety nie pamiętam przepisu.
W tym sezonie sporo zebraliśmy ,ale nie tyle by robić przetwory .
Konsumowaliśmy do bólu .
Na przetwory od przyjaciół .
Przed chwilą zebrałam ,by ewentualnie nie zmarzły .
Pięknie rosły ,były zdrowe ,do teraz krzaki są zdrowe ,choć już schną.
Efekt,dzięki podpowiedziom koleżanek i kolegów z forum :thanks: :hearts:

Zbierane każdorazowo w sporych jak dla nas ilościach :)
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2022 18:05 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, koma, Jaedda, ewakatarzyna, Mejra, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Wrz 2022 19:32 #813206

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32060
Wszystkie pomidory,które rosły w gruncie już "leżakują "

20220907_121258.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Adasiowa, amsiz, Jaedda, bastis, rybur58, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Wrz 2022 19:39 #813207

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu co z taką ilością zrobisz ? :jeez: :rotfl1:

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Wrz 2022 19:46 #813209

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32060
Bogusiu od nadmiaru głowa nie boli.Mam czym obdarować rodzinę i znajomych.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, ewakatarzyna, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 07 Wrz 2022 19:49 #813210

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
:bravo: Piękny gest ,ale zbiory mega piękne i zdrowiutkie.
:)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.894 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum