TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 16:33 #830823

• efta18
  • efta18's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 792
Moje gruntowe i tak nocą są w tunelu . Już z tydzień tam sobie siedzą. Dam im jeszcze kilka dni na lepsze ukorzenienie się i zobaczymy czy prognozy się nie zmienia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, pawlisko

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 16:52 #830827

• DariaDB
  • DariaDB's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 170
Moje pomidory i papryki w końcu wyszły pooddychać. U mnie wiatr hula z każdej. strony. Dzisiaj jest trochę spokojniej.
IMG_20230504_164338.jpg

IMG_20230504_164325.jpg

Do tej pory musiały zadowolić się uchylonym oknem.
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2023 17:17 przez DariaDB.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, jagodka27, ewcia12, ewakatarzyna, Bobka, Matkud, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 18:47 #830835

• Matkud
  • Matkud's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 277
Super macie rozsady, ja w tym roku przegrałem walkę z rakiem bakteryjnym. Mimo wyrzucenia wszystkich rozsad i odkażeniu miejsca gdzie stały oraz rzeczy których używałem pojawił się znowu na nowo zasianych rozsadach. Posadziłem w zupełnie innej ziemi, jednak gdzieś musiał zostać i naniósł się znowu. Najbardziej żal mi nasion z PT i czasu, który poświęciłem na ich przygotowanie, jednak stwierdziłem że nie chcę zanieść tego do szklarni, którą postawiłem w tym roku. Skończyło się na kupnych rozsadach bawolego serca, malinowego olbrzyma, Red pear, faworyta i koralika. Dojdzie do tego cytrynek groniasty, black prince i Corazon. Tragedii nie ma, byle było do pojedzenia w sezonie :) Pierwsza partia kupnych posadzona 1 maja do szklarni nieogrzewanej, póki co radzą sobie dobrze mimo chłodnych nocy.

received_202744385863167.jpeg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Azbi, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Fina, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 19:06 #830836

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
A skąd ten rak bakteryjny u Ciebie się wziął?
Czy dobrze widzę ,że pomidory podlane masz w tunelu taką ilością wody tzn dużą?te plamy na ziemi intensywne na całej długości pasa .
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 19:20 #830838

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
efta18 wrote:
W zeszłym roku przez suchą straciłam sporo pomidorków a jedynymi które jej nie miały były koktajlówki i malachitowa szkatułka.
Zakładając że masz zrobione badanie gleby i jest +/- ok - brzmi nieprawdopodobnie.
Spróbuj w tym sezonie pryskać wapniem ale już zapobiegawczo:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...yw?start=3492#823850
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 19:31 #830840

• Matkud
  • Matkud's Avatar
  • Senior Boarder
Bobka
To bardzo dobre pytanie na które nie znam dokładnej odpowiedzi... Prawdopodobnie ziemia. Dodatkowo rozsady stały w grow boxie mojej produkcji gdzie miały około 23-25st, więc idealne warunki do rozwoju bakterii. Niestety w tym roku parapety zajęte kwiatami, stąd konieczność trzymania rozsad jedynie w growboxie pod lampą. W przyszłym roku inaczej to rozwiążę.

Zdjęcie zrobione świeżo po podlaniu stąd ten kolor ziemi.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 20:20 #830847

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Matkud a doniczki czy kubki w których rosły siewki (pojemniki w których były wysiewane nasiona) też odkażone miałeś?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 20:29 #830850

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Efta18
Warto wykorzystać patent z dodatkowym zabezpieczeniem wysadzonych pomidorów który prezentuje Jan4 na stronie 52, ostatnie lata to niestety potwierdzają.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 20:56 #830853

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Zapytałam min o podlewanie bo podlewam tylko punktowo pod pomidor .
Natomiast nie mam praktyki z tunelem ,ale czy znowu nie rozwiną się jakieś
np grzyby ,jak będzie tyle wilgoci ?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 21:04 #830855

• Michałk_91
  • Michałk_91's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
Wrzucam zdjęcia pomidorów do mojego wczorajszego pytania o żółknące liście.
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2023 21:14 przez Michałk_91.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Azbi, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 21:19 #830857

• Sewo
  • Sewo's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 126
IMG_20230504_092925.jpg

Drugie delikatne hartowanko. W końcu się zbierają do życia. Nie wiem czy to tylko takie wrazenie, ale wydaje mi się, że delikatny wiatr i szczypta bezpośredniego słońca dają roślinom krzepę jak kroplówka na SORze ;)
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2023 21:21 przez Sewo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Bobka, pawlisko, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 21:25 #830859

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Że słońcem trzeba uważać :rotfl1: bo zostaną tylko skrzyneczki, u mnie dzisiaj
jedne padły ,dobrze że jest więcej ich ????
A niby nie grzało.
Inne przykryliśmy zapobiegawczo cienką białą
agrowłokniną.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 22:00 #830868

• pawlisko
  • pawlisko's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 535
Ja w zeszłym sezonie pod folią podlewałem tylko punktowo pod pomidora, ziemia pomiędzy krzaczkomi była wysuszona przynajmniej z wieszchu. Krzaczki pomidorów pod folią zapobiegawczo podlewałem również wodą z dodatkiem jodyny bo to bakteriobójcze wtedy polewałem po całości, tą metodę stosowałem również w gruncie, oczywiście były opryski miedzianem.
Pozdrawiam Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Azbi, ewakatarzyna, Bobka, Matkud

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 22:06 #830870

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Michałk_91 wrote:
Wrzucam zdjęcia pomidorów do mojego wczorajszego pytania o żółknące liście.
Doniczki z tych butelek mają ok. 0,75 -1 l, a pomidory wielkie jak drzewa i wyglądają na głodne. Ja tej wielkości sadzonki miałam w większych doniczkach. Można jakiś czas utrzymać roślinę w małej doniczce, ale trzeba ją regularnie karmić. Nawoziłeś ich czymś od początku ich istnienia?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2023 22:08 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Bobka, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 22:45 #830877

• Matkud
  • Matkud's Avatar
  • Senior Boarder
Jagodka
Doniczki nie odkażane, ale do drugiego wysiewu wziąłem zupełnie nowe a i tak rak wrócił. Na pewno został na czymś w mieszkaniu na czym znowu naniosłem go na rozsady. Liczę że przez rok się zutylizuje i lepiej pójdzie z rozsadami. :jeez:

Bobka
Podlałem całość ze względu na suchą ziemię plus nawożenie saletrą wapniową w celu uzupełnienia azotu po zimie, ponieważ szklarnię postawiłem 2tyg temu.

pawlisko
Dzięki za przypomnienie patentu z jodyną, zupełnie zapomniałem o nim, na pewno zastosuję! :garden:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Azbi, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Maj 2023 23:13 #830883

• Michałk_91
  • Michałk_91's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
Pierwszy raz wysiewalem pomidory i sugerowałem się terminem który większość ludzi podawała czyli 15 marca. Nie wziąłem pod uwagę, że lampy przyspieszą proces wzrostu. Nie nawozilem niczym, stąd moje pytanie czym mógłbym je dokarmić. Sam kristalon żółty czy może w połączeniu z saletra amonową? Ewentualnie jaki dawki?
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2023 23:14 przez Michałk_91.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Maj 2023 05:45 #830887

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Michałk_91 Do butelki o pojemności.1l wsypujesz 100g kristalonu żółtego i 100g saletry potasowej.Butelkę uzupełniasz wodą, najlepiej deszczówką. Do podlewania dajesz 4ml tego koncentratu na 1l wody.
Maria
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2023 05:52 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Jan4, Kaja, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Maj 2023 10:31 #830915

• efta18
  • efta18's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 792
TomekD wrote:
efta18 wrote:
W zeszłym roku przez suchą straciłam sporo pomidorków a jedynymi które jej nie miały były koktajlówki i malachitowa szkatułka.
Zakładając że masz zrobione badanie gleby i jest +/- ok - brzmi nieprawdopodobnie.
Spróbuj w tym sezonie pryskać wapniem ale już zapobiegawczo:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...yw?start=3492#823850
Nie robiłam analizy. Tylko w zeszłym roku miałam ten problem przez upały . Nie było mnie w domu jakiś czas ,ziemia wyschła na wior . Ale od razu zrobiłam oprysk wapnowitem i powstrzymałam to.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.712 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum