TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 20 Paź 2025 22:21 #884397

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13137
Mileno dobrze, że jeszcze masz pogodę, u mnie dziś w ogrodzie wszystko ścięło.

Wyjęłam z pudełka dojrzewające: część poszło do leczo, a część jutro pójdzie do octu.

20251020_214914.jpg

20251020_214932.jpg
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, zwykły chłop, Chiarodiluna

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 22 Paź 2025 21:32 #884456

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 58606
Papryczki ładnie dojrzewają.

IMG_1611-2.jpeg

Niektóre bardziej pomarszczone, ale przynajmniej szybciej się wysuszą ;)

IMG_1669.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, zwykły chłop, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 25 Paź 2025 20:35 #884545

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3550
Kilka razy przymuszany byłem do ochrony papryki przed przymrozkami. Mijały tygodnie. Nic w ich wyglądzie się jednak nie zmieniało. Nie dojrzewają, stoją jak zaczarowane. Na dniach nowy przymrozek w drodze, a i przecież orać powoli trzeba, bo gospodarze na stałe pługi od traktorów odczepią i powiedzą, że teraz to już za późno.

Zerwałem. Ile można czekać? Nie wiadomo teraz, co z tym zrobić. Dwie skrzynki. A to wcale nie odmiana zielona, tylko żółte i czerwone. Najwięcej Ramiro i Navigator.

A przy okazji, to wcale nie prawda, że odmiany dedykowane do naszego klimatu dojrzały, a francuskie, włoskie, czy hiszpańskie nie zdążyły. Łotewska i syberyjska też nie zdążyła.

Czy opłaca się jeszcze uprawiać paprykę? Takie oto pytanie sobie zadaję.

15-2.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 25 Paź 2025 21:16 #884548

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9900
Paweł, moim zdaniem zbyt długo trzymałeś ją na krzakach, papryka poniżej 10 stopni stopuje. Wrzuć do papierowej torby. Moze w cieple złapią kolor. Ja poobrywałem mniejzze i kwiaty żeby krzaki skupiły się na tych owocach które pozostały. Pierwszy raz to zrobiłem i chyba będę to stosował bo ten sezon dla papryk był zdecydowanie zbyt krótki. Zawsze mi było szkoda bo to więcej papryk, teraz już tak nie myślę.

Na poprzedniej stronie są na górze moje zielone papryki a kilka postów niżej te same już w kolorze.
Ciekawy filmik TU
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2025 21:25 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Chiarodiluna, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 25 Paź 2025 21:58 #884550

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 34404
Nasza JaNinka nic nie ogławiała i papryki jej porosły wielkie, aż została królową papryk :flower2: . W dzisiejszych czasach każdy może nakręcić film nie przedstawiając się kim jest. Ja tam papryczkom krzywdy robić nie będę, co najwyżej potem obrywam małe owoce, a liście są roślinie potrzebne, choćby po to, by okrywać owoce przed palącym słońcem. Dwa liście do wykarmienia jednego owocu, koń by się uśmiał, ciekawe dlaczego Kozula instruowała, by Megagronowi zostawiać wilki bez gron. Ano, żeby mógł wykarmić te wielgachne grona owocowe. To jest moje zdanie i ja go nie zmienię, nie obrywam zdrowych liści, pomidorom też, choćby ze względów estetycznych, stoją potem takie golasy, dla mnie wygląda to strasznie. Moje mają liście i jak przyjdzie jakaś zaraza, to jest szansa, że nie zdąży zniszczyć wszystkich liści.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2025 22:01 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, zwykły chłop, papryczka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 25 Paź 2025 22:27 #884553

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9900
Alu masz rację co do liści. Mi raczej chodziło o usuwanie małych papryk i kwiatów które nie mają szans na dorośnięcie a trzeba je karmić. Jak urywałem same kwiaty to za tydzień było mnustwo nowych i wtedy urywałem czubki pędów, może nie tyle co na filmiku ale patrzyłem gdzie są kwiaty i urywałem ponizej. Napisałem że będę tak robić , może nie do końca wyraziłem swoje myśli. Tak będę tak robić w przypadku gdy zauważę że owoce nie mają szans dojrzeć, tak jak to było w tym roku. Poprzedne lata papryka dojrzewała na czas i jeżeli będzie tak znów to i ja nic nie będę skubał
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2025 22:28 przez zwykły chłop.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.844 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum