TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Sty 2026 13:30 #889013

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Papryki namoczyłam na noc 15 stycznia, wysiałam 16. Przyjechały ze mną do córki, na oknie było zimno, więc poszły do pomieszczenia z turbiną i wczoraj pojawiły się pierwsze wschody. Dziś jest coraz więcej, pojemniki przestawiłam pod okno, niestety za oknem szaro buro, a doświetlania tutaj nie mam. Muszą jeszcze przez dwa tygodnie się pomęczyć.

Pierwsza wystartowała Długa Słodka, pobrałam nasiona z papryki, która dojrzewała w domu, kolejna jest trójkątna z bazarku, rok temu były to najładniejsze sadzonki, i żółta pomidorowa z USA też z moich nasion.

b7676fc3-9f58-40dc-875a-769bf6bda463.jpg

05f5a156-381b-408f-bb06-c025fe32adc1.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2026 13:30 przez lusinda.

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Lut 2026 17:32 #889177

Rozpoczęłam sezon wyłożeniem do kiełkowania połowy zaplanowanych papryk.

IMG_20260201_170720.jpg
Patrycja, okolice Lublina, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra, lusinda, Sonka, Klarkia25

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Lut 2026 12:00 #889216

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Rano papryczki stojące przy samej szybie padły, trochę się przeraziłam. Zestawiłam z okna, aby słońce ich nie dobiło i wszystkie wstały. :wink4:
Dziś w nocy zestawię wszystko na stół.

b41e6261-c0e3-47bb-8ac7-1378ada188d2.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, ewakatarzyna, Mejra, Sonka, IwonaJak

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Lut 2026 12:01 #889217

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Rano papryczki stojące przy samej szybie padły, trochę się przeraziłam. Zestawiłam z okna, aby słońce ich nie dobiło i wszystkie wstały. :wink4:
Dziś w nocy zestawię wszystko na stół.

b41e6261-c0e3-47bb-8ac7-1378ada188d2-2.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, ewakatarzyna, Mejra, Emilia, Sonka, IwonaJak

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Lut 2026 13:09 #889219

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5204
Ewa miałaś termometr przy sadzonkach? W temperaturze poniżej 10C chyba już jest problem
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Mejra, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 07 Lut 2026 17:46 #889482

• pablo-xyz
  • pablo-xyz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Stary młody rolniczek małoobszarowy na dzierzawie
  • Otrzymane dziękuję: 110
Pozdrowienia dla wszystkich w nowym sezonie. :hearts:
Mam pytanie odnośnie nawożenia papryki pod osłonami-czy można zastosować nawożenie rzędowe obornikiem?-jeszcze nie pora ale chciałbym sobie jakiś harmonoram ustalić. Dodam, że folię na zimę zdjąłem.To mój drugi sezon i liczę,że będzie znacznie lepiej, bo w ubiegłym sezonie póżno wysadziłem sadzonki a i tak to był pierwszy rok bez kupnej papryki..
Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, del, ewakatarzyna, Mejra, Sonka, KouoJo

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 07 Lut 2026 18:14 #889485

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68081
Dzień dobry :)
Mogę wypowiedzieć się tylko w swoim imieniu - zaprawianie rzędowe obornikiem stosowałam podczas uprawy selerów i ogórków, natomiast dla psiankowatych ( pomidorków, papryk i bakłażanów ) przygotowywałam dołki obficie wypełnione nawozem - po uprzedniej analizie całości gleby. W sezonie warzywa były dokarmiane w zależności od wymagań gatunku.
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Mejra, pablo-xyz, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Lut 2026 10:15 #889568

• pablo-xyz
  • pablo-xyz's Avatar
  • Senior Boarder
Dzięki. Właśnie o to mi chodziło,rzedowo czy też punktowo w dołki, ogólnie użycie obornika pod paprykę. Rozumiem,że trzeba przesypać ziemią, żeby korzeni nie popalić.Mogę tylko kurzeńca użyć bo taki mam dostepny w okolicy.Chciałbym ograniczyć użycie nawozów mineralnych, ziemia jest jaka jest, wiadomo,że trzeba czasem czymś podsypać lub podlać.Macie już ładne siewki,czekam na podłoże do wysiewu.Kupiłem substrat Hartmana do wysiewu,ciekawe co to będzie..
Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Lut 2026 10:54 #889570

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13529
A ja się zastanawiam co zrobić z odmianami słodkimi, bo skoro ostre nie kiełkują, to może wyłożę do kiełkowania słodkie :dry: :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, ewakatarzyna, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Lut 2026 10:58 #889572

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49711
W folii czy w gruncie jak daję obornik od ub.roku granulowany to sypię w wykopane na wysokość szpadla rowki.Zalewam je wodą i zasypuję.Prace te pod robię co najmniej 2 tygodnie przed wysadzaniem .Póżniej wysadzam rozsadę.Szczegółowo Mietek opisał w temacie dot.nawożenia rzędowego. :bye: :bye: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2026 11:04 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Lut 2026 11:02 #889573

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2815
Pablo-xyz, obornik jest to nawóz pochodzenia bydlęcego (kojarzyć to z oborą, gdzie przebywa bydło). Nawóz od kur to kurzeniec lub nawóz ptasi, którym jest również nawóz od gołębi. Jest jeszcze nawóz koński, króliczy, kompost, nawozy roślinne. Każdy z nich ma inny skład chemiczny, a więc i jego działanie inne, a przed zastosowaniem trzeba dokładnie wiedzieć czym się dysponuje.
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2026 11:10 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 11 Lut 2026 14:36 #889670

• pablo-xyz
  • pablo-xyz's Avatar
  • Senior Boarder
Oczywista oczywistość ;) -u nas potocznie to wszystko co od zwierząt to obornik. Przez dwa ubiegłe lata robiłem badanie gleby i jest dośc uboga-Miecio mi doradzał jak nawozić.
Dziś odebrałem przesyłkę i muszę przyznać że jeszcze takiego podłoża nie miałem,pulchne drobne,bez śmieci wilgotne
IMG_4700.jpg
Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, del, ewakatarzyna, lusinda, Sonka, Pomidorowy_Zawrót_Głowy, KouoJo, IwonaJak

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 11 Lut 2026 14:50 #889672

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13529
Paweł a co to za podłoże? Dasz namiary na sklep? :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Sonka, KouoJo, IwonaJak

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 11 Lut 2026 17:03 #889683

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68081
pablo-xyz wrote:
.Kupiłem substrat Hartmana do wysiewu,ciekawe co to będzie..

Pablo chyba o tym podłożu wspominał ...
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 12 Lut 2026 01:54 #889709

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36346
pablo-xyz wrote:
Oczywista oczywistość ;) -u nas potocznie to wszystko co od zwierząt to obornik. Przez dwa ubiegłe lata robiłem badanie gleby i jest dośc uboga-Miecio mi doradzał jak nawozić.
Dziś odebrałem przesyłkę i muszę przyznać że jeszcze takiego podłoża nie miałem,pulchne drobne,bez śmieci wilgotne
IMG_4700.jpg

Używałam kilka lat, b. sobie chwaliłam, do zeszłego roku. Struktura była ok, ale chyba nie dali nawozów startowych, nawet sałata nie chciała rosnąć, wszystko musiałam przesadzać. Jak się zorientowałam o co chodzi, to zaczęłam wzbogacać Yara Mila Compleks. Na wszelki wypadek, wysiej zaraz coś na próbę, czy będzie rosło.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2026 01:55 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Sonka, KouoJo

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 12 Lut 2026 15:06 #889731

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49711
Dziś przyszły nasionka papryki słodkiej pomidorowej.Te odmiany będę miał po raz pierwszy. Będę kiełkował po 20.02.:bye: :bye: :bravo: :bravo:
IMG_20260212_145735.jpg

IMG_20260212_145033.jpg
Pozdrawiam Józek!!

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 14 Lut 2026 10:56 #889801

• pablo-xyz
  • pablo-xyz's Avatar
  • Senior Boarder
To podłoże to substrat profesjonalny do multiplatów Hartman.Piszą że z dodatkiem nawozów i minerałów, a czy się sprawdzi, napiszę jak coś wzejdzie.Kupiłem na Ale, bo w okolicy nie ma.Gorsza sprawa, bo się okazało,że nie będzie kurzeńca-nowe kurki i posprzatany kórnik :sick: .Pozostaje mi tylko kompost i coś podobnego do ziemi liściowej.
Kreciku gdzie kupiłeś te nasiona?
Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, del, ewakatarzyna, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 14 Lut 2026 12:21 #889805

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10537
Paweł, nic sobie uciąć nie dam, ale moze TU
mnie zainteresowała nazwa DEMETER i trochę poszukałem, tylko te ceny :supr3:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2026 12:25 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, del, ewakatarzyna, pablo-xyz

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.801 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum